Terasa postup

Prosím o radu.. Po znamosti sme si vybavili pana ktorý nám ma robiť terasu, betonovu platnu. Dnes prisiel, nameral a naznacil si rozmery kolikmy.. Na ktore klincami pozbijal dosky vseliakeho druhu a tvaru..priložím foto. Terasa ma mať 3x6m. Materiál kázal kúpiť : strk 8micku 2kubiky,20-23vreciek cementu, sietovinu 4ku alebo 6tku - 2x3metre.. Kde je nejaký základ, alebo tvarnice, roxorove tyce?nerozumieme sa stavebnym pracam a po prečítaní 2clankov na intermete sa nam to vobec nepozdava. Aký je postup??Na terasu sa vstupuje z kuchyne cez balkónové dvere, pod balkonovymi dverami je okno do pivnice ktore sa nemoze zamurovat kvoli vetraniu. Nehovoril nic o oddeleni terasy od domu nejakpu foliou alebo niecim podobnym. Terasa ide rovnobezne popri dome, na koncovek strane terasy, teda aj domu je ryna o ktorej tiez nic nehovoril, co s nou...
Odpovedať
@tintilka hlavne s nim podpis dobru zmluvu aby ti to v ramci reklamacie za vlastne vybural :-) Ja by som urcite daval zaklad a doriesil detaily!
Odpovedať
Samozrejme zaklad,ja som daval DT-ka 2rady do zeme,jeden rad nad zem,roxory,karirihoz a 12cm beton..
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som trvala na oddilatovani od domu..
Odpovedať
Pat a Mat.
Odpovedať
ak podsype 30 cm makadanu 0-63 , na to dá 12 cm beton so sietovinou , oddilatuje od domu , netreba nič , ani dt , ani základ ..
Odpovedať
@robo_h čo ti je zo zmluvy ked je robota domrvená , možeš si nou ritt vytriet....
Odpovedať
ako ti napisal daralbajda - a ak to dobre spravi, na terasu je to uplne v pohode, nam na podobnej betonovej platni s kari sietami stoji zahradny domcek
Odpovedať
@pp1 vdaka. No aj ten typ,, salungu"vyzera. Jedna doska mala, druha velka, siroka, nizka, vysoka... Ziadne praveuhly, vodovaha nic.
Odpovedať
@tintilka je to sice pestra zmes :-), ale to betonu neprekaza. Podstatne je, aby salung bol pevny a zachoval tvar, ked sa tam beton naleje. Prave uhly by ste si mali postrazit, teda hlavne majster. Vela stastia.
Odpovedať
Profilova fotka
@tintilka druhy a výšky dreva nerieš, vodovahu bude potrebovať pri betónovani. Len aby salung vydržal zabovanie a betonaz.
Odpovedať
@pp1 neprekaza to betonu ked nadvazuju pekne na seba, bez medzier.. Ked beton stvrdne a dosky pôjdu prec bude to povrchovo skarede.. Da sa s tym este robit ale zbytocna robota... Si to aspon ja myslim. . Dnes sme s nim volali, povedal nam, ze skope hlinu 10cm, da kamene, mame vela zostatkov zo zahradnych chodnickov, sietovinu a strk... Potom beton...
Odpovedať
U mňa by s týmto neprešiel, to nech si robí doma takto keď chce a nie peniaze ešte brať za toto.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tintilkaAk skope hlinu a da štet /kamene ubité aspon 15 cm a na to beton tak to bude O.K ,len ten štet aby odvodnil...
Odpovedať
@daralbajda ako sa to odvodnuje? Tirz by to malo mat nejaky spad, neviem ako sa to robi.. Aby sme odsledovali ci to robi dobre 🤔je to taky prilezitostny majster. Nikto neocakava, ze sem pride z bagrom alr tiež nie aby z toho bol nejaky lichobeznik a ked uložíme dlazbu sa nam oci rozidu 😂
Odpovedať
@tintilka spodok do min spádu , aby tá voda odtiekla ,ale neprežíval by som to , ved to nie je nič zložité...
Odpovedať
@daralbajda cize sa to vysype tak, ze na jednej strane bud vyska kameniva 15cm a na druhej 18cm..?ďakujem za rady
Odpovedať
@tintilka stací aj obojstranne ako strechu , aby ti voda mal kam odtekat a aj spodok tej hliny tiež vyspadovat aby voda spod tej stavebnej sutiny mohla odtiect 15cm a 16cm...kamen do roviny , len ten nepriepustný spodok vyspadovat .. tak sa robia aj cesty...
Odpovedať
@daralbajda Na to, aby na ploche 3x6 metra urobil vrstvu 15 cm udusaného strku mu 2 kubíky stačiť nebudú ...
Odpovedať
@116ivan tak dosky má pravdepodobne od zadavatelky či si má doniesť aj vlastné dosky na salung?? 😀😀😀
Odpovedať
@pp1 ahoj, prosím, mohl bys napsat velikost domku a materiál stěn? Díky.
