Ako riešiť kradnutie tepla v paneláku?

Ako sa vysporiadat so susedom v panelaku , ktory umyselne kradne teplo z okolitych bytov ? V rocnom vyuctovani bolo jemu nameranych 24 dielikov a ostatnym okolo neho cca 600 dielikov. Je to mladsi a dost arogantny chlap s priatelkou. Vsetci v panelaku mame rovnake byty rovnakej plochy.
Odpovedať
1
2
7
Máte digitálne merače? Vysvetli mi prosím princíp tých dielikov, resp. čo to znamená.
Odpovedať
mame digitalne merace , nerozumiem sice presne rozpocitavaniu spotreby podla tychto meracov, no na zaklade udajov meracov z jednotlivych bytov bol urceny pomer spotreby tepla , teda v pripade sporneho suseda 24 a ostatni cca 600. Viem ze podla novej vyhlasky dojde za rok 2010 k inemu pomeru rozpocitavania spotreby tepla, no vdaka neskutocnej arogancii tohto mladsieho muza nik z nas nema chut mu odpustit to, ze sme za neho vlastne zaplatili teplo v jeho byte.
Odpovedať
@s_mart Ak máte teda digitálne merače, je veľmi málo pravdepodobné, priam nemožné aby Vám tento sused "kradol" teplo. Ja osobne v byte oproti iným susedom mám menšiu spotrebu tepla vo svojom 4 izbovom byte a vieš prečo? Pretože v zime mám nastavené radiátory v troch izbách (spálňa, detská a pracovňa) len na temperovanie to jest na tej "snehovej vločke", resp. ak je veľmi zima tak nastavím na "1" alebo "2" čo udrží tých 18 stupňov. My sme tak zvyknutí, a všetci čo žijú v chladnejších krajinách Ti poviem, sú zvyknutí mať v byte tak. Jednoducho chodia aj doma teplo oblečení. V obývačke si udržujeme teplotu v zime 21-22 stupňov, čiže prakticky kúrime len v obývačke. Úspory sú markantné, na pohodlie sa nesťažujeme a zdraví sme. Musím Ťa ale upozorniť že i napriek tomu, že Váš sused má ako píšeš iba 24 dielikov oproti ostatným 600 dielikov , v skutočnosti to znamená, že i keď dielikov môže mať toľko, lebo taký je zákon a tak sa to i rozpočítava, že minimálne polovicu platí zo spoločného podielu - celkovej sumy. Až druhá polovica celkovej spotreby v dome sa rozpočítava každému podľa jeho vlastnej spotreby. Takže iba v tej druhej polovici sumy sa mu zohľadňujú tie dieliky. Čiže v podstate by sa dalo povedať, že nie Vy ostatní doplácate na neho, ale on dopláca na Vás. Nehnevaj sa na mňa za to, chápem, že ten muž môže byť arogantný a nepríjemný, a nemusíte ho mať v láske, ale ak si v byte nekúri, resp. kúri málo, je to jeho vec. Jedine že by to bol nejaký najsam IT špecialista, ktorý by dokázal ten software v merači ovplyvniť, čo si neviem predstaviť, veď merač má číslo, takisto sa tam zobrazujú kontrolné čísla, dátumy odpočtov, je to nepravdepodobné a hádam i technicky nemožné. Ešte raz sorry.
