Robiť veniec na udiarničke?

Čauko. Idem si po radu. Staval som udiarničku na základovej platni z 10ky porfixu. Má to 8 šor, čiže 2 metre do výšky, rozmer 120 x 100 cm. Otázka na telo je, či sa mám hore mordovať s nejakým vencom, alebo kašlať na to a len to spojiť "drevom"? Nepamätám si už, ako som to riešil v starom dome, čo je škoda. Keby som aj robil "veniec", tak možno len nejaký 10x10 s dvoma roxormi od seba 4 cm, lebo načo viac? Je to relatívne ľahká stavba, jedna kocka má cca 9kg a použil som ich 43. Mínus dajaké odrezky. Čiže necelých 400kg. Ono skorej mi ide o ušetrenie času a energie, než o nejaké prachy, lebo ten veniec by ma v konečnom dôsledku vyšiel asi tak 4€ (vrecko cementu). Voda do suda napadala, roxore dajake mam. Akurát, že to zas budem deň šalovať a je tam blbý prístup, najmä zo zadu, takže ťažko... Ja by som sa na to vykašlal, navrtal hore dajake strešne laty 5x5 akože "pomurnice"... a anvrtal by som ich tak, aby v každej kocke bola šruba. A vybaveny veniec. Čo si o tom myslite?
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko. Idem si po radu. Staval som udiarničku na …
@arcticcode na veniec hruby 10cm a vysoky dajme tomu 10-15 cm nie je treba extra silne lesenie. Stacia dosky/OSB zvysky zo stavby. Pekne zvnutra udiarnicky to dat zvonku/zvnutra okolo muru, bud zachytit tymi hakmi/sponami va veniec alebo zdrotovat. Ani do vodovahy nie je treba salung dat ak sa beton uhladi vodorovne. Ked je zozadu blby pristup urobit to vsetko z priestoru udiarne. Dosky na salung nebudu ani velke ani tazke. Nezabudnut osadit zopar zavitovych tyci nech sa ma o co pripevnit pomurnica.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko. Idem si po radu. Staval som udiarničku na …
@arcticcode Žiaden veniec, nepreháňajte. Úplne vám stačí priamo na to pribiť strechu, žiaden betón nie je treba. Ak máte rád riešenia "pre istotu", tak si urobte stredom horného radu ryhu 2x2cm, vložte do nej šponovací drôt a pretrite to lepidlom. Ja mám s údením len malé skúsenosti, v čom je prosím výhoda murovanej udiarne oproti klasickej drevenej? Možno sme doma posledných 50 rokov robili niečo zle, tak sa chcem opýtať.
Odpovedať
@epto To je ten problem, že za udiarňou je asi 15cm priestor a potom tam má už sused svoj prístrešok. Takže sa tam nedostanem ani vrtačkou, ani skoro ničím.
