Výber strechy: rovná vs. valbová - rady a tipy

Zdravím. Nevieme sa rozhodnúť akú strechu zvoliť. Rozmýšľame nad rovnou strechou a nad valbovou strechou. Domček bude na dedine neďaleko mesta, podpivničený dlhší bungalov. Poprosím nejaké rady.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sonabel:

Zdravím. Nevieme sa rozhodnúť akú strechu zvoliť.…
@sonabel je to aj vec vkusu, ja napriklad malokedy vidim pekny dom s rovnou strechou 🙂 navyse za mna osobne aj rizikovejsia na kvalitu realizacie.
Odpovedať

@sonabel rovna lepsie izoluje. A ked do dosky das chladenie, tak mas v lete prijemnu klimu a nemusis to riesit jednotkami co ta ofukuju.
Odpovedať

@sonabel Rovné strechy sú teraz dosť v móde,na Sk ale nie je veľká tradícia rovných striech,na dedine už vôbec nie. Ja osobne určite rovnú nie. Dôvodov a porovnaní máš na webe milión. Niet nad peknú strechu a ešte krajšiu krytinu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wivik:

@sonabel rovna lepsie izoluje. A ked do dosky das…
@wivik Rovná lepšie izoluje? Teoreticky možno. Esteticky neporovnateľné.
Odpovedať

@sonabel V Územnom pláne nie je definované, aké strechy v danej lokalite majú byť? Ja len, aby ste s rovnou, pultovou "nenarazili" na SÚ.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andynr:

@wivik Rovná lepšie izoluje? Teoreticky možno. E…
@andynr tak beton plus izolacia ku izolacii a nejakej krytiny tak myslim ze hej. Aj z vlastnej skusenosti. Chodila som pratat nas dom v lete ked sme este nemali exterierove zaluzie a dalo sa vydrzat. Ked sme boli a spali u niekoho s krovom, to sme isli umriet. A vsetci postupne si dorabaju klimy.
Odpovedať

@andynr tak beton plus izolacia ku izolacii a nej…
@wivik Tak ja mám dom s krovom 35r.,okná som menil,škridlu Tondach,izol.v strope 20cm,izol.v streš.plášti 18cm,povala strop plný záklop,samotná povala bez izolácie,všetky okná na juh+ západ tienené markízami+inter.žalúzie,celý dom obložený červ.smrekom 2 vrstvy. No a keď v noci v lete a ráno vetrám,tak aj v podkroví som nikdy nemal viac ako 26st- 27st.a to v tých najv.horúčavách,bežné pod 25st. Plus v záhrade okras.stromy,aj veľmi veľké-spolu kríky,stromy okolo 150. Klímu som inštaloval až min.rok. Takže veľmi záleží na tom ako je dom postavený,doplnky,záhrada a pod.a paušalizovať sa preto nedá.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@sonabel V Územnom pláne nie je definované, aké …
@frantisekca Áno,bežne to tak v UP býva.
Odpovedať

@wivik Tak ja mám dom s krovom 35r.,okná som me…
@andynr lenze si musel nainstalovat klimu. Ja mam v dome celorocne 23. Pri 26 st by som umrela. Ked nam v dome teraz v lete splhala na 24 uz mi komfortne nebolo. Takze za mna neocenitelna pridana hodnota zb strechy - chladenie. A neverim ze dosiahnes rovnake klimy pri tychto dvoch typoch striech bez dodatocneho chladenia. A aby si si nemyslel ze mam nejaku vyhodu vramci orientacie domu, tak izby su na juh a zapad, plus v streche okna. Za mna ma viac vyhod zb strecha ako krov.
Odpovedať

@andynr lenze si musel nainstalovat klimu. Ja mam…
@wivik Ty máš v dome celoročne 23 a ničím nechladíš,keď je vonku 35 celý mesiac,napr. ako min.rok v júli, v noci cez 20. ???? A ty máš bez chladenia 23... Hádam ma nemáš za blba,ibaže by si bývala pod zemou alebo v jaskyni... Mimochodom,tých 26 mávam len počas extr.horučav a to len v podkroví. Štand.býva 23/ 24, na 1. podlaží 23,prízemie 22.
Odpovedať