Odpovedať
Ahoj, my tiež mamé maličkú spotrebu tepla podľa meračov, pretože v zime takmer vôbec nekúrime. A tak isto by nás niekto moho obviniť... Ale načo mám prepánajána kúriť, keď mám v byte teplo a chodím aj v zime v kraťasoch? :-) Fakt to nerobím preto, aby som kradla teplo ;-)
Odpovedať
@s_mart aby som ešte upresnila pozrela som si moje vyúčtovanie. V jednom roku som dokázala mať v kuchyni spotrebu tepla 0 , v spálni spotrebu 18 v detskej spotrebu 10, v pracovni spotrebu 7, V obývačke som mala spotrebu niečo cez 200. Ak si zoberieme že čo viem ostatní susedia mali spotreby na svojich radiátoroch na každom okolo 250-300 (čísla predstavujú merné jednotky samozrejme), to neznamená že som im kradla teplo, ale to znamená, že oni kúrili viac ako ja, pretože niekto potrebuje mať v zime doma v celom byte konštantne 24-28 stupňov. A to je ten rozdiel v sume ktorý človek doplatí keď mu nestačí 18-22 stupňov v byte
Odpovedať
Bez urazky, dalej pisem vseobecne.... Nuz podla vyhlasky platnej minuly rok sa rozpocitavalo 30 percent podla podlahovej plochy a 70 percent podla spotreby z meracov . Pokial vsak ma niekto na termostatickom ventile nastavenu hviezdicku (co ma zabezpecit nezamrznutie media v systeme, nie 18 stupnov vo vykurovanom priestore) a ma v miestnosti 18 stupnov, to znamena ze jeho byt je vykurovany prestupom tepla z okolitych bytov, kde maju na termostatickych hlaviciach nastaveny vyssi stupen ako hviezdicka a teda majitelia okolitych bytov doplacaju na taketo setriace sa spravanie hviezdickovych majitelov bytov. Vyuctovanie za tento rok uz bude riesene inym pomerom 60-70 percent z podlahovej plochy bytu a rozdiel z udajov na meracoch tepla. A moj sused je tiez ten pripad, termostaticke venily nastavene na hviezdicke, cize sa mu neotvaraju, nakolko teplota v jeho byte neklesne vdaka susedom pod cca 7 stupnov, comu tento stupen - hviezdicka zodpoveda, teda realne ako tebe neklesne pod 18 stupnov.. Okrem toho vyuziva jednu izbu na susenie pradla, teda tam nonstop vetra. Mimochodom v IT a automatizacnej brandzi pracujem a ten dotycny isto nie, na to nema.... Ale musim ta sklamat, nova vyhlaska prinesie zvysene naklady na teplo aj tebe, makolko sa zvysi pomer rozpocitavania tepla podla plochy bytu.
Odpovedať
Co si pamatam, tak podla vyhlasky sa upravoval koeficient, ktorym sa nasobila hodnota na pomerovom meraci v zavislosti od toho, ci je byt na prizemi, ci je na vyssom poschodi, a na ktoru stranu ma orientovane miestnosti. Tymto sa mala zabezpecit aka taka spravodlivost t.j. ti, co su na nizsich podlaziach a maju izby orientovane na sever, tym padom musia kurit viac, tak ti maju koeficient najnizsi. Okrem ineho, na schodzi vlastnikov sa moze rozhodnut, ze sa nepojde podla vyhlasky, ale podla ineho kluca. I ked skusenost je taka, ze sa vacsinou ide podla vyhlasky.
Odpovedať
@s_mart bohužiaľ Ťa sklamem, ale po právnej stránke to čo popisuješ sa ako kradnutie tepla klasifikovať nedá. Samozrejme že hviezdička zabezpečuje temperovanie t.j. aby médiá v systéme nezamrzli, t.j. aby teplota bola viac ako 0 stupňov. Mne ale to udrží teplotu v miernych zimách na 18 ich stupňoch a silných zimách stačí na 1 alebo 2 stupni. Nikto nedopláca na nijaké šetriace opatrenia majiteľov bytov. Je to na Tebe aby si si nastavil kúrenie tak, aby si mal v byte 18 (spálne a pod.) až 22 (obývačka) stupňov. Ver mi. Keby si býval v rodinnom dome a nemal spoločné steny pomaly zo všetkých strán so susedmi, mal by si omnoho väčšiu spotrebu pri tom vykurovaní aké predpokladám. Je úplne normálne a štandardné ak si niekto udržuje v byte 18-22 stupňov. Je to odporučené lekármi ako i odborníkmi na zdravý spôsob života ako i ekonómami. Ostatné sa nazýva zbytočné prekurovanie. Jedna milá pani suseda sa nám tiež na schôdzi rozčuľovala za vysoké vyúčtovanie za teplo. Keď sme sa jej ako susedia snažili pomôcť a dopátrať k tomu prečo má takú spotrebu, vysvitlo, že pani potrebuje i teplo i čerstvý vzduch. Celú zimu kúrila naplno, a zároveń mala permanentne pootváraná na vetračku okná. Neuvedomila si, že jej takto teplo uniká.
