Stavbyvedúci verzus stavebný dozor

Vie mi niekto poradit, aky je rozdiel medzi stavbyveducim a stavebnym dozorom ak su zapisani v zozname SKSI? Je stavbyveduci vlastne nieco ako keby rozsirena funkcia stavebneho dozoru, t.j. moze vykonavat to iste co stavebny dozor plus este nieco navyse? Ak je v zozname SKSI znamena to, ze ma nejake extra vedomosti/skusky/kompetencie oproti stavebnemu dozoru? Dakujem. :-)
Odpovedať
1
2
@petogen ..a vies co môže vlastne robiť stavebný dozor? na ćo má opravnenie?
Odpovedať
Zhruba ano, ale presnu poucku neviem, ;-)
Odpovedať
tak treba ist pozriet stavebny zakon..tam to je, a aj na sksi to je
Odpovedať
moj manzelik je jedno aj druhe :-) stavbyveduci v praci a stavebnym dozorom tiez - mimo prace. a inak vyplyva ti to z pomenovania jednotlivych funkcii.... zalezi vsak naco ma "peciatku", ak sa pytas na toto.... ak je v zozname SKSI, tak ma skusku z danej oblasti - a teda peciatku. moze byt stavebnym dozorom. stavbyveduci moze byt stavbyveducim aj bez peciatky, dozor vsak nie. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Zjednodušene stavbyvedúci VEDIE ORGANIZUJE stavbu,jednotlivé profesie určuje postup vedie stavebný denník.Zodpovedá za stavbu bezchybnosť prác a postupov. Stavebný dozor KONTROLUJE stavbu.
Odpovedať
Stavebny dozor je funkcia ako stavbyveduci pri mensich stavbach a svojpomocnej vystavbe.tAK to mas v stavebnom zakone.Je tam zle specifikovany dozor investora.Ten by mal byt TECHNICKY dozor .toto sa zamiena.Abaja su sposobile osoby pri vystavbe.Ak je v SKSI tam ma statnu skusku a je urcite kvalifikovanejsi ako bez peciatky.To ze stavebny dozor musi mat peciatku je hlupost. Moze to robit aj sposobila osoba.stav ing atd.Nezamienajte prosim s TECHNICKYM DOZOROM
Odpovedať
Profilova fotka
principiálne je to tak , že dodávatel má stavby vedúceho ktorý vedie stavbu. Investor má stavebný dozor ktorý dohliada na záujmy investora a kontroluje stavbu aj stavbyvedúceho.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@fabo123 @antonmesaros Chcem sa spytat, ked dom stavia firma je teda dodavatelom stavby potrebujem ja ako investor vobec stavebny dozor. Ja viem, ze z racionalneho hladiska je stavebny dozor velmi potrebny... Ale cisto teoreticky ked ho nechcem tak ho nemusim mat a platit ho?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak sa s firmou dohodnete môže dozor zabespečiť stavebná firma.Dozor na stavbe musí byť.Môžete mať problém pri kolaudácii.
Odpovedať
@lienka.7 to nie je pravda. Stavbyvedúci bez pečiatky musí byť zakrytí stavbyvedúcim s pečiatkou. Ale tak isto môže byť dozor bez pečiatky. Nejako musia ľudia získať potrebnú prax.
Odpovedať
@antonmesaros nie je pravda. Stačí stavbyvedúci. Voči stavebnému úradu nesie zodpovednosť pri realizácii firmou len stavbyvedúci.
Odpovedať
@snezienka07 ved ten stavebny dozor, ak je dobry ti odhali vsetky nedostatky, ktore ti ta firma sposobi. Stavbyveduci a stavebny dozor boli najvacsi nepriatelia na nasej stavbe, dozor chodil kontrolovat vsetky dokoncene prace, nechal ich prerobit komplet celu stenu schody...kopu veci ktore pokaslali. Hold robosi si velakrat urobia po svojom a uplne odignoruju realizacny projekt. potom sa stane ze podcenia druh betonu, izolacie a po nastahovani a vacsich dazdoch pride prekvapko v podobe zatekania, nekunkcnosti kurenia.............. Takze ano aj ked Vam stavia firma - nepotrebujes ho,ale je velmi dobre ho mat fyzicky na stavbe, nielen na papieri.Aby ste sem potom nemuseli prispievat s kopou otazok co s tym rosia sa nam kna, puklo na toto, fuka nam cez okna co s tym......
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Absolútne nerieš, či chceš mať stavebný dozor na stavbe, za tých pár drobných ( v porovnaní ) ti môže ušetriť kopu peňazí , či už na možných chybách, alebo aj materiáloch.
