Čerpadlo nečerpá

Čauko. Svokor mi požičal čerpadlo. Bezinove. No a problem je ten, že nečerpa. Tzn. zapojil som hadice, všetko v poriadku, motor ide jak blazen, dymi, huči, čmudi... Ale voda nikde. Vodu chcem čerpať z potoka 20m hadicou a polievať záhradku 30m hadicou. Volal som aj svokrovi, že prečo nečerpa, vravel, že do toho výtoku mám naliať vodu, lebo keď je prázdna hadica, že nemá podlatk a nevytiahne vodu z potoka (celkové prevýšenie je odhadom tak 3 metre výškovo). Tak som tam nalial vodu z krhly a odvtedy, keď pridam plyn, tak motor zdochne. Ešte chviľku to šlo, prskalo, ale vodu z potoka aj tak nedotiahlo. No a potom to začalo zdochyňať. Na voľnobehu ide dobre, ale keď pridam plyn, proste to zdechne. Katastrofa, začinam byť fakt nasraty na celu zahradu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko. Svokor mi požičal čerpadlo. Bezinove. No a…
@arcticcode spätná klapka na savici je? Nieje opačne? Čerpadlo zavodnené?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@arcticcode spätná klapka na savici je? Nieje opa…
@megdesign Spätná klapka tam nie je, ale tá rýchlospojka je nejaká "STOP", neviem čo presne to znamená, ani tetuš vo vodmat nevedela, že radšej by som mal použiť bez. Zavodnene čerpadlo znamena čo? Hadica 20m privodna bola sucha, čerpadlo bolo tiež suche, nalial som vodu z krhly do neho a odvtedy zdochyňa motor
Odpovedať

@megdesign Spätná klapka tam nie je, ale tá rýchl…
@arcticcode spätná klapka tam musí byť na konci. Inak bude padat voda + sací kôš. Zavodniť treba ako savicu, tak aj čerpadlo. https://www.bola.sk/saci-kos-s-nerezo...
Odpovedať

@arcticcode spätná klapka tam musí byť na konci. …
@megdesign Nooo, takyto "saci koš" aktuálne nemám, normálne holá hadica vo vode. Tá spätné klapka by mala byť na ktorom konci? Na inpute, či na outpute? Jedine, že by to bolo niekde vo vnútri, ale nikde inde to určite nie je, v rámci hadice a pod... poobede odfotim keď tak... Ono by mala byť voda v čerpadle + cela hadica by mala byť naplnena vodou, aby to ťahalo? A prečo to po naliati vody začalo skapavať, keď pridam plyn, tomu nerozumiem... :(
Odpovedať

Čauko. Svokor mi požičal čerpadlo. Bezinove. No a…
@arcticcode Daj foto čerpadla...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od technik007:

@arcticcode Daj foto čerpadla...
@technik007 Poobede as k nemu dostanem a odfotim
Odpovedať

@megdesign Spätná klapka tam nie je, ale tá rýchl…
@arcticcode rychlo spojka "stop" ma spatnu klapku, ktora pusta vodu len smerom do hadice. Aby pri odpajani hadice z vodovodu, ta neosplechla voda. Ak mas tu spojku na privodnej hadici na cerpadle, blokuje ti privod. Ta klapka je ale len taky "stoplik", ktory sa da trochu vacsou silou vybrat... Aj ked pri zapojeni na protikus je ta klapka mechanicky potlacena, podla mna tam je nizzsi prietok...
Odpovedať

@megdesign Nooo, takyto "saci koš" aktuálne nemám…
@arcticcode sací kôš a spätná klapka na konci, ktorý dávaš do potoka. Aby po vypnutí čerpadla nestiekla voda nazad do potoka. Áno, ak to nieje samonasávacie čerpadlo, musí byť hadica aj čerpadlo zavodnené.
Odpovedať
Toto nestastie mam. Aj takto zapojene. Cierna rychlospojka ide do hadice na polievanie. Zelenosiva ide do potoka
Odpovedať
@arcticcode nevidíme ništ. A ešte jedna vec. Na nasávaní by mala byť savica, nie hadica. Hadicu ti podtlak sploští a už si donasával... https://www.google.sk/search?q=savica...
Odpovedať

@arcticcode nevidíme ništ. A ešte jedna vec. Na n…
@megdesign sory. Nedaju sa ocividne poslat len osve fotky bez textu 🤦
Odpovedať

Toto nestastie mam. Aj takto zapojene. Cierna ryc…
@arcticcode bez toho sacieho koša strčiť hadicu do potoka, no neivem-neviem.. ked ti to nasaje kamienky, tak máš po čerpadle, vyláme ti lopatky. Na tom sacom koši by tiež mala byť spätná klapka, aby ti nepadala voda.. Zavzdušnené odstredivé čerpadlo nedokáže potiahnuť vodu..... ALe ak ti kape motor, to už je iný problém. Odporúčam prečistiť sacie sitko v nádržke, prípadne odkalovač, ak tam je nejaký .. Ak to nepomôže, tak rozobrať karburátor a vyčistiť, prefúkať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@arcticcode bez toho sacieho koša strčiť hadicu d…
@zicher Hej, karburator je zasvineny, trebalo by ho prečistiť, takže to budem riešiť časom. Teraz som rad, že tam dajako načurkam na tu zahradu, snáď dačo porastie :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@arcticcode bez toho sacieho koša strčiť hadicu d…
@zicher Keby len kamienkov by som sa bal... potiahne rybu a rozmixuje ju na kašu hehe... zatiaľ polievam takto, to čerpadlo ani neni moje, mam ho len požičane zatiaľ, ja by som asi skorej riešil elektricke
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?