Vojne mi podkrovie

Zdravím vás potreboval by som poradiť,pred nedávnom sme doma menili strechu a mám vážny problém .Všimol som si po istej dobe,fľaky na plafóne.nedalo mi to a šiel som sa pozrieť na malú povalu čo máme nad izbou a zostal som zhrozený,medzi izoláciou strechy a parozábranou total vlhkosť a na parozabrane sama kvapka,najhoršie je na tom že my začali plesnivieť krokvy.kurim drevom a chcel som vedieť či to môže byť kondenz od komína keďže nieje zateplený.zasielam aj foto.
Odpovedať
Ale tam kde nemám ešte izoláciu nič nieje.
Odpovedať
@juraj238 To šedé, na čom sú kvapky, je parozábrana? Nebude to skôr paropriepustná fólia pod krytinou? A ďalšia otázka: parozábranu pod izoláciou (zo strany interiéru) máš? Tu to vyzerá na klasický prípad prenikania teplého vzduchu/vlhkosti z interiéru do izolácie a následne sa táto vlhkosť vyzrážala na paropriepustnej fólii a spôsobila aj plesnivenie krokiev. PS: kde je komín? Na foto ho nie je vidno.
Odpovedať
Hej je to zrejme paropriepustna fólia,parozabrana tam zrejme nieje,myslíte že by to dokázalo spraviť až taký kondenz?? Komín je asi 3 metre odtiaľ jak je to fotene.dakujem za odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
máš tam dostatok izolácie? čo si myslel tým: ,,Ale tam kde nemám ešte izoláciu nič nieje." ako máš ešte nejakú prázdnu izbu, nad ktorou nemáš zateplený strop? lebo tadiaľ môže unikať teplo a potom sa ti to pod strechou takto zráža
Odpovedať
Áno jedna izba nad ňou je táto povalka z ktorej som to fotil lebo mám podkrovné izby a nemám všade povalu.poslem foto.mam len túto idem to ešte nafotiť.
Odpovedať
Nafotil som je tam vidieť tam kde je zateplené to vlhne a tam kde nemám žiadne zateplenie sa nič nedeje.
Odpovedať
Izolácia je myslím 10 CM lebo krokvy sú 12cm a viac mi tam nevedeli narvat.
Odpovedať
@juraj238 Samozrejme, dokázalo. Ak tam nie je parozábrana, je tvoj stav vlastne úplne očakávaný. Vlhkosť preniká cez vatu (je takmer jedno, koľko jej je) a zráža sa na chladných povrchoch. Bez parozábrany to v zime bude vždy vyzerať takto.
Odpovedať
milanpl mám vo väčšine izieb zateplené stropy fakt to nemôže byť s toho komína že to teplo sa tam zráža zo zimou??to my ani bnevrav že sa stým musím naučiť žiť lebo ma asi klepne ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
V dome kúriš a teplý vzduch má väčšiu kapacitu na seba naviazať vodu ako studený. Takže teplý vlhký vzduch stúpa smerom hore. Prechádza cez izoláciu a na paropriepustnej fólií pod krytinou skondenzuje, pretože je tam nízka teplota. Vzduch sa rýchlo ochladí a časť vzdušnej vlhkosti skondenzuje. Takže buď nemáš parozábranu vôbec alebo ju máš urobenú zle, tj. niekde je umožnené prúdenie vzduchu cez ňu (poškodenie alebo sa chýba lepidlo, prípadne sa odlepila nejaká časť)
Odpovedať
Je možné postaviť difúzne otvorenú konštrukciu strechy ale to čo máš ty je absolútne v rozpore s difúzne otvorenou konštrukciou.
Odpovedať
@juraj238 Žiaľ, ak tam nie je parozábrana, bude to asi vždy takto. Otázka je, prečo parozábrana chýba... Komín, ak na danom stave má vobec nejaký podiel, tak zrejme iba okrajový. Príčina je vlhkosť, nie teplo od komína. A vlhkosť sa do toho priestoru môže dostávať len z interiéru.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@milanpl tak tohoto som sa bál zatiaľ žiadne riešenie na odstránenie problému veľmi pekne ďakujem za odpovede,ale ak mám zateplené stropy z vnútra,nemali by byť také úniky smerom hore,či??chcel som dať vyyfrezovať a vyvložkovat komín,ale asi od toho zatiaľ upustím keď sme prehrávali strechu nikto ani nenavrhol parozábranu,a pritom viem že ak sú tam už plesne je to veľmi nebezpečné aj na životnosť krovu,asi ma klepne.
