Zateplenie palachového stropu.

Zdravím vás a prajem vám pekný deň ,viem,že tu na fóre sa to riešilo xy krát,čo som sa dozvedel z googlu ,ale nikde som nenašiel totožnú situáciu ako mám ja . jedná sa o to,že sa chystám na sadrokartónové stropy v staršom rod. dome ,terajšie stropy sú tzv. palachové čiže skladba je tam omietka + rabic ,dosky,20cm vzduchová medzera a zas dosky a 5cm poter . Prerábku týchto stropov plánujem realizovať spôsobom,že sa obije omietka a strhnú spodné laty a priestor ktorý získam ošetrím náterom a potom medzery medzi trámami vyplním 20cm vatou pod ňu dám kontaktnú paronepriepustnú fóliu pod ňu konštrukciu na sdk a ešte raz "pro sichr" hliníkovú fóliu priamo pod SDK , čo je pre mňa otázka ,že či na strane z povaly kde je latovanie a poter ,bude rosný bod na poteri a bude sa to odparovať,alebo sa to zrazí vo vate ? Za informácie veľmi pekne ďakujem.
Odpovedať
@jabbahutt keďže budeš mať zo strany interiéru parozábranu, ešte k tomu zduplovanú, nebude sa ti mať čo zraziť v tej konštrukcii stropu. Ale 20 cm vaty je málo, daj ešte na poval ďalších 20 cm. A čo sa týka tej hliníkovej parozábrany, tá má význam len vtedy, ak je medzi ňou a SDK aspoň 3 cm medzera. Ak sa budú dotýkať, bude mať rovnaký efekt, ako obyčajná parozábrana
Odpovedať
@jabbahutt treba to vypočítať, na webe sú volne prístupné programy na to, ale je vyokopravdepodobné, že kondenzačná zóna bude vo vate. To ale neznamená, že by to mal byť zásadný problém, lebo ak bude dobre spravená parozábrana tak ti tam veľa vlhkosti prúdiť nebude a betón je difúzny, takže ročná bilancia ti vyjde pozitívne.
Odpovedať
Profilova fotka
@jabbahutt zbytočná robota, na omietku parozábranu, na poter izoláciu
Odpovedať
priživím sa pri tejto téme...ak zhodím stropy, ponechám priznané trámy a na vrch trámov nabijem palubovku stačí potom na to položiť parozábranu + vatu + na vrch ešte nejakú fóliu? Podkrovie nebude pochôdzne
Odpovedať
@spankor Áno, môžeš to tak spraviť. Len v tých priznaných trámoch bude veľa dier po klincoch...
Odpovedať
@jakino aha, tie diery to ma nenapadlo, ale po prebrúsení by sa to snáď dalo nejak zatmeliť. Veľmi sa mi páčia také staré drevené stropy s priznanými trámami tak keď budem robiť komplet rekonštrukciu tak by som sa s tým vyhral. Na vrch vaty ktorej by som dal 40 cm treba dať difúznu fóliu alebo stačí nejaký igelit proti prachu a bordelu?
Odpovedať
@spankor igelit určite nie. Buď nič alebo difúznu fóliu. Ja na vate nemám nič...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám tiež v starom dome palachovy strop takého istého zloženia len miesto betónu mám asi 15-20cm Hliny uvažoval som že to zateplim len tak že na hlinu položím vatu...bude to tak dobre? Bude to mať význam? Alebo ako.to spraviť najlepšie?
Odpovedať
Profilova fotka
@spankor diery po klincoch tomu daju spravnu patinu kedze sa ti pacia stare tramy je to priam ziaduce .
Odpovedať
@wolodymyr no veď uvidím ako to bude napokon vyzerať, aby to potom nebilo do očí staré hrady a na tom nová palubovka :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@spankor drevené stropy sa uzatvárali dvomi vrstvami dosiek, spodná bola s medzerami a medzery boli prekryté druhou vrstvou. Do vzniknutého otvoru medzi spodnými doskami a druhou vrstvou sa dávala motlitebná knižka alebo odkladali drobné predmety. Alebo sa to uzavrelo odrezkami dosiek. Záklop sa uzavrel hlinenou mazaninou. Na to išlo seno alebo slama. Nepoznali parozábranu, kondenzačná zóna vznikla v izolácii zo slamy, ale tá sa vedela so zmenou vlhkosti vyrovnať. To MV nedokáže, preto treba na dosky parozábranu.
Odpovedať
@jan45 presne viem čo myslíš, na starých domoch som to tak videl to prekrytie dosiek, ale keby som dal len jednu vrstvu nemalo by to mať vplyv na funkčnosť. Možno sa s tým nakoniec pohrám a poprekladám to v dvoch vrstvách, bude to krajšie aj keď o čosi drahšie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@spankor dosky stačia ohobľované, určite budú lacnejšie ako palunovka prekrytie stačí 20 % , to je rozdiel v cene, kedy sa to ešte oplatí. Ale palubovkou sa nedá dosiahnuť patina . Dala by sa, keby sa dosky predtým prekefovali a opálili.
Odpovedať
@tomasvrabel Áno, môžeš to tak spraviť
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino ďakujem za radu a ako najúčinnejšie bojovať proti kunam aby nešli do tej vaty?
Odpovedať
@tomasvrabel Nijako. Kde sú kuny, tam nie sú myši ;-)
Odpovedať
Veľmi pekne ďakujem za odpovede ,no a k veci, ja tam mám stropy 2,5m čož je podľa mňa už taká najnižšia hranica ,čiže aspoň tých niekoľko cm z podbitia a omietky do plusu sú mi k dobru a navyše potrebujem prekontrolovať tie hranole čo sú pod tým...jeden strop som už strhol a počistil a došlo na moje obavy,strop bol riešený tak,že drevenná palubovka hrúbka 4cm nabitá na omietke a doskách hej..išlo to všetko dolu a pod tými vrchnými doskami bolo asi tak 500 šúlkov od kukurice :D a kopec bordelu ,čiže kebyže to tak nechám je to krása čo má človek nad hlavou :-x navyše som zistil,že hranoly ktoré tam sú,sú vložené v stene a nad dvoma je diera cez ktorú vidím von do podhľadu :D čiže krása ...riešim teraz,čo by sa stalo kebyže nahradím vatu 20cm polystyrénom ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?