Vlhnutie sadrokartonu pod stropom

Zdravim, na dome obdlznikoveho tvaru mame "vyklenok" ktory sluzi ako jedalensky kut. Nad tymto vyklenkom je z hornej strany pultovy otvoreny balkon. Vsimol som si ze sadrokarton pod tymto vyklenkom vlhne, na roznych miestach sa tam robia flaky, ako postupne kvapka voda. Pochybujem ze je to zo zatekania, deje sa to aj ked dlhsie neprsi a zhorsuje sa to ked znizime kurenie alebo sa vonku ochladi. V strope som musel vyrezat cca 5cm otvor, lebo sadrokartonari tam zabudli kabel na svietidlo, pricom som musel prerezat aj parozabranu. Tuto dieru mam este otvorenu, lebo ten kabel potrebujem posunut, potom ju opravim. Zatial vsetko ukazuje na kondenzaciu vodnych par ktore sa medzi sadros a strop dostanu dierou. Moze ale byt, ze ta balkonova cast je zo spodu o dost chladnejsia, preto by som sa rad poradil, ci by nebolo vhodne dane miesto zvnutra zaizolovat napr mineralnou vlnou alebo polystyrenom. Strop je vyrobeny z betonovych prefabrikatov, na hornom poschodi je podlahove kurenie. Na prilozenych fotkach som zvyraznil vlhke miesta, aky postup (idealne od najmenej invazivneho) by ste mi doporucili? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
zaizolovanim vatou to paradoxne len zhorsis :). Sposobis tym totiz, ze teplota tej konstrukcie este viac klesne (kedze izolaciou zabranis aby sa konstrukcia ohrievala zvnutra). To by si musel izolovat z vonkajsej strany, ale to je pri balkone trosku narocnejsie. Takze co najrychlejsie dat do poriadku tu parozabranu.
Odpovedať
Dakujem za radu. Je pre mna ale tazko pochopitelne, odkial sa ta voda dostava tak bodovo na sadrokarton, kedze v mieste vyrezu som parozabranu nasiel. Vyzera to ze parozabrana tam teda nejaka urcite je. Ak by teda voda kondenzovala na betonovom strope a kvapkala dole, ako by mohla "prekvapkat" cez parozabranu? Iba ak by nejak stiekla medzi foliu a sadros... Uvazujem urobit dalsiu dieru na jednom z tych zatecenych miest a overit, ci tam folia naozaj je a pripadne pozriet strop...ma to zmysel, alebo radsej len opravit a uzavriet?
Odpovedať
No ja by som mal srdce na mieste iba ak by som dal dole celý sadroš na danom mieste a skontroloval parozábranu detailne.
Odpovedať
@sneko tiez si myslim... nad tym sadrokartonom to asi nebude vyzerat vobec dobre.
Odpovedať
Ak nad tym je podlaha balkona, skontrolovat aj hydroizolacie a tepelne izolacie. Drzim palce, aby to bola iba parozabrana, to bude vtedy najmensi problem. Taketo srandy chronicky zatekaju. A este to mas umocnene tym rohovym oknom.
Odpovedať
Profilova fotka
@denbraven Kolko máš tepelnej izolácie z vrchu na balkóne lebo mi príde že to je tepelný most celý ten strop voda skondenzuje a ak je zle urobená parozábrana napríklad je prepichnutá závesmi pre konštrukciu sadrokartónu stečie a vznikajú mokré miesta
Odpovedať
@denbraven ten bod nebude nahodou okolo skrutky, ktorou je SDK pripevnene?
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko prosim ta a kolko izol by tam cca mohlo byt.mam nieco podobne nad izbami terasu,z vrchu je 16cm EPS100.vnutri budem robit sadrokarton,kolko vaty potrebujem z vnutornej strany?Max tam vojde 20cm.
