Zvislá nosnosť U profilu

Zdravím. Keďže som nikde na internete nenašiel prepočet na zvislu nosnosť U profilu tak sa skúsim obrátiť na vás. Potrebujem postaviť zásobník na sypku zmes,ktorý by pojal hmotnosť materiálu do 20T. Celková výška 4m/5m. Stáť by to malo na 6ks U profiloch. Šírka rozponu 250x250cm . Akú širku a akú silu materiálu zvoliť pre nosné U profily? Profily budú aj 1m zabetónovane v zemi. Vďaka za odpovede.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pepemuna:

Zdravím. Keďže som nikde na internete nenašiel p…
@pepemuna Ja by som to postavil na stojky tvorene U-profilom 160 mm. Každá stojka však bude tvorená navzájom k sebe zvárenými U-čkami tak, aby bol vytvorený uzavretý profil.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pepemuna:

Zdravím. Keďže som nikde na internete nenašiel p…
@pepemuna @petersd Chlapi kurňa....chce to statický výpočet s podpisem odpovědné osoby a ne žvástání na netu!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od panlorenc:

@pepemuna @petersd Chlapi kurňa....chce to static…
@panlorenc suhlasim, 20 ton a tuto si budu mladenci cisla buchat od brucha
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@panlorenc suhlasim, 20 ton a tuto si budu mladen…
@zita19 veď hej. Robím na družstve a tam sú tieto zásobníky urobene asi v štýle čo bolo to dali. Niekde sú hrubostenne rúry priemer tak 250mm a niekde ako písal vyššie U profily odhadom 120mm zvarene k sebe. Tých 20T je daných s prepočtom na váhu pšenice pri ideálnom naplnení ale to v reále asi nikdy nebude,pretože zásobník sa nikdy nedá naplniť do plnej formy zasobnika.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pepemuna:

@zita19 veď hej. Robím na družstve a tam sú tieto…
@pepemuna Ja som napísal, že ako by som to urobil ja. Čísla nie sú z brucha, ale z mojej praxe a aj všímam si iné zariadenia kolo seba. Áno, máš pravdu, kľudne by to zniesli aj U 120, ale keďže to robíš pre seba, preto som navrhol U 160. Budeš mať cca 2-násobný zicher. Ak ale chceš, zaplať statikovi a uvidíš, že Ti možno odporuči riešenie s U 100. (cena posudku bude ako cena materiálu na celú konštrukciu) 🤣🤣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@pepemuna Ja som napísal, že ako by som to urobil…
@petersd A podepíšeš se pod to? To znamená, že převezmeš zodpovědnost a záruky? Pokud ne, tak je to jen bezcenný odhad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od panlorenc:

@petersd A podepíšeš se pod to? To znamená, že p…
@panlorenc Práve takéto príspevky ako Tvoj sú jalové. (Pri všetkej úcte k Tebe). Tu je verejné diskusné fórum (laikov) a toto si uvedomuje každý diskutér, či zakladateľ témy. Chce jednoducho počuť názory iných ľudí... to je všetko.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@panlorenc Práve takéto príspevky ako Tvoj sú jal…
@petersd Právě, že naopak...tvůj příspěvek je bezcenný a co navíc ještě nebezpečný. Co se stane, až bude nedejbože průser...to jako se vymluví nato, že mu to někdo poradil v diskusi internetu? Tímto chci upozornit na nebezpečí internetových diskusí, kdy se to laickými názory jen hemží. Diskutujte si třeba o politice, ale NE O STATICE.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od pepemuna:

