Aké sú oprávnenia realitného makléra?

ahojte, znamy mi pisal, ze bol obzerat byt, a realitak od neho pytal obciansky preukaz a mal podpisat zaznam o obhliadke? mate skusenosti, ze je to bezny postup?
Odpovedať
1
2
@peknateta a? Mal ho poslať do pecka a vybavené, on sa ho mal spýtať načo mu to je, ako fakt nechápem
Odpovedať
normalne sa pytam, ci niekto ma skusenost s takymto postupom, netreba hned utocit
Odpovedať
@peknateta robí to čoraz viac realiťákov ... Robia to na ochranu svojho "biznisu" ... Keď toto robia, majú zväčša s majiteľom nehnuteľnosti aj zmluvu o predaji, ktorá hovorí okrem iného aj o tom, že ak nejakého klienta dovedie "realiťák", nemôže sa s majiteľom nehnuteľnosti dohodnúť napriamo ... Ľudia totiž z času na čas obhliadnu aj viac krát nehnuteľnosť s realitným maklérom a potom skúšajú kontaktovať majiteľa napriamo, aby ušetrili na provízií, ktorú si realiťák premieta do ceny nehnuteľnosti ... Zároveň veľa realitiek na trhu sa rešpektuje aj medzi sebou ... Ak vedia hodnoverne preukázať (napríklad tým zápisom), že je to ich klient, namala by ho iná realitka pri tom istom byte obslúžiť ...
Odpovedať
dakujem za odpoved
Odpovedať
Ano, aj nam to robili realitaci, ked sme chodili na obhliadky. Mozes mu ukazat aj iny doklad, nemusi to byt OP. Malo by k tomu byt aj vyhlasenie GDPR, co s tym urobi a ako bude dane udaje chranit.
Odpovedať
ok, dakujem
Odpovedať
@peknateta Na to pozor, vedia to byť veľmi nekale praktiky. Nám sa stalo že pri sme si dohodli obhliadku pozemku na stabvu domu, bola Arecheus pobočka KE, na aute sme mu podpísali papier , len akýsi záznam že sme tam ozaj boli, tvrdil že to je prenho ako doklad o pracovnej činnosti, nič také tam nebolo lebo vždy všetko čítam čo podpisuje, uplne jednoduchý papier, žiadny občiansky samozrejme. O 2 mesiace sme kupili ten istý pozemok od konkurenčnej realitky za nižšiu cenu, čo bolo samozrejme OK. No na to nam prišla výzva od Archeusu na zaplatenie 2000€ ako provízia pre realitku a tvrdili že predaj spotretkoval ich realiták a že im patrí provízia, a že ju budú pri nezaplatení vymáhať. Samozrejme že sme nič neplatili, cez známeho advokáta sme poslali výhražný list ktorý citoval presný právny vzťah a podmienky kupijúci - predajca, a bolo to okamžite vybevené, právne to nebolo priechodné ale oni to skúšajú Ako sme sa dozvedeli neskor je to ich bežná prax, dajú vám " niečo " podpísať a ak sa obchod nezdrarí snažia sa vymáhať " akože províziu " posielajú to hromadne a skúšajú kto sa chytí, zľakne a zaplatí. Archeus nidky !!
Odpovedať
Profilova fotka
@peknateta mne o tom tiez hovorila sestra, kedze ona hlada byt a uz bola na niekolkych obhliadkach a niektori realitaci od nich chceli obciansky. takze je to uz asi viac menej normalne.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@babennik nie je to normálne, pokiaľ sa jedná o len o nezávaznu oblhiadku nie je dovod sa preukazovať občaňákom, je to bežný konkurenčný boj. Netreba byť hlúpi a dávať svoje udaje nad rámec práva, to može žiadanť len obchodík ktorý uzatvára už konkretnu zmluvu na niečo dohodnuté ako stotoženie osoby! Práve na tom vás možu nachytať, inak by to nerobili, oni potom budú tvrdiť že sa uzatvorili zmluvu o výhradnej spolupráci s nimi a teda navštevou konkurencie ste porušili dohodu s nimi. Na to pozor! Kto nemá nervy robiť biznis , tak nech ho nerobí!
