Vlastnim pozemok na ktorom ma druzstvo postavene budovi

Dobry den, mam taku specificku otazku, nakolko som spoluvlastnikom pozemku, na ktorom bolo za minuleho rezimu postavene druzstvo (mastale, cesty okolo nic, nejake administrativne budovy). S druzstvom mam podpisanu najomnu zmluvu na zaklade ktorej mi platia najom asi 35 eur rocne. Usten do telefonu mi navrhovali ze by mohli pozemky aj odkupit, no zatial sme nijako nejednali o konkretnych cenach, kedze nemam ani sajnu co za to pytat. Nemam velke oci, ale nechcem to ani predavat pod cenu. Mam hypoteku, takze by mi uzasne pomohlo kebyze ju mozem aspon v nejakej casti vyplatit. Cize ako by som vedel zistit pribliznu cenu toho pozemku? Predpokladam ze druzstvo pripade spoluvlastnici maju predkupne pravo, no je mozne ze by mohol takyto pozemok kupit aj niekto iny? Mate niekto skusenosti s takymto predajom pozemku, na ktorom su postavene stavby, ktore maju ineho majitela? Dakujem.
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od jozik123:

Dobry den, mam taku specificku otazku, nakolko so…
@jozik123 Daj si vypracovať znalecký posudok na dané pozemky. Tak budeš mať určenú oficiáolnu hodnotu pozemkov, ktorú pri predaji môžeš trochu navýšiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

Dobry den, mam taku specificku otazku, nakolko so…
@jozik123 to záleží od toho, ako je zapísaný na katastri , trvalí trávny porast, orná pôda,a podobne, lokalita všade je cena iná , dá sa zistiť na príslušnom miestnom úrade a nakoniec či sa tam nebude náhodou stavať, vtedy stojí xkrát viac ak sa bude môcť zmeniť na stavebný, žena má tiež podobný pozemok , žiaľ nechce to odkúpiť a cudziemu to predať nejde, nedostal by sa tam, tak má ročne ozaj malý nájom, akurát s tým starosť, väčšiu časť odkúpila NDS na stavbu dialnice, no trvalo roky kým sa k prachom po prarodičoch dostala, ani netušila ,že vôbec niečo vlastní, znárodnené v 1948
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@jozik123 Daj si vypracovať znalecký posudok na d…
@chrobak7 zbytočne bude platiť za ohodnotenie, to sa oplatí akurát v intraviláne, kde sú stavebné pozemky ,záhrady a nakoniec trhová nebýva vždy vyššia a kľudne môže byť nižšia , to záleží od dopytu-ponuky, podľa lokality,v BA môžeš dostáť xkrát viac ako niekde v zastrčenej lokalite na vymretie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@chrobak7 zbytočne bude platiť za ohodnotenie, to…
@duzu na katastri je to zapísané ako zastavané plochy a nádvoria, keďže tam stojí farma na tých pozemkoch, ale je tam aj cesta okolo budovy, časť parkoviska. Je to na C-ckovej parcele. Lokalita je stredné Považie. Tiež to bolo kedysi znárodnene ale na liste vlastníctva pozemku som ja ako spoluvlastnik, je to cca 2500m2. Ja chápem že cena sa odvíja od dopytu, otázka znie či to môžem predať aj niekomu cudziemu pokiaľ družstvo nebude chcieť dať toľko koľko mi niekto iný ponúkne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

@duzu na katastri je to zapísané ako zastavané pl…
@jozik123 takže to máš v intraviláne, zisti si po čom sa podobné pozemky predávajú, isto tak niekto niečo nedávno odkúpil, a potom je to na dohode či ti družstvo zaplatí oficiálnu alebo trhovú ak to nemôžeš predať niekomu inému ak je tam prístupová cesta môžeš predať komu chceš ak bude o to záujem, lebo pri budovách družstva býva napr. zápach alebo hluk, známa tak odkúpila pozemok vedľa svojho,len aby to neodkúpila firma , ktorá tam môže znečistovať alebo hluk
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

@duzu na katastri je to zapísané ako zastavané pl…
@jozik123 bud v klude si milionar (podla podielu) i ked si sa nechal doteraz okradat smiesnym najomnym. Oni to chcu odpredat, lebo si uvedomuju, ze si na koni a oni tahaju za kratsi koniec. Zacni si odkladat na pravnika, lebo toto nebude len tak jednoduche. Ked sa stanovi cena pozemkov, tak najprv musia byt osloveni ostatni vlastnici s ponukou a ked nebudu mat zaujem, za tu cenu sa to odpreda sucasnemu uzivatelovi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@jozik123 bud v klude si milionar (podla podielu)…
@rkorba milionár určite nie som, toľko to hodnotu určite nemá, zase nie som snilek a vnímam čo je realita. Prečo má mali akože okrádať, čo som sa s nimi mal ísť súdiť o výšku nájomného a komplikovať si zbytočne život? To je práve ten problém, stanoviť cenu tých pozemkov. A nechápem prečo by som si mal odkladať na právnika. Veď keď sa s družstvom dohodnem na nejakej rozumnej cene, tak právnik v podstate nemá čo riešiť. Ja som za rozumné riešenie a dohodu bez zbytočnych sporov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@jozik123 bud v klude si milionar (podla podielu)…
@rkorba navyše nechápem prečo by som ja mal byť na koni a oni ťahať za kratší koniec. preveze je to naopak. oni sú na koni keďže ja ich neviem donútiť platiť mi vyšší nájom, pretože čo viem s tým pozemkom robiť keď na ňom stojí maštaľ a je tam ďalších 5 spoluvlastníkov? Ja nemám na nich žiadnu páku. No a kto iný kúpi takýto pozemok? Čiže v kľude asi ťažko môžem byť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

