Blatové a sivé hniezda v trávniku

Dobrý deň, vie mi niekto poradiť čo sa mi deje s trávnikom? Tvoria sa mi blatové a sivé hniezda.
Odpovedať
1
2
tie kopky blata robia dazdovky, ked ich v travniku mas, je to dobre. Sive miesta su napadnute plesnou, asi sa v nom dlho drzi voda po dazdoch a zalievke. Treba travnik prevzdusnit, zapieskovat a tak o 2 tyzdne pohnojit jesennym hnojivom
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 ja skor tipujem mravcov...
Odpovedať
Profilova fotka
No bude za tým nejaký živočích. Máš len kôpky alebo je vidno aj nejaký ten vchod ? Ak nie , tiež by som to celkom isto tipoval na dáždovky
Odpovedať
Sú to mravce, tiež mám to isté v trávniku a bojujem s nimi už 3 mesiace. Pod šedými miestami v tráve sú hniezda a tie blatové kopy sú zatvrdnuté vetráky z hniezd. Pod tým betónovým obrubníkom budú mať vajcia, ktoré tam prenášajú od hlavnej samice.
Odpovedať
Mne to robia aj vtaky, ked vyberaju dazdovky.
Odpovedať
ako tak citam, tak moznosti co by to mohlo byt je kope. neskusal si sa v tom trocha posprtat, a podla mna by si dosiel na to ci su to aspon tie mravce alebo nie
Odpovedať
mravce
Odpovedať
Preco mi po kosení ostava trava takato?je to nozom kosacky?ale kosacka je nova..taka ako keby dotrhana hnedy vrch stebiel..cim to moze byt?
Odpovedať
@rado220 nepíšeš akú máš kosačku. Či rotačnú motorovú, elektrickú alebo vretenovú. Ak máš rotačnú skontroluj si nôž, či je ostrý. Aj u nových kosačiek nebýva úplne ostrý nôž. Môže byť aj problém že máš moc hustý trávnik a kosačka nejde na plný výkon. Tak skús zvýšiť výšku kosenia, aby kosačka išla na plný výkon. Aký starý je trávnik ? Kedy si naposledy robil vertikutáciu. Mne to skôr z tých 2 fotiek pripadá že by si mal trávnik vyčesať a vyhrabať a zbaviť sa stariny.
Odpovedať
@verri007 travnik ma 4mesiace :-)
Odpovedať
@rado220 tak to skús vyhrabať ostrými hrabľami. To by mohlo pomôcť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ahojte, chcem sa spýtať čím môže byť spôsobený takýto rozdiel na trávniku? Celá plocha je navážka, takže hlina je rovnaká, hnojil som pravidelne od jari až po zimu podľa návodu, celý rok som mal takýto rozdiel v tom trávniku,na jeseň je to ale ešte viac vidieť. Tam kde je trávnik najkrajší mi končí prestrešenie terasy, v podstate tam od obeda už nesvieti slnko v lete, na ostatnú plochu svieti počas celého dňa. Trávnik som sadil minulý rok na jeseň takže ešte som nevertikutuvol, skúsim na jar. Zavlažovanie bolo rovnomerne závlahou. Ďakujem za radu
Odpovedať
Článok sa načítava...
@19palec je možné že si si odpovedal sám. tam kde ti slnko tak nepresvecuje trávnik celý deň ti toľko nepresychá a keďže trávniku vyhovuje stály prísun vlahy ale nie premočenie tak na týchto miestach aj lepšie prosperuje 🙂 ale môže byť za tým niečo iné len ma to v súvislosti s tvojim popisom napadlo či to nebude len týmto 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 áno ešte v lete som si to myslel aj ja, ale prečo je to aj teraz na jeseň taký rozdiel? Veď už od konca septembra nesvieti až tak slnko že by tak strašne vyschol. Ono aj tá tráva dosť slabo rastie tam kde má takú škaredú farbu, je redšia a kratšia. Čo by mohlo tomu pomôcť?
Odpovedať
Profilova fotka
@19palec trávnik bol z výsevu alebo položené koberce? Ak je to výsev, aké osivo? Ak je to výsev, žiadnu vertikutáciu po roku nepotrebujete robiť.
Odpovedať
@rastlinky_sk Dobrý deň, trávnik bol siaty, Barenburd Sport Clasic. Kedy mi odporúčate vertikutáciu? Podľa čoho viem že už je to potrebné? Kosil som pravidelne raz za týždeň na 4-5 cm, postupne trávnik zhustol ale na miestach na foto nie. Kosil som vždy až na večer keď už nepálilo slnko a večer som vždy aj polieval.
Odpovedať
Profilova fotka
@19palec nemohli ste náhodou zakúpiť 2 rôzne balenia lebo jeden výsev vyzerá ako trávnik do tieňa a druhý ako klasický záťažový, alebo mali obsah vymenený už vo firme, teda iné osivo. Je pravda, že trávniky v riedkom tieni sú tmavšie alebo je to závislé od osiva, jeho zloženia. Rok je krátka doba na to, aby bola nutná vertikutácia, pokiaľ je trávnik pekný, pravidelne hnojený a zavlažovaný netreba s ním nič iné robiť. Koberce sa vertikutujú po 2-3 rokoch od pokládky a je zlé podložie alebo nevhodné iné podmienky aj skôr. Skúste na jar použiť hrable, ak sa vyčeše dosť mačiny, čo je po zime bežný jav, prihnojíte a plocha bude opať pekná.
