Stavebný dozor popri zamestnaní

Ahojte, momentalne pracujem na TPP v jednej stavebnej firme ako projektovy manazer. Chcem si urobit skúšku odbornej spôsobilosti na výkon činnosti stavebný dozor. Moja otazka znie, ci viem popri zamestnani robit dozor pre rodinne domy ? Ci na to potrebujem zivnost, alebo nie. Ak bez zivnosti, ako sa potom riesi zmluva, objednavka ? Popripade fakturacie a platby ? Dakujem za vsetky odpovede.
Odpovedať
@majos221 co sa tyka skusok to si spravis, aj mat to ako bocak nevidim problem, od toho su uctovnici... ale ako chces dozorovat stavbu ktora sa deje v case 8-18, ak budes drepiet vo svojom zamestnani 8-16? Stavebny plateny dozor si ja osobne predstavujem tak ze aj realne kontroluje co sa robi, nie len ako peciatka pre stavebny urad
Odpovedať
Hlavne by som to riesil srockou a nie zivnostou, kde v pripade problemu mozes ostat razdva bezdomovec.
Odpovedať
@eeffka stavebný dozor nemusí byť nonstop keď sa robí na stavbe, od toho je iná profesia. Stavebný dozor by mal kontrolovať jednotlivé etapy či sú realizované správne.
Odpovedať
@eeffka v skuskach problem nevidim a taktiez v oddozorvani dvoch/troch domov rocne popri zamestnani. Rodinne domy su jednoduche stavby, myslim, ze si tam staci odsledovat par zakladnych veci, navyse zhotovitel je povinny ohlasit dozor predtym, ako ide zakryt konstrukcie. Tychto par veci sa da odsledovat aj po pracovnej dobe, resp. cez vikendy. Skor ma zauji to, akou formou to riesia ostatny ludia co vykonavaju dozor aj popri TPP. Ci treba mat zivnost, s.r.o., alebo to robia len ako bokovku s peniazmi na ruku....
Odpovedať
@sousedekovci89 Aka?
Odpovedať
@majos221 je to rovnaké ako všetky ostatné profesie, niekto to proste chce na faktúru a tým pádom musíš mať živnosť / s.r.o. alebo to robíš na čierno a peniaze na ruku.. na tvojom mieste by som si určite otvoril minimálne tú živnosť, aj keď ako bolo spomenuté vyššie skôr asi sro, aby si v prípade nejakého väčšieho problému neskrachoval
Odpovedať
@majos221 stavebny dozor je viazana zivnost, kde musis splnit podmienky ( to zrejme splnis) https://www.minv.sk/?vykon-cinnosti-s... ak teda mas pocit ze to das mimo prace a robil by si to bez udelenia peciatky financne zalezitosti su vecou priznania dani. Len mi stale unika, ak to chces robit na cierno, nemozes dat peciatku, nevidim dovod za to platit ak to chces oficialne, vystavis FA, pridu prachy, odvedies dane. Nie som si ista ci ma taky dozor nejake ine naklady ako benzin a znalosti, lebo ak nie potom su ti lepsie pausalne naklady myslim ze 60% a proste zo 40% zaplatis dane. a ako vyssie pisali idealne SRO aby si nerucil celym majetkom a rozdelenie BSM ak ides podnikat v takejto oblasti.
Odpovedať
Profilova fotka
ked tak by som cinnost riesil skor cez sro-cku ako cez klasicku zivnost. pokial spravis skusky, tak ti tomu nic nebrani
Odpovedať
@majos221 no nato čo sa pýtaš. napr. ja v terajšom zamestnaní, nemôžem vykonávať súbežne totožnú, príbuznú prácu ako vykonávam pre zamestnávateľa. Čiže by som si zistil, ako je na tom tvoj zamestnávateľ. Aby si potom nebol prekvapený, že TPP už nebude. Samozrejme popri zamestnaní na TPP môžeš mať xy ďalších úväzkov, živností, s.r.o.čiek. V tom ti nebráni nič. @eeffka Len mi stale unika, ak to chces robit na cierno, nemozes dat peciatku, nevidim dovod za to platit. Prosím vás na toto ste ako prišli? Stavebnú úrad pri kolaudácii od vás vyžadoval príjmový doklad od stavebného dozoru pre porovnanie s pečiatkou?
Odpovedať
@eeffka neviem aké tomu dnes dávajú názvy ale zvyčajne sa tomu hovorilo stavbyvedúci. Stavebný dozor by mala byť externá firma (rozhodne nikdy z tej firmy ktorá to stavia) a tá by mala robiť tzv. kontrolné dni kde si práce a ich správnosť nesprávnosť a odporúčania na tomto kontrolnom dni mala vždy prejsť so stavbyvedúcim.
Odpovedať
Dakujem vsetkym za odpovede. Nakolko som to planoval naozaj cisto len ako privyrobenie popri praci ( 2-3 domceky za rok, popripade len peciatka pre stavebne povolenie), tak neviem ci to ma vobec zmysel zakladat kvoli tomu sro, alebo zivnost. Necham si to odlezat este v hlave, popripade poradim sa s nejakou uctovnickou a uvidim.
Odpovedať
@palo18 nie neporozumel si mi, ak mi stavebny dozor ide potvrdit doklad a mam mu za to zaplatit, tak chcem potvrdenie o zaplateni. Ak to on nie je ochotny vydat - ja neplatim. Ak vyda potvrdenie o zaplateni - nasledujuje priznanie prijmu pre dane... opravujem na "mal by"
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majos221 Zamestnávateľ musí súhlasiť s vykonávaním príbuznej činnosti. Podľa stavebného zákona (SZ) na stavby rodinných domov, ktoré sú jednoduché stavby (§ 139b ods. 1 písm. b) a c), drobných stavieb a zmien týchto stavieb SZ) môže vykonávať stavebný dozor (vedenie uskutočňovania stavieb) aj osoba, ktorá má príslušné odborné vzdelanie bez skúšky a autorizačnej pečiatky SKSI. Stavebník k žiadosti o stavebné povolenie doloží doklad o vzdelaní a písomné prehlásenie dotyčnej osoby, že bude vykonávať túto činnosť stavebného dozoru a to na konkrétnej stavbe RD, ktorý nemôže mať 2. NP ale iba 1. NP a obytné podkrovie.. Pri takomto malom rozsahu - počte stavieb RD je to pre teba výhodnejšie podľa mňa..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?