Rovná strecha - aký materiál pre jednoduchú údržbu?

Ahojte, som vo fáze plánovania domu, ktorý si budem stavať už na zvyšok života čiže cca 40 rokov ak dožijem :D Podľa SÚ musím mať rovnú strechu. Aký materiál/skladbu by ste zvolili? Pôvodne som chcel asfaltové pásy ale odhovarajú ma od toho, že to budem čo 5 rokov plátať. K fóliám ako fatrafol moc nemám dôveru, taktiez sa chcem vyhnúť technicky zložitým riešeniam ako napríklad to zasýpať štrkom atď. Chcem mať možnosť to "ľahko" opraviť ak nastane porucha a zároveň by som nerád sa vŕtal v streche kazdých 5 rokov. Čo by ste zvolili? Napríklad plech? EPDM? Dom bude malý, dvojpodlažná kocka cca 100m2 ÚP.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

Ahojte, som vo fáze plánovania domu, ktorý si bud…
@wheel a plech chces polozit na co?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wivik:

@wheel a plech chces polozit na co?
@wivik Zatiaľ túto problematiku študujem, myslel som si že plech nie je problém. Každopádne zatiaľ čo som prebehol asi najlepšie odporúčania má EPDM.
Odpovedať
Cena/vykon urcite epdm. Aj ked chodim po bytovkach, kde je mpvc folia (fatrafol typ) cez 30 rokov a drzi v pohode. Domovnici si stazuju akurat na obcasne zatekanie v okoli odvetravacich kominikov stupaciek, resp. kanalizacie. Ald casto su to detaily nespravne vyhotovene pri pociatocnej montazi a postupne ich to dobieha. Foliu mozes pritazit strkom, alebo kotvit. Ale ak je pod nou izolacia, kotvi sa to obtiazne. Tym sa to predrazi a potencialne je to zdroj problemov v buducnosti. Ten strk vyjde najlacnejsie, ale da sa aj dlazbou na terce, alebo spravit zelenu strechu? Moznosti su. Plechovu strechu som rovnu este nevidel.
Odpovedať
Profilova fotka
@wheel podla mna 1) ziadna plocha strecha nevydrzi 40 rokov. 2) plech s 0sklonom neexistuje >>>https://www.krytiny-strechy.cz/stitky.... Plech od 3stupnov, idealne 7 3) fatrafol/alkorplan - ano, ale s strkovym kacirkom kvoli eliminacii UV, pripadne zelena strecha. dalsie moznosti - plocha strecha s atikou a plochu vyriesit napr. FV panelmi s prekrytim spar.Minimalne je to 2 vrstvova konstrukcia.
Odpovedať
Nepožadujem aby vydržala 40 rokov, chcem aby vydržala čo najdlhšie čize aspoň tých 15 bez zásahu a potom možno s jednou väčšou opravou na ďalších 20.. Pri tých epdm uvádzajú životnosť 50 rokov.. Plochá strecha som bol v tom, že je viacmenej "dizajnovo" plochá s atikou okolo domu, ktorá robí zdanie plochy. Vnútri môže a asi aj musí mať sklon nie? Tým pádom aj plech prichádza do úvahy asi.. Zelenú strechu určite nie. Ďalšia vec že asi by som chcel odvetranú strechu nech pary ktoré tam preniknú z interiéru, alebo v prípade poruchy nenapáchajú škody..
Odpovedať
Profilova fotka
@wheel EPDM moze dosiahnut zivotnost 50 rokov, ak sa o strechu spravne starate, napr. vylucit UV je zakladna vec. To je priklad zelenej strechy/kacirku. Ak ju vylucite, ,mate nejaky realny dovod? ALebo len "pocit" a potom to nema vyznam riesit, ak sa riadite pocitom....Skody z par z interieru? Ake konkretne?
Odpovedať
No ved pri folii samozrejme budu odvetravacie kominky. Pri plochej streche robis spad napr.spadovymi klinmi z izolacie pod foliou. Hlavny dovod je smerovat vodu k vypustom. Ale nevadi ani strecha bez sklonu https://www.fatrafol.cz/dotazy/sklon-... Plechove krytiny - kazda ma odporucany minimalny sklon. Treba pozriet technicke listy, falcovany plech vseobecne min.3°. Existuje este dvojie falcovanie a medzifalcove tesnenia, ale do toho by som nikdy nešiel.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@wheel EPDM moze dosiahnut zivotnost 50 rokov, ak…
@mgx Dôvod je ten, že chcem konštrukčne čo najjednoduchšiu strechu v pomere kvalita/servisovateľnosť. Neviem si predstaviť ako budem opravovať zelenú strechu ktorá začne zatekať. Všetko vyhádzať dole a hľadať chybu a zas naspäť. Pracné a drahé. Oproti tomu natiahnuť po 20 rokoch novú fóliu, alebo plech je asi znesiteľnejšie. To už skôr sa nechám prehovoriť na zaťaženie štrkom, ale aj tomu by som sa najradšej vyhol popravde. Videl som že epdm lepili na osb dosky, tá sa zrejme kotviť nemusí keďže je nalepená? Len pri osb mám obavy o tie vodné pary, tam by sa zrejme museli navŕtať miestami diery s odvetrávacími komínmi. (Ospravdlňujem sa za priblblé otázky, som laik čo sa len snaží o to zaujímať).. Ako izolant by asi bol najlepší polystyrén z dôvodu nenasiakavosti , dobre dedukujem?
Odpovedať