@wivik Ty máš v dome celoročne 23 a ničím nechla…
@andynr - dcéra býva na najvyššom poschodí našeho "činžiaku" pod sedlovou strechou. Nemá klimatizáciu, dokáže udržať teplotu do 24°C. Cez deň zatiahne čo sa dá - celé noci vetrá dokorán, v oknách má jemné sieťky. Kto ťa za čo má alebo za čo sa máš Ty je Tvoja vec.
Odpovedať

@wivik Ty máš v dome celoročne 23 a ničím nechla…
@andynr ale ja som nepovedala ze nicim nechladim. Ja mam stropne chladenie a ani neviem ze ho mam. Ja mam jednopodlazny dom. Nemozes to porovnavat so suterenom ale s priestorom co mas priamo pod strechou. A porovnavam obdobie ked sme este chladenie zapnute nemali s tym ked sme prisli k niekomu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

@andynr - dcéra býva na najvyššom poschodí našeho…
@starysomar Ok,aby sme sa rozumeli- min.rok celý júl deň 34/ 35, noc 19/22. A tvoja dcéra pod sedlovou strechou 24st....bez klímy. Sorry,ale čo viem,tak v činžákoch bez klímy mali vtedy okolo 30...ale možno ten váš činžák bude výnimka...
Odpovedať

@andynr ale ja som nepovedala ze nicim nechladim.…
@wivik Veď ok,každá líška svoj chvost chváli.. Téma bola iná,kocka vs valba. Ako som už uviedol,ja určite preferujem valbu. Dôvody sú ekonomické,technické a estetické( podrobnosti by zabrali veľa času).. Záverom len toľko,treba kontaktovať majiteľov,ktorí kockaté domy majú toľko rokov ako majitelia klas.domov,teda aspoň 30 ročné. Tých sa treba spýtať na ich skúsenosti. Lebo totiž majiteľov klas.domov 30,40,50 r.poznám dosť. Opačne to neplatí,takže porovnávať niet v podstate čo.
Odpovedať
Príbuzní mali (už sú nebohí) dom do tvaru L s rovnou strechou. Sťahovali sa doň v roku 1968. Už sa nevyjadria. sú pod zemou. Strechu som im kedysi natrel chlórkaučukovou "striebrenkou", kým bola lepenková teplo bývalo. Potom podstatne menej. Tam však bol problém v zime - nad miesnotsťami sa sneh roztopil no nad previsom na jednej strane nie - občas to presakovalo na strop. A chodiť to zhadzovať a roztápať ľad v odvkapových žľaboch ma fakt nebavilo. TTie ploché strechy (kocky) naozaj nevyzerajú vábne.
Odpovedať

@sonabel Z týchto striech je najlepšia klasická A-čkova. 🙂 Najjednoduchšia na zhotovenie i na údržbu. Netvrdím, že je najkrajšia dnešnému "modernému" oku, ale rozhodne je najefektívnejšia. Vyber si akú chceš, ale rozhodne nie rovnú, pultovú (i keď táto patrí medzi najlacnejšie). Aj keď odmyslíme množstvo iných handykepov, tak nakoniec aj tak preto, že to vyzerá ako výrobná hala, alebo šopa.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@sonabel V Územnom pláne nie je definované, aké …
@frantisekca tiež som chcel dom rovnou strechou ale SÚ mal v pláne všetko okrem rovnej tak išla valbová. Osobne nevidím veľký rozdiel medzi rovnou a pultovou strechou. Nakoniec som aj rád, že sme išli do valby pretože vznikol velký úložný priestor.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lubo_strenger:

@frantisekca tiež som chcel dom rovnou strechou a…
@lubo_strenger Každý svoj výber ocení, alebo prehreší, až keď si to zrealizuje 😅
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?