Zdravím. Keďže som nikde na internete nenašiel p…
@pepemuna zvislá nosnosť je odborne vzper. Na 20 ton stačí trubka Dn 50 mm pri dľžke 50 cm, ale so zväčšovaním dľžky sa rozmery menia. A posudzuje sa nielen vzper, ale aj bočné sily, dokonca aj náhodné, takže doporučujem statika, , stačí posudok a to pri cene ocele 1,5€/kg je len šetrením. Otázka znie skôr nie na priemer stľpa, ale kde nájdem dobrého statika?
Odpovedať
Ja nechapem, na ako koňtu statici travia 5 rokov na skole, pocitaju az maju zadok placaty, ked staci len tak od brucha natieskat co zozenieme. Vsak ked to niekoho zabike, v podstate sa okrem rozsypanej psenice nic nestane. @pepemuna ty to potrebujes dostat nielen do vysky, ty potrebujes vyriesit aj ako budes chytat bocne sily a kazda konstrukcia musi mat mieru bezpecnosti.
Odpovedať
a nakoniec si necháš sýpku postaviť dodávateľovi ktorý to má všetko už prerátané.. Naplníš pšenicou až po okraj.. A celú sýpku roztrhne, ako v Leopoldove pred asi desiatimi rokmi. Len to nebolo 20ton, ale asi 15 000 a nebola to pšenica, ale kukurica pripravená do liehovaru. No a potom sa dodávateľ čudoval, že vy ste tú sýpku naplnili až po vrch? No s tým sa nerátalo. :-D. Ani výpočet nemusí rátať so všetkým. :-D https://www.cas.sk/clanok/356825/zrut...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

a nakoniec si necháš sýpku postaviť dodávateľovi …
@zicher to mi pripomenulo šesťdesiate roky, uvolnilo sa podnikanie, družstvá stavali senníky podľa projektov, ktoré boli dimenzované na iné taťaženie a keď padli pod snehom, projektant povedal, že ho mali zhadzovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od zicher:

a nakoniec si necháš sýpku postaviť dodávateľovi …
@zicher ono to viacej nebude,lebo kapacitne mi to nevydá. Rozmery aj keď trochu zaokrúhlené vychádzajú z rozmeru 1napravoveho traktoroveho prívesu. Kde to pri váhe 10T pšenice vychádza na 4x2,5x1,5m jeden zásobník. A kukurice sa tam nezmesti 10T. Tie zásobníky musia pasovať k ďalšej ,,výrobe" kde mi je zbytočné držať veľký objem obilia. Ide len o to,že aby som nemusel za mesiac ísť 10x pre obilie. Vypust bude tak 50cm nad zemou aby to mohol buď korček alebo šnekovy dopravnik ťahať von. Takže ak prirátame ten spodný ihlan kde bude vypust tak výška aj z rezervou by nemala presiahnuť 5m. Problém je,že nikde sa nedá nájsť nejaká tabuľka prehybov,zvislej nosnosti,pripadne skrutu materiálu. Lebo chápem, čo píše aj Zita19. Ale teraz som našiel aj sypku 4 stĺpy priemer 100 a dokola asi colove trúbky a samostatná sypka je z nejakého plastu a vyzerá ako keby tam boli vlákna čo sa dávali na trabanta. A je to priemyselná výroba. Takže statika celkom na hlavu :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pepemuna:

@zicher ono to viacej nebude,lebo kapacitne mi to…
@pepemuna ten sklolaminat moze mat vyhovujucu pevnost. Na pocudovane, sklolaminaty v niektorych parametroch prekonaju aj ocel. A ked je to priemyselne vyrabany kus, tak s najvacsou pravdepodobnostou ho niekto nakreslil a pri tom aj prepocital statiku. Niekto, kto sa tomu rozumie a vola sa konstrukter.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

a nakoniec si necháš sýpku postaviť dodávateľovi …
@zicher no teraz som pozeral lepšie ten zásobník a rozmer nôh je 70x2,6mm. A nosnosť tam dávajú 6,5T pri priemere 230cm. Tak neviem ale ,,logicky" pri použití U profilu 100x50x5 v počte 6ks by to malo byť ok.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pepemuna:

