Húsenice na borovici - ako ju zachrániť?

Prosím vás čím ošetriť zakrpatenú borovicu, ktorú mi začali žrať húsenice? behom táždňa je polovica stromu obžratá/ strom má dnes cca 1,7m výšku a 2,5m šírku/. Pod ňou sú iba kôpky zeleného nahryzeného ihličia. Ďakujem pekne
Odpovedať
hocicim na zravy hmyz, napriklad Karate Zeon
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@zita19 ďakujem. Ide ma z toho poraziť, taký krásny strom.
Odpovedať

@zita19 Stačí 1x postriekať, alebo treba opakovať? Ak áno, po koľkých dňoch?
Odpovedať
pri mensich stromoch ako tvoj mozes aj rucne pozbierat husenice, hlavne rano alebo vecer, ked su pomalsie. po postreku je dobre sledovat strom, ci sa znovu neobjavia dalsie husenice. a urcite dat stromu aj trochu casu, aby sa regeneroval, zavisi kolko listov/ihliciek mu zostalo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lubaa:

@zita19 Stačí 1x postriekať, alebo treba opakova…
@lubaa existujú rôzne postreky proti žravým škodcom. Sanyum, decis, karate tieto sú kontaktné a požerové. Ale napríklad mospilan je systémový a ten má dlhotvajúcejší účinok, vstrebáva sa do rastliny. Tak ked chcete dlhotrvajúcejší účinok streknite mospilanom.
Odpovedať

Prosím vás čím ošetriť zakrpatenú borovicu, ktorú…
@lubaa Skúsim tak komplexne. 1.samozrejme postrek,ako píše Zita,Karate Zeon. Nezabudni použiť zmáčadlo Silwet,postrek opakuj v sept.aspoň 2x,v okt.už nemá význam 2.po postreku zač.okt. borovicu mierne zostrihni s čistými nožnicami,výhonky spál,vyhoď izolovane. 3.bud.rok starostlivo ,aj na dennej báze,sleduj nové výhonky. Prvé prejavy sú malè dierky cca 1mm v nových výhonkoch( tie bývajú napadnuté kvôli obsiahnutým koncent.živinám),zvykne sa prejaviť aj menším výronom źivice a usychaním nových výhonkov 4.preventívne na jar( apríl) postriekaj s Karate Zeon. Záver: Keď nie je komplet obžratá a zostali zelené asimil.výhonky,tak na jar vyženie nové. Treba to sledovať hlavne keď je strom mladý a má slabú imunitu. Doporučujem na jar hnojivo Kristalon start a biostimulant Kelpak foliárne aj na koreň.
Odpovedať
Profilova fotka
Vyzerá to tak, že nám tiež napadlo niečo stromy. Len u nás ide o listnaté. Našiel som pár deravých listov, len ešte netuším, čo to spôsobilo. Mám to preventívne už začať striekať?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andynr:

@lubaa Skúsim tak komplexne. 1.samozrejme postre…
@andynr ďakujem pekne. Ja som v panike našla Karate, tak som postriekala 10litrami celý strom, ale zmáčadlo som nemala😶. Húsenice sú čierne s bielymi pásikni cca 2-3cm. Obrať ich nemôžem, je ich tam fakt na stovky a ja sa toho bojím😁. Keďže som nedala to zmáčadlo, má to nejaký efekt? Alebo idem zajtra kúpiť a postriekam znova? Ďakujem
Odpovedať

@andynr ďakujem pekne. Ja som v panike našla Kara…
@lubaa ešte som chcela napísať, že strom má cca 13rokov
Odpovedať

@andynr ďakujem pekne. Ja som v panike našla Kara…
@lubaa Nie,mohla by si strom spálit. Počkaj aspoň 1t. Potom zopakuj aj so zmáčadlom,to pomáha úč.látke lepšie ulpieť na pletive a ani mierny dážd to nesplaví. Keď je tak masívny výskyt,tak ich pozberaǰ a zlikviduj( ide zrejme o nejaký druh obaľovača). Postupuj následne ako v 1.príspevku. PS: O aký druh borovice ide? Prípadne pošli foto.
Odpovedať

@lubaa ešte som chcela napísať, že strom má cca 1…
@lubaa Pošli foto,aj detail. Postrek najlepšie večer.
Odpovedať

