Nejaký návod

Zdravím , chcem sa spýtať keď ste začínali s realizáciou záhrady načo netreba zabudnúť alebo nie je nejaká dobrá kniha kde sú zhrnuté tipy? Ideme si riešiť sami, nejaký návrh máme, ale ide mi skôr o rastlinky,kt. zasadiť . Nie je niekde nejaká stránka kde je nejaký zoznam ktoré kvety a kríky sa k sebe hodia alebo čo sa dáva najčastejšie do záhonov . Moc sa v tom nevyznám . Alebo to funguje aj tak ,že prídem do záhradníctva a poviem na akej ploche chcem spraviť záhon a ony mi už ukážu ktoré veci si mám kúpiť. ? 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@ketrin2626 kupil/pozical a precitalby som si minimalne nasledovne tituly Mollison, Bill a Reny Mia Slay (1991): Úvod do permakultúry, vyd. Permakultura(CS) v r. 1999 Whitefield, Patrick (1993): Permakultura v kostce, vyd. nakladatelství Synergie Fukuoka, Masanobu (197😎: Revolúcia jednej slamky (Úvod do farmárčenia prírodnou metódou), vyd. Nadácia Zelená alternatíva v r. 1996, reedícia v roku 2007 Alter Nativa o.z. Brdárka na youtube mas milion videi o zakladani zahrad, ale treba brat do uvahy lokalne podmienky (napr. nebudem sadit palmy pod Tatrami) co vysadit a co dat do zahona je tvoje rozhodnutie, ale je vhodne respektovat jednak lokalne podmienky a jednak nejake zakladne principy (je dobre ak im rozumies). Mozno by stalo za uvahu predebatovat so zahradnym architektom, sa navrhy nedas milion ( a potom vies preco a ako). Ist do zahradnictva po rozumy nedoporucujem, kupis predrazene hluposti ktore u teba nemusia fungovat.
Odpovedať
Zhradu uzitkovu alebo okrasnu? Ked chces informacie, ktore budes pouzivat cele roky, zozen si 2000 rad zahradkarom. Mas tam v podstate vsetko co potrebujes vediet takmer o vsetkom. O rastlinach sa da vela nastudovat na internete, niektore eshopy maju vel,mi dobre popisy rastlin aj naroky na pestovanie. Pre zeleninu mas dobre vysadbove plany a kombinacie rastlin na akosadit.sk
Odpovedať
@ketrin2626 mne veľmi pomohla relácia Nová zahrada. Pozerala som ju tak že som si všetko, čo ma zaujalo, písala. Vždy tam hovoria, že čo sadia, prečo, aké nároky má rastlina a čo je najdôležitejšie, dávajú presný latinský názov. To je veľmi dôležité, už som sa párkrát tak os..la, že som kúpila nie presnú odrodu a potom sa divila 😅 Latinský názov je dôležitý aj vtedy, keď nakupujes v takých obchodoch, ako OBI a Hornbach, pretože slovenský názov buď úplne chýba, alebo je to blud, takže smerodajný je latinský priamo na črepníku. A po rady by som si tam nešla, väčšinou tam majú totálne nekompetentné osoby, česť výnimkám. No a na záver ešte musím dodať, že aj keď si vyskladas perfektný záhon na základe rád, stane sa ti, že niečo fungovať proste nebude a moja rada - je vysilujuce a márne bojovať s tým. Rastliny si občas proste nájdu to svoje správne miesto sami - tak ich tam nechám, resp. niekde byť nechcú, tak ich nepresviedcam, skúsim iné.
Odpovedať
@ketrin2626 a ešte malá rada k nezaplateniu, obehaj si susedov, skamarát sa s nimi a vypytaj si všetko, čo by sused inak vyhodil, keď pretrhava skalku, či vykopava ribezlu, ktorá zavadzia. My si tu vymiename medzi sebou všetko, ja som vlastne 50% rastlín nemusela kupovať, dostala som v susedskej výmene 😊
Odpovedať
@ketrin2626 ak už budete niečo sadiť, tak prosím bez textílií. Janka Bieliková má na svojich sociálnych sieťach veľa užitočného obsahu. Môžete sa inšpirovať aj tam.
