Výroba jogurtu.

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň, rád by som počul názor, hlavne ak sa v tom niekto vyzná, že ak si chcem doma v jogurtovači urobiť kozí jogurt, že či je nutné kúpiť kozí jogurt kôli kultúre, alebo môžem použiť aj obyčajný jogurt z kravského mlieka. Ďakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@milan209209 ja skúsim urobiť zatiaľ jogurt z kra…
@tabitka337 Daj to vybrať chlapovi, každý je odborník na kozy 🤣🤣🤣🤣🤣 A teraz vážene: Ako Ti pokračuje "podnikateľský" zámer VÝROBA JOGURTU? Čo už máš všetko pripravené ?🙂
Odpovedať
@petersd ešte nemám ten živý jogurt. Ani jogurtovac ale ten možno ani netreba. Najskôr budú sliepky, možno až o rok kozy 😉
Odpovedať

@petersd ešte nemám ten živý jogurt. Ani jogurtov…
@tabitka337 Prečo jogurtovač netreba? Rušíš zámer, alebo to chceš skúsiť robiť bez mašinky?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@tabitka337 Prečo jogurtovač netreba? Rušíš zámer…
@petersd no niekto že robí jogurt v obyc.hrnci a zabali do deky a v teple sa to urobí.. hlavne to chcem skúsiť ako to bude deťom chutiť. Ak sa nám to osvedčí, môžem aj prístroj kúpiť..
Odpovedať

@petersd no niekto že robí jogurt v obyc.hrnci a …
@tabitka337 Prístroj stojí pár šušňov, a robí sa 12h. Je tam stála teplota a netreba riešit nejaké izolovanie. A jogurt je z toho dobrý.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milan209209:

@tabitka337 Prístroj stojí pár šušňov, a robí sa …
@milan209209 a z koľkých litrov je jedna várka? Liter? Čo som pozerala tak je tam 7 pohárikov.. neviem či by nám to stačilo. Až 12 hodín sa to robí? Hm...
Odpovedať

@tabitka337 Prístroj stojí pár šušňov, a robí sa …
@milan209209 Aký príkon má bežný jogurtovač ? @tabitka337 Veď práve! Výrobu jogurtov ľudia poznajú niekoľko storočí. Vtedy určite nemali el. jogurtovače (a bežní ani teplomery) 🙂 a zvládali to na výbornu. Prečo to neskúsiť podľa starých postupov ?
Odpovedať
Profilova fotka

@milan209209 Aký príkon má bežný jogurtovač ? @t…
@petersd Lebo jednoduchsie je to v jogurtovaci 😀 A nerobi sa 12 hodin, ja to mam tusim za 8 hodin hotovo. Uz dlhsie som to nezapinal.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od henotom:

@petersd Lebo jednoduchsie je to v jogurtovaci 😀 …
@henotom A teda opýtam sa Teba: Aký el. príkon má Tvoj jogurtovač ?
Odpovedať
jogurt robievame v zaváracom el. hrnci vložiť 7dcl poháre (až 12ks, to už by stačilo aj @tabitka337 ) okolo zaliať vodou, nastaviť teplotu a ide sa
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

jogurt robievame v zaváracom el. hrnci vložiť 7dc…
@foox Jogurtovú "násadu" berieš akú - odkiaľ ?
Odpovedať
Profilova fotka

Dobrý deň, rád by som počul názor, hlavne ak sa v…
@milan209209 Nechcem robiť vlny, ale ja tomu dotazu nerozumiem. Kúpa kozieho a celkovo akéhokoľvek jogurtu negarantuje, že si vyrobíš vlastný jogurt - pokiaľ v ňom nebude živá kultúra (čo je bežná situácia v obchode). Pretože v obchode sa z bezpečnostných dôvodou predávajú "prevarené" produkty, aby zákazníkovi/predavačke nevybuchli do ksichtu, resp. aby sa kamión nevymaloval jogurtom pri prevoze. Jediné, čo potrebuješ, je KULTÚRA (ľudovo povedané ZOO zložené z baktérií a kvasiniek). A potom sa musíš pýtať, akú kultúru vlastne chceš? Pretože ich existuje mnoho. No a potom, ak disponuješ kultúrou, musíš sa rozhodnúť, čím ju budeš kŕmiť (kozím mliekom, kravským). Môžeš si teda zohnať od niekoho kultúru v kravskom mlieku a DIY si fermentovať kozí jogurt. A naopak, ty môžeš podarovať svoj "živý" kozí jogurt. A pani si bude fermentovať DIY kravský jogurt tak, že ZOO bude kŕmiť kravským mliekom. Sfermentované mlieko jogurtovou kultúrou sa nazýva (pochopiteľne) jogurt a je to len dopravný prostriedok pre pasažierov (kultúra). V obchode kúpiš len to auto s mŕtvymi pasažiermi, ktorých výrobca uvaril, aby nespôsobovali problémy. Snáď som to vysvetlil..
Odpovedať

