Varenie bez teflonu a hliniku

10. dec 2018570
  • @katrin21  mam na smalte odvarenych par rokov. Aj na tych jednoduchych smaltovanych hrncch z 0,5 mm plechu z Filakova, dokonca ja na takych co vyrabali v Matejovciach skor ako zacali vyrobu tatramatiek (mimochodom: Exkurzia v tej drevenej sope kde sa hrnce vyrabali bola pre mna dost sokujuca v porovnani s linkou na tie pracky), aj na takych s hrubsim dnom z Ceskych Budejovic. A pre mna smalt uz nie. Nie, nebol ten smalt lepsi cim viac sa v nom varilo. A skusat ako veda a technika v tomto smere pokrocila nemienim. Ani omylom. Pre mna jednoznacne nerez, kvalitny nerez s festovnym sendvicovnym dnom.

  • @zita19   Neviem ale mali sme zepter a hotovy som z nich nebol a zeby zase klasicky nerez bol neviem aky lepsi od poriadnej liatiny ? Tieto ceske su na cely zivot https://www.kozacek.cz/hrnce-kastroly-pekace-kavovary/hrnec-litina-18cm-2-2l-bse-s-poklici/

  • @zita19  ja vychadzam zo slov toho.odbornika, co to vysvetloval TV, z technicko zdravotneho hladiska to posudzoval hlavne z toho zdravotneho. Nie z pohladu pohodlia pri udrzbe a pod.😉

  • Sponzor fóra
  • @dodik13  ano ano, to je presne ten co mam ja!! Len ja mam nizsi tazky ako slak a to nie je velky.. milujem v nom varit.
     Sranda, ze teraz neni taky drahy ako ked som ho kupovala ja pred asi 16rokmi.. a stale ho mam..a je stale ako novy.

  • @katrin21   Ja mam celu sadu a ked som ju kupoval v asi 2005 do ineho byvania- podnajmu tak sada stala tiez okolo 7alebo 9000 korun a v mojom okoli tiez ich ma vela ludi dlhe roky a su to poriadne kvalitne ceske liatinove hrnce a aj jedlo je z nich chutne .Dokonca niekedy mi z neho polievka chuti lepsie ako z nerezu 😃

  • @zita19  Nuž guláš sa lepšie varí v smaltovanon kotlíku, ako v nerezovom. V nerezovom sa mi ešte nestalo, že by sa nepripálilo, keď chvíľu nemiešaš, hlavne na začiatku, keď dusíš mäso vo vlastnej šťave.
    Neviem kedy si bola na exkurzií v Tatrasmalte, lebo tak sa fabrika volala keď ešte robili hrnce, ale ja keď som v 72-hom nastúpil do Tatramatu tak v starej smaltovni sa robilí už len smaltované hrnčeky.

  • @ruren  ja neviem uz celkom presne co tam viselo na hacikoch, mna zaujala ta drevena stodola s hlinenou podlahou 😃 A bolo to cca v tych casoch ako si tam nastupil.
    A ano gulasovy kotol mame smaltovany. Na ten som pozabudla, ale nie je sucastou nasej domacnostiale chatového vybavenia.
    @dodik13  to modre vo vnutri kastrola je smalt 😉 ale uznam, ze liatinove, dobre rozvadzaju teplo, dlhsie si drzia teplotu, nie su v nich take teplotne skoky. Nechystam sa robit prevadzkovy pokus, lebo mne bohate stacia a absolutne vyhovuju vsetky moje nerezove hrnceky aj hrnciska.
    Cisto liatinove hrnce vyzeraju inac. Mam taky jeden wok, velky jak dekel od kanala, tazky jak dekel od kanala. V nom sa sa vari o dost inac ako na smaltovanom a aj opatruje sa o trosku inac.

  • ak by to niekho zaujimalo, tak tu je dobry clanok..Som trochu stratila iluzie o neskodnej keramike 😃 No ale co uz, na niecom varit musim..
    http://www.bocianiehniezdo.sk/content/nakolko-su-keramicke-panvice-naozaj-green-alebo-pravda-o-teflone/

    kazdopadne asi najlepsie je nekupovat v tomto pripade "no name" vyrobky, ale to je asi jasne.. A vyhodit vsetky panvice spred 2009-teho roku..To uz asi tiez nik nema 😃

  • @zita19  Zitka, mala som to dat do uvodzoviek, uz som to vysvetlovala vyssie.. "Moderny" v ponimani ze sa nikto viac nezaujima o ine, omnoho zdravsie povrchy v mojom okoli a kazdy vari len na teflone, lebo je to najjednoduchsie... Zase.. mam aj ja nejake informacie 😉 Tu mi skor ide o zdravotne hladisko, nie o neprilnavost a jednoduchost. Smalt je jeden z najzdravsich vareni.. A mne ide o tieto alternativy.