Odpovedať
to zrušené "Pracovné vyučovanie" na bývalých ZDŠ malo niečo do seba. Čo vás v tej škole učili?
Odpovedať
@foox vzhladom na to aku uroven malo na vacsine skol v 90. rokoch, je to mozno aj dobre.
Odpovedať
Ďakujem všetkým 😊 pozriem sa na to.
Odpovedať
@sousedekovci89 prepáč, ale písal som o škole, nie o novodobom blázninci
Odpovedať
@foox nemusis hned zvelicovat, toto iste by povedali o skolach za socializmu ucitelia z 20-30 rokov. Nemaj zidealizovane predstavy.
Odpovedať
škola môže byť akákoľvek , jej kredit dnes robia politici a médiá ale prírodné zákony platia v každom izme
Odpovedať
@foox Pochybujem, že činnosť, ktorú vykonávali žiaci na ZDŠ-ke pri "pracovných cvičeniach" alebo "technickej výchove" by zadávateľke v niečom pomohla. Ak si teda reagoval na ňu. To, čo sme sa tam "učili" som vedel dávno predtým, než sme s niečím takým v škole začali. Ale čo si všímam, tak mám pocit, že veľmi veľa ľudí prenecháva akúkoľvek "výchovu" na školy. A načo majú detváky rodičov, starých rodičov, ujov, tety, ... ? Som veľmi rád, že som mal to šťastie, že ma snáď už do MŠ stále niekto ťahal do záhrady a zapájal do akejkoľvek činnosti okolo domu, záhrady a pod.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@foox presne súhlasím s @pochabel Ja som ešte generácia, ktorá tie úžasné pestovateľské práce absolvovala a jediné, čo viem isto je to, že ak mali vybudovať vzťah k záhrade a naučiť niečo, tak sa im to úspešne nepodarilo, pretože 90% času sme pleli burinu a sudruzka učiteľka chodila okolo nás s paličkou a sturala do nás, ak náhodou niekto nemakal ako si ona predstavovala, plus samozrejme blacala po nás a nadávala nám do lenivých hníd. Fakt úžasné spomienky mám na túto bacharku. Ďalší učiteľ, ktorí ma "učil" tento predmet, tak nás vypustil do školskej záhrady a on zaliezol do skladu náradia s kamoškou fľaškou. Ja fakt nechápem, ako si niekto idealizuje socialistické školstvo. Toľko psychopatov, koľko som ja v tej úžasnej socikovskej škole stretla, to už som nestretla po zvyšok života. Spomienkový optimizmus funguje bohužiaľ dokonale u väčšiny ľudí, ktorí ospevujú zlaté časy socializmu. Ale nie, nebolo to vôbec lepšie, ako je to teraz. Bolo to len iné. Ale určite nie lepšie.
Odpovedať
dobre, tak stačí dodržať zásadu, že čierne patrí do zeme a zelené nad zem. Inak máme aj záhradných architektov, celé firmy, čo pretvoria skládku na japonskú záhradu, alebo džungľu podľa vlastných predstáv - stačí iba zaplatiť. 😎
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravím vás, ak chcete záhradu plnú zeleniny, bez nejakej extra námahy a okopávania.. z vlastnej skúsenosti odporúčam knihu Záhon Rozuma.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

to zrušené "Pracovné vyučovanie" na bývalých ZDŠ …
@foox odpoviem ti po roku, ale odpoviem co nas na tych pracach na pozemku ucili. Okopavat riadky psenice, jacmena a ovsa, co som ja, odrastena na zahumienkoch mojej a "soroch" na poliach JRD, kde sme okopavali cukrovku a kukuricu, odmietla. Takze som si zasluzila ukazkovu gulu, poznamku a predvolanie rodicov do skoly. Ako prebiehal rozhovor ucitela a mojich rodicov, ktori vyrastli obidvaja na dedine neviem ale iste je, ze mne prace na pozemkoch nedali nic.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?