Odpovedať
Necitam celu diskusiu, ale jeden nazor k stavebnemu dozoru: urcite ano, ale treba si najst riadnu sekeru. Ziadne "to je dobre", "to bude pod omietkami", "staci aj 6tka, to vydrzi" ... proste to, co platis tam musi byt a niekedy nieje odveci pre pokoj duse aj za par centov navyse nieco zosilnit. Inac, stavebny dozor mi aj usetril na stavbe pekne peniaze - nielen buduce opravy, ale hlavne tym, ze mi poradil, kde mozem usetrit.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Ludia nemate niekto vypracovane otazky na autorizaciu stavbyveduceho? dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@petulio cau nieco mam skus mi napisat na j.gocala@gmail.com a dohodneme sa :-)
Odpovedať
@antonmesaros to co hovoris je somarina .Ak stavbu realizuje stavebna firma zodpovedny je vzdy stavbyvedúci a investor si moze najat technicky dozor ktory kontroluje stavebnu firmu .Ak stavia niekto svojpomocne musi mat stavebný dozor ktory riadi a organizuje cinnost na stavbe a je vzdy zodpovedny za stavbu.
Odpovedať
Profilova fotka
..... :-D Stavbyvedúci je reprezentant firmy, ktorá objekt stavia - a háji záujmy tejto (realizačnej) firmy. Stavebný dozor je reprezentantom stavebníka (investora - čiže Teba) - a mal by hájiť Tvoje zájmy. 8-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
a co by ste povedali na toto: zacinam stavat a stavebny dozor mi povedal ze ja ako investor stavat nemozem, lebo nemam na to aspon vyucny list murar alebo co, ze nie som kvalifikovana osoba. ze on tam musi mat minimalne murara s ktorym bude on komunikovat a jemu davat prikazy. chcem stavat svojpomocne ale aj tak musim platit murara ci uz len na betonovanie DT?
Odpovedať
@liuxko to je samozrejme volovina, polovica slovenskych murarov su vyuceni casnici :) dozorovi vadi, ze ty ako laik mu budes 10 x denne vyvolavat a vypytovat sa na kazdu prkotinu, murar by ho asi otravoval menej, tak si len chce zjednodusit zivot. ak stavias jednoduchu stavbu svojpomocne, jedinou tvojou povinnostou zo zakona je zabezpecit si kvalifikovany stavebny dozor.
Odpovedať
Ahojte, prosim vas, kolko ste platili vasemu stavebnemu dozoru ? A ako skutocne pristupoval k svojej praci a zodpovednosti vyplyvajucej z profesie stavebneho dozoru ? vopred dakujem za odpoved.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Dobry den, rad by som ozivil tuto temu a poradil sa... Ideme stavat asi za tri mesiace a rad by som sa na to pripravil. Bude to vyzerat cca tak,ze zaklady,vytiahnutie murov,zateplenie,omietky a potery a este ine niektore prace budem davat bud firme ak bude mat good ponuku,alebo skor zivnostnikom (mozno usetrim). Dalsie veci ako strecha,asi aj okna,kurenie,vodu,plyn,sdk,malovanie,stolarske prace atd budem davat robit rodine. No a stavebny dozor musim mat,aj koli peciatke na stavebnom povoleni,ale aj na kontrolu prac a materialov a bezpecnosti. Ten az taky problem neni,ani so zohnanim a ani az tak s cenou. Dalej rozmyslam,kedze som neni stavbar (poradie prac napr.) a som casovo vytazeny (chodim kazdy den do prace) ze by som si zabezpecil aj nezavisleho stavbyveduceho ktory by stavbu riadil,usmernoval majstrov,tiez kontroloval,vyhodnocoval ponuky mozno a pod... Moja otazka znie co si o tom myslite (ano chcel by som tam mat oboch z vyssie uvedenych dovodov a rady tipu nepotrebujes to asi neberem,lebo veci chcem na svojom dome robit poriadne),dalej co by to mohlo stat a mozno nejaky kontakt ak sa najde na zdoraznujuem overeneho a kvalitneho stavbyveduceho. Dakujem vopred za komentare.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojkolenka Aby si si platil "stavbyvedúceho", čo by tam fyzicky bol, riadil Ti to a zabezpečoval, tak počítaj každý mesiac minimálne 1.000 €. Lebo nákladová mzda 1.000 € predstavuje hrubú mzdu cca 770 € a očistenú o zdravotné a sociálne poistné apod. cca 570 €. Ak budeš stavať 12 mesiacov, prirátaj si k cene domu minimálne 12.000 €. To nie je málo. ;-) Nie je jednoduchšie dať to menšej firmičke (4 - 8 chlapi), ktorá má svojho parťáka, ktorý ich riadi, zodpovedá za ich prácu, komunikuje s Tebou, avšak s robotníkmi súčasne aj pracuje, resp. otočí sa po materiál do stavebnín...?...?
