Nosnost domu druhe podlazie

Dobry den, kupili sme RD, na druhom podlazi je spalna, kde sme si objednail nabytok z masivu, ktory ma dokopy asi okolo 300 kg. Mam vsak obavu o celkovu nosnost stropu, kedze je to nie je prizemie ale druhe podlazie.. Vie mi niekto poradit ako sa dopatram k tomu, ci dom toto zatazenie zvladne? Je to dvojpodlazny dom, nosne tvarnice su velox + polystyren, hrubka muru 50cm. Stropy zelezobetonove monoliticke. Dakujem za radu/usmernenie ako sa k tej info dopatram
Odpovedať
Profilova fotka
@veronero: asi jedine statik poda fundovanu odpoved...ostatne budu len dohady ale, 300 kg je podla mna nie az tak vela....to 4 chlapi maju tolko...aj ked nestoja stale na jednom mieste ano ale zas nemaju tak rozlozenu hmotnost ako nabytok... ale...aj toto je len moj dohad takze plati co som napisal prve :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ak by to bolo 300t, potom by som sa obaval. Ak by mal byt problem 300kg, potom by som tam radsej ani nespal. :-)
Odpovedať
@veronero Zavolaj 3-4 susedky a choďte do tej izby na poschodí. Postavte sa na miesto, kde budeš mať posteľ. Ak vás to unesie, tak nie je problém. Ak sa prepadnete cez podlahu, tak objednávku zruš. :-D :-D Nikto z nás nevidí ten dom a už vôbec nie hrúbku podlahy. Ale ak píšeš, že je to ŽB monolitický strop, tak si nemyslím, že by neuniesol 300 kg ťažkú posteľ.
Odpovedať
@veronero V prípade, že otázka nie je len zámienkou pochváliť sa pekným nábytkom urobil by som to takto: Do stredu pivnice, čo je pod izbou, hore na plafón by som zavesil olovnicu tak aby koniec olovnice dosiahol 10 cm nad podlahu. Potom, keď sa privezie a rozmiestni nábytok a zaťaží podlaha v izbe ešte o ďalších +300 kg by som zišiel do pivnice a zmeral priehyb podlahy t.z. o koľko sa zmenšila vzdialenosť olovnice od zeme. Ak priehyb by bol do 2 cm tak je to všetko v poriadku, ale ak by bol nad 2 cm tak by som plafón dočasne podložil dreveným kolom, pričom neskôr by som tam v pivnici postavil priečku.
Odpovedať
@veronero 300 kil nabytku na zelezobetonovej platni. To akoze fakt mas obavy? A mury? Vsak tie su dimenzovane na to aby okrem vahy domu, strechy, zariadenia a obyvatelov uniesli aj 70 cm mokreho snehu. Plosna nosnost zelezobetonu je niekolko 100 kg na meter stvorcovy. Kedze ten nabytok nebude svojimi 300 kilami posobit na jednom mieste jeho hmotnost sa rozlozi a zdaleka nebude zatazovat stropnu konstrukciu nad jeho unosnost. Kebyze sta davali 300 litrove akvarko, tam by bolo treba uvazovat nad hranicnym zatazenim stropu a muselo by byt umiestnene niekde pri stene, ale komoda, skrina pri stene a postel aj s vami dvoma v dynamickom rezizme uzivania niekde blizko stredu izby nemoze znamenat pre stropnu konstrukciu zhotovanu tak ako sa ma absolutne ziadny problem.
Odpovedať
@veronero pobavili ste ma dakujem
Odpovedať
Obložila som kúpeľňu granitom a takúto otázku som si nepoložila ( ale zaoberali sa tým kompetentní)... V drevodome... Samozrejme že to unesie ten dom ak je normálne postavený, ak nie tak by som tam ani nechodila :) v byte keď si dá človek nábytok do izby tiež sa bytovka nezrúti, ved 300 kg nie je veľa.. len maly šatník mojej dcéry má 100kg.
Odpovedať
Profilova fotka
a ja planujem na chodbu 800 litrove akvarko :-D samozrejme pod nou je este pivnica
Odpovedať
@y2k sprav akvarko rovno z pivnice :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@nevyxxx: no urcitu obavu ze to tak dopadne mam veru :-D ale uz som sa pytal aj architekta aj statika...sice nic konkretne nepocitali ale povedali ze v pohode :-D
Odpovedať
@y2k no prinajhorsom budes mat rybnik v pivnici :-D :-D dufajme, ze ten statik sa nevola Turcani https://www.aktuality.sk/clanok/51127...
