Prístupová cesta k rodinnému domu - obecnisko

Pred mojim rodinným domom je obecná plocha. Je to ale moja prístupová cesta k domu. Máme problém, že susedia neustále takto nastavajú autá a zablokujú tak vchod do nášho domu. Uvádza sa niekde v zákone aké mám práva a koľko musia susedia nechať priestoru na prechod k bránke /bráne/. Vďaka za info Roman
Odpovedať
@prkal2 Nie je to tvoja prístupová cesta. Je to obecný pozemok, cez ktorý ty máš prístup na pozemok. Na obecnom pozemku, pokiaľ to nie je zakázané, je možné parkovať. A parkovať môže ktokoľvek. Zákon o cestnej premávke v § 25 určuje, kde je zakázané stáť, jedným z miest je výjazd z pozemkov: § 25 (1) Vodič nesmie zastaviť a stáť a) ... n) pred vjazdom na cestu alebo na vyhradenom parkovisku, ak nejde o vozidlo, pre ktoré je parkovisko vyhradené, .. q) na chodníku okrem prípadu podľa § 52 ods. 2, ... s) na cestnej zeleni a verejnej zeleni, na ostrovčekoch a deliacich pásoch, ak to nie je dovolené dopravnou značkou, ... u) na iných miestach, kde zastavenie alebo státie môže ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky alebo obmedziť jazdu vozidiel; osobitne na miestach vjazdov alebo výjazdov z pozemkov, vjazdov a výjazdov z objektov určených na zásobovanie alebo parkovacích miest. Bod u) tie autá neporušujú, lebo ti nebránia vjazd ani výjazd auta z dvora - bránu máš priechodnú. Vyhradené parkovisko podľa bodu n) to nie je. Chodník podľa bodu q) tam tiež nie je. Dalo by sa namietať, že podľa bodu s) stoja na verejnej zeleni. Ale to by si musel privolať políciu, aby to posúdili. V tom prípade by si ale ani ty tam nesmel parkovať, ani len pred bránou. Takýchto tém sú tu hádam desiatky, kde susedia stoja na ulici pred cudzím rodinným domom. Na druhej strane neviem, prečo si majitelia rodinných domov myslia, že cesta či ulica pred ich domom patrí im a že len oni tam môžu parkovať. Daj žiadosť na obec na odkúpenie toho pozemku. Ak ti to predajú, urob si tam parkovisko a môžeš si ho označiť ako súkromný pozemok. Potom ti tam už nikto nebude môcť parkovať, len ty. Teraz ich môžeš jedine nabonzovať, že parkujú na verejnej zeleni, nič viac.
Odpovedať
@prkal2 bohuzial je to obecne, cize parkuju na hulvata aleto je aai tak vsetko, poziadaj si o odkupenie obec a doparkuju.
Odpovedať
a susedov ste poziadali zeby nechavali viac miesta na prechod brankou ?
Odpovedať
Profilova fotka
Ved ti pred branou pre auto nestoja…. A na peso cez branku tiez prejdes…. Kde je problem? Nieje to tvoj pozemok….tak z akeho dovodu si tam chces narokovat nieco?
Odpovedať
ale veď ten v strede stojí ako absolútny idiot. V živote by som neparkovala niekomu rovno pred vstupnou bránou! Nech je pozemok pred ňou obecný koľko chce. To sa má majiteľ priľahlej nehnuteľnosti kliesniť popri niečej plechovej kraksni? Potom parkujme pred vchodmi a bránami na obecnom, však to nie je súkromný pozemok, nech každý lieta, ak chce prejsť... neuveruteľné.
Odpovedať
@prkal2 parkujú fakt ako idioti, ale asi s tým nič neurobis. @zipsuliak napríklad s kočíkom tadiaľ neprejdes ani náhodou. Ja ozaj nerozumiem niektorým ľuďom, ani štipka empatie, nič, len ego.
Odpovedať
@chrobak7 sám to píšeš... s) na cestnej zeleni a verejnej zeleni, na ostrovčekoch a deliacich pásoch, ak to nie je dovolené dopravnou značkou, @prkal2 normálne volaj políciu, že stojí na verejnej zeleni. Dostane pár krát pokutu a sa zbadá...