@foox Jogurtovú "násadu" berieš akú - odkiaľ ?
@petersd z milchemi už som tu dával link, najradšej "bulharské", inak pri každej je tam aj podrobný návod, to sa proste nedá pokaziť, max pozor na umytie a oplachnutie nádob, nesmu na nich byť ani stopy po čistiacich prostriedkoch
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od foox:

@petersd z milchemi už som tu dával link, najradš…
@foox Milchema je super. Poslali mi kefírové zrná (Tibetskú hubu). Množili sa tak, že za leto som mal v rozsahu jedno veľké sitko na cestoviny (pričom na 250 ml mlieka stačí 1 PL)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@milan209209 Nechcem robiť vlny, ale ja tomu dota…
@gadefox "V obchode kúpiš len to auto s mŕtvymi pasažiermi" . No myslim si že tam so živé miktóby, aspoň dúfam , lebo však píšu živý jogurt a kedže sa naočkovaním urobí jogurt tak hadam tam dajaké živočíchy živé sú. Dávam to na 12h, lebo mám istotu, ale myslim že aj za 8-10 h sa urobí. Príkon 13W.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox "V obchode kúpiš len to auto s mŕtvymi p…
@milan209209 možno bio obchod predáva "živý" jogurt. Ale Tesco, Kaufland, na to zabudni, tým nenaočkuješ nič.. To viem na miliardu %. Fermentujem roky a nielen jogurt. Veď by im to vybuchlo. Vieš, čo urobí natlakovaná nádoba? Živý jogurt by neustále pokračoval vo fermentovaní. Časom by sa menila chuť. Jogurt týždeň starý by v obchode chutil inak ako 1 deň starý. To isté RAJO. A to si výrobca nemôže dovoliť.. že mu budú reklamovať jogurty. Dokonca používa IBA jednu kultúru na várku, pričom by mohli ušetriť a urobiť 10 várok. A ak ti aj niečo "skysne", tak to nebolo kvôli kúpenému jogurtu. A to je väčšinou cesta na záchod..
Odpovedať
Článok sa načítava...

@milan209209 možno bio obchod predáva "živý" jogu…
@gadefox Ja kupujem kravské mlieko a nejaký biely jogurt v tescu, bánovecky, resp. hocijaký, čo mi chutí [ nie holandia, activia a podobne braky] a vždy sa mi urobí jogurt, tak neviem čo ho potom urobí keď si myslíš že sú tam neživé baktérie. Dokonca už som robil aj jogurt z plnotučného mlieka kupovaného obchodu a tiež vyšiel. A jasne že sa dá aj bez jogurtovača, ale takto nemusím riešiť teplotu. Rozumiem Tvojim argumentom a množení a nasledných výbuchoch ale nevyzeralo a nechutilo to čo sa vytvorilo ako skysnuté mlieko, ale malo to chuť aj konzistenciu jogurtu.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Ja kupujem kravské mlieko a nejaký biely…
@milan209209 Teplotu nemusíš riešiť, ak máš digitálny termostat (3 EUR z Číny alebo termostat pre plazy v akváriu). Potrebuješ len 100 W žiarovku a čistú trúbu v šporáku. Čo sa týka bánoveckého jogurtu: mne sa to nezdá.. Skôr mlieko sfermentuje baktériami v kupovanom kravskom mlieku (z automatu nie?). Pretože, áno, to JE "živé". A "skysnuté" mlieko dochutíš bánoveckým jogurtom (tým, že do kupovaného mlieka na začiatku zamiešaš). (nejdem sa hádať, je to záhada - veď ja si to otestujem cez víkend :) )
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Ja kupujem kravské mlieko a nejaký biely…
@milan209209 Máš na mysli tento jogurt? Lebo, ak áno, záhada bermútskeho trojuholníka je vyriešená. Čítam prvý riadok o jogurte: ">>Pasterizovaná<< smotana", čiže smotana bola tepelne spracovaná t.j. krátkodobo zahriatá pod bod varu. Tým na 100 % bolo zničené všetko živé, čo bolo v tej smotane viď. moje komenty.
Odpovedať
Profilova fotka

