Výroba jogurtu.

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň, rád by som počul názor, hlavne ak sa v tom niekto vyzná, že ak si chcem doma v jogurtovači urobiť kozí jogurt, že či je nutné kúpiť kozí jogurt kôli kultúre, alebo môžem použiť aj obyčajný jogurt z kravského mlieka. Ďakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od plana33:

@petersd grecky jogurt je prirodzene kyslejsi ako…
@plana33 @gadefox Mal som objednané 2 typy kultúr: grécku a bulharskú. Najprv som skúsil grécku. Dnes pozerám do komory a myslel som že ma hebne... Tú bulharksú my moje baby domáce zrejme vyhodili do plastového odpadu. (bol to totiž malilinký sáčok, menší ako šumienka, zabalený v pukačkovej fólii) 😡
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@plana33 @gadefox Mal som objednané 2 typy kul…
@petersd no a ked to robis tymto sposobom, tak nemozes tiez pouzit len jogurt, ako to pisal pri tom jogurtovaci?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od plana33:

@petersd no a ked to robis tymto sposobom, tak ne…
@plana33 Myslíš, že ako štartéra kúpiť jogurt z obchodu?... Zajtra tak urobím, lebo až zajtra nám vozia svieže mliečko 😉
Odpovedať

@plana33 Myslíš, že ako štartéra kúpiť jogurt z o…
@petersd ano ano, tak som myslela 🙂 som zvedava, ci tam bude nejaky rozdiel, co sa tyka tej hustoty jogurtu. myslim, ze aj chut bude ina.
Odpovedať
Profilova fotka

@plana33 Myslíš, že ako štartéra kúpiť jogurt z o…
@petersd ja by som ti odporúčil toho Bulhara, ktorý žije vo Švajčiarsku. Dá ti k tomu aj 1 gram vzorku čohokoľvek zadarmo - to stačí na naočkovanie mlieka. S poštovným ma to stálo cca 5 EUR. Môžeš si ako vzorku zobrať ten Villi a možno zistíš, že sa nepotrebuješ "serinkať" s trúbou, jogurtovačom, teplotou. Pretože vo výsledku je to rovnaké. Na youtube je kopec videí o tomto fínskom jogurte. A hlavne! je chuťovo neutrálny. Postol by som sem fotku, ale mi vykapali a po 2 rokoch bola prášková kultúra mŕtva. Teraz mám klasický kefír - kyselý. S bežným jogurtom je aj ten problém, že po x opakovaniach vraj degeneruje t.j. musíš kúpiť novú kultúru (alebo si kúpiš 10 g a postupne dávkuješ). Kefírové zrná a ten Viili sú nekonečné (pokiaľ im dáš nažrať pravideľne) - mal som roky rokúce (hektolitre jogurtu za 5 eur :) ). A koľko kefíru som vypil, ani nechcem počítať.. ale ten som mal z Milchemy - tam majú super zrná, rýchlo sa rozmnožujú. Teraz mám také spomalené leňochody, ale na druhej strane dobrá duša mi dala zadarmo, tak sa nebudem sťažovať :).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chovan6:

Ako ste sa k takému niečomu dostali? Ako si to vy…
@chovan6 Tak dámy a páni, mám za sebou pokus č. 2 a som s ním totálne nadmieru spokojný! Keďže mi moje zakúpené kultúry omylom zlikvidovali moji spolubývajúci, vykašľal som sa na "originalitu" a urobil som tak, ako písali niektorí vyššie. Zašiel som do najbližších potravín a za 45 centov som kúpil obyčajný, náš, (posledný z tých "poctivých" výrobkov), biely jogurt. Výrobca Agromilk SABI Sabinov. Tento 150g teglik som rozmiešal v 1,2 l prevareného ochladeného mlieka na cca 45°C, rozlial do pohárov od tatarky a nechal cez noc v el. trúbe, nastavenej na udržanie tejto teploty. Výsledok je vynikajúci - chuťovo úplne rovnaký jogurt ako ten z obchodu. Je dokonca hustotou aj o niečo silnejší , preto teraz budem experimentovať na znížení počiatočnej dávky, lebo zrejme až celý teglík na naštarotvanie nie je treba. 😁 @gadefox @plana33 @tabitka337 @foox
Odpovedať
Profilova fotka

@chovan6 Tak dámy a páni, mám za sebou pokus č. 2…
@petersd Tento pán sa tým živí a tvrdí, že toto množstvo stačí (ak sa dobre pamätám) na liter mlieka.. ale mne sa to zdá málo. ,) Dal by som viac. Nemusíš nejaký čas kupovať jogurt. Stačí, ak si odložíš z tohoto a ten použiješ na naočkovanie ďalšieho mlieka. Legenda hovorí, že opakovane vydrží plus mínus 10 krát.. alebo kúp za tých 45 centov a máš istotu..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@petersd Tento pán sa tým živí a tvrdí, že toto m…
@gadefox Hej, chcem to tak urobiť, akurát sa domnievam, že donekonečna sa to replikovať nedá. Aj pri čistej kultúre z Milchemy písali na lístočku, že opakovať sa dá max. do 10-krát. Potom že treba zase začať s čistým "chovom" 🙂
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Hej, chcem to tak urobiť, akurát sa domn…
@petersd Áno, jogurt nie je nekonečný - časom zdegeneruje a zmení chuť. Možno už po 4. fermentovaní bude chutiť trochu inak ako ten z obchodu a ešte to budeš tolerovať, ale po 6. krát ti už nebude chutiť. Takto budeš vedieť, že tento konkrétny jogurt v tvojich podmienkach môžeš sfermentovať max. 5 krát. Možno sa dá dať do mrazáku (malo by to prežiť). Kúpil by som si kelímok a naočkoval povedzme polovicou a ostatné hodil do mrazáku. Veď vyskúšaj a pohraj sa s tým. Páči sa mi tvoj "nevzdávam sa" prístup :). Apropos, ak je hustejší, tak si urobil lepší ako ten z obchodu, ale je to asi mliekom (väčší podiel tuku), myslím..
Odpovedať