Odpovedať
@megdesign A raz tam odparkuje on a sused zavolá políciu, že parkuje na verejnej zeleni. Ale hej, to je jediný možný argument, ktorého sa dá chytiť. Ale tým pádom to platí aj pre neho. Našiel som legislatívnu pripomienku k pojmu "verejná zeleň": https://www.slov-lex.sk/legislativne-... Zdá sa, že to nemusí byť jednoznačný argument. No uvidíme, ako pochodí, ak zavolá policajtov. Sranda bude, ak tam obec osadí značku, že "P". 🤔 😄 Inak mne by viac vadil fakt, že na pozemok musím prejsť po neupravenej a zaburinenej ploche. Keď naprší, tam musí byť pekné blato. Sa čudujem, že to doteraz prkal neriešil a nespevnil tú plochu na vlastné náklady. Aspoň nejaké betónové kocky by som tam uložil, aby som si nezablatil topánky. Alebo možno chodí domov len autom.
Odpovedať
@chrobak7 keď narýchlo, odparkuje na kraji cesty. Keď na dlhšie, má tam bránu a parkovacie státie za ňou.... Mňa by tiež sralo, keby mi niekto predným nárazníkom oblizuje vstupnú bráničku....
Odpovedať
@chrobak7 keď narýchlo niečo zabudnuté doma vybehnúť zobrať, postojí na kraji cesty. Keď na dlhšie, má tam bránu a parkovacie státie za ňou.... Mňa by tiež sralo, keby mi niekto predným nárazníkom oblizuje vstupnú bráničku....
Odpovedať
A keby tam začnete parkovať vy? Krížom cez aby tam neostalo miesto pre nich?
Odpovedať
Toto by mi urobil aj najlepsí sused iba 2x .Prvý raz by som ho poprosil aby sme parkovali kazdy pred svojim a druhy raz by som vsetky svoje auta odparkoval na mesiac pred jeho dom a chodil do roboty vlakom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@prkal2 ja by som to neriesila cez policajtov. Zbytocne rozbroje a nikdy nevies ako to druheho vytoci a co urobi. Evidentne nemas zaujem o odkupenie, vedlajsi susedia to odkupovali ci preco oni taky zeleny pas nemaju a ty mas? Ja by som obec listom poziadala o suhlas o zveladenie tohto pozemku, ze mas v plane urobit pristupovy chodnik k tvojmu pozemku (uved dovod ze v zlom pocasi alebo v zime mas stazeny pristup) zo slapakov alebo mlatovy alebo nieco podobne. Tiez by si tam rad nieco vysadil (kriky, stromceky) alebo ze by si chcel dat velke kvetinace. Uz je na tebe co z toho nakoniec urobis preto to slovo ze v plane. A ja by som tymi rastlinami kvetinacmi urobila taky lem chodnika napr., lem vjazdu a znemoznila by som im takto parkovanie. A ked by ti tam aj nejako zaparkovali a pripadne nieco poskodili tak sa mozes obratit na obec ze od nich mas suhlas na zveladenie priestoru a susedia to tam nicia tym ze tam parkuju. Kto sa stara o tu plochu? Kebyze si ku kosil ty tiez to mozes uviest ze uz sa o to staras. A keby mali susedia nejake pripomienky k tej vysadne tak ich mozes argumentovat tym ze snad ti neplanovali parkovat pred vstupom do domu. Inak vazne ma zaujima ze ti to nevadi ze pred domom mas to takto? Nemyslim tie auta. Lebo predzahradku mas krasne upravenu.
Odpovedať
opakovane davaj na obecny urad ziadost o odkupenie, kym im neprasknu nervy a nestrelia ti to
Odpovedať
@prkal2 parkuju na trave. Volal by som policajtov kazdy hodinu. Kym to nevyriesia. 1. kto parkuje na trave je k---t 2. kto parkuje pravidelne takto niekomu pred domom je k---t Akoze povedal by som im sice ze nech parkuju inde ale asi to bude zbytocne na zaklade zaverov 2. predoslych bodov. S tou ziadostou na odkupenie to nie je zly napad ked je takato situacia. A inak take rady ze daj si ziadost na zveladenie pozemku aby si si urobil chodnik tak to je tiez dobra k---tina. Normalne by som to urobil a hotovo. Kazdy si zveladuje priestor pred domom. Vedenie obce mozu byt radi ze to tam nevyzera ako na ukrajine po specialnej operacii. Pripadne by som tam okolo cesty dal velke kamene alebo nejake zabrany ktore tazko odstrania. Pred branou Ti parkovat nemozu, mam pocit, ze to je aj na odtah.