Odpovedať
@stowasser Výhoda? Myslím, že možno ani žiadna. Vzhľadom na aktuálne ceny dreva ide rozhodne o lacnejšie riešenie (porfixy 1,48€/ks, že som to ja), minul som vrecko lepidla. A dva vrecka cementu. Murovaná udiarnička je určite trvacnejšia ako drevená, ktorú musíš každé dva roky z vonku pretierať. Pokiaľ máš len doskovú udiareň, ako mal moj dedo, tak udil skoro raz tak dlho ako ja (veľká časť dymu ujde pomedzi dosky), iné by to bolo napr. s tatr. profilom. No len si pozri tie ceny za neho. Murovanú raz zrobíš a máš ty a ďalšie tri generácie. Drevenú ani tak moc nie. Navyše, závisí aj od rozmerov a spôsobu udenia. Mnohí ľudia preferujú udenie studeným dymom, ja teplým dymom a preto je aj prípadné nebezpečenstvo požiaru väčšie. Ale toho by som sa až tak nebál. Ja len, že je rozdiel, či udievaš 250 klobás ako ja, alebo máš balkonovu udiarničku, kde si vyudiš kilo klobás. Tiež závisí od spôsobu prípravy ohňa. Tie novodobé hlúposti fungujú len na princípe nahrievania pilín - máš plech, na ktorý nasypeš piliny a pod tým ti horí čajová sviečka, čo to akože ohrieva (fakt). Alebo potom tie elektrické udiarne, kde zapojíš bukový hranol a nejaký mechanizmus ti ho pritláča na krútiaci sa šmirgel, čím vzniká trenie a "trošku" to dymí... Ja som klasik - prevrtany hrniec a do neho dávam okrem pilín aj reálne drevo a zhora pridusím plechom. Ono to musí tak dymyť, že až oči štípu 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@epto To je ten problem, že za udiarňou je asi 15…
@arcticcode pripravis si rozmerovo vhodnu dosku co bude pasovat zvonku na tu zle pristupnu stranu. Prevrtas diery a vlozis tam drot (na dvoch/troch miestach kraj/kraj alebo kraj/stred/kraj), si vnutri, umiestnis dosku zvonku na mur, pritiahnes k sebe tym drotom, zvnutra osadis dalsiu a spojis spolu.
Odpovedať
@epto No jedine že tak... lebo akože fakt, to stači zašalovať aj plavajucou podlahou... malo betonu. 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@stowasser Výhoda? Myslím, že možno ani žiadna. V…
@arcticcode " Ono to musí tak dymyť, že až oči štípu" pekná somarina. To neúdiš ale dechtuješ. Nič sa nemá pridúšat. Máš mať oddialené ohnisko a údiť studeným dymom. Normálne má drevo odhárať. Žiadne piliny. Udim už roky... A murovaná udiaren je somarina. Dlho trvá vyhriatie v zime... Najlepšia je drevená.
Odpovedať
@megdesign Ako hovorím, existuje udenie studeným a horúcim dymom. Ja celý život (a ďalších predošlých 10 generácií) udíme teplým dymom, takže žiadne ohnisko oddelené. Čo sa týka toho "vyhriatia", tak si fakt nemyslím, že deravé 1cm hrube dosky majú lepšiu tepelnú izoláciu ako 10ky porfixy 🙂 To len tak btw. 🙂 A inač, čo chceš akože vyhrievať studeným dymom? 🙂
Odpovedať
@arcticcode vyhriatie udiarne znamena zohriatie na teplotu, pri ktorej udenie prebieha. A to dosiahnem skor v studenej drevenej udiarni ako v studenej murovanej. Preto mam drevenu. Teploty udeia su tri: studenym dymom, teplym dymom a horucim dymom. Cim nizsia teplota udenia, tym dlhsia trvacnost vyrobku. Ked je v januari vonku -10°C a udim studenym dymom (25°C) tak asi musim vyhriat udiaren na 25°C, nie? A ano, prave tie "derave" dosky tam maju byt, lebo zaklad udenia je ten, ze kolko dymu pride, tolko musi odist... Ako vidim, vies o tom velke makove.... Hlavne ze mas 10 generacne skusenosti...
Odpovedať
@megdesign Zato ty vieš o všetkom všetko... jak vždy 🙂 Mysliš, že keď je murovana, že nema komin, ty expert? 😄 A v ajnuari udiť, to môže fakt len ekzpert tvojho kalibru. Čau.
Odpovedať
@arcticcode "Zato ty vieš o všetkom všetko... jak vždy" - ja za to nemozem. Vies ako: Někdo ma shora dáno. A ten co nemá, v apatéce nekoupí." Udi sa praveze vzdy v zime, rovnako ako sa robia zabijacky. Koli mucham a inej havedi + teplota je priazniva aby sa pripadne neskazilo maso. Komin je sice pekne, ze si "zrobil" ale aj treba vediet dimenzovat, co mam silny pocit ze prave ty nevies... Smejes sa akurat tak svojej hluposti.
