Tieniaca plachta proti slnku

Zdravim potreboval by som zatienit na leto terasu na juznej strane. Vdaka 1,5m previsu strechy mi do okien svieti az podvecer, ale zamkova dlazba sa dost zahrieva a neda sa tam v lete sediet. Podstatne je pre mna, aby to tam bolo cele leto a tienilo. Na zimu zas dole, aby bolo svetlo a aj slnko vyhrievalo cez okna. 1. Ako idealna sa mi pozdava moznost dat si vyrobit na mieru plachtu proti slnku, dlzka cca. 10m, sirka cca. 2m. Zvrchu by som ju uchytil o haky dazdoveho zvodu, kludne aj kazde 2 metre, aby to nahodou neurvalo. Dole 3-4 vruty do zeme a na to kovove stlpiky cca. 1,5m. Vizualne asi nic moc, ale celkova investicia cca. 600€ a svoju robotu to na tie 3-4 mesiace do roka urcite urobi. Nakres je dole. Pripadne by som mohol do vaznika navrtat dake haky, ktore by to drzali namiesto dazdoveho zvodu. Na vaznikoch je OSB a na tom este 5cm polystyren. Po lete dam dole a nic tam nebude vidno, vruty budu zavrtane po uroven terenu. 2. Este som zvazoval urobit dake vysuvne platne, ako som to nakreslil na dalsom obrazku. Nie som si ale isty, ci by to vydrzalo aj cez silny vietor a ani som nikde nevidel, ze by take nieco vobec niekto ponukal. 3. Markiza - musel by som zasuvat pri vetre, vtedy by to neplnilu funkciu zabranit zahrievaniu dlazby. A asi by bol len otazka casu, kedy by sme na to zabudli a by ju utrhlo. Pri mojom rozmere investicia cca. 4000 ~ 10000€ podla vyhotovenia. 4. Pevna pergola - dobre riesenie, ale musel by som dat naklapacie lamely na strechu, aby mi to nerobilo tmu po zvysok roka. A to by bola investicia urcite vysoko nad 10000€, co je dost vela za vec, ktoru vyuzijem 4 mesiace do roka. Mne sa javi ako najvhodnejsie riesenie ta plachta, co vy na to ?
Odpovedať
1
2
Tiež už som rozmýšľal nad podobným riešením. Dokonca som už oslovil firmu, ktorá ponúka slnečné plachty na mieru, ale bez reakcie. Keďže už 30 rokov plachtím po moriach a vnútrozemských vodách, môžem ťa len upozorniť na niektoré riziká. Plachta 10x2 m môže vyvinúť ťah až 2 tony, takže to upevnenie o dažďové zvody by som zvážil. Na elimináciu tlaku je lepšie plachtu rozdeliť. pri tejto dĺžke na cca 3 kusy alebo urobiť prepúšťacie klapky, ktoré pri väčšej sile vetra umožnia jeho prietok cez plachtu. Treba počítať aj s dynamickým pôsobením na stĺpiky a to eliminovať nejakými pružinami. Osobne mi som plachtu pomocou šnúr ukotvil do zeme na konci skalky a stĺpiky by boli variabilné aby si mohol meniť sklon plachty podľa polohy slnka. Počítaj s tým, že plachta pri trvalom vystavení slnku prežije cca 3 - 5 rokov - záleží od materiálu. PS. Určite si už videl bilbordy vyvrátené vetrom.
Odpovedať
@vrajoz To je dobry napad, rozdelit to na 3 kusy a nechat drobnu sparu medzi nimi. Haky su uchytene o vazniky, ja by som to uchytil co najviac pri vazniku. Keby som mal vrtat nove drziaky, bolo by to viac menej to iste, tiez len o vaznik. Ak by utrhlo prve riesenie, tak asi aj druhe. Povodne som rozmyslal uchytit droty priamo na zemne vrty, ze by som ziadne tycky nedal. Ale to by uz bolo dost sikme smerom do zeme a zakrylo by mi to vyhlad.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Len tak niečo "zavesiť" na háky - to by som ani neskúšal. Budeš v robote, príde vetrisko... a môžeš zbierať plechy u susedov v záhradách. Ja som si v 1. dome užil ničo podobné, takže pri 2. dome som už bol múdrejší a terasy som si spravil rovno 2. Jednu na východ a druhú na západ - a využívam podľa toho, aké je ročné obdobie a kde je práve príjemnejšie. Pod 3-4 tisícky toto nevyriešiš - pokiaľ nechceš pokaziť kukuč Tvojho sympatického domu. A ešte k dlažbe: poučený 1. domom som išiel pri 2. dome do dreva. Neviem, čo je prehrievanie počas horúceho leta.