Odpovedať
@sysell presne tak! to bol kamen urazu aj u nás, pozemok mali rozvádzajúci sa menželia, jeden dal inzerát tam a druhý bez vedomia prvého inam. Oni majú uzatvorené zmluvy o spolupráci, / možno výhradnej spolupráci / ak vobec, tak ked to poserú trovy majú znášať oni, nie kupojúci ! Mna to nijako nezavazuje kupiť pozemok " drahšie" len pre hluposť a nezhody predajcov. Udivuje ma ako ľahko poskytnú údaje z občianskeho tretím stranám bezdovodne!
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec budem to musiet povedat sestre, aby si na to davali pozor, lebo oni jednemu ze dali. ostali sice zaskoceny ale ked to pytam, tak mu dala obciansky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janopopovec ja netvrdím, že to čo spravila realitka (a ako) = že pokutu pýtala od Vás, je OK ... Na druhej strane by to chcelo trocha empatie ... Idete na obhliadku s niekým, komu za to nič neplatíte ... Má s tým spojené náklady ... Následne, keď si to uňho obhliadnete, kúpite inde ... Buď ste si to mali obhliadnuť rovno u tej lacnejšej, alebo byť aspoň tak fér, že haló = pozemok chcem, ale tuto ho ponúkajú za toľko a toľko, viac nezaplatím ani Vám ... Tiež by si si asi nebol šťastný, keby k tebe do ordinácie chodili ľudia bezplatne pre radu a následne by sa už liečili inde ... Ide o jednoduchý princíp ...
Odpovedať
@babennik veru, jedna vec je podpísať len nejaký blbý formulár ako doklad že prehliadka prebahla, ako podklad k pracovnej činnosti maklera. Profi obliadky / dražby sa bežne robia v zahraničí sposobom že sa urobí v nehnutelnosti večierok príde naraz mnoho ľudí. Makler je tu od toho aby sa snažil predať, je to jeho šikovnosť ako vás presvedčí, behať hore dole je jeho pracovná náplň, a Váš podpis na to nepotrebuje, odmenou bude uskutočnený obchod - predaj nehnutelnosti a provízia pre jeho mecenáša. Na SK je mnoho šmejdov, na tak malý trh toľko realitiek .:)) Makler sa može aj flákať, ak predáva a robí zisk svojmu zamesnávateľovi, to čo robí vo svojom pracovnom čase Vás nemusí zaujímať nech ho preveruje zamestnávateľ, može mu do auta alebo služobného telefonu instalovať GPS tracker :))
Odpovedať
@lubk0 Tak pozot dáma. Pletie si veci a veci, právo, zákon a povinnosti . Za prehliadku som zaplatil cash na mieste! tuším 15-20€ / aj ked som nemusel ! / Realitka musí mať na stránke viditelný cenník za služby !! , ked nemá nemože za obliadky vyberať , a dovidenia, riadime sa platným obchodným právom a nie domienkami. Oni ho fakt nemali, naš známi právnik ho zotrel 3stranovým dokumentom. Ak majú uvedené bezplatné prehliadky je to ich problém ! Oni si takto nastavili obchodné podmienky, bolo to niekedy 2015 už sa nepamatam. Len preto že som ho nekupil vtedy , a uplnou nahodou som o 2 mesiace našiel presne ten instý za lepšiu cenu ma má nejako zavazovať, čo v obchode sa riadime srdcom ? A predstavte si že pre moje makke srdce sa vačšinou nechám odrbať ja. Mal som províziu zaplatiť dvakrát? Ja som spravodlivý človek, ten makler bol dobrý človek Ing. ktorý za to akého má šéfa blba nemože, je to práca ak o každá iná, nikto ich nenúti byť na trhu a robiť biznis. A ked sme pri ambulancii, tak ja musím mať schválený cenník VUC - kou , kde sú stanovené ceny a poliožky, musí byť vyvesený na dverách pred ambulanciou. Možem vyberať len za výkony ktoré nie su hradené verejným poistením . Kapitovaným / svojim / pacientom poskytujem rady a ošetrenia zadarmo v rámci kapitácie od ich poistovne na hlavu / ciže od 2 - 3€/M, Ak príde niekto cudzí je to spoplatnené , ale ja za to peniaze nevyberám, poradím rád ako človek - človeku. Skúste sa pozrieť ked pojdete napr. ku svojmu gynekologovi na jeho cenník , ako vyzerá a potom niečo hovorte. Dnes je obchod tvrdý a praktiky nekalé a to vo všetkých odvetvich, len o tom neviete!
