Treba nejaké povolenia na záhradné jazierko?

Chcela by som sa opýtať, či sú potrebné nejaké povolenia na jazierko a či je povolené urobiť jazierko na parcele kategórie záhrada /tzn. na poľnohospodárskej pôde/.
Odpovedať
1
2
@zara71 a čo máte teraz na tej parcele?
Odpovedať
@zara71 a ešte napíš že aké veľké jazierko chceš - či len 2m2 alebo 2000m2 :)
Odpovedať
Profilova fotka
@zara71 myslíš si, že všetci ľudia, ktorý majú v záhrade jazierko písali nejakú žiadosť o povolenie? :-D Nie, pokiaľ ide o klasické také záhradné a nie nejaké obrovské ako napísal stefanby :-)
Odpovedať
Podľa mňa tam bude treba ohlásenie drobnej stavby ak to bude do 25m2. My sme zakopávali plastovú nádrž (nádrž pre vodnú hydinu) o rozmeroch 2*2,5*0,5 m a bolo potrebné ohlásenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@zara71 určite ohlásenie o drobnej stavbe, lebo musíte kopať, ale pochybujem, že niekto kto má jazierko dával ohlásenie, no ak to chceš mať na poriadku vieš čo máš robiť :)
Odpovedať
hen - také jazierko si spraví každý dážď bez povolenia a ohlásenia, stačí mu jamka. Nezaťažujte pls tých úradníkov zbytočnosťami, potom nemajú čas ani na kávu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zara71 podla mna netreba ak to nebude velky zasah a nebude to ako pol priehrady :) Co asi nebude :)
Odpovedať
@adele22 Teraz máme na tej parcele záhradu.
Odpovedať
@brnkinka Práve toto by ma zaujímalo, či existuje nejaký predpis, že od takej a takej rozlohy a takej a takej hĺbky jazierka už treba nejaké povolenie a aké /od koho konkrétne/. Na základe toho by sme sa rozhodli, aké veľké jazierko budeme robiť /chceli by sme čo najväčšie/. Na stavebnom úrade mi povedali, že jazierko nie je stavba. Ale na druhú stranu v sadzobníku poplatkov majú uvedený aj poplatok za povolenie vodných stavieb a to ČOV, studní, vsakov a jazierok. Každopádne na jazierko treba realizovať terénne úpravy a na terénne úpravy musíš mať povolenie, tak ja už vážne neviem.
Odpovedať
@kaja01 Zaujímavé, že od Vás na toto vyžadovali ohlásenie. My by sme chceli určite väčšie, ako 2x2,5x0,5m. Bola som sa na to informovať na stavebnom úrade a pracovníčka mi povedala, že jazierko nie je stavba.
Odpovedať
Profilova fotka
@brnkinka Veľmi "múdro" si poradila :-p Ak by sa Ťa niekto opýtal, že vypil pivo a pol deci, že či môže šoférovať, tak by si mu povedala, že však aj iní jazdia, keď si vypijú, tak prečo by nemohol? Pozri sa do stavebného zákona a zistíš, že akákoľvek terénna úprava podlieha podľa rozsahu buď ohlasovacej povinnosti, alebo stavebnému povoleniu. To že to ostatní robia bez ohlásenia a bez stavebného povolenia ešte neznamená, že je to tak v poriadku. :-) Odpoveď z právnej poradne na nete. Drobné stavby je potrebné ohlásiť. Je to potrebné aj pri záhradných jazierkach? Stavbu jazierka je samozrejme nutné riešiť ako iné drobné stavby, a ich ohlásenie je súčasťou dodržiavania litery zákona. Proces ohlásenia stavby záhradného jazierka sa uskutočňuje bezplatne na najbližšom stavebnom úrade. Tam je potrebné vyplniť žiadosť o drobnú stavbu. K tejto žiadosti sa prikladá list vlastníctva a schematický nákres.
Odpovedať
@adele22 Záhrada je poľnohospodárska pôda. Existuje Zákon č. 220/2004 o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, podľa ktorého sa poľnohospodárka pôda nesmie zabrať na nepoľnohospodársky zámer. Neradi by sme sa dostali do problémov, že sme si urobili jazierko na poľnohospodárskej pôde, keby nás náhodou naši prehnane všímaví susedia udali. Preto zisťujem, či sa jazierko môže urobiť na poľnohospodárskej pôde.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kaja01 zakopat plastovu nadrz do zeme a riesit na to nejake ohlasenie? to vazne??? - to uz je podla mna naozaj diagnoza toto ...
Odpovedať
@atak77 Zachvíľu už budeme aj musieť ohlásiť ktorou rukou si utierame... mňa aby ani náhodou teda v prípade jazierka nenapadlo hlásiť dajaku drobnu stavbu... Kopal som trativod asi 7 metrov a hlbka do 1m a nikomu som nič nehlásil, tak ozdaj nepojdem do basy...
Odpovedať
@arcticcode jojo, mne to uz pripada ze niektori ludia uz uplne osprosteli a nie su schopni bez nejakeho povolenia, schvalenia uz ani ist na tu toaletu jak si spomenul ...
Odpovedať
@atak77 Ale zas na druhej strane je pravda, že dnes ťa podžubu už za všetko. Už nemožeš z lesa zobrať ani kameň do skalky, ak zas len nemaš dajake povolenie, alebo čo... takže zas to trošku chápem. Dnes sa prehaňa všetko... :-S
Odpovedať
@arcticcode Vieš ono záleží aj na tom, aké máš susedské vzťahy. My sme bohužiaľ v situácii, že stavanie čohokoľvek bez ohlásenia nemôžeme riskovať.