Odpovedať
Profilova fotka
píšete tu o stupňoch v byte ... my máme termostatické hlavice aj merače na radiátoroch bývame v starom tehlovom dome aj keď máme hlavice celú zimu na 5 nedokážeme vykúriť viac ako na 21 stupňov /plastové okná/ radiátory máme stále len vlažné .. neviete čím to môže byť?
Odpovedať
@donya neviem kto je Vašim dodávateľom tepla. Ale je viacero možných príčin. Každopádne to treba reklamovať. To že radiátory máte stále vlažné, ak je to pravda ako píšeš, s najväčšou pravdepodobnosťou znamená, že dodávateľ Vám nedodáva teplo v kvalite, akej by mal, resp. ak dodáva v kvalite akej má, niekde na úseku medzi ním a Vami bude nejaká porucha. Treba po tom pátrať.
Odpovedať
@evikg áno ako vravíš. Ale rozhodnutia nesmú byť v rozpore so zákonom, a akékoľvek spoplatnenie alebo skoeficientovanie toho suseda ktorý šetrí by bolo protizákonné. Takisto nesmie byť zvýhodňovaný koeficientom niekto, kto sa domnieva, že sused mu kradne teplo. To je nezmysel.
Odpovedať
My kurime tak, aby sme v byte mali 20 stupnov, a nakolko sme cele dni v praci a doma len prespavame, znizujeme stupen na termostatickej hlavici,tak aby teplota v byte bola cca 18 st. nie vsak na hviezdicku. Nakolko vsak musime vykurovat prechladenu podlahu k susedovi, ktory ma vypnute hlavice, nase ventily musia prepustat viac tepleho media do radiatorov, tym padom mame vyssiu spotrebu. Keby sme vypinali radiatory na hviezdicku aj my, ani ten nas sused pod nami by tych 18 stupnov nemal , no a my uz vobec nie. Nakoniec v navode k hlavici su uvedene polohy na stupnici a teploty na aku tento termostaticky ventil reguluje teplotu v priestore . No ale to treba asi malicko chapat principy regulacie aby bolo cloveku jasne co to znamena a ake dosledky to v tom ktorom pripade ma.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ak si dobre pamatam, tak teplo stupa smerom nahor :-D t.j. ty ked kuris viac, tak "pomahas" vo vykurovani susedom nad tebou. Suseda pod tebou vykuruje jeho spodny sused. :-) A o kradnuti sa vobec hovorit neda, lebo iba vyuziva fyzikalne zakony. Ked ma v byte dotatocne teplo vdaka tomu, ze susedia okolo kuria ako blazon, tak predsa nebude kurit viac, len aby ostatnym spravil radost.
Odpovedať
teply vzduch stupa smerom nahor , pretoze je lahsi.... Tepelna vodivost, prestupy tepla ..., to je nieco ine....tiez fyzika. Mam par skusok z fyziky za sebou ....
Odpovedať
@s_mart to sú úplne minimálne rozdiely. Ako Ti potvrdila takisto evikg o kradnutí tepla nemôže byť ani reči. Fyzikálne zákony OK, dali by sa vypočítať odchýlky a kadečo, ale je tam toľko faktorov, že príčinnú súvislosť by si nedokázal. A hlavne nemá to v tomto prípade žiadne právne opodstatnenie.