Odpovedať
Sú rôzné postupy údenia a každý je na niečo dobrý. A vôbec nie je pravda, že napr. teplé údenie je horšie, než napr. chladné. Áno, príručky síce hovoria, že údenie studeným dymom vytvára tvácnejšie výrobky, ale či sú aj chutnejšie vôbec sa to nedá povedať. Tých niekoľko mesiacov mi údenina vydrží, či bola údená tak, alebo onak. A potom si zaudím ďalšiu - sviežu. Ja som v minulosti robil rôzne hókusy- pokusy s údením a vyšlo mi to tak, že údenie teplým dymom (príp. istou kombináciou) robí výrobky chutnejšími. Rozhodne každému chutili viac, než len údené studeným dymom. Rokmi praxe prichádzam na to, že kadejaké novodobé postupy (nielen) údenia sú len takými nahražkami a klasika je klasika! Ja by som len chcel vedieť, ako zástanca chladného údenia, s údiarňou s topnou časťou vzdialenou i pár metrov od samotnej údiarne, ako si teda vyrobí teplý dym a teplé údenie - ak by ho chcel aplikovať ??? A potvrdujem názor vyššie, že obdobia prípravy údením (a zabíjačky) boli tradične vždy v zime, resp. v chladných mesiacoch. Napr. vôbec nie je Mňa by len zaujímalo,
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petersd Však jasne, že v chladnych mesiacoch, ja udim každy rok na všech svetych a potom na tretiu pôstnu nedeľu (+/-), proste keď byva tak -2 - +5 stupňov. Určite by som pri -10 neudil, čo som komu spravil 😄 A cez noc nehodlám vstávať k tomu a do rána by mi to pomrzlo... A ako urobíš teplý dym? Mám hrniec. Rozmer asi 30x50 (na výšku), v ňom sú navrtane diery aby prúdil vzduch. Do toho nakladiem tenke drievka, zapalim (vonku mimo udiarne) a keď už sa začínajú robiť uhlíky, priložím hrubé kláty, zasypem pilinami, šup do udiarne na zem a zhora prikryjem plechom. Ten plech potom treba nastaviť (väčšinu hrnca z hora zavrie, ale časť nie). A práve tú časť musíš vychytať. Potom to tleje a máš veľa dymu v udiarničke, vychádza cez komín. Ale keď otvorím udiareň, tak v prvom momente nevidím ani mäso, taká je tam hmla. Dym môže mať ta okolo 30-35 stupňov, pričom nižšie položené mäso (mám dva patra) schytáva trošku teplejšie. Syry napr. udím tak, že ich zavesím z hora až po spodok a tak sa paradne vyudia. Len syry sa udia krátko, možno tak 3-4 hodiny. Na záver dávam borievku - bobule, nech to poriadne prevonia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

Sú rôzné postupy údenia a každý je na niečo dobrý…
@petersd vyvíjač dymu mám tento: https://www.grilykrby.sk/products/gen... Na jedno naloženie viem údiť nonstop aj 15 hodín... sedím pred telkou na gauči a dymbox fičí... aj pri -10... Štiepka olšová a na koniec čerešňa, hruška alebo slivka, podľa toho, čo údim... Ak chcem vyššiu teplotu údenia, zapnem v udiarni ohrev. https://www.grilykrby.sk/products/vyk... Teplým dymom udim aj ja. Klobásy napríklad. Alebo ryby. Ale tie idú po odvetraní do mrazáku alebo na priamy konzum... slanina, koleno, a pod., čo visí v špajzi, udim zásadne studeným dymom.
