Aký hrubý hranol na hojdačku?

Profilova fotka
Ahojte. Prosím o radu. Ideme spraviť detské ihrisko. Pôvodne sme chceli hranoly 10x10cm, ale chceme na hojdačku použiť rohovu spojku ako na foto . Lenže v ponuke webu, z ktorého ideme objednávať všetky komponenty sú spojky len na hranol 9x9. Myslíte že hranol 9x9 udrží aj moju váhu? (53kg) alebo aj viac? Horny hranol bude asi 3m dlhý medzi konštrukciou a domčekom (na dve hojdačky) a pretrcat bude ešte ďalší meter za konštrukciou (hojdacie kreslo) A je lepšie použiť objimkove závesy na hojdačky, alebo prevrtavacie? Neoslabi sa tým ten hranol? Ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 90x90 bude teda malo? nasla som pri hotovych konstrukciach nosnost do 140-150kg, predpokladam ze na obe hojdacky spolu.. a co s tym pretrcajucim druhym koncom z konstrukcie ked koniec zrezem na 90x90???
Odpovedať
@j_ank_a viem že otázka znela inak ale ako stolárovi mi to nedá. Čo tak použiť spojenie ako na fotke? Určite by som tomu spoju veril viac ako tej kovovej spojke a ďalšia vec 3metre na dve hojdačky sa mi zdá dosť veľa alebo som len nepochopil že kde budú tie 3m 😄 dal by som aspoň 2.5m a ten hlavný (vrchný)nosný hranol by som dal buď hrubší alebo agátovu gulatinu, dá sa zohnať jednoducho a lacno cca 2€ za bežný meter 10cm priemer Aj s kôrou, ktorú treba samozrejme očistiť ale príde mi to krajšie ako zo smrekových hranolov. Použiť sa môžu aj hrubšie ale minimum je tých 10cm na priemere. Samozrejme agát je oveľa pevnejší, húževnatejší a trvácnejší ako smrek, smrekové drevo pomerne rýchlo hnije aj pri dobrej ochrane a agát zas vydrží roky aj bez ochrany. Takže zhrnutie, ak chcete investovať do materiálu, volil by som agát, ak už drevo máte tak ako písal kolega vyššie konce zbrúsiť/zapíliť a drevo poriadne impregnovať a každý rok natierať. Ďalšia vec tie závesy na smrekové drevo v tej dĺžke určite objimkove, na agát kľudne prevŕtať. Dúfam že som trochu pomohol.
Odpovedať
@j_ank_a ja mam hranol 15x15cm a unesie 2x velkych vajcakov po 120kg a ani s nim nehne...tiez mam dlzku takmer 3m...
Odpovedať
@j_ank_a hojdacka-co zahrada dala. gulatina zo stareho krovu,priemer cca 15cm
Odpovedať
Profilova fotka
@helienek42 také spojenie som pôvodne chcela ja. Lenže muž chce tu spojku. Ale možno ho po tvojom príspevku presvedčím. Guľatinu nie. Nič proti, ale osobne sa mi ihriska z guľatiny ani nepáčia. 😁 Navyše aj altánok, aj prístrešok, aj záhradny domček máme s hranolov, takže guľatina nám do zostavy ani nepasuje.. 😁 Závesy teda dáme objimnkove. Ďakujem za rady, dáme teda aspoň 10x10, buď komplet celé ihrisko, alebo aspoň ten horny hranol. A na spojení budem trvať. 😁 Muž si myslí že sa to bude časom kyvat, preto to nechce.
Odpovedať
Profilova fotka
@dent Pekná, ale ako som už spomínala, guľatina sa nám na záhradu nehodí. 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@pluvko to kto sa tam hojdá?? 😁 Organizujete záhradné dospelácke rosambo? a aké máš prosím spojenie?
