Podnikanie-ubytovanie v sukromi

Ahojte. Rada by som prenajimala cast svojho domu. Poradte, vybrat radsej zivnost alebo skusit najprv kratkodobu najomnu zmluvu. Rozdiely som si uz popozerala, hlavne sa mi jedna o ochranu mna ako prenajimatela a nehnutelnosti pred najomcom. Treba nejake poistky? Prosim ak niekto podnikate v takejto oblasti napiste mi spravu. Dakujem
Odpovedať
@enife Najlepšie je podľa mňa sa poradiť s právnikom. Mám známeho, čo sa pustil do prenájmu len tak akože na čierno a len problémy s tým boli, určite to nestojí za to a treba si to všetko podchytiť.
Odpovedať
1. Ak chcete prenajímať dlhodobo, "klasický podnájom", určite bez živnosti a spísať nájomnú zmluvu, ktorá je v súlade s občianskym zákonníkom. To je základ, ktorý chráni Vás aj podnájomníkov. Môžete aj na živnosť, ale asi sa Vám to neoplatí, lebo budete musieť platiť aj zdravotné odvody a časom možno aj odvody do sociálnej poisťovne (toto závisí od výšky príjmov z prenájmu...) Aj bez živnosti, ale musíte podať daňové priznanie, pokiaľ budú Vaše príjmy (všetky príjmy, nie len z prenájmu, v r. 2020) vyššie ako 2 207.10€. Ak budú príjmy menej, daňové priznanie podávať nemusíte. Čo sa týka ochrany Vášho majetku, bežná poistka nehnuteľnosti (a domácnosti, ak to prenajmete zariadené) by mala byť postačujúca. Overil by som si situáciu vo Vašej poisťovni a zvolil vhodný produkt. https://www.financnasprava.sk/sk/obca... 2. Pokiaľ chcete ubytovávať krátkodobo, napríklad turistov, bude to zrejme ubytovanie v súkromí vo Vašom rodinnom dome (jeho časti) a to môžete legálne len na živnosť, prípadne sro. Toto je navyše o dosť náročnejšie na administratívu a byrokraciu. Treba založiť živnosť, alebo sro. Odvádzať turistickú daň mestu / obci a viesť knihu ubytovaných. Treba nahlasovať ubytovaných cudzincov cudzineckej polícii (dá sa už aj elektronicky). Na hygiene si treba dať schváliť prevádzkový poriadok a získať ich súhlas na ubytovanie. Ak by ste chceli ponúkať aj stravovanie, je to ešte komplikovanejšie... Ak budete používať Booking, Airbnb a iné zahraničné služby, budete sa musieť zaregistrovať na platbu DPH a zo všetkých provízií, ktoré im zaplatíte, musíte zaplatiť každý mesiac 20% DPH. Toto je určite komplikovanejšie riešenie, ale krátkodobé ubytovanie nemôžete legálne prevádzkovať bez živnosti / sro. Takže v prom rade si upresnite a rozhodnite, čo vlastne chcete robiť, od toho sa to bude celé ďalej odvíjať...
Odpovedať
@kalko28 pokial ubytuvas na sukromi, nemusis nahlasovat cudzincov, maju povinnost oni sa hlasit.. Iba hotely, penziony a ubytovne maju tuto povinnost. DPH - vacsinou taketo sukromne ubytka nie su platcami DPH a uctuju pausalne vydavky, takze ani s tou DPH sa nemusis zaoberat..
Odpovedať
Povinnosť hlásenia má každé ubytovacie zariadenie, aj ubytovanie v súkromí (často nazývané aj privát): https://www.minv.sk/?hlasenie-pobytu-1 Pokiaľ máš ubytko oficiálne na živnosť, alebo sro, tak máš povinnosť zaregistrovať sa na DPH podľa paragrafu 7a - príjem služby z iného členského štátu (ak využívatš takéto služby, napr. Booking, Airbnb, Expedia atď.): https://www.financnasprava.sk/sk/podn... Máme ubytovanie v súkromí, takže viem o čom píšem a obe tieto povinnosti si plníme. Je množstvo ubytovaní na čierno, ktoré nemajú ani len živnosť, takže samozrejme si neplnia ani ostatné povinnosti, ktoré im zo zákona vyplývajú a mnohým obciam úplne stačí, že tieto "penzióny" odvedú nejakú daň z ubytovania a zbytok neriešia (ono to v podstate ani nie je v ich kompetencii).
Odpovedať
@kalko28 este raz si prečítaj presne ten link, ktorý si priložil.
Odpovedať
@kalko28 pisala som sukromnu spravu, tak ak sa ti bude chciet, napis mi prosim..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@akvi @kalko28 Toto by ma tiež zaujímalo, v prípade ubytovania v súkromí treba nahlasovať ubytovaných cudzincov cudzineckej polícii alebo "povinnosť hlásenia pobytu má cudzinec na príslušnom oddelení cudzineckej polície PZ"?
Odpovedať
@nemethn povinnost ma ubytovatel, je uplne jedno, ci je to hotel, penzion, alebo ubytovanie v sukromi, alias privat... Akonahle je cudzinec ubytovany v ubytovacom zariadeni (oficialne ubytovanie v sukromi je tiez typ ubytovacieho zariadenia), ma povinnost hlasit ubytovacie zariadenie. https://www.minv.sk/?hlasenie-pobytu-1 "má zabezpečené ubytovanie v ubytovacom zariadení – povinnosť hlásiť pobyt má ubytovacie zariadenie (hotel, ubytovňa , penzión ...)" "má zabezpečené ubytovanie v súkromí – povinnosť hlásenia pobytu má cudzinec na príslušnom oddelení cudzineckej polície PZ podľa adresy pobytu na území Slovenskej republiky. " Tu sa pod pojmom ubytovanie v sukromi mysli, ze napriklad ubytujem kamarata zo zahranicia u mna doma... Potom ma povinnost nahlasit sa cudzinec sam.
Odpovedať
Toto je vec, ktorú by som asi nespravila. Neviem mala by som proste zlý pocit z toho, že býva niekto takto s nami, koho vlastne vôbec nepoznáme
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?