Odpovedať
V podstate, keby vsetci v panelaku mali termostaticke hlavice na hviezdicke, tak v ziadnom pripade nebude ani v jednom byte teplota 18 stupnov. Vas sused naozaj vyuziva teplo okolitych bytov, na to vsak neexistuje ziaden zakon, ktory by mu to zakazal. V nasom panelaku sa rozpocitava teplo v pomere 30:70, krajne, prizemne a rohove byty maju koeficienty na kompenzaciu uniku tepla. Mam byt na najvyssom poschodi, v ktorom som mala celu zimu pustene radiatory na stupni 2 aj kad tam nebyvam. Dovod je ten, ze teplo ktore som tam minula by som musela zaplatit, aj keby som ho neminula. Tych 30 percent zaplatim vzdy aj ked neminiem. Druhy dovod je ten, ze nechcem, aby sa mi byt vplyvom nekurenia znehodnotil plesnami, alebo napucal nabytok.
Odpovedať
Profilova fotka
No tak podla tejto diskusie, sme my kradli teplo susedom asi 3 roky. Byvali sme na najvyssom poschodi a mali sme samostatny kotol a termostaticke cidlo, Plus sme si mohli regulovat aj radiatori. Za celu zimu bol kotol nastaveny tak, aby sa zapol, ak teplota klesne pod 19 stupnov. Poslednu zimu, co si pamatam sa zapol asi 3 krat - nadranom na chvilu. Ak by to bolo podla toho co pise s_mart, tak sme mali na termostate nastavit aspon 26 stupnov aby teda kotol kuril stale, a aby sme dosiahli normalnu teplotu, tak otvorit okno? Aby sme teda nekradli teplo susedom?
Odpovedať
s mart len by som chcela vediet ako ste sa dopatrali ze sused ma ten ventil ci co to je na hviezdicke? je to divne a nechapem co riesite? to ze vam akoze kradne teplo? to je pekna blbost podla mna. co ked ma rada chladnejsie? ma sa varit koli vam? myslim ze ak niekde nieje nieco napisane ze sa to nesmie tak je smiesne davat take obvinenia.
Odpovedať
Podla mna s tym ozaj nic nenarobis. Niekto ma rad chladnejsie, niekto chce behat po byte v trenirkach. Ked sme byvali v panelaku, tak ja som napr. mala uplne vypnuty radiator v kuchyni, na 1-ke v spalni a na 3-ke v obyvke. kedze s obyvackou nam susedila susedina spalna, kde mala ona tiez max na 1-ke, tak tiez by som mohla povedat, ze nam kradne teplo. A zase z druhej strany mali susedia zapnute vzdy naplno. Aj preto mi mozno v spalni stacilo na 1-ku. No kto sa dopatra spravodlivosti?? U nas bolo to iste napr. s meracmi studenej vody. Ked nam ich namontovali, ja som mala najnizsiu spotrebu v celom vchode. A to som bola dom na MD. Dovtedy vsetci dochodcovia pinadali, ze najviac minu "tie mlade s malymi detmi". No prisiel na psa mraz a videli, ze ja na rozdiel od nich setrym a mam usporne baterie a spotrebice... A rozdiel v kubikoch bol, veru obrovsky.
Odpovedať
@akvi moja reč :) až merače potvrdia kto, čo a koľko míňa. Podľa zákona nemožno nikoho nútiť aby kúril na 26 stupňov. Podľa zákona je človek iba povinný udržiavať v stave aby byt neznehodnocoval (neničil), resp. neohrozoval ostatných vlastníkov. Či si udržuje 18 alebo 26 stupňov v byte je jeho vec.
