Ako zachrániť vysušené tuje?

Dobry večer už ma to nejaku dobu štve a konečne by som s tym chcel niečo robit. okolo plotu mame tuje a z vuntra su suche tak že ich ani nemožem nijak orezat lebo by to vyzeralo hrozne chcem sa opytat čo mam robit aby som ich zachranil nechcem ich vyreraz lebo by bolo vidno na cely pozemok potrebujem ich zachranit ake hnojivo alebo rady by ste mi doporučili ?
Odpovedať
Profilova fotka
Siroke tuje su vzdy zvnutra suche ... ja som orezal a su zasa huste ale trvalo to rok.
Odpovedať
Profilova fotka
@michalpetrov pouvažuj nad zmenou. Tá tuja, to je skrátka mor. Odkedy sa to rozmohlo, neviem sa zbaviť hrze hruškovej na hruškách. :). A to ešte keď príde +5C, tak tieto smrekovo/tujové monokultúry nemajú šancu. Treba konvertovať na paviniče a brečtany :)
Odpovedať
@michalpetrov ak okolo plotu tak husto vedľa seba sú zelené len z vonkajších strán, ak niekde jednotlivo musia mať dostatok svetla, mám ich roky a nikdy im nie je nič stačí len správne strihať, nikdy nepolievam ani nehnojím, hnoja sa samé s ihličia @mgx mne sa zas rozmnožili kríky vypadajú ako palma to je nezmar rozmnožuje sa i s plodov kosím 1x za 2 týždne a to vždy prerastie i na 30cm
Odpovedať
Nemozes sem pridat fotku? No aj tak by som to asi ostrihal, povedal by som ze potom sa rychlejsie znova zazelenaju
Odpovedať
ostrihaj. Bude to vyzerat hnusne tak zo mesiac, potom to bude krasne zahustene a zelene. Ostrihaj teraz jednu stranu, o rok druhu. Vyholuju a hnednu tie casti, ktore nemaju svetlo, lebo pre rastlinu nie su potrebne, ked sa dostane svetlo k vnutornym castiam obrazia zo spiacich ociek. Ked chces mat pekne zeleny plot z tuji musis ich strihat pravidelne, kazdy rok na jar pekne plotostrihom zarovnat o nejakých 15 - 20 cm zo sirky. Ked ich strihat nebudes, budes ich mat zelene len na koncoch konarov, vo vnutri to bude vyschnute.
Odpovedať
To máte smaragdové? To je proste tak. Otriasť vycesat suché. Nepolievat nehnojit ja používam iba horkú soľ. Ak boli zanedbané nestíhame od mala. Rozrástli sa a stredy sú zákonite suché. Obzvlášť ak sú moc blízko seba alebo sa už prekrývajú . Osobne by som ich udržoval vo veľkosti v akej sú iba s optickým zastrihnutim.
Odpovedať
@duzu mam ich pred domom 2 vedla seba a okolu su krasne zelene ale z vnutra uplne suche @zita19 podla maju dostatok svetla. aj by som ich ostrihal ale bojim sa že by to vyzera upne hnusne @ajod neviem povedat ake to su. stoja tam odkedy je postaveny dom to som ešte nebol ani na svete
Odpovedať
@michalpetrov ale vo vnutri nemaju dost svetla, preto su zvnutra hnede a suche. Vsak som ti pisala, ale napisem este raz aj so zdovodnenim. V neosvetlenom ihlici neprebieha fotosynteza, preto je pre rastlinu zbytocne, tak ho viac nevyzivuje, sustreduje ziviny do casti, ktore sa na fotosynteze podielaju (ucivo biologie ZS) a ihlicie bez vizivy a slnka casom uschne. Tak sa rozhodni sam. Ci chces aby boli pekne zelene zvnutra a budes ich strihat do takeho tvaru aby boli osvetlene aj pri kmeni (a vydrzis sa chvilu divat na to co si sposobil zanedbanou starostlivostou a zlym vyberom odrody (mohol si kupit stlpovito rastuce, nie bezne tuje co predava kazdy, boli by zelene aj pri kmeni) alebo sa zmieris s tym, ze zvonka su pekne, vnutri suche a casom budu sirsie a sirsie, vnutri bude víac a viac vysusenych casti. Ziadnu inu moznost medzi tym nepoznam, ale mozno niekto pozna nejaky zazracny postup ako to vyschnute ihlicie zvnutra ozeleniet.
Odpovedať
@michalpetrov So smaragdovymi je to tak. Mám ich ale 20. Z vonka sú krásne z vnútra suché. Každú jar ich vycesem, jemne zastrihnem aby som neodhalil tu suchoty. Tým ich udržiavame v jednej veľkosti. Mám aj také strapaté 😁 tie nie sú zvnútra suché ale zase nie sú také husté takže každá má svoje pre aj proti. . Kúpte si horkú soľ ja používam v tekutej forme. Krásne ozeleneju keď vidím pavučiny postriekané proti pliage cca 2x za rok. A zasrtihavat na jar. Je s tým práca ale sú na nezaplatenie mobilné kôli zachytávaniu prachu a pohľadu na dvor.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Pozdravujem všetkých! Chcela by som poprosiť o radu. Zistili sme, že tuje, rastúce pri plote z ulice, začali len, zo strany ulice, hnednúť, teda konce ich ihličia.Nie je zatiaľ postihnutá cela tuja, preto som si nie istá, čo je príčina. Tento jav je dokonca len do určitej výšky. Nie je to priama slnečná strana, takze spálenie slnečnými lúčmi nepripadá do úvahy. Prosim o názory a radu. Ďakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?