@gadefox Hej, chcem to tak urobiť, akurát sa domn…
@petersd kultúru, či originál alebo z jogurtu dokážeš jednoducho zničiť už pri prvom replikovaní, paradoxne najviac jej škodia umývacie prostriedky a zlé oplachovanie, nielen použitých nádob ale aj ostatného náčinia - varešky, lyžice... Nám sa viac osvedčila tá milchema, u jogurtu je otázne v akom štádiu "rozkladu" ho z obchodu donesieš, Raz to vyjde, raz nie. Inak, skús urobiť jogurt z kakavka. Do pripraveného mlieka dáš kakao a ďalej postupuješ ako predtým
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@petersd kultúru, či originál alebo z jogurtu dok…
@foox Je to fajné?..... Ja by som chcel "ochutené" robiť tak, že do pohárov by som najprv vložil ovocie, čokoládu, džem a pod. a potom by som opatrne nalial zaočkované mlieko. Len neviem, či kyseliny z ovocia, džému nebudú prekážkou pre jogurtovú kultúru. (?)
Odpovedať

@foox Je to fajné?..... Ja by som chcel "ochuten…
@petersd je to fajné, baktérie premenia mlieko na jogurt a kakaa sa ani nedotknú, dostaneš kakaový jogurt
Odpovedať
Profilova fotka

@foox Je to fajné?..... Ja by som chcel "ochuten…
@petersd budú ti žrať cukor z džemu / fruktózu z ovocia..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@petersd budú ti žrať cukor z džemu / fruktózu z …
@gadefox a vo fabrike robia ako tie ovocné jogurty, čo na spodku kelímka majú džem ?
Odpovedať

@gadefox a vo fabrike robia ako tie ovocné jogurt…
@petersd však jednoducho, šprcnú na spodok nejakú náhražku džemu a dolejú jogurt a zajtra si to kupuješ, ovocie tam nehľadaj
Odpovedať
Profilova fotka

@petersd tým, že tam dáš ovocie, zbytočne si tam zanesieš nechcené baktérie, kvasinky ap. alebo mikrožrúti budú žrať niečo, čo by nemali (glukózu/fruktózu a tebe v prvom rade ide na naštiepenie bielkovín - čím sa mení štruktúra mlieka na jogurt).. alebo sa bude dariť viac nejakému kmeňu na úkor inéj kvasinky/baktérie a ovplyvní to chuť jogurtu. Neušetríš tým žiaden čas - aký je rozdiel medzi tým, že dáš džem do hotového jogurtu alebo na začiatku do mlieka? Vyskúšať to môžeš, za to nič nedáš, max. vyleješ liter mlieka a spáliš trochu elektriky, ale ja by som touto cestou nešiel. Nevidím v tom totiž žiaden prínos..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@petersd Domiešaj si potom radšej do toho jogurtu ovocie, džem, kakao, čo ti napadne. Jogurty rob čisté.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@petersd však jednoducho, šprcnú na spodok nejakú…
@foox presne tak, tiez si myslim, ze okolo ovocia to ani neslo.
Odpovedať

@magkop Večer som namiešal kultúru do mlieka, cez…
@petersd najstarší syn si pýtal grécky jogurt a manžel doniesol toto z Lidlu. Je to prosím ťa to čo potrebujem, tie kultúry? Píše tam že jogurtova kultúra.. ale už nie tie bifido, acidofilo... a také..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@petersd najstarší syn si pýtal grécky jogurt a m…
@tabitka337 Na potraviny z Lidla i na celý obchod, ako taký, a jeho liberálnu multikulty politiku, mám svoj názor.... teda ich potravinám vôbec nedôverujem a nekupujem ich. Oskúšal som slovenský jogurt od SABI Agromilk Sabinov a výsledok bol vynikajúci. Inak Sabinovské spolu tuším so Selčianskými, alebo Bánoveckými (?) sú posledné mliekarne na slovensku, ktoré vyrábajú ešte tým poctivým prírodným spôsobom. Inak všade dookola je to samá chémia. V tom sabinovskom jougurte je hlavnou kultúrou bulharská. Nám doma grécky jogurt moc nechutil kvôli zväčšenej kyslosti produktu. Ale hej, ak Vám chutí grécka chuť, tak urob to z toho. Ak tam nie je od výrobcu zapracovaná nejaká chemická prísada brániaca ďalšiemu množeniu kultúry, tak výsledok by si mala mať dobrý.
Odpovedať

@tabitka337 Na potraviny z Lidla i na celý obchod…
@petersd no práveže tento konkrétny jogurt je chuťovo vynikajúci.. nieje vôbec kyslý, práveže by som povedala že obyčajný biely jogurt z jednoty je oveľa kyslejši. Ale či tam pridávajú chémiu to asi nezistím. A už mi ho zjedli.. takže nabudúce 😂😂
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?