  • @akvi  Akvi, poznam tento clanok, je vyborny.. Keramicku panvicu sice mam, ale len taku, co ma ILAG povrch zeleny.. Iny nie. Idem si objednat nejaku liatinovu, ste ma navnadili 🙂
    Vsetkym velmi dakujem za dobre tipy na riady aj za Vase skusenosti 😵

  • @foox  Inak mala som jeden ocelovy velky wok, no nevedela som si nejak na to varenie zvyknut 😐 Aj ta udrzba..A neskor mi zacala ta ocel akoby "zachadzat", neviem to pomenovat.. tak som sa na to vykaslala.. No mozno casom tomu dam este sancu..

  • @evelli  oceľové (železné) panvice si vyžadujú svoju údržbu, prvé zabehnutie - zapečenie, zdá sa to zložité, ale nie je. Pozri napr. tu:
    https://www.chefshop.sk/univerzalna-panvica-mineral-b-de-buyer-32-cm/
    http://www.gastro-jtf.sk/gastro-jtf/eshop/8-1-PANVICE/74-2-Panvice-ocelove-nerezove#
    okrem toho sú takmer nezničiteľné, dajú sa použiť na obranu 😃 a neskôr z nich môže žrať mačka tvojej pravnučky,.......

  • @evelli  Pred rokmi som si kúpil veľký, ťažký železný wok s predsavzatím, že v ňom budem robiť čínu, ktorú robievam pomerne často. Časom som si na varenie vo woku tak navykol, že už v ňom robím okrem číny aj ryžu, hranolky, vyprážam rezne, urobím granatier - no proste hodne vecí. Je to na nezaplatenie. Jediné, čo mi naozaj teraz chýba, je varná doska s wok horákom. Ten by som veru prijal. 🙂

  • @jamk1  Aj ja varim casto vo woku, mam na to aj horak - kvoli tomu som vyberala 5-horakovu varnu dosku, je to super 🙂

  • @foox  Dakujem foox 🙂

  • Sponzor fóra
  • @foox  .. ta de buyer vyzera super, fuu, tak teraz neviem, mam dlsie vyhliadnutu tuto:
    http://www.prijemneveci.sk/liatinova-panvica-wok-s-antikorovou-ruckou-32cm
    .. vyzera vyborne, len bude asi tazka, no zase liatina.. a plus cena--tak este porozmyslam 🙂

  • @jamk1  .. umyvas ho len rucne?

  • @evelli  Ručne, len horúcou vodou, bez saponátu. Po umytí ho len vytriem papierovou kuchynskou rolkou do sucha. 🙂

  • @evelli  Ja už dlho pozerám po plynovej varnej doske s wok horákom, len ak by som ju kúpil, musel by som prerábať - lepšie povedané dorábať kuchynskú linku do rohu a na to som teraz nemal čas. Preto som kúpil zase klasický 4-vor horákový plynový sporák s teplovzdušnou rúrou. Ale snáď sa niekedy aj k wok hoáku dopracujem. 🙂

  • @jamk1  ja mam tiez wok s parametrami dekla od kanala (priemer, vaha) a celkom uspesne ho pouzivam na najvacsom horaku na klasickom kombinovanom sporaku. Je sice pravda, ze sa dost dlho dostava na pracovnu teplotu, ale ked uz ide, tak ide, nestacim ho obsluhovat. Viem, wok horak je o kus insie a lepsie, ale ked sa neda, tak sa neda. Tiez kvôli tomu nebudem prerabat kuchynu

  • @jamk1  Super, a ide Ti takto z neho vsetko dole? Co ked Ti tam ostanu nejake prihorete kusky? Mozes to oskrabat alebo ako?

  • @zita19  Zitka, wok mas aky?

  • @evelli  Priznám sa, že sa mi ešte nestalo, aby to prihorelo tak, že by to nešlo horúcou vodou a prstom (nechtom) dať dole. 🙂

  • @zita19  Úplne s Tebou súhlasím. Dá sa variť aj na obyčajnom horáku, lenže wok by mal byť nahriaty nielen od spodu, ale aj po bokoch. Preto potom príprava väčšieho množstva trvá dlhšie. Sama vieš, že ázijské jedlá sa vyznačujú práve tým, že sa pripravujú na väčšom množstve oleja, ktorý je zoheiaty na veľmi vysokú teplotu a samotná tepelná úprava trvá veľmi krátko. A to je práve výhoda toho wok horáku, že je väčší nielen rozmerom, ale aj výkonom. 🙂

  • @evelli  juj, hadam 12 - 15 rocny, liatinovy. Musela by som odfotit, toto bolo kupovane v kamennom obchode

  • @evelli  jediny raz som potrebovala wok odmacat cez noc a potom to zoslo bez problemov. Ono je to o tom, ze ked je to vykurene na maximum, tak sa na neho ani velmi nelepi. Vtedy sa mi pricmudol skrob na zahustenie. Ale nakoniec to zislo.

  • @zita19  🙂 Len Jamk pise, ze ma zelezny wok a ze v nom robi vsetko (aj ryzu) 😬 A ryzu predsa nevykuris na maximum.. Tak len ma tak zaujimalo, ze ci sa mu tam nieco nechytilo a ci mu potom staci len horuca voda na to.. Ale ked je sikovny kuchar, nie je o com.. Ta liatina je inak sympaticka..

Pridaj príspevok

    Nenašli ste čo ste hľadali?

    hľadať len v názvoch tém