Odpovedať
@tintilka Spáduje sa nie podkladným kamenivom, ale vtedy, keď sa vyleje betón. Povrch betónu pri dome má byť vyššie o pár cm, ako na opačnej strane. Treba to dopredu vymerať a podľa toho vyrovnať povrch betónu. To, že sú rôzne dosky síce nevadí, ale pre majstra to je komplikovanejšie zarovnať či vyspádovať. Zvyčajne šalung sa nastaví do potrebnej výšky a potom stačí dlhou latou zarovnať betón podľa okraja debnenia. Radšej si nájdi niekoho iného, kto to spraví riadne. pochybujem, že keď urobil takýto šalung, tak to bude spádovať.
Odpovedať
@tintilka A ako vidíš na fotkách, medzi dom a terasu ide izolácia zo styroduru u mňa o hrúbke 5 cm (podľa projektu). On to ide betónovať ručne??? V miešačke? Veď to sú 2,5 - 3 m3 betónu! V miešačke zamieša naraz 2, max. 3 fúriky, čo je 100 -180 l. Takže bude musieť zamiešať najmenej 20 - 25 x, ten, čo bude nahadzovať lopatou do miešačky, bude mať ruky vyťahané ako opica. Sused betónoval len základy terasy miešačkou a strávil s tým 2 dni. To si radšej objednaj v betonárke 3 kubíky betónu, vyjde ťa to na cca 200 € aj s dopravou a vylejú to tam za 5 minút. Ale mal by som obavy, že keď to tam domiešavač vyleje, tak tie dosky sa rozlezú a betón vytečie, v lepšom prípade len bude krivý kraj terasy. Tých pár kolíkov v zemi neudrží tú masu betónu. To treba ešte podprieť ako vidno na mojich fotkách. Ne neviem, asi si chcela ušetriť, ale aby ti ten majster nenarobil viac škody, ako osobu. Nepoznám ho, tak ho nechcem dopredu súdiť, snáď vie čo robí. A tie rohy máš v pravom uhle? Zmeraj si to .
Odpovedať
@chrobak7 ved ak mu tam bude pršat tak to musí vyspádovat , ale ak to dá na terén a nechce aby mu to pokrutil mraz musí zemnu plan vyspádovat a vodu z nej odviezt , nie každý nasype 1m makadamu ako je na foto..
Odpovedať
@daralbajda Je tam veľa makadamu preto, lebo keď sa vymurovali základy z DT, tak som nechal vybagrovať zeminu spod terasy. Je to orná pôda a bolo mi ju ľúto nechávať zabetónovanú pod terasou. Vybratú zeminu som použil na navýšenie terénu okolo domu, pod trávnik a do záhrady. Načo kupovať drahú úrodnú zeminu, ak ju mám na pozemku.
Odpovedať
@chrobak7 Akože, ja len k tomu 2 až 2,5 m3 v miešačke ... Veď to nie je žiadne číslo ... Betónoval som naposledy niečo cez 2 kubíky betónu do základov pod domček a v 2 fúrikovej miešačke sme to mali za doobedie hotové, resp. nech neklamem, trvalo to do pol druhej aj s prestávkami ... Boli sme na to 3 ja, ja som si miešal betón, druhý ho vozil vo fúriku a ďalší to tam sypal a zarovnával ... Teraz sme fuškovali u suseda, ten má miešačku oproti tej mojej úplné delo a trvalo to ešte menej :) Tj nerobil by som z toho takú tragédiu. Jasné, že je človek na konci dňa narobený ale to k tomu patrí :) Ku nám sa domiešavač nedostane, takže by musela ísť pumpa a to by som veľmi rýchlo zabudol na 200 Eur ... Cenovu ponuku som mal na takmer 500 Eur ... Naproti tomu material na 3 kubiky betonu mam za 150 Eur. Známi došli na brigádu, neplatil som ich .. Zarábam síce pomerne dobre, ale za doobedie veru 300 - 350 Eur nezarobím :)
Odpovedať
@chrobak7 ved dobre si spravil , orná poda sa ani nesmie nechat , lebo prirodzene hnije a mohol by vzniknut pokles ..
Odpovedať
@lubk0 ved tak to ma byt...
Odpovedať
Všetko je v poriadku, všetko spravil tak ako ma... Dohodli sme sa sice na cene a to 500eur. Zajtra ide betonovat a koniec. Aj zo zajtrajskom trva jeho práca 2,5dna....mozno 3... Vsetko robil sam. Kopal jamu, salung, strk si nosil, vysypal.. Zajtra bude miesat beton v 3 furikovej miesacke.. Svokor mi povedal, ze za tu cenu by to nerobil ani nahodou.. Tak ci mu nepridat nieco k tomu 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@tintilka ved pridávas k tomu iste. Predpokladám že obed, možno večera, káva, pivko....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?