Odpovedať
Skuste si dat v samostatnom rodinnom dome termostaty na hvezdicku, dosiahnete tam 18 stupnov? Veru nie, dosiahnete 5-8 podla vyregulovania systemu. Potom ako je mozne ze v bytovke, panelaku ano? Celkom logicky, to teplo je prijimane z ineho zdroja a to prestupmi cez steny, stropy, podlahy od susedov, ktori nemaju vypnute termoregulacne ventily. A termoregulacny ventil funguje na principe, ze sa priviera alebo otvara podla toho aku ma nastavenu teplotu, napr 20 ( tomu zodpoveda cislo na hlavici ) a aka je skutocna teplota vykurovaneho priestoru. Ked su vsak steny, podlaha, strop vykurovaneho priestoru ochladzovane zvonka ( ako pri rodinnom dome, napr ) vznikaju na nich straty a regulacny ventil sa opat otvara aby bolo do priestoru dodane viac tepla, za ucelom dosiahnutia nastavenej teploty povedzme 20 stupnov. A tym vznika vyssia spotreba. Pokial by steny , podlahy , stropy, boli vykurovane aj z opacnej strany ( teda v bytoch ), uz na nich straty nevznikaju a tym padom je spotreba optimalna. Takze sa celkom lahko moze stat a velmi casto stava, ze vlastnik, hlavne vnutorneho bytu nezapina alebo malo zapina kurenie, ma v byte 18 stupnov a jeho susedia si nastavia na ventile 20 stupnov a rozdiel v platbach za spotrebovane teplo je obrovsky, radovo v stovkach euro . To nieje tak ako kedysi, ze sa neregulacnymi ventilmi na radiatore otvoril alebo privrel prietok a teplo sa valilo konstatne. Tieto venily reguluju. Zo skusenosti viem, ze mnoho uzvatelov ma problem tento princip pochopit , ale to nikomu nezazlievam. A prave na zaklade tychto faktov a faktu ze merace spotreby tepla prinasaju obrovske rozdiely v platbach, meni sa uz od tohto roku na zaklade vyhlasky podiel rozuctovania tepla. Mat vlastne kurenie v byte tiez nieje vyhra, velmi lahko na to moze majitel doplatit, ked sa v susednych bytoch nekuri. Bytovka, alebo panelak je jeden system a byty niesu od seba tak tepelne izolovane, aby kazdy uzivatel platil len za taku tepelnu pohodu aku pozaduje a ma. A pojem "kradnutie tepla" vznikol s prichodom digitalnych meracov , trestny cin to nie je, aj ked poskodenym vznika strata viac ako 260 euro co je hranica trestneho cinu.
Odpovedať
tato tema by sa mala volat potrebujem sa postazovat na susedov. to je to jedine co mozes urobit. 8-(
Odpovedať
Asi mas pravdu, lebo pre kazdeho je priorita jeho vlastna penazenka, bez ohladu na dosah na druhych. Bez zaujmu pochopit principy. Doporucujem teda vsetkym v zaujme pochopenia skusit sa dohodnut a vsetci si nastavit na radiatoroch hviezdicku. Ak to funguje tak, ako si mnohi myslia, ze budeme mat vsetci 18 stupnovu teplotu v bytoch, vlastne sme vynasli Perpetum mobile. No nic, doplatim svoj nie maly nedoplatok za teplo a dalsiu zimu budem kurit opat na 20 stupnov a s potesenim na srdci, ze moj sused si uziva 18 stupnov s o 300 euro plnsou penazenkou ako ja . Vsak co by som neurobila pre blizneho svojho. Papa.
Odpovedať
@s_mart vstahy so susedmi su jedna velka kapitola v zivote cloveka. niekedy je to o peniazoch , inokedy o inom. mna kazde rano o 7:00 budi susedov pes svojim asi 120 decibelovym stekotom. neexistuje aby som sa jeden jediny den vyspala.... a co mam robit? mam zastrelit toho psa alebo suseda ]-(
Odpovedať
@zelinka_v jj mas pravdu, avsak vsetci co zijeme takto na hromadke v panelakoch by sme sa mali naucit TOLERANCII a SLUSNOSTI vo vsetkych aspektoch a mali by sme si ludi okolo seba vazit, nie ich zneuzivat, obtazovat (hlukom, smradom,neporiadkom...) a podobne. Ale to sa asi nezmeni, lebo sme ludia a ludia.
Odpovedať
@s_mart ja zijem v rodinnom dome ;-) takze mame od suseda okrem toho psa aj take potesenie ako je hnojisko hned pri plote. a to ti poviem kravsky a kozi hnoj voni fakt naadherne. preto mi kradnutie tepla nepripada ako nejaky extra problem ;-) ....na susedov sa proste neoplati minat energiu!!!!