Odpovedať
@igor256 > Takze Vam do zahrady tiez mozem hodit par velkych kamenov, pozemok ako pozemok. Pokial tie Vase rady nepomozu, tak dalsi stupen je aby si to na drzovku ohradili. A nezabudnite sa potom niekde rozculovat, ked protipravnym jednanim bude obmedzovat niekto Vas. V meste kde byvaju rodicia, si majitelia bytov v dvoch bytovkach ohradili pozemky okolo bytoviek. Urobili si tam zahradky, postavili ploty, nastrkali tabule sukromne pozemky. Len taka drobnost. Tie pozemky, ktore si ohradili patria druzstvu, patria mestu a patria par ludom, ktorych poznam a nikto z nich v tych bytovkach nebyva. Nikto z majitelov bytov tam nema pozemok a a minimalne s mestom ani sukromnymi majitelmi pozemkov nemaju uzavrete ziadne najomne zmluvy.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 vedenie obce ak si nedáš ofiko žiadosť ti môže poslať žiadosť na odstránenie čiernej stavby pod hrozbou pokuty ak ju neodstrániš do daného dátumu.... a ver tomu že tá pokuta ti potom príde... u nás v PK to zopár ludí zažilo na vlastnej koži keď si zveladili obecné kúsky pozemkov pred domami.... takže tieto macho rady si nechaj.. sú zbytočne zavádzajúce....radíš blbosti lebo sa ťa to netýka a prípadné problémy a nepríjemnosti nebudeš musieť riešiť ty..
Odpovedať
@asdfb no tak si chod k tej bytovke rozlozit deku a posed si tam. Ja nechapem tieto vlastnicke vztahy. Ked niekto vlastni 20m cesty a roztahuje lakte. Tiez v jednej casti Ziliny vlastny taky dement kusok cesty. Mesto islo opravovat cestu a on ich poslal do p-c ze to nemozu, ze to je jeho majetok. No na ktory k-t je mu ten kusok cesty? Dakde to po dvaciatom dedovi zdedil nic nedokazal a iba si honi ego. Tym sa chcem dostat k tomu, ze naco je obci predzahradka pred jeho domom? No ocividne na to aby tam tito retardi parkovali. Tak akoze naco je to dobre? Tym neurobi nikomu zle, prave jemu tu skodia. Ohradu by som tam nerobil, to je stavba bez SP na cudzom pozemku a s tym moze byt problem. Tym, ze tam da tie kamene tak OCHRANI majetok obce - travnaty pozemok pred parkovanim autami. Stale si tam deti mozu kopat loptu.
Odpovedať
@zipsuliak ja som si normalne urobil pred domom najazd. Neviem aku ohlasku by som tam robil na chodnik alebo na co? No chcel by som vidiet toho dementa co mi pride nadavat za to ze to pred domom vyzera pekne. Fakt nevidim nic zle na tom ked si clovek pozemok pred pozemkom zveladi. Vsak to je v obecnom zaujme. 1m chodnik je drobna stavba? to hadam ani nie, ci?
Odpovedať
@chrobak7 on si sotva zastane pol metra od vstupu na vlastný pozemok, ty tak parkuješ? Snáď zaparkujem mimo brány, nie? Alebo slovači málokedy dopne, lebo nemá čím? 😉
Odpovedať
@chrobak7 v tom máš úplnú pravdu, pokiaľ ide o neupravený terén. Len cudzie pozemky veľmi zveľaďovať nemôžeš, obec na to evidentne srr... ako obyčajne na Slovensku. Takže... Možno by mal v provom rade zakladateľ témy zájsť na obecný úrad a žiadať o skultúrnenie ich pozemku, ktorý mu špatí vstup do domu. A asi aj vybudovanie chodníka k bránke. To by už blbcom snáď docvaklo, že nezaberiem nieči chodník, ktorý je vstupom k domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 vidíš 😄 v Pezinku tam ľudia mali vysypaný makadam, poniektorí urobené skalky... každopádne určite to bolo krajšie ako tá 2 krát do roka kosená burina čo tam bola pred tým... mesto im poposielalo pekne príkaz na odstránenie inak budú platiť pokuty a tie teda neboli malé... 😄 sme na slovensku, nehľadaj v tom logiku 😄 keď si niekto povie že bude nezmyselne využívať svoju moc len preto že môže... tak to potom môže vyzerať aj tak ako v PK..
