Co na studnove cerpadlo: prietokovu riadiacu jednotku s tl. nadobou, alebo frekvencny menic

Zdravim, moja situacia: mam vrtanu studnu, ktoru chcem vyuzit ako zdroj zavlazovania, pripadne mozno WC splachovanie (to este niesom rozhodnuty). Mam uz studnu, ponorne cerpadlo a prietokovu riadiacu jednotku Grundfos PM1. Zostava mi dokupit k tomu 100l tlakovu nadobu (AQUAFOS SPTB100 1" PN10) cca 180 EUR. Majstri co mi robili ponuku na zavlahu ma prehovaraju na frekvencny menic za 300 eur. Myslite si, ze prietokova riadiaca jednotka + tlakova nadoba je taky problem pri zavlahe + WC? Ak by som isiel do frekvencneho menica, vycalujem 300EUR a zostane mi regulator do bazaru. Moj predpoklad je, ze ked sa pusti zavlaha, cerpadlu je jedno, ci bolo zapnute regulatorom kvoli poklesu tlaku, alebo ho s jemnym nabehom zapol frekvencny menic. + pri pripadnom pouziti WC na splachnutie by mala ta 100l tlakova nadoba vydrzat na niekolko splachnuti. Vdaka za rady/skusenosti.
Odpovedať
+ teda este budem zrejme potrebovat redukcny ventil tlaku smerom do domu (10bar -> na 2-3bary).
Odpovedať
Profilova fotka
@kenny123 ja mam 150l nadobu,45l vody vytecie medzi vypnutim a znovu zopnutim cerpadla..dal som si na zaciatok cerpadlo s tlakovou nadobou tiez aj kvoly mensej pociatacnoj investicii a neskor,ak budem potrebovat prejdem na FM..zatial zavlaha bez problemov funguje(travnik aj kvapkova)..nevidim okrem mojej zlej skusenosti s prasknutym vzduchovym vakom v nadobe ziadne negativa..treba vsetko nastavit tak,aby pri zavlahe travnika bolo cerpadlo pustene stale,pri kvapkovej aby sa za hodinu spustilo max.20 krat(co je pre moje cerpadlo dovolena frekvencia spustenia za hodinu)..
Odpovedať
Profilova fotka
@kenny123 redukcny ventil si daj do domu,treba ratat aj so stratami vo vedeni k domu
Odpovedať
Profilova fotka
@kenny123 samozrejme ze namiesto prietokovej riadiacej jednotky mam tlakovy spinac,ten sa montuje priamo na nadobu
Odpovedať
@dart9 tak chapem, ze je jedno, kde dam redukcny ventil, ak bude pri studni, nastavim mu vyssi tlak (uvaziac straty v hadici do domu), ako keby bol az v dome.. pls ako je to s kvapkovou zavlahou? toto som este nedostudoval - to vlastne ide nonstop? ci len v definovanom case, ak to ide nejako dlhodobejsie, toto by asi bol problem pri tomto systeme.. co sa tyka prietokova-riadaca jednotka - to je podla mna to, co ty hovoris tlakovy spinac. Ten Grundfos PM1 je napojeny na hadicu z cerpadla rovno nad cerpadlom nad vrtom. Ked poklesne tlak vody pod 2,4bar, spusti cerpadlo, vypina ked tlak dosiahne 10bar.
Odpovedať
Profilova fotka
@kenny123 mne ide kvapkova zavlaha 1/2hodiny za den,za ten cas sa cerpadlo zopne cca 6x =300l vody..prietokovy spinac sa pouziva ked nie je tlakova nadoba ale myslim ze funguje rovnako dobre aj s tlakovou nadobou,mna vsak stal tlak.spinac do 15 eur,tak neviem co sa viac oplati..10 barov je dost aj pre zavlahu,ja mam vypinaci tlak 6 barov..
Odpovedať
Profilova fotka
@kenny123 a pre majstrov co ti navrhuju zavlahu je urcite jednoduchsie robit s frekvencnym menicom ako s tlakovou nadobou a prietokovym spinacom,redukcnymi ventilmi pre kazdu vetvu zavlahy..
Odpovedať
Aha. No henta jednotka ma este ochranu na beh na prazdno. Potom by som supol asi redukcny ventil aj na polievanie. No a nemas kombinovany postrek trebars travy s kvapkovou? Som si tak naivne myslel, ze ked sa pusti postrek travy (tie postrekovace), spolu s tym by isla aj kvapkova.. a vtedy by asi cerpadlo menej zapinalo..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?