Odpovedať
@veronero pri návrhu stropnej konštrukcie sa uvažuje s úžitkovým zaťažením 150kg/m2 po celej ploche miestnosti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@spiderhst a niekedy aj 200 - 300 :) v minulosti 40-50 r. dozadu stupeň bezpečnosti pri navrhovaní žb konštrukcii bol vyšší ako teraz, keď sa na všetkom šetrí :)
Odpovedať
Pacil sa mi ten vtip s tou olovnicou :-DD ak si v kuchyni pod spalnou vzdy v strede miestnosti odrete plesinu, vratte nabytok :-D Samotna zelezobetonova platna ma xy ton. Ak do spalne nekupis 300 kilovu basu z masivu, ktora ma na spodku bodak tak mozes mat aj 1000 kilovu postel :-D ak by sa mi mali prehybat stropy pod 300 kilami tak zvazujem vymenu domu a nie nabytku
Odpovedať
@janetbla uplne naopak... praveze dnes je trend vsetko predimenzovane pre istotu este predimenzovat, ze @jan45? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@veronero 300kg? a "Stropy zelezobetonove monoliticke. " si predstav ze ti pridu na poschodie 4 chlapi (viac ako 300kg spolu a budu si podavat ruky (teda budu celkom blizko) mala by si obavu o takuto situaciu? - ze ich strop neudrzi? :) sama si odpovedz ;-)
Odpovedať
@richard71 ja by som mal skôr obavu z detí keď začnú skákať. Vtedy je to dosť aj na pevný strop.
Odpovedať
@richard71 ty si predstav, ze tito 4 chlapi hraju karty sediac pri 200 kilovom stole na 25 kilovych stolickach... vahu kariet nemusime brat do uvahy :)
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 vtedy asi skor prasknu nervy ako strop :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan no a este ked ma niekto eso v rukave... to ma najvacsiu vahu :-D
Odpovedať
Nábytok z masívu by som vrátil a kúpil bukasový.Predsa len má menšiu hmotnosť.Čo sa týka olovnice tak mne sa deka prehýba aj o 5 cm,Normálne cítim ako pruží pod nohami :-D
Odpovedať
V poriadku, dakujem, vidim ze sa to tu vzdy zvrhava na vysmech. Netusila som aka je nosnost a ako je dom dimenzovany, tak pre istotu ta otazka.. Tym ktori pomohli, dakujem. Tym ktori sa vysmiali, nerozumiem. Radsej sa spytam zbytocnu otazku, ako raz urobit nieco olutovat, nie?
Odpovedať
tak na to si treba zvyknúť, že sa tu nájdu aj takí, čo sa budú smiať no ak niečo nevieš, treba sa spýtať. takže si z toho nerob nič :)
Odpovedať
Profilova fotka
@veronero to sú také predvianočné odreagovania, neriešite nič závažné a preto sa odborníci usmievajú. Pre Vás : pri výpočte stropu RD sa počíta nahodilé zaťaženie napíšem to po starom 200kg/m2 a ešte sa násobí nejakým koeficientom, takže Váš nábytok to nedosiahne.
Odpovedať
Profilova fotka
@veronero niekedy sa bralo nahodile 150kg/m2 (nasobilo sa x1,3) dnes je to 150 az 200 kg/m2 a sucinitel je 1,5. Nemajte obavy.. alebo jednoduchy prepocet je "celkova hmotnost nabytku v izbe / plocha = zatazenie". Ale mozte byt v klude. Raz som to len tak pre zabavu spocita a tych 150kg/m2 pre celu plochu sa skoro neda dosiahnut.. Sice sa vam tu smeju, ale je dobre, ze sa tym zaoberate. Lebo 99% "expertov" nato kasle. A potom sa stane situacia ako v lete. Prisiel som ma byt, ze treba spravit posudok ci mozu dat 12 mm dlazbu do bytu.. vojdem do bytu a tam v strede izby paleta na ktorej bola dlazba vo vysky pasa s rozmerom 1,2x0,6m .. spolu skoro dve tony. Az ma oblial studeny pot.. a ked som majitelke povedal, ze moze byt rada, ze to nema u suseda pod nou.. tak nechapala.. ale nepriamo vykonala zatazovaciu skusku :-D. A este pre "odbornikov-rejpalkov" - keby sa stropy nepocitali ako sa pocitaju a nemali rezervy ake maju, bolo by rocne x-mrtvych "hlupakov" .. takze tolko k statike :-D :-D
Odpovedať
@sidewinder však tak spadli aj tie garáže na 3nity a dali to na tričko statikovi zTomcanimu..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?