Alibaba vs. Aliexpress, reálne skúseností.

Zobraz úvodný príspevok
Má niekto reálne skúsenosti s obchodovaním na Alibabe ? Oplatí sa ísť do toho "rizika", alebo zostať radšej na "bezpečnejšom" Aliexpresse? 🙂 Mám záujem o CNS frézku (cca 1500 €), avšak na AE nie je adekvátna ponuka. Príp. poradí niekto nejaké podobné trhovisko, či platformu, kde sú dobré ceny strojov, náradia?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@minoo ak teda spominas ioss, tak to je dobrovoln…
@rapidek no ale ali ma ioss cislo, tak si vybral to pouzivat a nedanit krajiny samostatne... a v konecnom dosledku mu moze byt jedno u koho ta dph co odvedie skonci si myslim... urcite maju generovanie vykazov automatizovane a nesupu vsetko na holandsko podla mna... Ale neviem no, tieto sprisahania na vladnych urovniach nepoznam, tak mozno mas pravdu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@rapidek no ale ali ma ioss cislo, tak si vybral …
@minoo tieto caviky a sprisahania zacali kedysi tym, ze ceska a slovenska posta vyberala poplatky za dorucovanie balikov z ciny... tak sa toho obetavo ujala holandska posta a vsetko je teraz v cajku... Mozno sa mylim, ale chlieb zo stola chuti lepsie ako omrvinky pod stolom a ako pises aliku to moze byt jedno.
Odpovedať
Profilova fotka

@rapidek no ale ali ma ioss cislo, tak si vybral …
@minoo tiež si myslím, že Alík vykazuje pre jednotlivé členské štáty EÚ (keďže tie dáta má k dispozícii), ale nechcel som sa tu zbytočne dohadovať. DPH EÚ bola celkom komplexná záležitosť, keď som dávno pradávno podával Intrastat a pri vyplňovaní som si kúsal nechty. Určite sa odvtedy veľa zmenilo.. Dôležité je, že to nie je čínska DPH, ale naša (EÚ). EÚ má možnosť kontrolovať firmu(y), kam Alík posiela a aj tá musí podávať výkazy (inak dostane nemále pokuty). Pochybujem, že by Nemci a Francúzi nechali DPHčku Holanďanom len tak zadarmo ,)
Odpovedať
Profilova fotka
Dotaz: prepravcovia z Alíka radi kumulujú zásielky. Ako je to s clom, ak sa jedná o dva nákupy (každý napr. 100 Eur), ktoré prepravca vložil do jedného balíčka (>150 Eur). Rozlišuje colný úrad podľa faktúry, že sa jedná o dve zásielky alebo musím zaplatiť clo?
Odpovedať

@petersd ked pozeras produkty na aliexpresse, tak…
@rapidek No, nevedel som že to takto funguje, teda že mi clo číňan odráta... Sa mi to dáko nezdá... Chystám sa na nákup položky v hodnote cca 2500 € (vrátane "čínskej DPH"). Neserie ma ani clo 2,7 % - v pohode.... Ale keď na výslednú preclenú čiastku mi štát napočíta ešte 23 % DPH, tak potom obchod pre mňa už nie je až taký lukratívny. Aká DPH je v Číne na dielenské stroje ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@rapidek No, nevedel som že to takto funguje, ted…
@petersd to nieje cinska dph, tu tam automaticky prifari alik. cinanovi to je jedno, on z toho nic neuvidi. Mne cinan povedal ze co on zarobi je jeho, ziadne dph, nic. Dalej som nepatral.
Odpovedať

@petersd to nieje cinska dph, tu tam automaticky …
@rapidek Neboj, ja to zistím a potom dám tu všetkým vedieť, ako to je. Aby sme tu neplácali jedno cez druhé a iba na základe vlastných domnienok, dohadov, alebo že "Jedna baba povedala..." Oficiálne mám zatiaľ len stanovisko od Fin. riaditeľstva SR. (ale ako každý iný úrad, aj oni do správy pridávajú automatizovanú poznámku, že "správa má iba informatívny charakter" ) 🤣
Odpovedať

@rapidek Neboj, ja to zistím a potom dám tu všetk…
@petersd ja som tento mesiac prvy krat preclieval sam a robil JCD... je to brutalne narocne, trvalo mi to dva dni, kym mi podanie preslo /pomahala mi aj pani z colneho uradu/ a potom som musel este upravovat podanie a tam pomahal zase colnik na vyclievacom oddeleni. Ked budes potrebovat poradit, tak napis spravu.
Odpovedať

@petersd ja som tento mesiac prvy krat preclieval…
@rapidek Ďakujem za ponuku, skutočne si to vážim ! A v čom to bolo, alebo čo bolo najviac náročné ?
Odpovedať

