Chrobáky v novostavbe - drevodom

Profilova fotka
Čo môže byť toto za chrobáčiky? našla som ich liezť už viacerých v dome po stenách. sú ale strašne malinké asi 1mm, na fotke je dosť veľký zoom. Naliezlo to zvonku, či sa to môže držať niekde vo vnútri? Neviete niekto čo to je? a či to nemôže mať súvis s tým že máme drevodom?
Odpovedať
Profilova fotka
Tak uz som si aj nasla odpoved... :-S Pisivky Latinsky Psocoptera Anglicky Booklice Německy Staubläuse SlovenskyPaveš drobný hmyz, většinou bezkřídlý, potravinový škůdce, ale pouze při přemnožení. Pisivky mají různé zbarvení, ale jedna z nejznámějších Pisivka bledá /Trogium pulsatorium/ je skoro průhledná. Pisivky mají oproti tělu poměrně velkou hlavu. Živí se např. plísněmi, škroby, zbytky hmyzu, ale i obilovinami, moučnými výrobky apod. Pisivka knižní /Liposcelis divinatorius/ bývá rozšířena např v knihách, kde se živí výše uvedenými plísněmi, čímž rozhodně neškodí, ale naopak knihy "čistí". Samice lákají partnera jakýmsi klepáním o podklad. Po oplodnění kladou samice jednou vejce, nebo také shluk vajec, buď volně , nebo je opředou jakousi "pavučinou". V závislosti na podmínkách celý vývoj od vejce k dospělci proběhne za zhruba 2 měsíce. Mají rády poměrně vlhké prostředí a ne moc velké teplo. Pokud jsou pisivkami ve velkém mnžství napadeny potraviny je nutné je zlikvidovat, mohou být kontaminovány, použití chemických prostředků není z důvodů styku s potravinami možné. Spíž, nebo schránku, kde byly potraviny skladovány je dobré nechat vyschnout, případně větrat, průvan pisivky nesnáší a odstěhují se. Pisivky obecně nepředstavují velký problém, můžeme je najít i venku ve spadaném listí, na pařezech apod. Doma, kromě případů, kdy dojde k silnému přemnožení nepředstavují žádné nebezpečí.
Odpovedať
No vidíte tak to nakoniec nie je ani taký veľký problém, ja som ich už tiež pár krát u nás videl ale fakt len pár, takže sa asi nemali kde množiť a odišli. Ono to je také úplne malé nie? Ak sa vám teda zdá, že ich máte doma veľa tak si skontrolujte či ich nemáte v nejakej komore alebo tak, aby ste sa nedopracovali až k tomu, že bude treba vyhadzovať potraviny. Ja som len nepochopil ako má človek urobiť v komore prievan, lebo my tam napríklad okno nemáme.
Odpovedať
Profilova fotka
@roberttos skôr sa nám držia na stenách okolo wecka a kupelne,kde mame sice ventilacky stale otvorene, ale tak predsa je tam vlhsie ako inde a ano su uplne malinke a take priesvitne, mensie ako listova voska...ale aspon uz viem ze sa nemusim az tak znepokojovat, len sledovat a ked nejaku uvidim hned ju zlikvidovat az sa nerozmnozia...
Odpovedať
Možno by nebolo na škodu dať do kúpelne a na wecko tie odvetrávacie ventilátory, síce to máte novostavbu a asi by sa museli ešte vybúrať nejaké otvory na to ale podľa mňa by to mohlo stáť za to. Predsa len v zime asi nebudete môcť mať stále otvorené vetračky a vtedy by sa im tam mohlo zapáčiť aj ak tam budete mať vlhko.
Odpovedať
Profilova fotka
@roberttos no ak by to slo do extremu tak by sme nieco take asi poriesili, my na to mame aj predpripravu spravenu, zatial skusime kupit odvlhcovac
Odpovedať
Profilova fotka
Ak mate spravenu predpripravu tak by som nechal nejaky odvlhcovac tak a dal si to urobit.. Odvlhcovac je fakt vec ale asi nie takto do kupelne, to je lepsie vetrat, hlavne teda po sprche alebo po kupani.. Lebo kym to ten odvlhcovac vsaje tak to trva moc dlho, takto sa zapne ventilator a za chvilu je tam zase dychatelny vzduch :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja sa tohto strašne desím, že keď dostaviame dom tak už tam budeme mať nasťahovaných takýchto nejakých podnájomníkov, ktorý sa tam dostali kým ešte neboli okná a dvere a už sa ich nebudeme môcť zbaviť :/ To ste mali ešte šťastie, že to boli iba také malinké, pri ktorých stačí dať pozor na to aby sa nerozmnožili :)
Odpovedať
@aniami Môžete najskôr skúsiť tie odvlhčovače ale ak máte spravenú predprípravu na ventilátory tak by som to využil. Môžem povedať z vlastnej skúsenosti, že v zime ale aj v lete je to veľká pomoc čo sa týka odvetrávania kúpeľne. Ale veď koniec koncov je to na vás :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobrý deň, síce po troch rokoch, ale skúsim sa opýtať - ako sa Vám podarilo popasovať sa s malými votrelcami? My máme novostavbu z tehly /3roky/ a prvý raz som ich zbadala v škatuli s knihami asi pred 2 rokmi, tak sme ju odstránili. Predvčerom som ich spozorovala v pomerne hojnom množstve za skrinkou v detskej, ktorá však nemá zadnú stenu, dokonca boli aj v boxoch s hračkami v tejto skrinke.. No a včera v noci ma prekvapili v kúpelni na dlažbe, kde máme veľké nonstop otvorené okno.. Je to veľmi nepríjemné, zvlášť pri fakte, že sa môžu nasúkať aj do potravín.. A čo som zbadala, tie naše ešte aj skáču.. Pred domom máme kríky obsypané mulčom, stále niekde vyháňame osy a vetráme furt.. Akurát šatník máme nevetraný /uprostred domu/, aj sa bojím pozrieť na stenu.. Máme malé dieťa, ale asi budeme musieť použiť chémiu...
Odpovedať
@pbelkova Ahoj odpoviem za autorku. My sme to mali v novostavbe a pomohol jedine deratizátor Vystriekal komplet steny a samozrejme všetky knihy museli ísť von na mráz nakoľko neprežijú nízku teplotu a vlhkosť pod 50 vtedy sa ani nerozmnožujú ale mali sme ich iba po stenách. Tak neviem ako vy keď ich máte už aj vo veciach. Po vystriekaní sme ešte držali dlho vlhkosť pod 50 a už je tomu asi 3 roky a nič.
Odpovedať
Ja ich mam velmi vela v novostavbe, kazde 3 dni zabijam/povysavam asi 70ks pri podlahovych listach, najnovsie sa uz objavuju aj v kutoch na strope. Vlhkost sa snazim znizovat, ale toto leto to naozaj nejde. Od odvlhcovaca ma odovara priatelka, vraj mala u seba na malom byte nejaky drahy a nemalo to aj tak efekt. Myslel som, ze pockam do zimy, ale volam deratizera, takto este 3 mesiace sa neda fungovat, stale ich je viac a viac aj ked ich pravidelne zabijam.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@rznik zdravim, podarilo sa vam to nejako vyriesit?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@aniami zdravim, podarilo sa vam ich nejako zbavit?
Odpovedať
tak ak ich je vela, myslim si, ze fakt nic ineho, ako si zavolat nejakeho odbornika vam aj tak neostava. no neviem si to predstavit, mna by teda poriadna panika asi chytila
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od nikaikadominika:

@aniami zdravim, podarilo sa vam ich nejako zbavi…
@nikaikadominika nepodarilo, ale nie je ich vela, sem tam sa nejaka objavi vacsinou kupelka wc na stene kde je vlhko, nemnozia sa viac tak som to prestala riesit.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nikaikadominika:

@rznik zdravim, podarilo sa vam to nejako vyriesi…
@nikaikadominika v zime ked vdaka kureniu bola vlhkost mala zmizli. dalsie leto som si ich par krat vsimil, ale ovela menej ich bolo. ja sim ich videl aj inde napr. v posilke.
Odpovedať
To je pavoš, tie sú všade a nezbavíš sa ich, lebo sú malé, majú radi teplo a vlhko a najmä papiere takže toaletný, obaly od vajec (napríklad separujeme doma papiere pred odenesením do smetiaka), obaly z pizze a podobne. Sú malé a ťažko sa likvidujú.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zdenkonr:

To je pavoš, tie sú všade a nezbavíš sa ich, lebo…
@zdenkonr takze ak sa v dome objavia tak co, treba sa s tym len zmierit? neexistuju ziadne spreje alebo pasce, ktore by ich vedeli aspon teda z casti zlikvidovat?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dudko12:

@zdenkonr takze ak sa v dome objavia tak co, treb…
@dudko12 a tak to sa mi nevidi, ze by na ne proste nic neexistovalo
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dudko12:

@zdenkonr takze ak sa v dome objavia tak co, treb…
@dudko12 Biolit je dobry na vsetko podla mna :-D Mne sa este zatial nestalo, aby som sa za jeho pomoci niecoho taketo nezbavila.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rznik:

@nikaikadominika v zime ked vdaka kureniu bola vl…
@rznik mame teraz vlhkost v dome okolo 45% a stale nachádzam 😥 uz ani znizeniu vlhkosti velmi neverim, dufala som,ze toto pomoze
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?