Nesprávne zakreslený dom na katastri?

Dobrý deň, prosím vás, na portáli ZBGIS a použitím ORTOFOTO mapou som si všimol, že náš dom tam je nesprávne zakreslený (čierny štvorček vs. fotka domu z hora). Mám za to, že fotka domu by mala byť v rámci toho čierneho štvorčeka, avšak u nás je to vychýlené. Zároveň pri pohľade aj na iné domy som si všimol tieto vychýlenia. Niekde to dokonca vyzerá tak ako keby bol nejaký dom spolovice postavený na susedovom pozemku, čo verím tomu že určite nie je realita, ale iba chybný zákres hraníc. Takýchto prípadov tam proste vidím veľa. Preto moje otázke sú: 1. je toto prosím bežný jav alebo naozaj ide nesprávne zapísaný údaj na katastri? Stretol som sa s názorom, že ZBGIS je iba orientačný. Lenže ak to je pravda, kde potom môžem vidieť reálny stav? 2. je potrebné s tým niečo robiť alebo to môžeme nechať tak? 3. ak s tým je potrebné niečo robiť, tak čo presne, prosím? Prikladám aj screenshot, nech je jasné, že o čom píšem... Ďakujem :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bartending:

Dobrý deň, prosím vás, na portáli ZBGIS a použití…
@bartending 1. Na geometrickom pláne 2. Nie 3. Nič
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bartending:

Dobrý deň, prosím vás, na portáli ZBGIS a použití…
@bartending je to bežné, tá ortofoto mapa sa nie vždy správne prekrýva. Netreba s tým nič robiť.
Odpovedať
Ďakujem vám pekne za odpovede. Medzičasom som ešte od známeho zistil, že teoreticky to predsa môže spôsobiť problém (možno "problém" je aj silné slovo) v zmysle, že projektanti sa väčšinou riadia týmito zákresmi z portálu ZBGIS. Keby napríklad sused zbúral ten dom, čo tam vidíte, a išiel stavať nový, tak projektant by sa riadil podľa toho čierneho štvorčeka a nie podľa skutočnej polohy domu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bartending:

Ďakujem vám pekne za odpovede. Medzičasom som ešt…
@bartending blbosť. Projektant sa riadi geometrákom. Fotka z Google maps, alebo ortofo mapy má výpovednú hodnotu ako prd vo vetre...
Odpovedať
Stava sa to bezne. Suvisi to casto s digitalizaciou dat. Digitalozaciou map sa hranice posuvali. Tak je poposuvana cela ulica cca 30-40 cm.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bartending:

Ďakujem vám pekne za odpovede. Medzičasom som ešt…
@bartending ortofoto je len satelitná snímka a tie domy sú mierne zboku snímané, nie úplne zhora kolmo + tam môže byť odchýlka s prekrytím s mapou. Ako bolo uvedené, dôležitý je geometrický plán a ten by mal odzrkadľovať realitu. Ten čierny štvorček a hranice by mali teda sedieť (napr. dom je na hranici tak ma byt štvorček čo predstavuje dom na hranici) a ak tam je problém, tak treba nový geometrický plán a dať ho zapísať do katastra.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@bartending ortofoto je len satelitná snímka a ti…
@marsdm lenže práveže ten čierny štvorček je nesprávne a fotka domu zo satelitu je správne. Náš dom je naozaj tak blízko k hranici pozemku ako to ukazuje satelitná snímka. Tak ako teraz?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@bartending blbosť. Projektant sa riadi geometrák…
@megdesign lenže pozor. Ako som už písal vyššie, čierny štvorček je nesprávne a fotka domu zo satelitu je správne. Takže nadobúdam pocit, že toto je teda naozaj nesprávne zakreslené na katastri
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bartending:

@marsdm lenže práveže ten čierny štvorček je nes…
@bartending a určite je hranica pozemku tam kde je plot? Dosť často býva dom a od neho ide plot, ale pritom ešte napr. 0,5m za plotom patrí k pozemku. To je výhoda ak sa chce starší dom zatepliť alebo je tam umiestnená rína. Poznám viacerých čo to tak majú a zistili to až pri prerábke domu. Asi je prvý krok zavolať geodeta nech to zameria a ukáže či sedia ploty a dom a keď nie, tak vyhotoví nový plán, ak by tam bola veľká odchýlka. Ale neviem či bude treba niečo riešiť aj so stavebným úradom alebo nie, lebo tu to všetci riešili v rámci stavebného povolenia a kolaudácie pri rekonštrukcii.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bartending:

@megdesign lenže pozor. Ako som už písal vyššie,…
@bartending a odkiaľ máš info, že fotka zo satelitu je presná? Veď pusti drona, cvakni z vrchu, napasuj na čierne čiary a hneď budeš vedieť. Fotky zo satelitov sú skladane z viacerých snímkov. Tým by som sa vôbec neriadil. Alebo potom: Ak máte problém s používaním Mapového klienta ZBGIS alebo nové námety na zlepšenie jeho funkcionality a informačného obsahu, kontaktujte Zákaznícke centrum na email. Email: gkuzc@skgeodesy.sk
Odpovedať
Ešte druhý dôkaz...Teraz sa nepozriem na ortofoto mapu, ale iba na mapu hraníc. Podľa tejto mapy hraníc vidíte, že červená čiarka má 1,5 cm a modrá čiarka má 7,5 cm (teda modrá čiarka je 5x dlhšia než červená). Ja zároveň viem, že dom je od hranice pozemku vzdialený 70 cm (je to takto na 100%, lebo sused dal nedávno vytýčiť hranicu geodetom). Takže podľa tohto faktu by červená čiarka mala predstavovať 70 cm, ale to určite nie je pravda, lebo potom by šírka domu bola iba 5x70 cm, t.j. 3,5m. Toto by však neodzrkadľovalo realitu, pretože dom má 10m na šírku (klasicka socialistická kocka). Takže teraz, keď vieme, že červená čiarka určite nie je 70 cm a že dom má na šírku 10m, tak z toho vieme ľahko vydedukovať, že dom je na katastri nesprávne zapísaný, pretože je zapísaný ako keby bol od hranice pozemku vzdialený 2m (ak viem, že šírka domu je 10m a že modrá čiarka je 5xdlhšia než červená, tak 10/5=2). Lenže on je v skutočnosti od hranice pozemku vzdialený len 70cm. Takže moja otázka ešte raz, prosím: Je potrebné toto na katastri opraviť? (PS: netušim prečo sa to niekedy takto zapísalo na kataster. Dom bol postavený cca v 1975)
Odpovedať
Keď je to snímané z boku, čo aj väčšina domov je tak odfotená je to posunuté. Ja som si dal premerať nielen dom ale aj pozemok geodetom, jedna strana je posunutá o 10 cm. Iný príklad - iný pozemok si merali od múru budovy postavenej v sedemdesiatich rokoch a malo sa za to, že je to dobre. V skutočnosti na dajakých šiestich pozemkoch chýbal meter. Môj nový dom má zakreslený iba adresný bod. Fotky ZBGIS 2x, Google maps 1x
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od bartending:

Dobrý deň, prosím vás, na portáli ZBGIS a použití…
@bartending zaoberas sa tým úplne zbytočne. Ak by si presahoval meter k susedom, tak pochopím, ale toto? Ak by si chápal princípy meraní, ktoré sa používali a používajú, tak by si vedel, že odchýlky existujú. Niektoré vznikli kvôli babractvu, niektoré kvôli nedokonalostiam, ktoré pri meraniach vznikaju. V tvojom prípade mi to príde spojenie oboch, čo spôsobilo viditeľnú odchylku. Ked pozrieš do susedného dvora, tá menšia biela budova má podobnú odchýlku ako tvoj dom. Príčin môže byť xy. Takéto niečo často vznikalo, keď bol geodet lenivý sa chytať na body, na ktoré sa mal a chytal sa na už zamerané body v susedstve, lebo bol lenivý robiť si stanovisko, z ktorého by videl to, čo vidieť mal. Dnes je to opäť o čosi jednoduchšie, keďže sa chystáš cez gps, ale aj teraz sú niektorí hnilí to spraviť poriadne. A tak sa chyby znásobujú. Existujú ulice, kde je to posunuté aj o meter všetko, lebo babroši si uľahčovali prácu. Ďalšie chyby máš v tých ortofotomapach, keďže sa spájajú snímky a vznikajú skreslenia. A v neposlednom rade nezabúdaj, že zem je guľatá a ty sa pozeráš na plochu. Ak ťa to strašne štve, tak si daj spraviť nový geometrak, ale za mňa sú to vyhodené prachy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@bartending zaoberas sa tým úplne zbytočne. Ak by…
@akvi áno rozumiem, že chyby existujú a že vo väčšine prípadov ide o chyby z minulosti, a preto je našou (nás, ďalších generácií) úlohou dávať veci do poriadku. Preto moja otázka bola, že či s tým treba niečo robiť, aby nám to v budúcnosti nespôsobovalo nejaké problémy, alebo to máme nechať tak.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bartending:

@akvi áno rozumiem, že chyby existujú a že vo väč…
@bartending možno v niektorých prípadoch to je ok, dávať chyby do poriadku. V tvojom prípade je to podľa mňa úplne jedno, keďže dom máš stále "na svojom". A je otázne, či je vždy za každých okolností potrebné dávať tie chyby do poriadku, napríklad v prípadoch, ako píšem vyššie, keď je celá ulica posunutá a ľudia s tým posunom žijú roky, majú vybudované ploty, postavené domy a reálne to nikomu nevadí. Spor väčšinou vyvolá novousadlik, ktorý chce silou mocou všetko dávať na poriadok, ale reálne spôsobí akurát tak chaos, konflikt a zhoršenie vzťahov. Takže fakt si treba vždy premyslieť aj ďalšie dôsledky. Ale ako vravím, v tvojom prípade je to jedno, kľudne si to daj zamerať, ak ti to vadí.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?