@viktor811 A co s tym robi? susi? vsak nech vysusi aj cerviky neuskodia, vyziva je to dobra. Mimochodom chodis kvoli hubam alebo preto ze ta to bavi...
@viktor811 sú ľudia čo aj také nakrájajú a vysušia. A potom im na vianočnej kapustnici plávajú červíky.
Normálny človek to vyreže a dá sušiť len čisté huby bez mäsa.
A doporučujem na to sušičku, máš to za pár hodín vysušené. Bez nej sa človek narobí a pri daždivom počasí to sušíš aj týždeň.
@sysell Bez toho, aby som niečo nenašiel by ma to nebavilo.
@henikav Práve na sušenie sa mi to veľmi nezdá, mne by ale absolútne nevadili červíky napr v praženici, alebo v rizote.
@viktor811 a preco nie? My ked susime hriby, pekne ich nakrajame a ako sa susia na papiery, vidiet okolo nich vylezene vyschnute cerviky, pekne povyliezaju, skapu na papiery a ty potom uz len pozbieras suche hriby a cerviky zosypes do smeti
Mna zber hribov velmi bavi a potom aj to susenie. Nakrajame a tie cerviky same povyliezaju. Nejako sa nad tym nepozastavujem, presne tak ako napisala henikav to robime aj my doma
@viktor811 my sme tiež predtým nesušili v sušičke, ale minulý rok už áno a ver, že sú omnoho voňavejšie, než keď ich trimeme na papieri viac ako týždeň... a aj lepšie vyzerajú...
@viktor811 Čisté nečervivé nakrájať do mrazáku a mierne červivé, nie moc, tak tie sušiť. Červíci vylezú a keď sú hríby suché len ich zobrať a červíkov vysypať.
mrazit cerstve huby nieje moc dobry napad.
malo cervive nasus, tie viac zahod
muchotravky cervenkaste byvaju najviac cervive... tie do prazenice davam aj ked su cervave
@igigi muchotávka červenkastá má zvyčajne vyžratú len nohu,
@ada32 hríby zmrazujeme roky rokúce, neviem o nijakej škodlivosti, mrazené ich predávajú aj v metre.
@viktor811 ja mám zásadu, zbieram len tie huby na ktoré idú slimáky, všimni si že muchotrávka červená je vždy krásna, nechutí ani slimákom, ak je huba nejedlá no nie otravná , tiež na ňu nejdú slimáky, no na dubáky vždy
@igigi no sušené huby majú inú aromu a praženica s nich nechutí , naviac i preto že nie všetke huby sú vhodné na sušenie na to sú najlepšie len suchohríby-všetke tvrdé, no skús dať sušiť rídziky, tie len mrazené alebo zavárané
@viktor811 cervenkastu muchoptravku si nezmylis s nicim. Ked cervenie na reze je to ona, ak nie tak vyhodit. Jedine tato muchotravka cervenie na reze, jedovate ostavaju krasne biele. Vacsie riziko predstavuju majovky, ktore si raz dva zmylis s muchotravkou zelenou.
@duzu podla poslednych poznatkov hmyz je perspektivny zdroj bielkovin pre vyhladovane ludstvo. Takze preco nezacat trenovat uz teraz? Nehovoriac o tom, ze chitin z hmyzu je na klby lepsi ako kolagen z bravcoveho kolena. Netvrdim, ze chutnejsi, ale lepsi z hladiska vstrebavania aj spracovania organizmom.
@zita19 len iná vec je či ti to žalúdok strávi , stačí to prehnať na dovolenke pri mori s rôznymi živočíchmi, ktoré sa hmíria na tanieri a je po dovolenke
@duzu preto pisem, ze najvyssi cas zacat trenovat ;-) Takeho cervicka v dubaciku zaludok ani nezbada. Nezbada ani troch... Desat cervickov uz zbadaju oci a presvedcia zaludok, ze ma spustit roll back na veceru :-p Cerasniciek s Janickom v podnajme sme na susedovej zahrade pozrali kolko. Nikto Janicka Cervicka neriesil :-D :-D Co oko nevidi, hlava neriesi
Veľmi cervave nechávame v lese. Ak je trochu, tak vysusime. A pred mrazenim treba minútu blansirovat, nechat odkvapkať a zmraziť. Na sušenie sú top dubaky, suchohriby a mladé kozaky a aj kuriatka.
Doteraz som susila na papieroch a ak budú teraz rásť - tvrdo cakam- tak skúsim susicku
@zita19 nahodou, take mucne cervy, ci kobylky su mnam.
@duzu Z cervikov v hriboch tiez nikto neochorie, cloveku sa to moze akurat tak hnusit ;-) Neda sa to porovnavat s morskymi plodmi, ktore veru vedia sposobit riadnu neplechu
@tatiana1978 dobry napad, netreba uz ani preberat
@henikav cielene som ziadnu chrobac nejedla, takze nemozem posudit ci chuti alebo nechuti. Ale zas nebudem tvrdit, ze cez moju hubu ziadna nepresla. A teraz ked som rada, ze vodec do taniera dovidim sa mi do traviaceho traktu moze prepasovat kadeco :-N :-N Ani sa tomu moc nebranim, lebo s vekom prichadza nielen slepota ale odchadzaju aj klby, takze ten chitin zacinam povazovat za velky prinos v mojom jedalnicku :-N
@igigi no napr. mne zavaraný hríb, ale vôbec nechutí na rozdiel od mrazeného ;-)
@viktor811 ako už spomínala @zita19 pri reze ružovie a ak si si ani potom nie istý, tak 90% má nožičku od spodu prežratú larvami.