@rapidek Ďakujem za ponuku, skutočne si to vážim …
@petersd povypisovat spravne kody a ciselniky a k nim namapovat dokumenty
Odpovedať
https://www.preclievas.sk/
Odpovedať

https://www.preclievas.sk/
@minoo to je pekne, a vhodne na pouzitie raz za uhorsky rok. Ked si da clovek namahu, tak moze usetrit vela, hlavne ak kupic nieco za 160eur a za preclenie im zaplatis 30 + este tam mozu vyskocit poplatky posty.
Odpovedať
Chlapi, díky, ozvem sa, keď budem vedieť niečo viac 😉
Odpovedať

@minoo to je pekne, a vhodne na pouzitie raz za u…
@rapidek no to je jasne... ja som to myslel ako jednorazovku, ked si za 30€ kupis 3hodiny zivota...
Odpovedať
Profilova fotka

@rapidek No, nevedel som že to takto funguje, ted…
@petersd s colným úradom bol aj ten problém, že sa nedalo u nich platiť keš (2011), ale jedine cez poštu (zelený šek ako v "stredoveku") alebo ísť domov, BÚ prevod a na druhý deň sa vrátiť. Priprav sa na na úradnícky folklór..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@petersd s colným úradom bol aj ten problém, že s…
@gadefox Aj teraz ma napadli "vývrtky" o odpustení cla, ale myslím, že na DPH taká možnosť ani neexistuje. DPH je pre mňa väčším strašiakom než clo. Kedysi pradávno som pri jednom prípade žiadal o odpustenie cla a aj mi vyšli v ústrety a odpustili. Len si už nepamätám ako to bolo s DPH. Tá sa tuším vyberá od r. 2004 a toto čo spomínam, bolo pred týmto rokom. Tak neviem, či mi odpustili aj nejakú vtedajšiu daň, alebo ako moju žiadosť vyriešili, lebo som neplatil ani clo, ani vôbec nič.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Pozor na sieťové káble k PC zdrojom z Čajny - máju fázu vpravo a nulák vľavo. Veselo sa predávajú u nás..
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Aj teraz ma napadli "vývrtky" o odpusten…
@petersd hmm, kupoval som alarm do domu a čítačku a clo mi neodpustili :/ Čím si argumentoval, aby ti odpustili clo? Ako si ich presvedčil?
Odpovedať

@petersd hmm, kupoval som alarm do domu a čítačku…
@gadefox deti malé, žena na úrade práce... Proste overiteľné fakty.
Odpovedať

Pozor na sieťové káble k PC zdrojom z Čajny - máj…
@gadefox Podobných "vychytaviek" je v obchodoch viacej. Napr. aj zásuvkové rozdvojky, ktoré obrácajú fázu naparvo.... Mne len neide do hlavy, ako to dokáže dovozca doviesť na európsky trh a vybaviť zhodu. Napr. stále sa pozastavujem aj nad predlžovacími káblami 230 V, s prierezom vodiča 1,5 mm2, kde na obale je veľkým písmom uvedené, že max. 3000 W. (pritom ani žiadne časové obmedzenie)... Je pravda, že zodpovedajúcich 13 A je kdesi na hrane pre 1,5 mm2, ale.... Keby že ja vyrobím taký kábel, tak myslím, že žiaden revizák sa mi pod také niečo nepodpíše a v št. skušobni by ma vyrazili.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Podobných "vychytaviek" je v obchodoch v…
@petersd dobré vedieť.. Zostal som trochu zaskočený, pretože ten PC zdroj (ktorý som spomínal) som kúpil v Prahe (čiže EÚ). O Aliexprese kolujú ľudové povesti, že 220V káble treba zásadne vyhadzovať a elektroniku skontrolovať, bo Číňanov je asi veľa a nejako neberú ohľad na bezpečnosť. :) Prišiel som na to tak, že som si zapájal KIT na "Hakko" letovačku a vypínač mi neprerušoval fázu, ale nulák. Na kábli od monitora je všetko ako má byť. S káblami z Čajny je vraj aj ten problém, že majú väčší odpor, čo môže byť problém (silnoprúd)..
Odpovedať

@gadefox Podobných "vychytaviek" je v obchodoch v…
@petersd Pre Teba to bude novinka, ale v Nemecku sú bežné schuko zásuvky, ktoré su troj pól, no zároveň nemajú kolík. Ani neexistuje norma odporúčajúca fázu vľavo, viacmenej to je len lokálna zvyklosť. Nájdeš o tom more diskusií s rovnakým záverom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Som sa chlapci stratil v tej vašej zvade každopád…
@rapidek @gadefox @minoo @sousedekovci89 @toky1 ... tak páni, našiel som na Aliku informáciu, ktorú som pochopil asi tak, že DPH uvádzaná pri cenách tovarov, je pravdepodobne už naša európska a navyše sa môže líšiť podľa krajiny, do ktorej je tovar posielany. Takže podľa mňa, už žiadna ďalšia DPH by nemala byť od nás vymáhaná. Tu je originál, kto viete po anglicky, čítajte: From 1 July 2021, all marketplaces are required by EU law to collect Value-Added Tax (VAT) and remit to the competent tax authority under certain circumstances. The VAT rate may vary depending on the destination country for your order and the type of goods purchased. For more information, please visit our Help Center.
Odpovedať