@mgx Dôvod je ten, že chcem konštrukčne čo najjed…
@wheel ja mam rovnu strechu zlozenie betonovy strop s atikou, vana z modifikovanych asfaltovych pasov s vypustovym otvorom dn32, tepelna izolacia, osb, epdm, strk.. chcel som najprv zelenu strechu, ale potom som dal FV panely. co sa tyka udrzby, ak by sa nieco stalo s epdm, tak strecha sa da rozobrat hockedy, ak by bol dazd, tak to podrzi asfaltova vana a cez jej vypust sa da kontrolovat, ci je nejaky /vacsi/ problem. ak chces plech, a musi mat rovnu strechu, tak potom prislusne vysoku atiku aby ti do nej vysli spadove kliny so sklonom 7 stupnov. - takto by som to riesil ja. dobre urobenu rovnu strechu s epdm viete v lete ochladzovat tym, ze ju napustite vodou ako bazen. /treba spocitat zatazenie stropu/.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@wheel ja mam rovnu strechu zlozenie betonovy str…
@rapidek Super, díky, tá Tvoja skladba znie fajn.. Máš to aj odvetrané, či nie je treba? Izolant si použil vatu, či polystyrén?
Odpovedať

@rapidek Super, díky, tá Tvoja skladba znie fajn.…
@wheel strecha nieje odvetrana. izolant je polystyren
Odpovedať

Ahojte, som vo fáze plánovania domu, ktorý si bud…
@wheel osobne by som šiel do šikmej škridlovej, ale ak to nie je možné, inou alternatívou by mohla byť falcovaná s minimálnym sklonom. Bez odtokových kanálov, bez odvetrania. Strecha skrytá medzi atikovými múrikmi, šikmina do jednej strany a normálne do rín, zvodov...Dá sa prichytávať ako na drevený rošt, tak aj priamo na beton, takže záleží iba od tvojho rozhodnutia, aká bude zostava.. Ale bude treba prispôsobiť izoláciu. Ak by si dal pozinkovaný plech, tak určite najbližších 40 rokov nebudeš robiť opravy, maximálne ju môžeš po x rokoch premaľovať. Sused vedľa teraz robil rekonštrukciu plochej strechy, dával fatrafol. Pod ním má 40cm polystyrénu. A na to všetko nechal vysypať 10cm vymývaného štrku. Vraj pod tým štrkom to vydrží dlho, neprehrieva ju slnko, folia nepraská. ALe asi by som sa bál to dať na starú betonovú platňu. Neviem, či by som pod tým vedel spokojne zaspávať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@wheel osobne by som šiel do šikmej škridlovej, a…
@zicher folia je pod strkom tiez tepelne namahana, akurat je chranena pred UV ziarenim.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@wheel osobne by som šiel do šikmej škridlovej, a…
@zicher Ďakujem, pozriem sa aj na túto moznosť, ten plech sa mi asi pozdáva najviac ale vyžiadam si UPI a uvidím čo tam môžem riešiť, zatiaľ mám len ústnu info že musím mať "plochú strechu". Fatrafol mám na dome teraz, ale to je developerská rýchlokvaska, toto si chcem postaviť už trochu kvalitnejšie.
Odpovedať

@zicher Ďakujem, pozriem sa aj na túto moznosť, t…
@wheel tiez by som sa priklonil k plechu, hlavne pozinkovanemu, ktory je to takmer bezudrzbovy a je to riesenie na desiatky rokov. fatrafol je fajn, ale... ak sa da, urcite by som si dal poradit s projektantom a aby vsetko sedelo s predpismi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?