Odpovedať
@leonardom Ahoj,dakujem za reakciu. No to je samozrejme vela. Ja som skor myslel ze tam nebude stale,ale ze proste zada robotu chlapom a pride ich potom skontrolovat,pozapisuje co ma do denniku,prebere urcitu cast robotu a povie mi co dalej,postupnost prac.... Co sa tyka mensej firmycky mohlo by to byt ok. Ale mne ide aj o to,aby ich sekal a kontroloval,lebo viem ake natury su vacsina robosov,robil som po stavbach. A to partak svojich ludi nebude. A v neposlednom rade aj o postupnost prac. Lebo ja neviem ako to ma po sebe nasledovat a pod. Aby sa nestalo ze mi niekto povie ze toto tu este nemalo byt,ze najprv malo byt toto a pod. Aj o to mi ide....
Odpovedať
@leonardom Tak zatial mam ponuky v rozmedzi okolo cca 5-6 tisic na dozor aj so stavbyveducim na celu dobu vystavby! Cca rok. Tak ak by tato info niekomu pomohla... ;)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
Viem mi niekto poradit overeny stavebny dozor na RD TT kraj, alebo okolie BA. Dakujem
Odpovedať
Ja by som tiež mal záujem o tipy na stavený dozor - Tomášov.
Odpovedať
Pre upresnenie, v jednoduchosti: Obidve funkcie môžu vykonávať iba osoby s odbornou spôsobilosťou v danej činnosti, to znamená že musia mať razítko a osvedčenie Slovenskej komory stavebných inžinierov. stavbyvedúci je na strane dodávateľa resp. zhotoviteľa stavby, čiže realizačnej firmy stavebný dozor je na strane investora, čiže stavebníka ZO ZÁKONA: Ak si idete stavať dom svojpomocne, tak pre stavebné povolenie potrebujete potvrdenie stavebného dozora. Ak staviate dom dodávateľsky firmou, tak tá by mala mať svojho stavbyvedúceho. BOHUŽIAĽ Z PRAXE: Ľudia si uvedú na stavebnom úrade, že stavbu budú realizovať svojpomocne, zoženú si razítko stavebného dozora (poriadny stavebný dozor len tak niečo neorazí) za cca 100E a potom si na stavbu domu hľadajú firmu, alebo živnostníka so živnostenským oprávnením na "uskutočňovanie stavieb a ich zmien", ktoré je podotýkam voľnou živnosťou, čo znamená,že je možné že stavbu mu bude realizovať osoba bez stavebného vzdelania. Takže zhrnutie: máme vydané stavebné povolenie kde odborným garantom je stavebný dozor, ktorý sa na stavbe neukáže a stavbu nám realizuje firma v ktorej nikto nie je so stavebným vzdelaním. Potom vidíme ako majú stavby poruchy statiky, sú plesnivé, vlhké a akúkoľvek reklamáciu si nemáme kde uplatniť. Bohužiaľ toto je situácia v našej krajine, kde je problém dať za stavebného dozora približne 1% z ceny stavby, ale treba si uvedomiť že mimo svojho dohľadu nad kvalitou vykonávaných prác kontroluje aj faktúry a druhy a množstvá vyúčtovaných prác stavebnou firmou. Moje postrehy ako realizátora, stavbyvedúceho a stavebného dozora. V prípade otázok ma kľudne kontaktujte.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Zdravím Nepoznáte nejakého stavbyvedúceho s razítkom stavbyvedúceho ? Nemyslím stavebný dozor...Ktorý mi je ochotný pomôcť.... Jedná sa Oto že kolaudujem a stavebný úrad (konkrétne nejaká p*ča) má problém s preberacim protokolom..( stavala mi to firma).Na preberacom protokoly mám razitko firmy a ona chce aj razitko stavbyvedúceho..inak neskolaudujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
ahojte, tak ja teraz dam uplne blbu otazku. chystame sa kolaudovat dom, ktory sme kupili ako hrubu stavbu, stavebny dennik na tuto hrubu stavbu nemame, lebo predosli majitelia ho neviedli. stavebny dozor nam zostal ten isty, len teda ide o to, ze to bol znamy predoslych majitelov a boli dohodnuti, ze on na stavbu nechodi. pani zo stavebneho uradu chce peciatku stavebneho dozoru. no a moja otazka je, co vlastne ma ten pan ako stavebny dozor opeciatkovat? tlacivo nam nedala ziadne a ja sa v tom uz asi stracam :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?