Kosačka do väčšej záhrady

Ahojte strecháči. Nakoľko sa mi trocha zväčšila záhrada, zvažujem výmenu súčasnej ručne tlačenej kosačky (Husqvarna LC 353 VI) za niečo, za čím netreba chodiť. Trávnatá plocha v novej záhrade bude mať zhruba 10 000 m2 a budú na nej stromy, ktoré bude treba obkášať. Kosiť plánujem bez zberania trávy. Za súčasnou kosačkou by som pri jednom kosení nachodil cez 20 km, čo sa mi zdá vcelku dosť, keďže nie som maratónec :-) Na takú plochu prichádzajú do úvahy tri možnosti: traktorík, rider a kosačka s nulovým polomerom otáčania. Nevýhodou traktoríka je, že sa s ním zle kosí okolo stromov a keďže pri tých lacnejších kusoch ťahá len jedno koleso, slabšie zvládajú svahy. Najlacnejší traktorík s uzávierkou diferenciálu stojí 3600€ (SECO Challenge MJ 102 - 22) a traktoríky s pohonom 4x4 sú ešte podstatne drahšie a ťažšie. Ridery dobre kosia okolo stromov, ale ťahá na nich tiež len jedno koleso a tie výkonnejšie sú tiež drahšie. Padla mi do oka kosačka s nulovým polomerom otáčania John Deere Z335E za 4000€. Kosiaci výkon má okolo 8000 m2 za hodinu, ťahajú na nej dve kolesá a výborne sa ňou točí okolo stromov. Je to v podstate jednoduchý a ľahký stroj (231 kg). Máte niekto skúsenosti s takýmto druhom kosačky, alebo konkrétne s touto? Aké sú výhody a nevýhody takejto kosačky v reálnej prevádzke?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja síce nemám taku plochu... "len" 3000m2. Ale ani s jedným okrem klasickej benzínovej kosačky si neškrtnem. Keď majú stromy nižšie konáre tak sa človek musí pri nej zohnúť a na traktore/rideri by sa to nedalo až ku kmenu pikosit. Ja som si preto vybral taku, čo ma asi 60cm záber a pojazd. Navyše ak je tráva väčšia tak mulcovanie už zanecháva veľa rozsekanej trávy, preto je podľa mňa lepšie ju zbierať. Ale keby som si mal vybrať tak skorej rider. Tak sa tuším dá aj nejaké príslušenstvo. Alebo lištova kosačka,ak nechceš kosiť pravidelne. Ta chce ale vyššiu trávu.
Odpovedať
Profilova fotka
Na tejto John deer som skúšobne sedela, mne nevyhovovalo to rukovatove riadenie a mimo rovinu som sa necítila bezpečne. Som zvyknutá na traktor a volant. ;-) Možno môj subjektivny pocit. Skúšali sme ju u susedov na lúke. Z rovnakého dôvodu ju oni nekúpili. Kúpili rider Husqarna, neskôr ho vymenili za výkonnejší Husqarna traktorovou. Tiež veľké pozemky a veľa stromov.
Odpovedať
@jankazb ten najvýkonnejší Husqvarna traktor máme vo firme, ale tam ním kosíme len rovinu. Musím ho už niekedy zobrať na záhradu a vyskúšať :-)
Odpovedať
To uz by sa mozno oplatilo pouvazovat o malom stadecku oveciek. Tie kosia rovnomerne, aj popri stromoch :-) maju 4x4, nulovy, povedal by som az reverzny polomer otacania. A tiez sa radia vahovo k lahkym strojom 😉😉😉
Odpovedať
Mame rider kosacku,velku zahradu a vela stromov,krikov. Vykosi aj okolo stromov,ale treba niekde aj rucne dokosit,co nie je az take strasne. S touto konkretne skusenost nemame.
Odpovedať
@jankazb " Som zvyknutá na traktor a volant." Ty sa ale nezdáš...bisťu... :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 no, nie som žiadna tutu blondínka. ;-) Proste žena z kopanic. Ale krovinorezu sa bojím :-D.
Odpovedať
@jakino Ja by som na hektárový pozemok kúpil už lepší malotraktor, ako multifunkčné stroj a nie takú drahú jednoúčelovú kosačku a už vôbec by som nebral ako kritérium pri rozhodovaní to, či sa sa obtočím okolo stromu keď len budem sedieť na kosačke. Na malotraktor môžeš nainštalovať rôzne kosačky - rotačnú, lištovú, mulčovaciu a v kombinácii s motorom malotraktora to budú veľmi silné kosačky... Ale neskôr sa možno rozhodneš, že tam chceš niečo pestovať, tak potom sa zaobstará už len vhodné príslušenstvo, napr. pluh, rotavátor, vlečka alebo aj snežná fréza atď.
Odpovedať
@jankazb To som netvrdil že či si blondínka alebo nie, :-N ale len to že klobúk dole pred Tebou ak si zvyknutá na traktor a na volant ;-) Prečo sa bojíš krovinorezu??? :-) Lebo nemá volant :-D :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?