@lubaa Pošli foto,aj detail. Postrek najlepšie v…
@andynr
Odpovedať

@lubaa Nie,mohla by si strom spálit. Počkaj aspo…
@andynr @lubaa pozor na strihanie výhonkov, ak sú už vyzreté, tak by som ich už nestrihal. Ak odstrihnete výhonok až do vyzretého dreva, tak ten konár už nespraví rastový púčik a ten konár časom úplne odumrie keď po 2-5 rokoch zhodí posledné ihličie. Ja by som to nechal tak a až na jari uvidíte ktoré púčiky prežili a ktoré nie, a až potom by som ostrihal tie konáre na prevod, k najbližšiemu konáru ktorý má živý koncový púčik. Húsenice obžrali len ihličie či aj púčiky? Ja som tak kúpil "tvarovanú borovicu" a páni záhradníci poodstrihávali na niektorých konároch koncové púčiky a tie konáre po 3 rokoch úplne vykapali. Ja mám niekoľko borovíc viacero druhov, a keď ich chcem tvarovať, zahusťovať, a krotiť v raste, tak vždy na jar niekedy v máji či kedy zalamujem mladé výhonky o 2/3. Do jesene sa vytvorí na tom zalomenom mieste nový koncový púčik aj bočné. Týmto podporujem aj rozkonárovanie. Na vyzretom dreve sa už nové puky nikdy nespravia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kajo873:

@andynr @lubaa pozor na strihanie výhonkov, ak sú…
@kajo873 no ja nei som dobrá záhradníčka, tak mojim laickým okom žožrali asi ihličie. Nebudem ho strihať. Teraz, keď som bola fotiť som videla, že nejaké húsenice sú už popadané na zemi/ svine😬/. Obrať ich nemôžem, ako som písala, mám z toho paniku, nechytím ani mravca. A sú schované, ani ich nevidieť, vlastne vyliezli až keď som postrekovala.
Odpovedať

@kajo873 no ja nei som dobrá záhradníčka, tak moj…
@lubaa netreba oberať, nie je to ovocný strom, tu by som sa s postrekovaním vobec nezdráhal... Ja tiež striekam borovice, 2x do roka. Sledujem a keď zbadám prvé okusane ihličie tak striekam. A tiež som mal ešte jedného škodcu, ktorý mi zničil celú borovicu. A to bol nejaký červ, čo sa v pazuche posledného konára zavŕtal a prežral sa až do rastového púčika. Takto mi vyžrali všetky a borovica vykapala. Nebolo to vidieť, len proste nerástla.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kajo873:

@andynr @lubaa pozor na strihanie výhonkov, ak sú…
@kajo873 Preto som uviedol asimilačné výhonky. Kľudne strihám aj hlbšie na všetkých boroviciach,kt.mám( p.aristata,walichiana,ponderosa,nigra,mugo),keď je nutný radik.rez. Keď po zlikvidovaní chorých a napadnutých výhonkov( čo je zásadná vec,tie sa nemajú na napadnutom strome ponechať)zostanú aj zdravé asimilačné výhonky,tak z nich vyrastú nové. Takto si napr.tvarujem p.mugo do bonsaj.tvaru.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@kajo873 no ja nei som dobrá záhradníčka, tak moj…
@lubaa Podľa foto ide o húsenicu mníšky veľkohlavej,čo je dosť nebezp.druh. Kľudne kontsktuj Ing.Kunca,oni monitorujú výskyt škodcov drevín na Sk( viackrát mi pomohli). Posielam kontakt. Ing. Andrej Kunca, PhD. Lesnícka ochranárska služba Lesnícka 11 969 01 Banská Štiavnica tel: 045 – 5314 501 mobil: +421 902 712 964 kunca@nlcsk.org
Odpovedať

@andynr
@lubaa Na takýto strom by som ako postrekovač použil motorový sprayer. S tým sa postrek dostane všade a zlikviduje aj skrytých škodcov. Pri ručnom postreku to tak nebude,tam sa účinná látka( kontaktný požerový jed)do všetkýc zákutí stromu dostať nemusí.
Odpovedať

@lubaa Podľa foto ide o húsenicu mníšky veľkohla…
@andynr ďakujem pekne
Odpovedať
My sme sa na chalupe s tymto tiez pasovali, skusali sme aj postreky, aj rucne zbieranie, ale teda nie je to jednorazova zalezitost a treba opakovat aj postrek aj kontrolovat, ci sa na tych mensich vyzbierali vsetky. A taky kruspan je ina kapitola...
Odpovedať

@zita19 postrek vobec nie je potrebny, treba ich pozbierat. Mali sme to tiez a zbierali sme ich.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od klara321:

@zita19 postrek vobec nie je potrebny, treba ich …
@klara321 ja nemam ani borovicu, ani husenice, ma ich autorka temy. Okrem toho, 13 rocna bolrovica asi nebude maly stromcek, takze husenicova oberacka nehrozi. A nehrozi aj preto, ze z nich ma autorka paniku...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?