Odpovedať
ved to je dovod preco chodim na tuto stranku, dala mi obrovsku spustu inspiracii, cim vsetkym tu dakujem a zrekonstruovali sme si starorodicovsky dom, kde sa dufam coskoro prestahujeme. Za nikoho nebudem platit uhradu za teplo, nebudem musiet ako nefajciar nonstop dychat cigaretovy smrad, pocuvat vsetky mozne aktivity z okolitych bytov a stretat vo vytahu cloveka ktory uz nevie co so sebou, prekracovat cestou k svojmu domovu vsakovaky bordel.... I ked mnohi ludia aj z nasho panelaku mi chybat budu. Ludia okolo nasho rodinneho domu uz hnoju neholduju a psi mi akosi k tej dedine patria. Nie je nad to, ako si vecer vypocut "Dogs od Pink Floyd" nazivo .Viem ze aj medzi susedmi na dedine su rozne nedorozumenia a spory, ale ludia tam k sebe maju blizsie a neschovavaju sa za anonymitu. Travili sme v tom dome roky vsetky svoje volne chvile, tak su mi jasne pozitiva takeho byvania, ale najde sa aj nejake negativum. A vdaka rekonstrukcii, doslednemu zatepleniu a vyregulovaniu kurenia nas isto necakaju take vydavky za kurenie ako v panelaku .
Odpovedať
s mart bez urazky len som nepochopila ze preco si to tu chcela riesit a preco ste to neriesli na domovej schodzi napr. aj ked si myslim ze by ste boli bezuspesny ale pokecali by ste si mozno o tom. niekedy sa mi nepaci ked niekto zalozi temu ktora je napr o susedovi a hned ho ocierni ako je arogantny a neviem co. asi si este nemala suseda ktory po tebe strielal zo vzduchovky alebo takeho co ked zavesis biele pradlo na balkon a drzo si klepe z cigarety popol dole alebo ma na balkone kybel do ktoreho zlieva tyzden odpadky z obeda a ked je plny kvape ti to na okna a veci.... ale myslim ze toto naozaj je nevyriesitelne. mozno ak by ste pokecali tak by sa to vyriesilo dako.
Odpovedať
Na schodzi sa to riesilo, dokonca pan bol pozvany na koberec radou SVB , pretoze takto poskodeni sme boli jeho traja susedia. Nepochodili ani oni . Viacmenenj kvoli nemu rada spolocenstva vyvesila na spolocnu nastenku tabulku so spotrebou tepla jednotlivych bytov a mesacnymi uhradami. Spotreba tepla medzi bytmi je rozna, no tak vyrazne nizka resp. nulova je len u toho pana. Co samozrejme negativne ovplyvni inych. Pod nim zije starobna dochodkyna, sama, a musi taktiez uhradit zvysene naklady za teplo. Nebudem komentovat jeho neustale agresivne chovanie voci nam . Len pre zaujimavost jeho naklady na byvanie su menej ako dvojtretinove ako nase a ako tej pani dochodkyne. Tak nemyslim, ze taketo spravanie sa by sa malo tolerovat. Pokecat som sa snazila aj ja...no way . Ale neexistuje riesenie, mas pravdu. A pripady co popisujes ty tiez nie su radostne.
Odpovedať
@s_mart ale veď stále to je také ťažké pochopiť? Vy nie ste z právneho hľadiska poškodení. Je úplný nezmysel čo tu tvrdíš o tom že na neho doplácate. Nedoplácate. To by skôr on mohol povedať. Ale takisto nemá nárok žiadať platiť len to čo spotrebuje. Lebo určité percento nákladov platíte všetci spoločne rovným dielom. Čiže i sused sa podieľa na Vašom teple, ktoré on nemá. A ešte bývate nad ním. U neho je doma je isto teplejšie než v pivnici pod prízemnými bytmi. Prepáč ale sú to malichernosti.
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?