Odpovedať
@rastlinky_sk nie lebo som mal iba jedno veľké balenie takže osivo bolo použité rovnaké. Jedine čo bolo, po nejakom čase keď som poničil burinu a zostalo pár prázdnych miest tak sa lokálne dosievala tráva iné osivo lebo som nezohnal to isté ale to bolo po celom trávniku iba také kúsky takže to nieje tým. Zvažujem tu vertikutáciu práve preto lebo na mieste kde je tráva škaredá v podstate bola veľmi slabá od začiatku,len som nevedel či to môže pomôcť. Dá sa skorou vertikutáciou niečo pokaziť?
Odpovedať
Profilova fotka
@19palec hmm, tak potom neviem, čo by to mohlo byť okrem vlhkejších a tienistejších podmienok. Dosev by sa prejavil inou farbou určitej plochy - lokálne, nie celoplošne. Vertikutácia slabého trávnika môže spôsobiť vytrhanie korienkov a teda vzniknú plochy bez trávy, preto je dôležité, aby trávnatá mačina bola už hustá, dobre prerastená až neprievzdušná a až vtedy je vertikutácia prospešná.
Odpovedať
@rastlinky_sk tomuto travniku neviete poradit co sa stalo?(vysiaty v juni)
Odpovedať
@rastlinky_sk Trávniky sa vertikutátorovať 2-3 roky po položení? Nebláznite. Ak na jar pokladám, tak v lete a na jeseň robím zákazníkom vertikutácie. Trávnik je pevne koreňmi prichytený do cca mesiaca. V lete sa pravidelne objavujú plesne a aj na jeseň. Vertikutácia len na jar a na jeseň je somarina. A tiež vyjadrenie, že siaty trávnik po roku nevertikutátorovať je zavádzajúce. Kobercový trávnik je siaty trávnik s predpísanou hustotou osiva vysiateho na danú plochu. To čo ide k zákazníkom je trávnik typu osivo Sport s dĺžkou času od klíčenia cca 10 mesiacov. Zhrnuté: Ako a kedy vertikutátorovať.... Či je kobercový alebo v domácich podmienkach vysiaty závisí predovšetkým od hustoty trávnika, tým pádom aj obsahu trávnej plste. Čím viac trávnej plste, tým viac plesní a hubovitých ochorení.
Odpovedať
@rado220 vysiaty v júni, ale už teraz celý plesnivý. Teraz sa už s tým nedá nič robiť. Čím viac po ňom budete chodiť, tým viac pleseň roznesiete na topánkach ďalej. Na jar keď nebude mokro urobiť vertikutáciu s najnojením. Potom vystriekajte po cca 2 týždňoch Bumperom. A nebojte sa, čím viac vertikutáciu budete robiť, tým viac sa bočné výbežky budú odstraňovať, trávnik sa začne regenerovať, získa na kondícii. Ak máte pochybnosti, tak si skúste nájsť kalendár správneho ošetrovania trávnika, ktorý nájdete napríklad na anglickytravnik.sk Zakladaniu trávnikov sa venujem viac ako 7 rokov, takže ak sú nejaké otázky kľudne môžete napísať.
Odpovedať
@mamato a mne by ste nevedeli odpovedať že kde je problém? Už od samého začiatku je ten trávnik slabší v týchto miestach ako vidieť na foto. Ozaj tomu nerozumiem viete poradiť čím hnojiť od jari až do leta? Väčšina trávnika je takmer celý deň na slnku. Ďakujem
Odpovedať
@19palec tam kde je na slnku, tam problém neskôr nebude. V tieni bude problém, tam sa bude držať vlhkosť, teda pleseň a mach. Od jari (podľa počasia, ideál apríl) spraviť vertikutáciu, potom nahnojiť hnojivom s dlhodobým účinkom. Používame kvalitné hnojivá Scots, Fenix alebo Profertil. Na jar použite jar - 3 mesiace, potom používajte Universal, na jeseň použite jeseň. Trávniku v princípe nič nie je. Takto vyzerajú teraz všetky trávniky u zákazníkov. Na jeseň veľa pršalo, nerobila sa vertikutácia a tu je výsledok. Pleseň sa rozšíri veľmi rýchlo. Od apríla do mája spravíte intenzívnu starostlivosť a bude to ok.
Odpovedať
@19palec tieto ďalšie foto sú 1,5 mesiaca po položení, teda v polovici juna.. Trávnik sa pokladal 30.4. Vertikutácia bola rovina na začiatku júna.
Odpovedať
@mamato ďakujem za odpoveď, skúsim,dúfam to pomôže
Odpovedať
@19palec Ospravedlňujem sa za viaceré príspevky, ale zle sa mi to píše cez telefón. Hnojte vylúčne rozmetadlom.
Odpovedať
@mamato to je v poriadku, tiež píšem cez telefón 😁,hnojil som rozmetadlom,síce iba také to do ruky ale lepšie ako rukou rozhadzovať
Odpovedať
@mamato plesnivy travnik??a to ako sa mohlo stat?Bol slusny este do augusta..nemzoeme to byt ze som to prehnal s hnojivom?
Odpovedať
@mamato najskor hnojit a az potom vystriekat??a ake hnojivo doporucujete?vertikulovat nechcem lebo travnik nema ani rok a daval som siet proti krtom a niekde je len 3cm pod travou takze by som ju vytrhal..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?