Altánok na hranici pozemku - treba povolenie od suseda?

Ahojte, rád by som postavil altánok (takmer) úplne pri plote so susedom. Máme tam také pletivo polorozpadnuté, len aby bolo jasné čo je koho, vzťahy máme veľmi dobré. No a chcem sa spýtať z nejakého právneho/legislatívneho hľadiska - ak chcem takto blízko postaviť altánok (bude mať cca 2,5m výšku, plochu cca 30m2) - budem od suseda potrebovať súhlas?
Odpovedať
@petiar ak územný plán nestanovuje minimálnu vzdialenosť drobných stavieb od hranice pozemku, tak áno, môžete postaviť altánok až na hranici vašich parciel, ale konštrukcia altánku musí byť celým svojim objemom na Vaše parcele. Súhlas suseda na stavbu nepotrebujete. Ak bude mať altánok nad 25m2, podlieha stavebnému povoleniu a v stavebnom konaní sused môže podať námietky. V zásade ak máte dobré vzťahy, môžete ho o Vašom zámere informovať a nebude prekvapený, no povinnosť to nie je.
Odpovedať
@halnas Vďaka za vyčerpávajúcu odpoveď. Keďže dobré susedské vzťahy sú viac ako altánok, budem sa snažiť so susedom dohodnúť ešte predtým, než začne konanie, nech nemá prekvapenia ani námietky, len som chcel vedieť aj právnu stránku veci.
Odpovedať
@petiar mám známeho ktorý nemajú medzi domami ani plot len stodola s otvorením priestorom dá sa prejsť i s nákladiakom,majú tam i spoločný gril a sedenie no ak chceš robiť súkromnú párty len zo svojimi musíš sa dopredu dohodnúť alebo ju robiť inde, majú síce dobré vzťahy ale len odtiaľ -potiaľ
Odpovedať
@petiar Ked budeš grilovat musiš zavolat aj suseda 😎
Odpovedať
@duzu My máme plot, ale máme v ňom bráničku, ktorú nezamykáme, keby náhodou niečo bolo treba, tak vieme prebehnúť. Máme vymedzené to odtiaľ-potiaľ, to je základ dobrých vzťahov. 🙂
Odpovedať
Podla mojho nazoru altanok ak ma betonove zaklady (pevne spojeny so zemou) je stavba, sice je to drobna stavba, ale vztahuje sa na nu stavebny zakon, ktory urcuje min vzdialenost stavby od hranice pozemku 2m. Jednoduchsie je len povolovanie stavby, teda nie je potrebne stavebne povolenie, ale staci len ohlasovacia povinnost. Aj v takomto pripade ale staveby urad (vacsinou, moze to byt rozne) hodnoti, ci nie ie prekrocena max zastavanost pozemku po realizacii altanku. Co sa tyka odstupu od hranic pozemku, moze byt mensia ako 2 m, ale s dolozenym pisomnym suhlasom suseda.
Odpovedať
@erikstupka Váš názor nie je správny.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?