Odpovedať
@zipsuliak tak to je chore... Asi by som sa tam siel porozpravat s vedenim, ci planuju urobit nieco krajsie alebo o co im ide. Inak ohladom zveladovania obecneho pozemku to nie je take jednoznacne. Nemam v tom 100% prehlad ale pokial viem, tak sa ludia mozu starat aj o obecne pozemky. Viem to z prikladu toho, ze ak si das na obecny pozemok vcely, alebo ho pravidelne vykasas, tak po (asi) 10 rokoch mozes poziadat o vydrzanie prave na zaklade tej starostlivosti o dany pozemok. Musia to ale schvalit poslanci. Ale nechcem kecat, neviem to na 100%. Ako hovorim, stavbu by som tam nerobil. Zamkova dlazba je taka otazna. No tie kamene na zamedzenie poskodzovania obecneho majetku mi nepridu ani len v rozpore so zakonom.
Odpovedať
@igor256 my sme si museli dat odsuhlasit vjazd z cesty na nas pozemok referatom dopravy a argumentovali to tym ze keby niekedy nieco robili z cestou tak nam nabeh musia dat do povodneho stavu. Ked to nemas odsuhlasene tak cestu opravia ale na tvoj nabeh sa vykaslu. Tak isto moze obec prist a prave tam kde ty mas ten chodnicek neoficialne urobia zastavku. To ze to obce neriesia neznamena ze si hocikto moze hocikde stavat co chce. Myslim ze je najmenej napisat jeden 5riadkovy list so ziadostou ako sa potom rozculovat ked ti nieco znicia alebo nedaju do povodneho stavu.
Odpovedať
@zipsuliak mne nie je jasná jedna vec - ako je možné, že obec povolí stavbu domu, ku ktorému je vstup cez obecný pozemok a nevybuduje tam aj prístup k nemu - to jest pred bránku chodník a pred vjazd na auto spevnenú plochu...toto mi fakt hlava neberie.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 veď o tom hovorím, ak podáš žiadosť a schvália ju nieje problém 🙂 len tutok v PK ľudia žiadosti nepodali, urobili si to len tak... a niekto na meste mal potrebu dokazovať si svoju "moc" @jabadaba to hlava neberie ani mne...ale očividne je možné všetko 😄
Odpovedať
@igor256 "Viem to z prikladu toho, ze ak si das na obecny pozemok vcely, alebo ho pravidelne vykasas, tak po (asi) 10 rokoch mozes poziadat o vydrzanie prave na zaklade tej starostlivosti o dany pozemok." Starostlivost 10r o pozemok kde je jasne znamy vlastnik ti teda ani nahodou neumozni ziskat ho vydrzanim. To by bolo kadejakych fuserov ktori by obrabali inym luky/lesy.....
Odpovedať
@klimover § 134 občianskeho zákonníka hovorí: Vydržanie (1) Oprávnený držiteľ sa stáva vlastníkom veci, ak ju má nepretržite v držbe po dobu troch rokov, ak ide o hnuteľnosť, a po dobu desať rokov, ak ide o nehnuteľnosť. Nie je to také jednoduché, sú tam ešte nejaké podmienky, ale ani to nie je nemožné.
Odpovedať
@igor256 ale hluposti 🙂 najskôr je dôležité posúdiť, či ste oprávneným držiteľom tak, ako to ustanovuje § 134 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Definíciu oprávneného držiteľa ustanovuje § 130 ods. 1 veta prvá Občianskeho zákonníka. Podľa § 130 ods. 1 veta prvá Občianskeho zákonníka: Ak je držiteľ so zreteľom na všetky okolnosti dobromyseľný o tom, že mu vec alebo právo patrí, je držiteľom oprávneným. Z uvedeného teda vyplýva, že oprávneným držiteľom je len taký držiteľ veci, ktorý je s ohľadom na všetky okolnosti dobromyseľný o tom, že mu vec alebo právo patrí. Vo všetkých ostatných prípadoch potom ide o držiteľa veci neoprávneného, pričom podľa súčasnej právnej úpravy neoprávnený držiteľ nemôže nadobudnúť vlastnícke právo k veci právnym titulom vydržania. Este raz opakujem, ak vies ze pozemok tebe nepatri (a v tomto pripade o vlastnikovi nieje absolutne ziadna diskusia), ani ked sa neviem ako budes snazit, nemozes vyuzit statut vydrzania 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?