@zicher ono to viacej nebude,lebo kapacitne mi to…
@pepemuna zamýšľal by si sa nad materiálom, keby išlo o laminátový zásobník na vodu? No tak sypké materiály, aj ked s väčšou hustotou, tak nevytvárajú taký bočný tlak, ako napríklad voda. Ja by som sa laminátu nebál. Samozrejme všetko závisí od vlastností konkrétnej uskladnenej komodity. Nemáš nablízku nejaké vinárske závody? Tam mávajú také veľké kvasné nádoby vysoké niekoľko metrov, odhadom možno 10m3. U nás také ped rokmi menili za nerezové. Určite by sa po drobnej úprave dali použiť..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@pepemuna ten sklolaminat moze mat vyhovujucu pev…
@zita19 to je síce pekné, ale celé to stojí na nohách 70x2,6mm pri hmotnosti 6,5T materiál a plus váha konštrukcie a bez zabetonovania do zeme. Len prišrobovane k betónovej platni... Takže pokiaľ ja to chcem 1m pustiť do zeme 6x Uprofil 100x50x5 a zabetonovat+ plus betónová platna. Ako laik si dovolím tvrdiť,že ten U profil musí mať vyššiu nosnosť ako trubka 70x2,6mm. Kedysi si vraj počítala nosnosti konštrukcií ešte za komančov a aj keď mi na to papier nedáš tak si predsa nemohla zabudnúť či U profil 100x50x5 ma vyššiu unosnosť ako trubka 70x2,6mm. Myslím si,že pokiaľ by som tu trubku o niečo zaprel tak vlastnou váhou by som ju možno aj prehol tak,že by to bola ,,deštrukcia" materiálu. Ale to 100U profil by som asi ani nepohol aby tam vznikol aspoň prehyb.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@pepemuna zamýšľal by si sa nad materiálom, keby…
@zicher také bohužiaľ nemám po ruke. Ale vďaka za typ. Popozerám po internete.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pepemuna:

@zicher také bohužiaľ nemám po ruke. Ale vďaka za…
@pepemuna tie kotvace skrutky to nie su skrutky na hmozdinkach, (vobec netusis co je pod tym betonom), kazdy jeden zvar je tam prepocitany, kazdy jeden prvok sa vybera s ohladom na jeho zatazenie. Nemozem si pomoct, ale fakt si to predstavujes ako Hurvajz valku, a to ti hovorim ako clovek, ktory nakreslil nie jednu ocelovu konstrukciu. Ked uz budes tie nohy betonovat, nezabudni na spodok privarit plechy, ktore budu roznasat zatazenie na plochu, lebo inac sa ti to zareze do toho betonu (beton znesie celkom vela, ale lokalne zatazenie na tlak nie)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pepemuna:

@zita19 to je síce pekné, ale celé to stojí na no…
@pepemuna No, zas až tak nepodceňuj trubku, teda uzavretý profil, oproti otvorenému, akým je napr. U. Nechce sa mi hľadať teraz po tabuľkách, ale nie som si istý, či 70-tka trubka nie je na tom tak isto, alebo aj lepšie oproti U100 v odolnosti voči vybočeniu, pri axiálnom tlaku. Preto sa pri podobných konštrukciách takmer výhradne na stojky používajú páry U profilov zvárených k sebe. (aby bol vytvorený uzavretý profil)
Odpovedať
Profilova fotka
v tejto debate sa prejavuje slovenská mentalita. staik sa tu nevyjadrí, pretože nemá objednávku a živí sa tým a ostatní by mali písať Veľkonočné pozdravy a nie vyjadrenia k nosnosti stľpov a účinku násypov. Už mi tu chýba návod len liečenie rakoviny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

v tejto debate sa prejavuje slovenská mentalita. …
@jan45 A Ty so svojou mentalitou zabúdaš, že toto tu je voľné diskusné fórum. Môže sa tu debatovať trebárs aj o "nesmrteľnosti chrústov" !
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@jan45 A Ty so svojou mentalitou zabúdaš, že tot…
@petersd Voľné diskuzné fórum neznamená, že môžem šíriť informácie, ktoré nie sú podložené, tu odbornými vedomosťami.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@pepemuna No, zas až tak nepodceňuj trubku, teda…
@petersd laik pouzije "v odolnosti voči vybočeniu, pri axiálnom tlaku" (termin je vzper), ten co ma o tom aspon aku taku sancu len varuje pred amaterizmom v navrhovani takej konstrukcie, pretoze vie, ze to cele treba vypocitat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@petersd Voľné diskuzné fórum neznamená, že môže…
@jan45 Janko, práve že je to naopak, než to teraz prezentuješ, resp. než to Ty chápeš. Vo verejnom (laickom) fóre môže každý písať, čo chce. Neurážať, slúšne a podľa možnosti k téme!.... Môžem tu napr. prezentovať, že "zem je plochá" a keďže sme na Modrej streche, tak budem aj tvrdiť, že bola zle zameraná nivelákom... 😉
Odpovedať
@petersd ale ked sa zacnu miesit "nazory z brucha" s nazormi podla faktov, tak to vedie len k hadkam a konci to 5 stranami a emocnym nepokojom 😁
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?