Odpovedať
nie netreba žiadne ohlasenie,na svojom podzemku si sprav jazierko ake chceš a nikomu nič nenahlasuj a nikoho to nebude ani zaujimať len ak by ti sused zavidel a ten by vrtal,ale ved to daš do zeme a naplniš vodou.ja si myslim ,že už to nemusite tak všetko hrozne prehanať a len platiť za každy papier obci.vybagruj jamu a rob si podla toho ako sa ti pači nik ti nebude po dvore behať a ťa kontrolovať.
Odpovedať
@petka456 My ale nechceme robiť mini jazierko tým spôsobom, že kúpime plastovú nádrž a zakopeme ju do zeme. Chceli by sme jazierko aspoň 30 m2 a hlboké cca 3 m.
Odpovedať
@zara71 No tak asi niečo budeš musieť k tomu potrebovať a asi aj rozbor hliny teda oni robia niaky vrt je to niaka firma,lebo my sme začali robiť pred par rokov sami od seba tieš si jazierko ale nie take velke sme boky z dteciek vymurovali na vyšku 3m a nad nami ma sused dom tak sa bal že sa mu dom zosunie k nam dole tak nas natrel a pozastavil nam pracu na jeden rok.A museli sme na to si vybaviť stavebne tak sme to spojili už aj s plotom ktory sme si sami robili zo všetkych stran sami a sused si sam vedla našho.My sme to najprv robili ako oporny mur do lka a teras tam bude jazierko samozrejme sme to ešte si upravili a domurovali,aby bolo pekne jazierko mame to hneť pri terase.A zaplatili sme pokutu 30e,lebo som tam mala znameho ale čo už horšie že sme rok museli čakať.Tak ak aj ty maš takeho suseda ako ja tak radšej zajdi na obec,alebo stavebko a oni ti tam povedia.Ked ako pišeš že tieš je taky zakerak a zavistlivec ja mam z obidvoch stran takych susedov,lebo som sa tam pristahovala teda sme kupili podzemok.
Odpovedať
@petka456 Veď práveže som bola na stavebnom úrade a pracovníčka mi povedala, že ona nevie, aké na to treba povolenie, lebo vraj jazierko nie je stavba. My nebudeme murovať nič, len bager vykope do zeme dieru. Nerada by som platila nejaké pokuty, že nemám potrebné povolenia na to.
Odpovedať
@zara71 tak si vybagruj a ked sused bude hubovať tak si kryta povedz mu že na obci si bola a vraj netreba nič.
Odpovedať
@zara71 prehlasis to za dazdovu zahradu a este dostanes dotaciu, ked tam zvedies vodu zo strechy...
Odpovedať
Mna by ani nenapadlo sa ist na nieco take pytat a aj ho nejdete murovat tak ako ma pracovnicka pravdu, nie je to jednoducho stavba, len jama. To by uz co bolo, ak by sa kazda jama musela chodit ohlasovat
Odpovedať
@zita19 Tak áno, plniť ho vodou zo strechy by bolo ideálne, ale jazierko budeme mať dosť ďaleko od domu a ešte k tomu nad domom, takže to bohužiaľ nepôjde. Vážne sa dá na dažďovú záhradu získať dotácia? To ma zaujíma :-D
Odpovedať
@zara71 akurát to zisťujem. :-) Do 25m2 treba ohlasmi. Ja idem kopať 100m2, hĺbka 5 m, tam treba už stavebné povolenie na vodnú stavbu, vyjadrenie ministerstva ZP, odbor ochrany vôd, hydrogeologicky posudok, atp...
Odpovedať
@zita19 do takého jazera sa nesmie zvádzať dažďová voda.... Overené u riaditeľky MŽP odbor správy vôd.
Odpovedať
@zara71 na dažďovú záhradu sa dá získať dotácia, to áno. ALE. Len obce, združenia. Musela by si založiť občianske združenie. Tiež som toto zisťoval. :-D
Odpovedať
@megdesign No konečne mi tu niekto napísal to, čo som potrebovala vedieť :) Ale nepotešil si ma. Nemyslela som si, že je až taká byrokracia okolo toho. Chceli sme poriadne jazierko a nie "mláku" do 25m2. Ja som chcela dať ohlásenie na stavebnom úrade, ale pracovníčka mi povedala, že jazierko nie je stavba. Keď som sa jej pýtala, aké teda povolenia potrebujem, povedala, že nevie. Je aj nejaké obmedzenie, aké môže byť jazierko hlboké, keď je len na ohlásenie? To by ma fakt zaujímalo, prečo by sa do jazierka nemohla zvádzať dažďová voda. Keď budeš mať trošku času, napíš mi, prosím, presný postup, ako si vybavoval to povolenie, myslím konkrétne aký úrad od teba požadoval aké doklady, poplatky... Vôbec neviem, kde mám začať. Ďakujem.
Odpovedať
@megdesign Ešte by ma zaujímalo, či je legálne postaviť jazierko na poľnohospodárskej pôde. My by sme ho chceli mať na parcele označenej ako záhrada. Na takejto parcele sa ale nesmie stavať, lebo je to poľnohospodárska pôda. Neviem, či v tomto prípade stačí požiadať okresný úrad-pozemkový a lesný odbor o stanovisko k pripravovanému zámeru na poľnohospodárskej pôde, alebo nebodaj kvôli tomu treba vybavovať odňatie parcely.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?