Odpoveď na príspevok od matejb96:
Prosim vas, viete mi niekto povedať, vysvetliť, a… @matejb96 Čo sa vopred plašíš... " nejhorší smrt je z vyděšení..." Ale neboj,určite to 3L nebude...Odpoveď na príspevok od matejb96:
Prosim vas, viete mi niekto povedať, vysvetliť, a… @matejb96 ako? však jednoducho, progresívne sa premietne do ceny všetkých palív.Odpoveď na príspevok od foox:
@matejb96 ako? však jednoducho, progresívne sa pr… @foox To nieje pravda.Odpoveď na príspevok od foox:
@toky1 a čo je pravda? @foox Pravda je že sa nepremietne priamo do ceny všetkých palív.Odpoveď na príspevok od toky1:
@foox Pravda je že sa nepremietne priamo do ceny … @toky1 to je ložOdpoveď na príspevok od toky1:
@foox Nie. @toky1 Legislatíva (európska smernica o OZE a slovenský zákon o podpore OZE) považuje drevo za biomasu s emisne neutrálnou bilanciou produkcie CO2. Preto je toto palivo vyňaté zo systému obchodovania s eminými kvótami EU ETS 2. Drevo palivo je a emisné povolenky sa na neho priamo vzťahovať nebudú.Odpoveď na príspevok od toky1:
@toky1 Legislatíva (európska smernica o OZE a slo… @toky1 Slovensko potrebuje odlesniť, výborne. Ale nijako sa to nevymyká z môjho tvrdenia, len na drevo sa to neuplatní, tam sa uplatní "trhová cena" v podobe trhni koľko môžešOdpoveď na príspevok od foox:
@toky1 Slovensko potrebuje odlesniť, výborne. Ale… @foox Ale nijaké emisné povolenky pri kúpe dreva platiť nebudeš. Ostatné je špekulácia.Odpoveď na príspevok od toky1:
@foox Ale nijaké emisné povolenky pri kúpe dreva … @toky1 ani si ich nikde nekúpiš, budú v cene paliva. Iba dúfam, že spolok cvokov v podobe EU sa rozpadne.Odpoveď na príspevok od matejb96:
Prosim vas, viete mi niekto povedať, vysvetliť, a… @matejb96 Do ceny plynu či benzínu a nafty ti ETS2 premietne tvoj dodávateľ plynu, či pumpár na pumpe. S tým napriamo nevydrbeš nijako.Odpoveď na príspevok od foox:
@toky1 ani si ich nikde nekúpiš, budú v cene pali… @foox Nie, na drevo ako palivo sa ETS2 nevzťahuje, nebudú v jeho cene.Odpoveď na príspevok od toky1:
@matejb96 Do ceny plynu či benzínu a nafty ti ETS… @toky1 a s drevom zase tvoj dodávateľ dreva. Keď sme konečne splynofikovali obec, tak som zavesil pílu, cirkulár, sekeru a kalač na kliniec. Zvesiť ich neplánujem, keď tak tam zavesím Lajno.Odpoveď na príspevok od foox:
@toky1 a s drevom zase tvoj dodávateľ dreva. Keď … @foox Dodávateľ dreva bude mať vyššie náklady na prípravu dreva skrz vyššej ceny nafty napríklad. Ne skrz emisné povolenky na drevo ako hmotu. Nezavádzaj.Odpoveď na príspevok od toky1:
@foox Dodávateľ dreva bude mať vyššie náklady na … @toky1 nie je jedno ako zaplatíš viac? Kľudne to nazvi Šimečkova daňOdpoveď na príspevok od matejb96:
Prosim vas, viete mi niekto povedať, vysvetliť, a… @matejb96 Neviem ako napríklad vykuruješ v domácnosti ale ak plynom alebo uhlím, tak môžeš prejsť na elektrinu a emisné povolenky platiť nebudeš :-) Či ale náhodou nevydrbeš s emisiami a zároveň aj so svojou peňaženkou, to neviem - to si prepočítaj ty sám. Detto aký vergel používaš na dopravu. Ak auto s benzínovým alebo naftovým motorom tak ho môžeš vymeniť za elektromobil. Alebo vyrobiť nejaký tryskáč s pohonom na kusové drevo:-)Odpoveď na príspevok od foox:
@toky1 nie je jedno ako zaplatíš viac? Kľudne to … @foox neviem prečo do toho pletieš práve Šimečku. Napr. pri zrode Greendeal v rámci EU stál čuduj sa svete smerácky Šefčovič.Odpoveď na príspevok od matejb96:
Prosim vas, viete mi niekto povedať, vysvetliť, a… @matejb96 Neboj, ten spolok pošahancov odtrhnutých od reality pravdepodobne krachne. Pritom sami to k tomu vedú. Počet ľudí, ktorí v to začínajú dúfať už začína prekračovať nadpolovičnú väčšinu... dokonca otvárajú sa oči už aj v západných guberniách. Tzv. "výhody" typu neexistujucich hraníc, voľného pohybu prac. sily, jednotnej meny, multikutúrného spoločenstva, a pod. argumenty pre blebs,... už stratili opodstatnenie. Dokonca sú strašiakom.Odpoveď na príspevok od toky1:
@matejb96 Neviem ako napríklad vykuruješ v domácn… @toky1 Najprv musíš ale na to všetko mať! ... Starkí z 500 € dôchodkov, alebo ľudia pracujúci za min. mzdu (ktorých je vyše 1/3 všetkých parcujúcich) to neutiahnú... Všetko to ale smeruje k: Nebudete (nesmiete) nič vlastniť a budete (musieť) byť šťastní! Ešte do nedávna som to vnímal ako konšpiráciu a blud... ale ono sa to začína pomaly rysovať.Odpoveď na príspevok od matejb96:
Prosim vas, viete mi niekto povedať, vysvetliť, a… @matejb96 Inak ak kúriš zemným plynom tak UI mi vypočítalo, že keď ho spáliš 1m3 tak vznikne 1,88kg CO2. Kdesi som zachytil, že cena tej emisnej povolenky je cca 50eur za tonu CO2. Ja som napr. spálil za minulú sezónu 1400m3 zemného plynu takže to je príplatok 132eur. Benzínu spálim ročne 874litrov (vznikne 2,3kg CO2 pri spálení 1l benzínu) čo je navýšenie o 100eur. Otázkou je aká bude reálna cena tých emisných povoleniek (lebo o tvorbe ceny a jej nejakej regulácie sa stále diskutuje). Resp. aký bude mať vývoj.Odpoveď na príspevok od toky1:
@matejb96 Inak ak kúriš zemným plynom tak UI mi v… @toky1 je úplne jedno, že sa ti to teraz zdá byť lacné, je to nová daň a nová príležitosť neustále ju navyšovaťOdpoveď na príspevok od foox:
@toky1 je úplne jedno, že sa ti to teraz zdá byť … @foox Nevkladaj mi do úst slová, ktoré som nepovedal. Zosumarizoval som konkrétne čísla na mojom konkrétnom prípade. Nikde som nenapísal, že si myslím že to je lacné.Odpoveď na príspevok od toky1:
@matejb96 Inak ak kúriš zemným plynom tak UI mi v… @toky1 skoda vysvetlovat, "oni" to uz vsetci davno vedia lepsie 😁 rovnako ako dnes uz "nekupis" spalovaci motor 😁Odpoveď na príspevok od toky1:
@foox To nieje pravda. @toky1 Keď to nie je pravda,tak vysvetli ako to bude. Zrejme máš zaručené info. Ja myslím,že je.Keď sa budeš správať a žiť "progresívne" ,tak nejakému personifikačnému dopadu ujdeš. Možno...Odpoveď na príspevok od toky1:
@toky1 Legislatíva (európska smernica o OZE a slo… @toky1 To je síce pravda,ale čo myslíš,že sa s cenou tzv.biomasy stane? Hádam máš predstavu? Či nie?Odpoveď na príspevok od rudy1973:
Občas mám pocit ze vsetky tie dane ,normy ,a vyh… @rudy1973 - to nie je len pocit. "Zelenosť" koliduje s ekonomičnosťou. Vzduch dýchame všetci, fosílnych palív nie je nekonečno - do istej miery majú niektoré opatrenia opodstatnenie len sa to robí nerozumne.