Rozvádzač pre "wellness"

Zdar, idem si sem po rozumi. Švagor ma nahovoril nech mu spravím elektro do zahradného domčeku... Malo to byť len pár zásuviek, no nakoniec je toho akosi vela 😂 Na obrazku v prílohe je znázornený rozvázač pre ten objekt. Nájdete tam popis obvodov a čo na nich bude. Prívod je 5x6 istený C20 v dome odkial je tento objekt napájaný. Zaujíma ma čo si myslíte o celkovom zaťažení na ten kábel. A celkovo na rozvádzač. Budem vďačný za každú konštruktívnu radu. Ďakujem. Vírivka https://www.lacnebazeny.sk/akrylatove... Kachle pre saunu https://www.lacnebazeny.sk/saunove-do...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mmiikkii:

Zdar, idem si sem po rozumi. Švagor ma nahovoril…
@mmiikkii mam pre teba radu, a poprosim bez urazky, nechaj to na niekoho kto sa tomu rozumie...
Odpovedať
Vírivka, sauna... toto sa bez revízie neobíde. A teda ani bez projektu a odbornej inštalácie. Lebo v prípade úrazu nesieš obrovské riziko. O problémoch s poisťovňou nehovoriac...
Odpovedať

@mmiikkii pre "welnes" su specificke pozoadavky, ktore su definivane normami STN 33 2000-7-702, STN 33 2000-7-703 a ine.Nie je to ani z daleka len o rozvadzaci. Mam pocit ze hodnoty istenia su len tak natipovane. Urcite treba realny projekt bez toho to nepojde. Sauna nie je napojena cez prudovy chranic? To urcite nie je mozne. Neviem uplne naspamat tieto normy ale mam pocit ze dokonca pre bazen je pozadovany prudovy chranic na urovni Ideltan = 10mA. Osobne kedze je to mimo objektu a privod ide zrejme cez zem by som robil aj nezavisle uzemnenie nakolko ak dojde k poskodeniu PE funkcionalita chranica bude obmedzena. S tymito vecami velmi opatrne, ale ako uz bolo povedane projekt je zaklad pre naslednu reviziu, ale takisto protokol o urceni vonkajsich vplyvov, vyhlasenia o zhode na vyrobok (rozvadzac) podla zakona o uvadzani vyrobku na trh, vyhlasenie o vlastnej zodpovednosti osoby vykonavajucej montaz a projekt podla STN 33 2000-6:2018
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Vírivka, sauna... toto sa bez revízie neobíde. A …
@dedo758 Čože poisťovňa, ale polícia 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@mmiikkii pre "welnes" su specificke pozoadavky, …
@neutrino Projekt základ pre revíziu? To si nemyslím, RT si zistí stav a zapojenie aj bez projektu. Do správy uvedie, že dokumentácia nebola dodaná a vybavené. Skutočný problém je práve tá neznalosť požiadaviek zo strany laika, aby tá revízia bola úspešná pre daný typ prostredia atd.
Odpovedať

@neutrino ďakujem za nasmerovanie na normy. - ten prudak nejde do hlavy ani mne co sa sauny tyka, no manual pise to co je na obrazku. Asi to autor myslel ze pri merani odporu sa nema zapojit cez prudak. - prizemnenie je spravene, pod rozvadzacom je ekvi, von vytiahnuta gulatina a zatial 2 zemniace tyce. Nieje to este dokoncene a premerane, ale na prizemnenie som myslel. Aktualne je natahana len kabelaz a stale je mozne prejst to s projektantom, budem do toho svagra tlacit, lebo taketo veci sa uz aj mne nepacia. Jedna vec sú zasuvky do garaze, ina liga je toto. Tu mi ide hlavne o dimenzovanie toho prívodu, ale aj to by vyriesil projekt.
Odpovedať
Profilova fotka

@mmiikkii okrem toho, čo tu už písali kolegovia, tak Vám nesedí selektivita istenia. Písali ste, že "Prívod je 5x6 istený C20 v dome odkial je tento objekt napájaný." a v rozvádzači mátetiež WL3 - C20/3. Bojler a rebrík majú aké výkony?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od merak:

@mmiikkii okrem toho, čo tu už písali kolegovia, …
@merak zdravim. Ano vsimol som si to neskor. C20 pre virivku som dal z manualu. Pisu tam c16 alebo c20. Sla by potom 16tka. Bojler je len 40l mam pocit ze 1kW, rebrik sme zatial neriesili. Myslim ze do 600w nieco mensie
Odpovedať

@neutrino Niektoré sauny,jakuzzi majú už od výroby prúdový chránič zabudovaný... Stačí iba pripojiť ku "šťave"..➿️
Odpovedať

@neutrino ďakujem za nasmerovanie na normy. - te…
@mmiikkii máš elektrotechnické vzdelanie? Na samostatnú prácu pod napätím potrebuješ minimálne paragraf 22 vyhlášky 508. Je to VTZ-E. Máš? Ak nie, volaj osobu spôsobilú.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@mmiikkii máš elektrotechnické vzdelanie? Na samo…
@megdesign mam 23 a vacsinou si viem poradit sam. Ja si uvedomujem ze sa jedna o specialny priestor, preto sa snazim dohladat zopar rad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@neutrino Projekt základ pre revíziu? To si nemys…
@kejsix no ano skutkovy stav si mozem zistit aj sam, ale prioritne je to zodpovednost investora ho dodat ako podklad. Ked dokumentacia nie je cena za reviziu sa nasobne zvysuje a potom tu ludia repcu ze aky drahy revizak ze plyn sa reviduje za 20-30€.
Odpovedať

@kejsix no ano skutkovy stav si mozem zistit aj s…
@neutrino za 20-30 asi tazko, ale beriem. Ako sa to vezme, pri stavbe kategorie RD je castokrat lepsie najskor si zistit skutkovy stav a potom pozriet dokumentaciu 😂 Lebo ved to su tiez rozne levely ludovej tvorivosti. V principe si ale RT bez projektu vystaci. Uz naklady su vec druha, moj nazor.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?