Zápis rozostavanej stavby na kataster-v žiadosti uviesť podiel vyjadrený zlomkom

Ahojte, pozerala som aj diskusie, ale nič takéto som nenašla. Vedeli by ste prosím poradiť? Do žiadosti o zápis rozostavanej stavby do katastra nehnuteľnosti máme doplniť podiel vyjadrený zlomkom k celku k rozostvanej stavbe (v zákone je to uvedené ako označenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vyjadreného zlomkom k celku). Parcela kde staviame je uvedená na manžela, ale stavba už na oboch. Jedná sa o vyjadrednie podielu vlastníctva na parcele alebo stavby? Alebo je ten podiel myslený, ako pomer zastavaného pozemku k celkovej výmere pozemku? Alebo ako podiel zastavaná plocha/nezastavaná plocha? :/
Odpovedať
Nespecifikovali ste coho podiel tam treba doplnit. Bez toho bdueme hadat. Kedze sa ale jedna o zapis rozostavanej stavby, teda vznikne zapis na katastri, predpokladam, ze sa jedna o podiel vlastnictva stavby, teda 1/2 vy a 1/2 manzel, alebo 1/1 manzel, alebo 1/1 vy.
Odpovedať
@kemino ďakujem za príspevok. To tam práve nie je uvedené. V liste z katastrálneho odboru sa len píše: "v návrhu na vklad uviesť spoukazomna ust. paragraf 24 ods.1 písm.f katastrálneho zákona podiel vyjadrený zlomkom k celku k rozostavanej stavbe"
Odpovedať
@iffka11 ... Par. 24 f) označenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vyjadreného zlomkom k celku, ... SPOLUVLASTNÍCKY podiel na rozostavanej stavbe, to zrejme znamená vo vašom prípade 1/2 a 1/2. Ale ak máte bezpodielové spoluvlastníctvo manželov tak sa uvádza BSM a poluvlastnícky podiel 1/1.
Odpovedať
Profilova fotka
@iffka11 Otázka je, kvôli čomu potrebujete stavbu zapisovať? Ak to nepotrebujete kvôli hypotéke, tak nezapisujte - stačí zapísať až po kolaudácii už dokončený dom. Ak to potrebujete kvôli hypotéke, taktiež to netreba robiť, lebo zápis stavby sa vykoná spolu so záložnými zmluvami banky a to nemusíte nič Vy vypisovať, všetko vyrieši banka. Ale ak chcete zapísať rozostavanú stavbu, lebo napr. kvôli evidencii vlastníctva už od počiatku pre prípad prípadného predaja a chcete, aby sa už počítalo vlastníctvo, tak potom áno. Postavený dom totiž ak by ste chceli časom predať, tak 5 rokov, aby bol predaj oslobodený od dane, tak rozhodný je tu dátum právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia. Ak ale zapíšete rozostavanú stavbu do listu vlastníctva, tak vlastníctvo sa započítava od tohto zápisu do katastra.
Odpovedať
@andreah25 1´dakujem za odpoveď. Potrebovali sme kvôli hypotéke. A áno, dodatok nám nakoniec vypracovala banka a poslali nám ho poštou. Manželovi to vraj hovoril aj obchodný zástupca banky, ale mne to zas manžel nepovedal, resp. to od neho asi prepočul. A ja som teda strávila asi hodinu zisťovaním ako taký dodatok napísať 😄
Odpovedať
@andreah25 "Ak ale zapíšete rozostavanú stavbu do listu vlastníctva, tak vlastníctvo sa započítava od tohto zápisu do katastra." S týmto nie úplne súhlasím. Totižto nehnuteľnosť sa nadobúda kolaudačným rozhodnutím a nie zápisom rozostavanej nehnuteľnosti. Dátum zápisu rozostavanej stavby je rozhodujúci len vtedy, pokiaľ nehnuteľnosť sa predáva stále ako rozostavaná stavba. Akonáhle sa skolauduje a v katastri sa zmení status stavby z "rozostavanej stavby" na "stavbu", tak lehota 5 rokov plynie od kolaudácie. Viď usmernenie fin. správy: https://www.financnasprava.sk/sk/obca... https://podpora.financnasprava.sk/788...
Odpovedať
@iffka11 Vidím, že to už máš vyriešené, ale aj tak napíšem. Do LV sa zapisujú samostatne parcely a samostatne stavby. Ako si napísala, parcela je vo vlastníctve manžela v podiele 1/1 - teda je výlučným vlastníkom. Rozostavaný dom zapisuješ osobitne. Zatiaľ síce nebude mať súpisné číslo, ale bude zapísaný ako rozostavaná stavba, kde tiež treba určiť vlastníka. Ak budete vlastníkmi obaja, tak stavba (či už rozostavaná, alebo potom skolaudovaná) bude zapísaná na osobitnom liste vlastníctva, nie na tom istom, ako budú zapísané pozemky, lebo spoluvlastnícky podiel bude rôzny - iný než na pozemku. Stavbu, aj rozostavanú zapisujete v bezpodielovom spoluvlastníctve ako manželka XY a manžel AY v podiele 1/1. Zároveň budete musieť odčleniť parcelu pod rozostavanou stavbou a tá bude asi tiež vo vlastníctve tvojho manžela v podiele 1/1.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?