Sauna v dome

Zobraz úvodný príspevok
Aka sauna je lepšia, infra alebo parna? Chcem to do rodinného domu, ako je to s energiama pri saunach? Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od eugenie:

@gadefox A mne bolo divne ako sa da v parnej odpa…
@eugenie ne ne, chybka bola na mojej strane spotrebiča, shame on me! Slovo "parná" treba v mojich komentoch nahradiť slovom "fínska". Inak mám skúsenosť aj s parnou - tou naozaj parnou :) a nejako ma neoslovila. To potom radšej asi infra. Čiže za mňa poradie top: 1) Slnko v lete (ideálna náhrada za infra) 2) fínska (máme na RD) 3) infra 4) parná s mozaikou a hmlou ako v hororoch.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@zicher "myslím si, že parnú si domov určite nedá…
@gadefox chcel som si vypýtať fotku tvojej parnej, ale kúsol som si do jazyka.. ale mohol som. Už si asi nemyslíš, že tvoj výrok "parná je ľahká na stavbu, lacná a nenáročná na prevádzku." bol správny.. Lebo v tej chvíli som si povedal, že škoda reči..
Odpovedať
fínska je suchá.. To, že tam šplechneš trochu vody z vedierka, z nej ešte parnú nerobí...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@gadefox chcel som si vypýtať fotku tvojej parnej…
@zicher nie mohol, ty si si mal (!) vypýtať foto mojej údajne parnej sauny :) - by sa ten chaos, ktorý som tu vniesol, aspoň vyriešil na začiatku. Mne to cinklo v hlave až včera večer, keď som si prečítal koment od @eugenie. A, jasné, mal si pravdu vo všetkom. V skutočnosti som myslel, že fínska sauna je IMO ľahká na stavbu, lacná a nenáročná na prevádzku. Sorry.
Odpovedať

@zicher nie mohol, ty si si mal (!) vypýtať foto …
@gadefox no ty si sa tu sám nominoval za saunového "guru", ja nie.. Tak som si myslel, že vieš čo používaš..
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@gadefox no ty si sa tu sám nominoval za saunovéh…
@zicher ale no.. napísal som, že "toto je moja téma, trpím saunovým fetišom*", nie že som saunový guru. Takto ma možno vnímaš ty - že som sa na toho guru nominoval, beriem.. * myslím, že ak sa človek roky saunuje v priemere 180x ročne (niekedy viac), je na mieste hovoriť o "úchylke", závislosti ap ,).
Odpovedať

@zicher ale no.. napísal som, že "toto je moja té…
@gadefox tak preto mi to neslo do hlavy ze mas parnu saunu doma, lebo tam je para ze nevidis na pol metra, toho som sa obaval ze ako by to rekuperacia zvladla :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od slovakman22:

@gadefox tak preto mi to neslo do hlavy ze mas pa…
@slovakman22 dlho som uz nebol v saune, ale mne sa zda, ze v parnej (ozaj parnej) nebyva odtah, ale para kondenzuje na stenach a steka dole a odteka odpadom... Takze ked miestnost komplet hydroizolujes (aj strop) a oblozis, mohlo by to fungovat... Ta trocha pary co vyjde pri otvarani dveri, je ako ked sa sprchujes...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od minoo:

@slovakman22 dlho som uz nebol v saune, ale mne s…
@minoo Ja si tiež myslím, že tá realizácia zase nie je mega náročná, ale je to len a len môj názor, bo nemám skúsenosť. 1) Hydroizolácia ako v sprchovom kúte (páska do rohov, poter, ..), s tým rozdielom, že všetko t.j. podlaha, všetky steny a strop. 2) No a potom je to ako v prípade kúpelni (len namiesto obkladu je mozaika). Rozhodne je ale jednoduhšie obložiť steny "tatranským" profilom* ako sa piplať s mozaikou. A hydroizolácia stačí iba na podlahu + pásky prechod podlaha/stena (tie som nedával, bo som akurát nemal.. ale nič, klop klop, netečie a to mám saunu na poschodí - tej vody je tam naozaj málo). Vrch som si zateplol vatou, pretože sauna nemáva výšku 250-270 cm, ale dáva sa tuším (ak som nezabudol) 180 cm. Ja mám výšku 2m, bo mi bolo ľúto rezať z tej drahej dosky, takže ak trochu poskočím, nebuchnem si hlavu - ale zase treba viac elektriky na vykúrenie (je to zanedbateľné). *v skutočnosti je to špeciálne drevo, ktoré nepúšťa živicu a krásne voní - dúfam, že nikoho nenapadne obkladať saunu tatranským profilom - to bol len prímer!!!.
Odpovedať

@minoo Ja si tiež myslím, že tá realizácia zase n…
@gadefox to je nejake saunarske prikazanie, ze musi byt mozaika?
Odpovedať
Profilova fotka

@minoo Ja si tiež myslím, že tá realizácia zase n…
@gadefox Do parnej sauny sa vraj(?) dávajú tieto generátory pary. Narazil som na ne, keď som hľadal dočasnú náhradu za saunu tu na byte. Nakoniec som kúpil niečo podobné, len 1 kW, z plastu a za 40 EUR (to som aj vyššie spomínal). Viem, že to potrebuje dotiahnúť aj kanalizačný odpad, preto som to rýchlo zamietol a viac som to neskúmal. Ten 40 EUR generátor pary je niečo ako rychlovarná kanvica a leje sa tam liter vody (vyvetrám otvorením okna). ..ale taký top hotel Danube a iné tu v BA má všetky 3 typy saun a je to na poschodí, tak nejako tú vlhkosť musia mať ošetrenú. Treba ísť do parnej sauny a celú ju popri saunovaní detailne prezrieť, kde má čo vyvedené a či má vlastne niečo vyvedené..
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od minoo:

@gadefox to je nejake saunarske prikazanie, ze mu…
@minoo To netuším.. ale všade som to videl takto (zase ich nebolo veľa, lebo väčšinou majú buď infra alebo tú s lávovými kameňmi). Tipujem, že je to kvôli ostrým hranám (lišty, Jolly hrany) v prípade obkladačiek vs. sedenie v tvare kresla, ktoré sa dá mozaikou tvarovať do oblúkov. Iné ma nenapadá nič. Technicky by to malo byť to isté ako obklad. Ale len premýšľam nahlas..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?