Odpovedať
Profilova fotka
v ziadnom pripade by som obciansky preukaz maklerovi neposkytna. to sa poskytuje az ked sa spisuje zmluva.
Odpovedať
@janopopovec sorry, ale mám pocit, že si si niečo šupol alebo si nečítal môj príspevok s porozumením :D 1. Nie som žena :) 2. Nikde som nenapísal, že praktiku realitnej kancelárie, že skúšali od teba vybrať pokutu uznávam, dokonca som napísal, že to OK nie je ... Tak nechápem, načo ten sloh o tom, ako na to nemali nárok a ako si mali vyvesiť cenník ... 3. O tom, že si za obhliadku zaplatil 15 či 20 Eur tu doteraz nebola reč, to je podľa mňa ešte len riadna blbosť ... Jediné, čo som povedal, že možno trocha ľudskosti medzi nami všetkými by nezaškodilo ... Ak už som bol pozrieť nehnuteľnosť s jedným realiťákom, tak by bolo možne fér dať mu aspoň "last call" v štýle, teraz po 2 mesiacoch som narazil na inzerát inej realitky, je lacnejší o toľko a toľko Eur ... Keďže som bol na obhliadke s Vami a Vy ste mi venovali svoj čas, tak ak ponuku dorovnáte, zoberem ho od Vás ... = Nič viac, nič menej som nenaznačoval ... Samozrejme, zákon ti to neprikazuje ... To som ani nikde netvrdil ... Bavím sa len o nejakej tej slušnosti ... PS: Večierky pri predaji domu, ktoré spomínaš v zahraničí, sa viažu na predajnú exkluzivitu a náklad na ne je zahrnutý v provízií aj s dobrou maržou ... Takže áno, keď ako predajca nehnuteľnosti dáš exkluzivitu jednej realitnej kancelárií a podpíšeš v zmluve mastnú pokutu za predaj mimo nich, potom môžu takéto realitky robiť aj večierky ...
Odpovedať
@lubk0 úplne súhlasím.to,ľudia sú veľkí špekulanti a často iba pre pár € budú skúšať sa buď napriamo dohodnúť s predajcom, alebo ísť cez inú realitku...realitný maklér nemá ani cent z toho, keď chodí po obhliadkach (neviem o žiadnej, žeby si pýtala poplatok, to počujem prvýkrát), robí pre ľudí služby, a nakoniec nemusí k obchodu vôbec prísť a samozrejme tá práce je absolútne nezaplatená. dokument o obhliadke je aspoň aká taká záruka, že ak bol záujemca cez tú konrkétnu realitku, tak ju nebude obchádzať. ľudia si myslia, že realiťáci sú zdierači, ktorí sa len nabalia. absolútne netušia, koľko je za tým práce a často vôbec nezaplatenej
Odpovedať
Tak o tomto som ešte nepočula. Jedine keď sa podpisuje zmluva o exkluzívnej ponuke, tak vtedy, ale za normálnych okolností, by si to pýtať nemal, načo mu to je.