Odpovedať
rozkúrim udiareň drevom - mám murovanú, pripravím si mäso, slaninu (z pácu), klobásy,... keď je rozkúrená otvorím, zavesím, zavriem a 20-24 hod udržujem 60-80st.C v priestore medzi údeninami. Už bez plameňa, len tlenie-dym. Piliny nedávam, len drevo. Zatiaľ sa nesťažoval nikto.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

rozkúrim udiareň drevom - mám murovanú, pripravím…
@foox 80°C na 24 hodín? Veď to je už uvarené... ja keď údim studeným dymom, tak 48 hodín pri 20-25°C...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@foox 80°C na 24 hodín? Veď to je už uvarené... j…
@megdesign nie je to varené,, vydrží viac ako 1/2 roka. (lenže sa zje skôr) Skôr 48 hodín pri 20-25°C to môžem zavesiť aj medzi prádlo na slnko. Takým chladným dymom by som to údil aspoň 14 dní.
Odpovedať
@foox tak ani ty nemáš ani šajnu o udení... Žiadnych 14 dní... na 70°C sa robí napríklad sousevide. Takže hento nemáš údené, ale varené klobásky. 😄 Čítaj a vzdelavaj sa. https://www.masodomov.sk/stranka/uden...
Odpovedať
@megdesign v pohode, mimo tabuľky si si to aj prečítal? Aký dym na aké údeniny Tak ako sa líšia prísady, korenenie a spracovanie mäsových výrobkov, tak sa líši samotné údenie. Pri údení mäsových výrobkov obvykle prichádzajú do úvahy štyri možnosti údenie. Existujú nasledujúce spôsoby, ako údiť mäsové výrobky: údenie za studena a údenie za vlhka (do 25 ° C), údenie za tepla (do 45 ° C) a údenie za tepla (70 až 80 ° C). Fraštačan ma bude učiť údiť 🙂slight_smile: 😮
Odpovedať
@foox v tabuľke sú teploty souse vide... nie údenia... A prečítal si si aj toto? Údenie za tepla max 45°C, nie 80... to varíš ti vravím, neudis... Pri tvojich 80°C neexistuje aby údenina vydržala v špajzi pol roka aby nesplesnivela... Na 80 stupnov môžes tak maximálne zaudiť ryby na grilovačke... Údenie za tepla Pri údení za tepla by mala byť teplota skôr nižšia, jej horná hranica je 45 ° C. U mäkkých surových salám sa tak dosiahne ich žiaduce dozretie prostredníctvom vysušenia. Do mäsového výrobku menej prenikajú plynné destilačné súčasti dymu, preto je aj strata hmotnosti nižšia ako pri údení za studena. Podľa toho, aká intenzívna má byťchuť a vôňa údeniny, sa údi jednu hodinu až niekoľko dní. Pri vyšších teplotách sa stráca schopnosť čriev prepúšťať vzduch, teda "dýchať", dochádza k premene tuku a dôsledkom je sfarbenie a nepríjemná chuť. Lebo Trnavaci sú majstri v udení že? Pochádzam z Oravy mimochodom...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@foox v tabuľke sú teploty souse vide... nie úden…
@megdesign tých tvojich 20-25stupňov používajú indiánske ženy na sušenie bizónieho mäsa. Čum sem, tá tvoja teplota nie je ani na teplomeri. Prvýkrát som údil, keď si ťahal káčera.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

rozkúrim udiareň drevom - mám murovanú, pripravím…
@foox Tiež som sa pristavil pri teplote, ktorú uvádzaš, 80°C a až 24 hod. ... Veď takto Ti mäso príliš zoschne, stvrdne, nie ??? A napr. klobásky, by boli ako poriská, slaninka ako doska. Aspoň ja som prišiel k takýmto výsledkom, preto dávam pozor na teplotu. Doma mám murovaný gril - údiareň. Teda "stavbu" zo šamotových tehál, ktorá sa počas roka dá využívať ako gril na opekačky, no a popri tom niekoľkokrát v roku aj ako údiareň. Skúšal som to aj to, a nakoniec som sa vrátil ku jednoduchému gazdovskému údeniu len na suchom bukovom dreve, ak mám piliny, tak