Odpovedať
@juraj238 Tento problém so strechou ako takou nesúvisí. Ide skôr o strop. Vieš, aká je jeho skladba?
Odpovedať
Také cementove dosky,nevolá sa to mijako??z vnútra som dával 2 a 3 styroduur a polystyrén ale nemám ešte každú miestnosť dokončenú.musim stým niečo spraviť lebo takto to nemôžem nechať strechar my povedal že to bude určite s komína že sa tam stretla teplo a zima,je to ešte starý komin murovaný a vnútri je tá azbestova rúra.a vraj to nahreje tu tehlu a zráža sa to.
Odpovedať
@juraj238 Miako je keramický systém na štýl tehly, ktorý sa navyše zvrchu zalieva betónom/poterom cca 60 mm hrubým. Ak je to miako, zo strany interiéru by mal byť omietnutý., resp. zakrytý SDK. Je? Ak áno, a zo strany povaly je na ňom betónová vrstva, tak tam by prestup pár nemal byť nejako významný. Chcelo by to foto, čo je pod doskami, ktoré tvoria pochôdznu plochu povaly. Ani polystyrén zvnútra nie je vo všeobecnosti dobrý nápad, lenže to je už iná story.
Odpovedať
Posielam foto.je to cetris či??
Odpovedať
@juraj238 dobre vidím, že len doska a nad tým vata?
Odpovedať
Profilova fotka
@juraj238 "strechar my povedal že to bude určite s komína"....konštatovať sa dá iba že strechár určite nevie o čom točí.....
Odpovedať
@juraj238 izolácia s únikmi nemá nič spoločné. Prúdenie vzduchu cez izoláciu je úplne prirodzené. To by si musel izolovať paronepriepustnou izoláciou napríklad PIR doskami ale aj tak by ti vzduchu pomaly prúdil cez neošetrené spoje izolácie. Proste bez parozábrany alebo parotesnej roviny to nevyriešiš. OSB dosky fungujú ako parobrzda ale každý spoj OSB musí byť prelepený páskou na parotesné spoje. Ty proste musíš prerobiť skladbu stropu tako ako ti to načrtol @milanpl
Odpovedať
@juraj238 Je to tzv. heraklit - zmes dreva a cementu. Cez to para len tak pofičí... a, žiaľ, priamo do vaty.
Odpovedať
@rchrdba áno je to tak.
Odpovedať
@peter977 to hádam nie pred pár mesiacmi sme to prerobili a teraz toto??ja sa zbláznim s toho.
Odpovedať
@peter977 to si ani neviem predstaviť ako by sa to dalo prerobiť
Odpovedať
@juraj238 no máš prevetrávanú strochu. Pod ňou sa nachádza pochôdzny strop a pod ním je čo? Interiér, teda zrejme tam máš stropy z SDK?
Odpovedať
@juraj238 riešenie je zabrániť, aby teplý vlhkosťou nasýtený vzduch prestupoval do vaty a toto urobiť čo najlepšie. Buď to urobíš v podkroví alebo na dolnom poschodí, lebo toto asi nie je obytné. Inak neviem aký význam tam má 12 cm vaty. Dobre rozumiem, že medzi spodným poschodím a týmto nezobytneným poschodím nie je žiadna tepelná izolácia a ani parozábrana?
Odpovedať
@rchrdba je tam klasika stará minerálna vlna
Odpovedať
@rchrdba podkrovie mám iba nad jednou izbou vôbec netuším ako je na Tom celá strecha lebo cez fóliu to vôbec nezistíme.
Odpovedať
@juraj238 Napíšte skladbu toho stropu, aby sme sa vedeli vysomáriť. Z interiéru smerom na povalu, alebo opačne. V presnom poradí, aj typ materiálu a hrúbky. Tie dosky sú Krupinit alebo Velox...? Podstatné je, bez ohľadu na prítomnosť parozábrany, ČO TVORÍ VZDUCHOTESNÚ VRSTVU domu / stropu? Ak nie parozábrana, môže to byť omietka v interiéri. Zatiaľ začnite prevetrávať povalu.
Odpovedať
@peter977 nie pod nimi je omietka a na niektorých miestach už aj zateplenie.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?