Odpovedať
@lubk0 Jooj soráč v rýchlosti som písal Lubk0/Lubka :)) príjmy moje ospravedlenie. Ja to chápem, za obliadku som platil / vtedy /, nikde som nepísal že som neplatil , aj ked to nemajú v cenníku, ale chlap sa tam terigal autom a bol milý pán, nemám problém zaplatiť. Ja tiež dochádzam a nikto mi palivo neplatí, to je už dohoda medzi zamestnacom - zamestnávateľlom. Vtedy sme dosť hladali, pochodili sme mnohé pozemky, pánovi som podakoval , a hladali sme dalej, ked sme sa nakoniec vrátili k povodnemu ani ma nenapadlo kontaktovať povodného. Mohol som si myslieť že ho nevedeli predať a je inde, a čo ja viem o pozadí predajcov a ich vztahoch. ? A ked je dobrá cena a pochodíš moho pozemkov treba jednať, nie zburcovať vetky strany a zmariť si obchod !!! Nikohom som neobchádzal, ani nekontaktoval rovno majiteľa, cena bola taká a basta. My máme tiež hypo a nikto sa nás nepýta čo a ako a či máme na splátku, to je proste riziko. Aj ty pre banku vezmeš radešj vyšší úrok ako v konkurečnej len preto že ste sa predtým kontaktovali a pani je milá? ? Asi nie ! Ja nemožem za to že na trhu je taká konkurencia realitákov, a potom to tak vyzerá. Pán bol milý ale zrejme vlastník Realitky už nie, aj tí druhí boli poriadny šmelinári a priekupníci, zamestnanci sú vo všeobecnosti dobrí ľudia.
Odpovedať
@janopopovec znova mi podsúvaš nezmyselné porovnania :) Konkrétne napríklad toto : "Aj ty pre banku vezmeš radešj vyšší úrok ako v konkurečnej len preto že ste sa predtým kontaktovali a pani je milá? ? Asi nie !" Nie, a to som nikde ani netvrdil ... Že si to mal kúpiť za drahšie, alebo ,že máš mať vyšší úrok ... Hovorím o "last call" = haló, mám takúto ponuku, viete dorovnať ? Naposledy mi v banke (konkurenčnej) nižší úrok ponúkli, aj pokutu za predčasné splatenie sľúbili zaplatiť ... Aj aj som do tej svojej išiel (mimo výročia) a aj som sa nakoniec dohodol :) O ničom inom nepíšem ... Rýchlo reagovať keď je dobrá ponuka ? No, snáď by ťa za ten jeden telefonát niekto nepredbehol :) Poznám dosť realiťákov a aj tých naozaj úspešných, ale nikto si ešte za obhliadku neúčtoval ... Oni všetci do jedného nezarábajú vlastne nič, len to, čo predajú ... Sú nejaké realitky, ktoré ti šupnú nejakú minimálnu mzdu, ale potom ti zoberú 50 či viac percent z provízie ... A teraz si len tak čisto "hypoteticky" predstav: Ale to sme už odbočili ... Je to ich práca ... Oni si ju vybrali ... Len celý čas tvrdím, že trocha takejto "slušnosti" a možno by sme sa dnes nestretávali ani s takýmito papierikmi na podpis ...
Odpovedať
@lubk0 To určite Ja mu zavolám po 2 mesiacoch , on zistí stav, potom sa dozvie že je inzerát v konkurencii, zavolá majiteľa, majiteľ ostane vyplašený že čo mu spáchla žena s ktoru sa rozvádza, pohádajú sa , nikto na nič nedá súhlasné stanovisko a som v kýbli!! Aj takto to mohlo vyzerať. A vieš že ked sme riešili už podpis pri predaji , došiel tam menžel s právnikom, žačali sa tam hádať s menželkou , chcel. odstúpiť od predaja lebo sa už nepáčila cena, tvrdli sme tam s nimi tvárou v tvár že či z toho niečo vobec bude. A po hodine konečne podpísali. Veľa krát mi pre toto stanisko niekto niečo vyfúkol, ked nájdeš vytúžený pozemok tak ho chceš mať. Ja nie som makler ktorý rieši 10ky predajov hore dole za týždeň.
Odpovedať
@livi nesúhlasím s tým, že realiťáci nie sú za svoju prácu dosť zaplatení...pri výške provízie čo berú ....