@duzu ako dlho vydrží tá jogurtova kultúra v chla…
@tabitka "ako dlho vydrží tá jogurtova kultúra v chladničke? To je niečo ako kvások na pečenie chleba? Živé kvasinky čo vyrobia jogurt?" Je to rôzne od kultúry, maximum býva týždeň. Potom začnú degradovať. Ideálne je dať im nažrať (aka robiť jogurt) častejšie - aspoň raz za 3 dni. Áno, je to presne ako kvások na pečenie s tým, že okrem kvasiniek kultúra obsahuje aj bifidogenné baktérie. Aby sa sfermentované mlieko mohlo nazývať jogurt, musí byť sfermentované kultúrou, ktorá obsahuje dve špecifické baktérie, ktorých mená si už nespomínam. Inak to môže pripomínať chuť jogurtu, ale nesmie sa to tak volať (čiže to, čo si ľudia vyrábajú v tomto vlákne NIE JE jogurt). Kultúru zoženiete na internete alebo vám dobrá duša odoberie 1 PL domáceho jogurtu z vyrobeného kultúry, ktorú chcete. Ale nie "jogurt" sfermentovaný nadivoko (ako to tu mnohí popisujú), to by som neriskoval - ale kúpenej kultúry. Cena býva rádovo v EUR, čo vás nezruinuje, ale aspoň neskončíte na pohotovosti alebo v lepšom prípade na WC.
Odpovedať

@milan209209 Máš na mysli tento jogurt? Lebo, ak …
@gadefox nie ten, ale od nich áno ale neochutený. Biely jogurt. Alebo akýsi Kunín Selský jogurt, ten je tiež dobrý. Zloženie Mlieko, Mliečna bielkovina, Jogurtová kultúra, Kultúry obsahujúce Bifidobacterium a Lactocillus acidophilus (10⁶/g), Množstvo tuku najm. 3, 5 % hmot. Tak áno, aj tak sa dá urobiť také podmienky, ale jogurtovač nie je nejak drahý high-tech prístroj, takže načo bastliť...
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox nie ten, ale od nich áno ale neochutený.…
@milan209209 Aha, to je potom jasné, veď to aj píšu: Jogurt biely s bifidovou a acidofilnou >>kultúrou<<. Tak potom "odvolávam, co sem odvolal, slibuji, co jsem slíbil"..
Odpovedať
Profilova fotka

@henotom A teda opýtam sa Teba: Aký el. príkon má…
@petersd co som teraz nasiel na nete, tak uvadzaju 13w.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od henotom:

@petersd co som teraz nasiel na nete, tak uvadzaj…
@henotom Včera večer som zapravil prvú dávku jogurtu, s (gréckou) kultúrou od tej Milchemy. Dal som iba do rury na pečenie, ako poradil kolega vyššie a zdá sa to celkom praktické riešenie. Ale nevylúčujem, že či v budúcnu nekúpim aj jogurtovač. Ráno, po nejakých 14 hod. som preložil jogurty do chladničky. Chuťovo sú dosť kyslé oproti bežným jogurtom z obchodu a tie moje sú aj dosť riedke. Čakal som väščiu tuhosť a to aj kvôli tomu, že na sáčku s kultúrou bolo písané, že "na 1 - 5 l mlieka",... no a ja som to dal 1 l.... Snáď v chladničke zhustnú... ??????
Odpovedať

@henotom Včera večer som zapravil prvú dávku jogu…
@petersd A kedy si ich skúšal? Hneď po dorobení alebo keď odstáli?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od magkop:

@petersd A kedy si ich skúšal? Hneď po dorobení a…
@magkop Večer som namiešal kultúru do mlieka, cez noc to zrelo v teple a ráno (dokopy cca 14 hod.) som vybral a dal do chladničky. Večer, teda po ďalších cca 12 hodinách som chutnal... Momentálne to je takmer 2 dni po dokončení jogurtu. Myslím, že trocha zahustol, už by to mohlo byť takmer OK, akurát pocitovo v ústach je taký veľmi jemnučký - "hladký" (v porovnaní s jogurtom z obchodu). Čo ma však trochu vyrušuje je to, že má pomerne kyslú chuť. Niečo medzi klasickým jogurtom a kefírom. Neviem, použil som grécku kultúru a možnože grécky jogurt taký ma byť ? Neviem.... ale tá kyslosť mi prekáža....
Odpovedať

@magkop Večer som namiešal kultúru do mlieka, cez…
@petersd grecky jogurt je prirodzene kyslejsi ako take klasicke. takze kludne to moze byt aj tymto. vyskusaj s klasickou kulturou, malo by to byt lepsie.
Odpovedať
Ako ste sa k takému niečomu dostali? Ako si to vyrobím doma?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chovan6:

Ako ste sa k takému niečomu dostali? Ako si to vy…
@chovan6 https://www.syridlo-predaj.sk/ tu si objednáš všetko potrebné, mimo mlieka, je tam aj komplet návod ako na to. Už to tu je asi 3X
Odpovedať
Profilova fotka

@magkop Večer som namiešal kultúru do mlieka, cez…
@petersd jogurt by nemal byť kyselý, myslím.. kefír áno, ale jogurt nie. Hľadal by som inú kultúru alebo jogurt so živou kultúrou..
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?