Odpovedať
@j_ank_a jasné chápem 😄 v tom prípade treba drevo riadne ošetriť a každý kus čo bude v kontakte zo zemou treba napustit impregnáciou aspoň 20cm od zeme a takisto všetky konce hranolov na ktoré bude pršať. "Muž si myslí že sa to bude časom kyvat, preto to nechce." Kvôli tomu sa dávajú " zavetrovačky- tie šikmé časti na vrchu mojej fotky, z jednoduchého dôvodu, trojuholník je najpevnejší geometrický tvar. Ešte malá drobnosť. Tie kovové konzoly majú tú nevýhodu že sa v nich drží vlhkosť a drevo začína skôr hniť ako drevo ktoré je voľné a po daždi skôr preschne. Drobnosť č.2 všetky skrutkové spoje doťahovať aj počas roku a použiť kvalitné skrutky.
Odpovedať
Profilova fotka
@helienek42 vidis, toto ked mu poviem, uz tu spojku chciet nebude.. 😄 dakujem.. 😄 a teda ani krytky na kranoly niesu dobry napad?? vid foto. natiarat planujeme ako vsetko ostatne, raz zaklad, dva krat vrch. aj altanok aj domcek su tak uz 3 roky a zatial bez zmeny, a to minimalne na nohy prsi stale. domcek bude stat na betonovych kockach, konstrukciu hojdacky sme chceli zapustit do zeme koli lepsej stabilite pri hongani. alebo to nieje treba? potom teda nohy bud opalit na uhol, alebo natriet tym ciernym sajrajtom, co sa natiara betonovy zaklad proti vhkosti.. 😄 ci blbost?
Odpovedať
@j_ank_a Tak náter bude stačiť tak ako si písala. Tie krytky sme dávali ešte keď som bol v škole tak som robil detské ihriská k panelákom, tam museli byť kvôli požiadavkam majiteľa a o 3 roky som bol na repase ihrísk, vtedy som si všimol že všetky takéto srandy ako krytky alebo lepšie povedané všetko čo uzatvára hranol a je tam priestor medzi hranolom a krytkou, je raj pre hmyz a tym padom aj škodcov, keď som to staval tak ma nenapadlo použiť impregnáciu proti škodcom, hubám alebo plesniam. Teraz to už samozrejme viem tak môj prvý náter na vonkajšie konštrukcie je bochemit riedeny 1:5 s vodou ( neni to nutné ale nakoľko si často nosím drevo z hory mám doma väčší výskyt škodcov) ale to som trošku odbočil. Tie krytky sú fajn keď sa použije impregnacia alebo sa aspoň zamedziť prístup pod krytky napr. silikonom ale úplne stačí konce zrezať pod uhlom a poriadne natrieť kľudne aj syntetickou farbou. Tie betónové kocky sú dobrý nápad a pri zapustení do zeme, žiadny spôsob nieje 100% ale ak sa rozhodnete zapustiť to do zeme tak to treba natrieť gumoasfaltom aspoň 2 vrstvy. Odpálenie som skúšal ale to je skôr na vzduch suché drevo teda aspoň 3 roky prerušené, predpokladám že budeš mať drevo nové a z toho by sa dlho odparovala voda a v konečnom dôsledku by sa dreva viac spálilo ako použilo na hojdačku a ešte po tom opálení je potrebné hneď vložiť opalenu časť do oleja takže roboty viac ako zo samotnou hojdačkou. Nevýhoda zapustenia do zeme je že sa k tym častiam za životnosť hojdačky nedostanete. Výhoda je stabilita ale stabilita sa dá dosiahnuť aj zväčšenim základni alebo zemným vrutom a k dreveným častiam sa vždy dostanete. Trošku som sa rozpísal ale dúfam že som napísal všetko podstatné 😄 Zhrniem to v krátkosti Krytky- môžu nemusia, stačí zrezať konce a natrieť Konštrukcia- (pre mňa základ) bochemit 1:5 s vodou ale nie je to podmienka ale som rád o krok vpred 😄 ďalej dve vrstvy lazury Kontakt so zemou- gumoasfalt, v lepšom prípade zemné vruty
Odpovedať
Profilova fotka
@helienek42 dakujem, rozpisal si sa super a uz mame teda jasno... 😄 dame vsetko 10x10 tak ako sme povodne chceli, bez spojky.. aspon bude istota, ze to udrzi aj muza.. 😄 snad sa to podari cim skor.. 😄
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?