aj na nich. Zo začiatku údenia pár hodin (2 - 3 hod.) vyššia teplota, aby mäso troška aj tepelne prešlo, no a potom údim už len chladným, resp. slabo teplým dymom. Celkový čas údenia sa pohybuje okolo (cez) 40 hod. Údim v kuse, aj keď u nás kedysi bolo zvykom údiť kuskovane aj viac dní. Fajnšmekerský recept s pridávaním Jalovca ku koncu údenia už nepoužívam, lebo Jalovec sa nám dočista vytráca z voľnej prírody, a treba ho už doslova hľadať po hore. Kedysi som i zvažoval, či nevyrobiť nejaký jednoduchší vyvíjač dymu, ale pokiaľ mám pristup ku drevu, nuž zostal som pri klasike.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@megdesign tých tvojich 20-25stupňov používajú in…
@foox kúp si normálny teplomer do udiarne, nie nejaký na grilovanie....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@foox v tabuľke sú teploty souse vide... nie úden…
@megdesign Jooj, tak s tvrdením, že pri nižších teplotách je väčšia hmotnostná strata než pri vyšších, nemôžem absolútne súhlasiť. !!!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@foox Tiež som sa pristavil pri teplote, ktorú uv…
@petersd vyvíjač dymu je super vec. Ako píšem, mám ho + ohrev udiarne. Naložím 4 litre štiepky, nastavím intenzitu dymenia a mám 14-16 hodín pokoj. Nájdeš aj lacnejšie. Okolo 100€...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@foox Tiež som sa pristavil pri teplote, ktorú uv…
@petersd každé mäso inak, klobásy tiež, netušil som, že si tu dávame detailné recepty na údenie, aj tak je to skôr intuícia a neverím, že dnes niekto údi na dlhodobé uskladnenie. Údené sa zje ani neviem ako. Teda ale fakt na 25 stupňov to môžem zavesiť pod strop do šenku. Ak som niekoho urazil :-) hlboko sa ospravedlňujem, ja to robím +/- tak ako som napísal.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@megdesign Jooj, tak s tvrdením, že pri nižších …
@petersd ver či never, ale je to tak. Keď udis studeným dymom, póry na čreve ostávajú otvorené a dym preniká hlbšie do mäsa = vyťahuje vlhkosť. Ak udis teplým / horúcim dymom, póry čreva sa zatiahnu, preto je na farbe po reze vidno zaudenie len pri povrchu. Vlhkosť zostáva dnu. Preto sa napríklad ryby udia horúcim dymom a kratko. Keby si ich udil studeným, vysusil by si ich...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@petersd každé mäso inak, klobásy tiež, netušil s…
@megdesign Keby som niekedy chcel vyvíjač dymu, tak chcel by som ho najmä kvôli tomu, že sa pri údení spotrebuje podstatne menej dreva. A že na jedno naloženie vydrží dlhší čas, tiež nie je na zahodenie. Poviem ale popravde, neviem presne na akom princípe vyvíjač funguje a ani som to doteraz zatiaľ nikde neštudoval. Zahliadol som ich len tak kdesi na YouTube. Kupovať by som ho však nechcel. Ako správnemu kutilovi by sa mi to nerátalo. 🙂 Radšej by som si dal poradiť, zavrem sa do dielne a niečo by som stvoril🙂 @foox Tak to máš pravdu. Domáce, sa poje vždy ako prvé... 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
Technológiu údenia ovláda každý z vlastnej skúsenosti ako vidím. Mňa ale zaskočil jeden detail, že si tú udiareň postavil 15! centi od susedovho prístrešku? To akože naozaj ?
Odpovedať
@petersd jasné, dá sa spraviť aj doma. Nieje to nič zložité... na YT je X návodov... Tiež som chcel najskôr robiť doma, ale nebolo času. Tak som kúpil hotový. Aj s odlucovacom dehtu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?