Odpovedať
ja by som sa az tak toho vetriska nebala. Fukat od spodu tak silno nebude, je tam zavetrie domu a pojde uz len o odrazeny vietor a nie priamy. Bilbord je vo zvislej polohe ako na lodi pre maximalizaciu ucinku vetra a tu pojde o uplne inu polohu plachiet. Ale urcite by to nemala byt jedna plachta ale niekolko plachiet. Ako pisu vyssie zebezpeci to prepustnost vetra, zlepsi manipulaciu a skladovanie a tiez vymenu. A kazdopadne by to malo byt aspon v dvoch bodoch na pruzine.
Odpovedať
@jojo2jojo Ani na strešné krytiny nefúka od spodu a pritom celé strechy lietajú vzduchom. Prečo asi??
Odpovedať
@leonardom retaz je tak silna ako jej naslabsi clanok. staci tie plachty prichytit pomocou motuza a pri silnom vetre utrhne motuz, nie strechu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo sused má markízu na elektrický pohon, ukotvenú v pomúrnici, široká cca 4m, vysúva sa na nejaké 3m do priestoru. Tieni to dobre, ale ked nie sú doma, nesmú zabudnúť ju stiahnuť, lebo nárazový vietor by ju zničil a s ňou aj fasádu.
Odpovedať
@topvideo Ja potrebujem nieco, co mi tieni stale, ci som doma ci nie. Ale len v lete, od jesene do jari aby ten tien nebol.
Odpovedať
https://jysk.sk/zahrada/slnecniky-atd... Ak by som teda daval 3 plachty, mozno by stacilo aj taketo daco. 60€, keby som ich aj kazde 3 roky menil :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo riešil by som to prostredníctvom markízy. Avšak radšej by som do nej zainvestoval a riešil automatické ovládanie, vzhľadom na počasie. Dnes už sú rôzne ovládače a neviem čo všetko, ktoré sledujú počasie. Či je slnko, či je tma. Či je vietor a podľa toho sa markíza sama zariadi, že či sa vysunie alebo nie ;-) Aj keď určite to nebude stáť málo peňazí ;-)
Odpovedať
@jarosujo ja keby som riešila clonu?! tak hlavne takú,aby cez ňu nepršalo,my máme hojdačku a na nej premokavé sedenie,potom sem tam noviny,ja to vôbec nespratúvam je to tam cca apríl-september :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Tak som sa dobre zasmial... Nie len na tom, ako je to zavesené, ale ešte viac na tom, že tam pod tým "tienidlom" nevidím ŹIADEN tieň... Ty ho vidíš...? Lebo oň zadávateľovi témy ide. Dám 10 € každému, kto ma presvedčí, že sedenie je v tieni... ;-) O kvalite uchytenia radšej pomlčím...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@luki784 Markiza moj problem neriesi. Ta je dobra na to, ked si clovek ide sadnut na terasu a nechce, aby mu slnko svietilo na hlavu. Vytiahne, posedi a potom zatiahne. Ja potrebujem tienit stale, ci fuka ci nie. Ani senzor by mi moc nepomohol, 9 z 10 dni by som nasiel markizu po prichode z roboty zatiahnutu a dlazbu rozpalenu. Ak mam dat 5000€ za markizu, to uz asi radsej pergolu, ktora ma vyriesenu strechu tak, ze v lete bude tienit a mimo leta prepustat slnko. @leonardom To ta plachtu z jysku ? No je tam 58 komentarov a vsetky viac menej pozitivne. Vraj svoj ucel splni. Hadam nebudeme hodnotit plachtu podla jednej fotky (ak to vobec fotka je), ktora bola evidentne fotena ked bolo slnko uz tesne nad obzorom. Uchytenie by som spravil samozrejme poriadne.