@rkorba navyše nechápem prečo by som ja mal byť n…
@jozik123 ked nechces pocuvat rady, tak sa nepytaj. Odpredaj im to za 1€ a budes stastny, ze si neprerobil ;-(
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@jozik123 ked nechces pocuvat rady, tak sa nepyta…
@rkorba jediná rada ktorú si tam napísal je že začni šetriť na právnika. Zvyšok bolo velebenie že som milionár, že som na koni a podobne. To že spoluvlastníci majú predkupné právo je mi jasné, nie som až taký laik. Cize z môjho pohľadu tam veľa tých rád nebolo. A ja práveže chcem počúvať a vedieť nejaké rady. Ak s tým teda máš nejaké skúsenosti, môžeš mi teda poradiť ako postupovať? Ako môžem družstvo prinútiť platiť mi vyšší nájom alebo odkúpiť moje vlastnícke podiely?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

@rkorba jediná rada ktorú si tam napísal je že za…
@jozik123 " Ako môžem družstvo prinútiť platiť mi vyšší nájom" Tak že im vypovedáš súčasnú nájomnú zmluvu a dáš im novú zmluvu, kde bude uvedený vyšší nájom.... "odkúpiť moje vlastnícke podiely" Chceš kupovať niečo, čo je tvoje?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

Dobry den, mam taku specificku otazku, nakolko so…
@jozik123 asi záleží na tých zvyšných vlastníkoch. Či sa dohodnete alebo sa oni dohodli s družstvom. Družstvo funguje? Ak nie tak je celkom možné, že v tých halách budú firmy za väčšie peniaze. Tak fungujú družstvá v okolí (ZA)...
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od igor256:

@jozik123 asi záleží na tých zvyšných vlastníkoch…
@igor256 píše že sú nezistený vlastníci, tí tiež ani netušia že niečo vlastnia,lebo ak dedíš musí to byť na liste vlastníctva po kom sa dedí, ešte po 90 r. platila reštitúcia, stačilo ak ti 3 potvrdili že si niečo vlastnil, no teraz je to už pasé, po 86r si ťažko môže niekto niečo pamätať
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@jozik123 " Ako môžem družstvo prinútiť platiť mi…
@megdesign "Ako môžem družstvo prinútiť platiť mi vyšší nájom alebo odkúpiť moje vlastnícke podiely?" V tej vete som myslel ze ako ich mozem prinutit aby si tie moje vlatnicke podiely na tych pozemkoch to druzstvo odkupilo? Ok takze povedzme, ze im poslem najomnu zmluvu kde budem ziadat najom 1000 eur rocne. Oni mi na to povedia ze nie, nesuhlasia, maximalne 100 eur. Na to poviem ja ze nesuhlasim. A teraz co? Najst si pravnika a dat ich na sud aby sud urcil vysku najmu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igor256:

@jozik123 asi záleží na tých zvyšných vlastníkoch…
@igor256 Druzstvo normalne funguje, to konkretne miesto je pomerne velka farma a chovaju sa tam tusim kravy. Spoluvlastnikov je nas tam 7, pricom 1 je nezisteny vlastnik tam figuruje SPF. Ja som rocnik 1987 ostatny vlastnici su rocniky okolo 1955, cize dochodci, ktorym sa asi nebude chciet to nejako aktivne riesit. Ja len proste chcem mat s toho nejaky uzitok v podobe splatenia co najvacsej casti hypoteky, kedze do buducna zrejme nikdy nic rozumne z toho pozemku nebude.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

