Kompletná renovácia trávnika

Potreboval by som poradiť ako na kompletnú renováciu trávnika. V prvom rade aktuálny trávnik ktorý tam bol nebol rovný ale boli tam diery ako hrom kde som nemohol poriadne ani kosiť. Bral som to vždy na najvyšší možný stupeň. V prvom rade som plochu vystriekal roundup a už je to suché a chystám s tým pokročiť ďalej. Len neviem ako ďalej Ak by ste mi odporučili niečo vynechať alebo pridať tak sem s radami. 1. Pokosiť to čo možno najnižšie 2. Zobrať to s elektrickým prevzdušňovačom a vysekať čo možno najviac materiálu ktorý tam je. 3. Pôda je tvrdá a nikdy nebola prevzdušňovaná. Zobrať to nejakým kultivátorom a prekutrať to ? Popravde nikdy som stým nerobil a bojím sa že pri tej pôde to bude behať po povrchu a bude mi to zbytočné. 4. Doviesť černozem a vyrovnať povrch. 5. Zavalcovať plochu a týždeň alebo dva to polievať pravidelne aspoň večer aby vyšla burina. 6. Zase kolo roundup 7. Pohrabať čo zostane a nasiať trávu s hnojivom s pomalým uvoľňovaním. 8. Tu sa tiež neviem rozhodnúť zakryť to slabou vrstvou substrátu alebo zase černozemou. Černozem je lacnejšia ale bojím sa že v nej dodám zase ďalšie buriny do trávy. Pri substrátu je tá šanca aspoň menšia. 9. Polievať. V bode 3 . Bojím sa koreňov koreňov stromov ktoré tam boli cca pred rokom ich vyberal majiteľ teda ešte tam budú korene a bojím sa že poškodím ak na ne nabehnem kultivátorom stroj. A popravde neviem či je to vôbec nutné a nebude stačiť len na miesta kde je povrch nerovný zem. A hlavne teraz je tá zem ako kameň tak neviem ako by sa to robilo. 8. Viem že sa dá sadiť tráva aj na povrch stým že sa jemne zahrabe hrabľami ale vždy mi lepšie zišla tráva ak som ju úplne zakryl. Posledná otázka mám kupovať vyrovnávacie hrable na trávnik má to niekto ?
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas852 neviem o aku vymeru ide, ale po uvodnom pokoseni by som si pozical podnu frezu a s nou to 2-3x prebehol. Byva bezne v pozicovniach.
Odpovedať
@mgx my sme si ju poziciavali v obi. tiez sme mali taku podu, ze to bez toho prakticky neslo
Odpovedať
@mgx je to nejakých 100m2 max. Pôdna fréza sa v mojom okolí MT požičať nedá pozeral som. A namúť si človeka ktorý by to prišiel spraviť mi príde prehnané a pochybujem že sa zmestím do nejakých 100€ čo by som bol ochotný za to dať. Preto jedinú možnosť ktorú mám je kultivátor.
Odpovedať
@petriinika v obi pokiaľ viem majú len toto https://www.mountfield.sk/benzinovy-k... To je kultivátor na pôdu Toto je fréza na pôdu https://www.rentpartner.sk/sk/praca-v...
Odpovedať
Profilova fotka
Zabudni na cernozem… zeminy tam mas ocividne dost… potrebujes piesok 🙂 takze aj na dorovnanie aj celkovo ako vrchnu vrstvu piesok… do toho zasej travne semeno a maximalne topdresssing so substratom (idealne si pozicat valec na substrat ak nemas) Cernozem je dobra na zeleninu, travnik potrebuje drenaz… tj. Vela vela piesku
Odpovedať
@petriinika Tak nakoniec ste mali pravdu volal som práve do OBI a majú to tom ale na stránke som to nenašiel vtedy. @mgx vám ďakujem za super typ s týmto sa to bude robiť jedna radosť.
Odpovedať
@zipsuliak a aký typ piesku a akú zrnitosť ?
Odpovedať
riesil som par tyzdnov dozadu renovaciu travnika po tom ako mi komplet rozbili travnik pri stavbe bazena, cca 200m2 ja som zvolil nasledovny postup 1. rucne vyzbieranie najvacsieho bordelu, hlavne kamene a stavebny odpad 2. spatna zemna freza (NIE kultivator); ked freza skoncila, pozemok bol celkom zarovnany a pripraveny na travnik 3. valcovanie 4. pokladka siete proti krtom + travnikoveho kobereca 5. valcovanie + zalievanie Na dodatocne zarovnavanie sa mi najviac osvedcila kombinacia piesku a zeme, 50:50
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas852 ideálne kremičitý 🙂 ak budeš vysievať tak trávnik sa zakladá kľudne do vrstvy 5-10cm piesku... 🙂 inak ešte jedna vec... ak sa bavíme o peknom v lete neoschnutom trávniku...tak bez automatickéj závlahy to proste nepôjde 😉 takže ideál rovno to teraz šupnúť pod zem 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?