Odpovedať
Profilova fotka
Mne osobne by sa tam hodila vysúcacia roleta. V zime ti tam predsa moc svietiť nebude. Takto by si si ju vytiahol prene podľa potreby..Bývajú také aj elektrické, takže aj manupuláciu s nimi zvládne každý.. Len ako bolo spomenuté už vyššie netreba ju zabúdať pri vetre zasúvať, aby sa pôsobením silnejšieho vetra nedolámala ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo viem sa vyjadrit k bodu c.3. K markize sa da namontovat cidlo (veterne a dazdove). Ked je vietor/dazd markiza sa stiahne. Markiza by nemala ani zmoknut - i ked ma upravu proti dazdu, ale je to primarne markiza na slnko. Vyrobca ti cidlo odporuci. Taktiez spravny vyrobca skontroluje ci na stranu kde chces dat markizu sa moze dat - nasa firma mala prevadzky kde sa markiza nemohla montovat, lebo tam bolo veterno. Slnecniky - podla mna by bola varianta aj to, ale treba kupit kvalitny od vyrobcu (nie Tesco, Obi a pod.). Slnecnik treba kupit s bocnou nohou a vies postavit dve oproti seba a zastresia celkom slusnu cast. Zvyknu sa davat tieto s bocnou nohou do stvorca a tam vznikne priestor. Nevyhoda je, ze ich musis vzdy zatiahnut, ale vela z nich uz maju dobre ovladanie a ide to to dost rychlo. Pri tejto alternative nemusis riesit kde to uchytis - co pri plachte je problem. Ja mam jeden velmi velky v zahrade, uz bol aj silny vietor a ani ho nepohlo, ale ako som pisala musi byt kvalitny slnecnik a spravne zatazeny (dodoavaju ich aj s betonovymi kockami). Ak najdem pozriem ti vyrobcu toho mojho, ja som to kupovala cez firmu co sa na to specializuje... Vyhoda - ked kupis 2 ks tak ta to vyjde do cca 1 500 Eur (myslim max). Treba si vybrat dobru plachu (ja mam tmavu). Ten nas uz drzi cca 5-6 rokov... Teraz ma napadla tato firma: http://doppler.sk/index.htm Oni by mali byt Ok. Ulozenie napr.takto: https://www.google.ch/search?q=slnecn... https://hottub.sk/doplnky/doplnky/sln...
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo aha, teraz som to citala cele a ty chces chladit dlazbu, takze ani slnecnik ti nepomoze. Tak potom jedine ta plachta. Toto je dovod preco pri dome c.2 som hned riesila aj terasu a stavala sa rovno z domom. Pocula som komentare, ze naco a pod., lenze som sa chcela vyhnut problemu s kt.zapasis teraz ty... Casto si ludia nemozu postavit klasicku drevenu terasu, lebo im to zatieni izby v dome...
Odpovedať
Stale tajne dufam, ze niekto sikovny mi da inspiraciu s fotkou cislo 2. Dake vysuvacie platne na kolajniciach. 1,5m je previs, keby som to vysunul cca. 1m, stale by ostalo pol metra, co by to drzalo. To by teoreticky mohlo fungovat. Aj ked 1m navyse by bolo asi malo.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Pohnojil si to na začiatku. Za 5 korún teraz nič nevymyslíš. Inšpirácia? Napr.: https://www.sunsystem.sk/pergoly.html Ale počítaj s násobkami toho, čo si bol pôvodne ochotný obetovať...
Odpovedať
@leonardom Nic som nepohnojil, postavil som to tak, ako sa dalo. Vacsi previs sa nedal kvoli statike. 1,5m bolo presne vyratane tak, aby slnko nesvietilo do domu. Drevenu terasu som nechcel, ani by si mi tam nehodila. Ani teraz by som ju nedal. Clovek niektore veci zisti az po realizacii. A nemam riesenie za 5 korun, ale za 500€, co nie je take hrozne. A keby som kupil tie plachy z jysku, tak je to riesenie za 150€. Co v tomto ponimani je 5 korun. Aj ked ty si z reklamnej fotografie zistil, ze vlastne nefunguju... A ze su slabo uchytene... Na to fakt neviem, co povedat. A ja sa pytam na vysuvne platne, ako som nakreslil na fotke c.2 a ty mi das link na pergoly...
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo nezabúdaj, že vodorovné tienidlá ti dlažbu do tieňa nedostanú. Ty potrebuješ zvislé paravány alebo španielske zásteny, niečo na ten systém...
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo http://www.sonnex.sk/latkove-rolety/ niečo takéto
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Neviem, prečo prskáš, ak napíšem eufemizmus "5 korún". To je ako "psí tridsiatok", "holý zadok"... apod. Ja som už vytrhnuté markízy videl. Nemôžeš brať veci tak, že Ty to budeš ovládať a bude to fungovať. Minule u nás spala neter. Odchádzala posledná z domu a nechala otvorené dvere do špajze, kde nekúrime a furt máme otvorené okienko (10°C keď boli vonku mrazy). Večer sme prišli domov a vyzimený celý dom... Čo budeš robiť až si dcéra - syn zavolajú veselú partiu, až Vy budete na dovolenke, a oni to nezavrú (ak si dáš výsuv) a príde búrka, vietor...? Prečo prskáš, ak napíšem, že si to "pohnojil"...? Letá sú stále krutejšie a tie nápory horúčav budú stále horšie... Zažil som to v predchádzajúcom dome. Takisto som ani nepomyslel na toto, keď som vyberal projekt... Dom (interiér) máš náhodou tým strešným presahom vytienený skvele, ale tá terasa bude možno aj 60 dní v roku nekomfortná (až nepoužiteľná).... - pokiaľ nezainvestuješ... 8-( 8-( 8-(
Odpovedať
@topvideo To je celkom zaujimave riesenie, ale v mojom pripade nie prilis vhodne. Tie vodiace lanka by som musel kotvit do dlazby cca. 0,5m od kraja, takze by zavadzali. @leonardom Trosku ma rozladilo to slovo pohnojil, ale nechajme tak :-) Ja s tebou suhlasim, co sa tyka markizy. Ved tu viac menej pre moje pouzitie vylucujem, neplnila by efekt, ktory pozadujem. A ako pises, bola by len otazka casu, kedy by sa utrhla. Skor mi nejde do hlavy, preco si tak proti tej plachte, mne sa to zda v pomere cena/vykon ako najlepsie riesenie. Neriesme jysk, nasiel som firmu, ktora robi orignal taketo plachty na mieru za 20€/m2 a daju ti aj oka na uchytenie kam len chces. Ak je problem len to uchytenie na haky zvodu, mohol by som navrtat uchytky na tie vazniky niekde pod zvod.