Odpovedať
keby to bolo zrazanlivostou vzduchu nazrazana voda by sa dostala do cd profilov a bolo by to vydno na samorezkach ;-)
Odpovedať
Prikaldam este par detailov, ktore ma medzicasom napadli... - to bodove vlhnutie sa zrejme naozaj deje v oblasti srobov do profilov - ale iba na tej pravej strane - viditelne vlhnutie sa deje iba na pravej polovici toho stropu, tak ako som zakreslil na prvej fotke, na lavej strane nic - o izolacii tej balkonovej platne nemam ziadne info, ak sa pouzilo to co je v projekte, tak zabrana tepelnych mostov by mala byt sucastou toho stropneho systemu - zial nemam blizsie info - zlozenie balkona zvrchu som dokoncoval sam - je tam dlazba, lepidlo, 2K hydroizolacia, penetrak, cca 5cm betonovy poter, nasledne povodna IPA a samotny balkon - potencialnym problemom mozu byt stlpiky zabradlia ktore nie su kotvene zboku, ale zvrchu. Okolie stlpikov som sice vytmelil polyuretanovym tmelom, ale moze stacit minimalna trhlina a voda sa tlaci dnu Co by ste navrhli ako dalsi postup? Pripadne poznate nejaku serioznu firmu z BA a okolia, ktora by sa na to vedela pozriet?
Odpovedať
@denbraven konstrukcia je vo svojej podstate chronicky problematicka. Zhora nemal byt EPS pod poterom? Platna vtedy premrza, a zospodu kvoli vate slabo prehrieva. Aj ja rad spoznam firmu, ktora sa do toho pusti. Radsej by som sa spolahol na vlastne sily. Zabradlie moze zatekat alebo premrzat.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, konečne som našla takú tému, ktorá sa týka aj nás. Tiež máme takýto problém. Akurát v tom že nám sa tie fľaky objavili v obývačke, kúpili sme si byt všetko bolo OK akurát že nad nami má sused terasu a začali sa nám robiť takéto bodky, viete nám poradiť?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@erikabud Riesenie je jednoduche... Slusne navstivit suseda, aby si dal terasu do poriadku... Ak to neprejde, tak navstivit pravnika... :-D
Odpovedať
@erikabud sused je povinny to opravit
Odpovedať
Profilova fotka
no my sme tam už pár krát boli aj vymenil dlažbu aj vravel že niečo tam urobil no nevidíme žiadny rozdiel, stále robí tie škvrny, no budeme sa musieť s ním zase porozprávať a ukázať mu to, robí to väčšinou keď prší alebo nasneží.
Odpovedať
Ked su letne palavy a mesiac bez dazda tak nic? To mi je divne... :-p :-D
Odpovedať
Profilova fotka
no v lete to nerobí :P v lete máme strop čistý no nemôžme ho do nekonečna maľovať a v zime zase problém.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Možno neskoro reagujem,. ale dakomu inému to pomôže. Veľkou chybou je, že "profik" vyhotovil nasledovne konštrukciu: od spodku je sadrokartón, potom nahodí parozábranu, potom je tam konštrukcia a na nej vata, a zhora a strop ma pred tým popoťahované elektrické káble a nedaj bože, upevnené klincom, aby mu držali. A potom je už len studený strop. Čo a udeje? klinec sa schladí lebo je v studenom betóne, a pod stropom začne kondenzovať, lebo vzduch pod stropom ma teplotu vyššiu ako ľadový klinec. a začne kvapkať. Na niektorom mieste sa musí fólia lepiť, Ak je dobre zalepená, tak voda steká až ku stene,,, ak je niekde štrbinka v lepení jednotlivých parozábranových fólií tak tam preteká. To istí robí aj samotný kábel, alebo iné skrutky, čo nemajú čo robiť v konštrulcii. Elektrická kabeláž sa má totiž ťahať schovaná pod vatou. Tak isto všetky šróby čo sú v stene či v strope, musia byť v umelej hmoždinke, aby neboli ľadové, inak by kondenzovali. Všetci s tým majú problém, Jednoducho, elektrina sa robí skôr, a lenivý majster na sadrokartón si nedá námahu, aby tie káble následne schoval pod minerálnu vatu. AK je tam aj minerálna vata, bude celá presnivá a premočená. Odporúčam vyrezať kúsok sadrokartónu a nastoknúť malú Endoscope kameru z eBay do 10e, a odsledovať zdroj.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?