@megdesign "Ako môžem družstvo prinútiť platiť mi…
@jozik123 "Ok takze povedzme, ze im poslem najomnu zmluvu kde budem ziadat najom 1000 eur rocne. Oni mi na to povedia ze nie, nesuhlasia, maximalne 100 eur. Na to poviem ja ze nesuhlasim. A teraz co?" No čo. Zakážeš im vstup na tvoj pozemok. Furt nechápeš, že je to tvoj pozemok, nie ich?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@jozik123 "Ok takze povedzme, ze im poslem najomn…
@megdesign nie je jeho, je "ich". On sam nezakaze nic...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@megdesign nie je jeho, je "ich". On sam nezakaze…
@minoo prečo by nezakázal? Tak ako keď sú viacerí majitelia, všetci súhlasia s predajom, len jeden nie, nič sa nepredá. Rovnako keď družstvu jeden zo všetkých zakáže vstup, nemá tam čo družstvo robiť...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@minoo prečo by nezakázal? Tak ako keď sú viacerí…
@megdesign mozes do bytovky, kde byvas (mas podiel na spoloc. priestoroch) zakazat niekomu vstup? Napr. susedovej svokre?
Odpovedať
To som potom zvedavý, ako sa budú o tie pozemky starať, udržiavať ich...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@megdesign mozes do bytovky, kde byvas (mas podie…
@minoo čo tu splietaš o nejakej bytovke. 😂 Tam sa právo užívania spoločných priestorov uplatňuje ale že úplne inak...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@minoo čo tu splietaš o nejakej bytovke. 😂 Tam sa…
@megdesign podielove spoluvlastnictvo, majoritny princip 😂😭
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@megdesign podielove spoluvlastnictvo, majoritny …
@minoo a akože svokra môže v tých spoločných priestoroch ja neviem, postaviť stánok a predávať oplátky? Proste splietaš dve rozdielne veci. Iné je užívať cudzí majetok a iné je prejsť cez spoločné priestory do vlastného bytu, alebo prechod tvojej svokry cez ne k tebe do bytu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@minoo a akože svokra môže v tých spoločných prie…
@megdesign zakazat vstup, je zakazat vstup - to su tvoje slova, nie moje... Podielove spoluvlastnictvo a hospodarenie s nim, je jasne definovane, tyka sa rovnako bytovky (aj ked maju definovane svoje odchylky) ako aj pozemku, alebo hocicoho... To ze ty si myslis, ze minoritny vlastnik moze rozhodovat o celej veci, je len obycajny omyl, nic viac...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@megdesign zakazat vstup, je zakazat vstup - to s…
@minoo ja som napísal, že stačí ak jeden spolumajitel zakaze užívanie pozemku, družstvo si môže prdieť do duchien... Snivaj ďalej svoj sen...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@minoo ja som napísal, že stačí ak jeden spolumaj…
Mne sa o § 139 ods. 2 Občianskeho zákonníka nesniva... Ty cerpas z coho?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

Mne sa o § 139 ods. 2 Občianskeho zákonníka nesni…
@minoo @megdesign Pani ja naozaj oceňujem že míňate svoj čas a zaoberáte sa týmto problémom ale bol by som naozaj rád kebyže je tá diskusia troška vecnejsia a konkrétnejšie a hlavne reálna. Nakoľko reálne si určite neviem predstaviť že by som družstvu zakázal chodiť na pozemok ktorého som spoluvlastník a oni tam majú postavenú farmu. Keby som sa pokúsil také niečo spraviť oficiálnou cestou cez právnika, skončilo by to dlhými tahanicami na súde a družstvo by tam aj tak chodilo a normálne fungovalo. A keby som náhodou aj dačo vysúdil, tak možno by som Viac zaplatil právnikovi a ešte by som bol aj stratový, a tomu sa chcem určite vyhnúť. Ja sa chcem normálne rozumné dohodnúť a nie zatiahnuť sa do konfliktu na dlhé roky. Takže ak s tým má niekto reálne skúsenosti tak by som veľmi ocenil každú dobrú radu.
Odpovedať
Existuje nieco ako sudny znalec na pozemky?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

Existuje nieco ako sudny znalec na pozemky?
@jozik123 Jasné že existuje. Pýtaš na na elementárne veci a Ty chceš ísť do sporu s družstvom? Navyše, ešte ak aj v názve témy urobíš gramatickú hrubicu v bežnom slovenskom slove? Prepáč, to nevypovedá o Tvojej dobrej vybavenosti riešiť majetkový problém. V nadväznosti na uvedené, ako Ti radil aj niekto vyššie, bez právnika sa do toho nepúšťaj,... (a bez korektúry slovenčiny) radšej ani nič nepíš 🤣🤣🤣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

Existuje nieco ako sudny znalec na pozemky?
@jozik123 ,@petersd , https://dobryznalec.sk/znalec-banska-... pozri si zoznam znalcov pre svoju adresu, k pozemkom najskôr som dedil po rodičoch, cena toho pozemku bola určená na úrade, to je ofic cena z ktorej som platil poplatok notárovi, ked som predával musel sa zhotoviť geometrický plán geodetom a predal som za trhovú cenu na danej adrese, na tej cene sa musia dohodnúť, k tomu som znalca nepotreboval,musí byť kúpno predajná zmluva- vzor nájdeš i na nete nemusíš platiť advokátom, sú znalci nehnuteľností, nie len pozemkov.teraz platím každoročne daň z nehnuteľností a daň z kom. odpadu a tú určuje každý rok mestký úrad, každej skupine obyvateľov zvlášť , ako pracujúci , dôchodca,či invalid
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?