@rapidek @gadefox @minoo @sousedekovci89 @tok…
@petersd ale to plati len pre tovar do 150eur, alebo pre tovar ktory sa expeduje zo skladu na uzemi EU.
Odpovedať
Profilova fotka

@rapidek @gadefox @minoo @sousedekovci89 @tok…
@petersd dobre si to pochopil.. V marci a apríli som kupoval cca 40 drobností (všetko export z Čajny) a DPHčka bola vždy zarátaná v cene ("Price includes VAT"). Dokonca aj tovar nad 150 Eur je kalkulovaný s DPHčkou. Myslím, že budeš riešiť iba clo. Neviem ako je to teraz, ale v 2011 som prišiel na colný úrad, dali mi do ruky zelený šek s vypočítaným clom, zaplatil som na pošte a potvrdenie mi vymenili za tovar (alarm z USA).
Odpovedať

@petersd dobre si to pochopil.. V marci a apríli …
@gadefox Presne tak. Na e-shope, resp. trhovisku, sú aj tovary v hodnote niekoľkých tisíc euro uvádzané už s DPH. Zrejme je to na základe toho EÚ nariadenia z 1. júla 2021, o ktorom píše Aliexpress. Potom to je asi naozaj európska daň, nie čínska a je jedno odkiaľ je tovar expedovaný - či zo skladov v Číne, či z európskych. A keďže je to EÚ daň, tak potom už napr. zákazník zo SK už by nemal platiť žiadnu ďalšiu DPH. To, že odkiaľ je tovar expedovaný je podstatné, najmä pre (ne)uvalenie cla. Ak je z európskeho skladu, tak clo by už pravdepodobne nemalo byť vyrúbené a teda cena tovaru by mala byť taká, aká je uvedená na e-shope, nech by to bolo v akejkoľvek hodnote. @rapidek Hodnota 150 € je štartovacou hranicou na výpočet cla, nie DPH. Mňa len naozaj mrzí, že toto všetko o čom si tu my teraz píšeme, nevie - nemôže - nechce - nedokáže takto jasne a konkrétne vysvetliť bežnému človekovi Finančná správa. Pritom presne na toto majú zriadené klientske informačmé centrum.
Odpovedať

@gadefox Presne tak. Na e-shope, resp. trhovisku,…
@petersd neviem kolko si toho nakupil z aliku za posledny mesiac, ale som vcera riesil dalsie JCD. tu ti posielam screenshot ako to funguje. ked objednas z ciny, tak tesne pred platbou ti odrata alik dph a tu budes musiet zaplatit s clom v colnom konani. ked je tovar z eu, tak to dojde direkt rovno k tebe domov. Takze ano, alik uvadza cenu s DPH, ale ked je tovar v sklade mimo eu, tak sa colnemu konaniu nevyhnes a v nom tu dph zaplatis aj s clom
Odpovedať
Profilova fotka

@petersd neviem kolko si toho nakupil z aliku za …
@rapidek tovar do 150 Eur vždy priniesol kuriér domov:
Odpovedať

@gadefox Presne tak. Na e-shope, resp. trhovisku,…
@petersd @gadefox @starysomar chlapi poucte ma ako to mam robit, aby som sa vyhol colnemu konaniu, nech zaplatim aliku sumu s DPH a tovar mi dojde priamo domov. @gadefox to ze si kupil niekolko drobnosti spolu nad 150eur a doslo ti to domov je ok, lebo tie dorbnosti boli od roznych dodavatelov, alik medzi nich prerozdelil sumu. Maximalne kurier agregoval zasielky do jedneho balika. napr. kupil si 10 veci, a doslo to v 3 balikoch
Odpovedať

@petersd neviem kolko si toho nakupil z aliku za …
@rapidek Nie za mesiac, ale celkovo toho roku som zatiaľ nakúpil z chiny málo - iba niekoľko 100 €. 🙂 Hej, to by dávalo zmysel. Nevedel som, že Alík mi sám od seba vystaví menšiu faktúru, oproti cene uverejnenej na webe, teda že bude faktúrovať bez ich DPH. Mne sa to však ANI RAZ NESTALO... no, ale keď vravíš ?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?