Odpovedať
pevna pergola a k tomu skladacia strecha. http://www.sashe.sk/T-Cute/journal/ak... nieco podobne? len by si si tam dal vodiace pevne listy a do nich nejaky tmavy lexan. Take kutilske riesenie ale mohlo by to vyzerat super a aj byt funkcne a pomerne cenovo ok
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo ved si vezmi obyčajnú posteľnú plachtu a za pomoci manželky, brata alebo hockoho, kto je poruke si natiahni na terasu a uvidíš, že tienenie nedosiahneš...len zvislo ponad zem
Odpovedať
alternativne riesenie - zasadit listnate stromy popri chodniku do svahu tam kde mas tuje a spol. cez leto budu listy tienit, na jesen listky opadnu a v zime mas svetlo. lacne a ekologicke riesenie. budes vsak musiet kazdy rok na jar stromy ostrihat a na jesen pozametat listy. na terase mame tuto plachtu - http://www.vtieni.sk/html/firm.html. vo velkost 6m x 4m. ponukaju zopar rozmerov za lepsiu cenu alebo potom presne na zakazku.
Odpovedať
Vratme sa k fyzike a poziadavke zadavatela, aby mu slnko nerozpalovalo dlazbu na terase. Tienenie zhora by muselo mat poriadny presah aby ju slnko nerozpalovalo aj v casoch ked nie je v najvyssej polohe nad obzorom. Takze by som riesila aj tienenie z boku. Zastenou, rastlinami. Problemetika uchytenia, vetra uz bola prebrata dostaocne, niet co dodat okrem toho, ze nasa plachta sa odtrhla a skoncila o 4 zahrady dalej na orechu pri takej beznej letnej burke. Tiez sme sa nazdavali, ze paradne uchytena, ocelovymi kruzkami spevnene ocka nieco vydrzi. Nasli sme jeden uchyt aj s ockom a kusom plachty, z ostatnych len urvate kusy nylonovych laniek.
Odpovedať
@topvideo Odskusat postelnou plachtou ma jednu velku chybu - musel by som pockat do leta, kedze teraz je slnko pod uplne inym uhlom :-) Ale existuje aj elegantnejsie riesenie, program Sketchup ma funkciu Geo location, kde sa da simulovat tien v lubovolny datum a cas hocikde na zemi. Tak som tam nahodil moje parametre, datum 1. Jula 2017, cas 14:00. Obrazky dole, len neviem ci budu v poradi podla cislovania. 1. Dom ako je teraz, tien je na urovni domu 2. Predlzenie previsu o 1m - zatienenie cca. polovice terasy, cize 1m 3. Plachta 1,5m sikmo dole uchytena priamo do zemnych vrutov vzdialenych 1m od terasy - zatienenie cca. 1,5m 4. Plachta 1,5m sikmo dole, uchytena o stlpiky vo vzdialenosti 1m od terasy a vysoke 1,5m - zatienene cca. 1,8m, cize skoro cela terasa Volal som do jednej firmy, pride chlapik na obhliadku, uvidime ci nieco vymysli a za kolko :-) P.S. Podobnost chlapika s @leonardom je cisto nahodna :-D
Odpovedať
@jarosujo O tomto pocujem po pravde prvy krat :-. Ale po pravde nie zla vychytavka. Len neviem ci to nie je zbytocne a ako sa to stahuje naspat prosim ta ked napriklad nesvieti slnko? Nejako sa to vyroluje hore alebo? Tie tycky oporne ktore ju drzia sa daju nejako schovat alebo nie? Ja chcem v takomto pripade zakryt terasu proti slnku standardne nejakou markizou a bude.. preco si nevolil radsej take riesenie?
Odpovedať
@igor20030 Aj ti tu plachtu montovali ? @igor20030 Stromy asi nie, to by bol vyhlad v cudu cely rok, kedze by museli mat odhadom aspon 2 metre. A ja vidim v pozadi hory ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?