Odpovedať
@janopopovec mne sa tu nemusíš obhajovať :) Je zvláštne, že vytúženým pozemkom sa stal až po 2 mesiacoch, keď si ho "náhodou" našiel s inou cenou :) Ťažko to hodnotiť, bez názoru protistrany, preto nemá zmysel sa obhajovať ... Ja si osobne vážim prácu kohokoľvek, kto je ku mne slušný a korektný ... Snažím sa byť taký istý, voči nim, takže ja osobne by som bez váhania zavolal a opýtal sa, čo sa s tým dá robiť ... Ak nič, bol som korektný a prejdem ku konkurencii ... To je celé :)
Odpovedať
@lubk0 Ked pobehas tolko pozemkou v Ke okoli ako my s manzelkou potom mozes hovorit, vyberies ten najlepsi na konci, ale paradoxne sa nam pacil obom od zaciatku, ja som preferoval iny. Manzelka je z tejto dediny. Okrem plynu a elektriny ziadne ine siete. Take veci musis proste zvazovat co s tym. Ale poloha je vyborna. Dobry pozemok na dom zrejme kupujem len raz za zivot. To je cele :) A ako pisem dohoda o predaji vysela na nitke kedze musia suhlasit obaja vlastnici . Ked sme cez realitku poskytli byt na prenajom tiez sme podpisali zmluvu, nasli nam najomnika a dostali proviziu. Je to ferovy obchod.
Odpovedať
@zltalienka realitny makler tu províziu nikdy nemá celú pre seba, platí totiž realitke a obchody tiež neuzatvara každý deň.. je to veľmi velmi náročná práca s neistý výsledkom.. niekedy človek pracuje aj pár mesiacov na jednom obchode,ktorý nakoniec padne. Však nech si to každý vyskúša,nech sa páči..či je to taký brutálny biznis,ako si poniektorí myslia. Ty by si napríklad chodila do práce zadarmo? Lebo realitny makler takto chodí na obhliadky a keď sa mu nepodarí predať,tak to robil zadarmo..ešte investoval čas, palivo atď..
Odpovedať
@livi V každom biznise sú činnosti, ktorých výsledkom nie je predaj a teda podľa Tvojej logiky sú nezaplatené. Stále si myslím že realiťáci nadštandardne zaplatení...keď by neboli, tak by nebolo toľko realitných kancelárií. Keď sme predávali byt hneď v prvý deň sa ozvalo 12 realiťákov 😲 O slabo platené pracovné miesta sa ľudia netrhajú
Odpovedať
@livi @zltalienka pozrite dievcata, ci uz su zaplateni alebo nie nehra rolu, je to forma podnikania ktora existuje na trhu prace. A ako taka sa ma uzivit alebo zaplatit vysledkom ak chce prezit . Nas maly trh ich tolko nepojme. A vznikne stale dalsia, vravi sa tomu konkurencia, tak potom sa necudujte ze viazne predaj a makler je stresovany. Myslim ze zaplateni nie su, skor ako ktori, na toto treba nat talent nervy a dobry trh. Kazdy tyzden vysypem kopu listkov zo schranky, kupim byt v tejto lokalite, mozem len hadat o koho sa jedna.
Odpovedať
@zltalienka ak sa ozvalo 12.. Preda len 1. Pokial nie je podvodnik a nepreda byt trom. To je ale mierne extrem. Cize 11 nezarobi. @janopopovec cize tie letaciky nie su len bratislavsky trik? Pekne pekne..
Odpovedať
@janopopovec práve že to, že realiťáci berú za svoju prácu vysokú províziu kazí celý trh s nehnuteľnosťami. Za vidinou rýchleho zárobku tu máme tucty RK, ktorí nakoniec ani nemajú čo predávať. Výsledkom trhového mechanizmu by malo byť, že prežijú len najsilnejší (ostatní si nájdu inú prácu) a ich provízia klesne. Ale podľa mojich posledných informácií si pýtajú ako províziu stále viac a viac. Nič v zlom, ale požadovať cca priemerný polročný plat bežného obyvateľa mesta bez VŠ za predaj neveľkého bytu?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?