Natieranie hrdzavej plechovej strechy

Dobrý deň. Chcel by som Vás poprasiť o radu ohľadom starej plechovej strechy ktorá chytá hrdzu už nejaký rôčik. Na internete je fúra rôznych postupov, ale chcel by som si to tu uzrejmiť, aby som potom nemal hlavu v smútku. Nikdy som nič podobné nerobil, ale mám kopec času a chuť do roboty, tak som si povedal, že by som sa do toho pustil sám (cenová ponuka firmy na 120m2 bola cca 2500 eur). V prvej rade by som sa rád poradil, akú strechu to vlastne mám, neviem úprimne či ide o pozinkovaný plech alebo hliník, ale skôr to prvé, prikladám fotku. Ak som tie postupy teda pochopil správne tak by to malo byť +/- nejak: 1. Klasickou drôtenou kefou odstrániť tú najhoršiu hrdzu a rôzne nečistoty. 2.Dokončiť čistenie uhlovou brúskou s kotúčom z drôtenej kefy ( niekde píšu že sa to môže, podľa hrúbky plechu, a niekde by za to ruky trhali. 3. dôkladne očistiť povrch technickým benzínom, saponátovou vodou. 4.poriadne opláchnuť wapkou, ktorú nemám a obávam sa, že keby som si aj požičal nejakú tak prúd vody ktorý mám nebude stačiť. Stačí keď počkám na poriadny dážď ? 5. prvý náter podkladový antikorózny 6. základová farba 2x, ideálne syntetická ? Na celú plochu strechy prakticky neustálne svieti slnko celý deň. ale to mi už poriadia asi najlepšie v obchode. Vedeli by ste mi prosím k tomu niečo napísať, rozviesť ? Používať valček alebo sa bavkať so štetcom ? akú dobu čakať medzi jednotlivými nátermi ? Čo sa týka počasia tak samozrejme nenatierať rozpálený plech, to je jasnačka. Naozaj budem vďačný za každú odpoveď, vopred všetkým Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomadeq:

Dobrý deň. Chcel by som Vás poprasiť o radu ohľad…
@nomadeq hlinik by ti neskorodoval, takze mas v tom jasno. Mas pozinkovany ocelovy plech. Kupis aj farby na strechy na skorodovany pozink, tam staci mechanicky odstranit tu najhorsiu hrdzu (staci drotene kefa) a potom priamo natieras farbu. https://www.farby.sk/farby/farby-na-k... navod mas tu https://www.farby.sk/mediadir/Renokov... Ale tych naterov je viac, hladaj
Odpovedať

@nomadeq tiež mám pozinkovaný plech ale do takého stavu som ho nikdy nenechal, ak by to bola moja voľba dám to dole a novú krytinu ktorú nebudeš musieť nikdy natierať poplastovaný plech, ja som si zohnal natierača , na 150m2, veľmi strmá strecha ihlanová ,+ všetke žleby, bol stále istený lanom a chcel za to 1200 Eur + farbu 4 5kg krabice a riedidlo 10l ,niečo málo ešte ostalo, má výkonnú wapku na 3 fázy, colovú hadicu tým zišla všetka stará farba ktorá sa olupovala, následne 2 náttery veľkým čtetcom farba je univerzálna i ako základová a tretí náter nanášal mopom , teraz je 8 r. po farbení a stále ako nová, dovtedy som dával väčšinou len jeden náter vydržal max 10r.
Odpovedať
My sme takto celu strechu vysmirglovali,pekne rucne na 4,a natreli 2krat na strieborno,co odraza slnko a teplo.A drzi to roky.Muz to chodi kontrolovat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@nomadeq tiež mám pozinkovaný plech ale do takého…
@duzu je naivna predstava, ze lakoplast vydrzi vecne, garancia je aj u tych najlepsich je 25 rokov. Plast zostarne, popraska, dostane sa pod neho voda a ked je to este lakoplast bez zinkovej vrsty, tak mas "vymalovane". Nedajboze sa lakoplast poskodi pri pokladke, mas o zabavu postarane aj skor.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom. @duzu ja som len reagovala na tvoju naivnu predstavu, ze s lakoplatom bude mat vystarano. No nebude. "Vecne" by vydrzala med, ta je bezudrzbova. Mozno hlinik, ktory nekoroduje ale tiez ho treba natierat ked sa zacne farba lupat. Vysoku zivotnost ma titan-zink, aj je bezdrzbovy. A dnesny pozink nie je ten co byval. Pred 30 rokmi som ho predavala, na strechy sa daval 1,5 mm plech s 275g zinku na stvorak. S hrubkou sa uz ide az na 0,55 mm a toho zinku tam tiez tolko nie je. Pod lakoplastom este menej. A este sa predava aj lakoplast bez zinkovej vrstvy.
Odpovedať
Minulý týždeň som to riešil cez firmu s plošinami. Strecha 200 štvorcov, celková cena 1600€. Takže neviem, čo to za firma ti nacenila skoro o polovicu menšiu strechu za skoro dvakrát toľko... Najprv odfajčiš hrdzu, potom drateny kotuč na flexu. Tak to robili mne. Potom wapka a vyprskali. Nejaký dážd, to je nič, to nemá tlak. Tam nejde o množstvo vody, ale o to, aby si pod tlakom odfajčil všetok ten prach (aj ten, čo nabrúsiš). Po vywapkovaní treba nechať vyschnúť a hneď maľovať. Mne to striekali z plošiny, ale dá sa aj valčekom, aj štetcom. So štetcom sa bavkať ale, by som sa zabil. Mne striekali rovno výslednú farbu, jednu vrstvu, namiešali v obchode odtieň, aký som chcel. Môžeš popozerať farby ako eternal a pod. Alebo sa spýtať v obi, tetky sú tam dosť dobre vyškolené. A samozrejme, že chceš syntetickú farbu, vodou riediteľné farby na kov by ani nemali existovať. A na drevo už vôbec nie.
Odpovedať

@nomadeq Opieskovať, Wapkou poumývať nechať vysušiť, natrieť farbou...Za jeden deň hotovo...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@duzu ja som len reagovala na tvoju naivnu predst…
@zita19 u nás med? ved by to ukradli aj s domom , to dávajú len farníci kde sa skladajú a s kostola by to bol problém dať dole, v lete som bol na dovolenke v jadrane zlatníík mal vonku pred obchodom vystavené zlato v otvorenej vytríne , prídem do obchodu a tam slovák, a tvrdil že mu to nekradnú lebo by to každý videl
Odpovedať

@zita19 u nás med? ved by to ukradli aj s domom ,…
@duzu vies co? Chytas sa ptakovin. Jednoducho to ber tak, ze tebou navrhovany lakoplast nie je tiez najvacsie terno, aj ked v pomere cena/vykon vychadza celkom dobre. Nic viac a nic menej som ti nechcela oznamit. Bud to spracujes alebo nie. Ale to uz nie je moj problem. Pan sa pytal ako natret zhrdzaveny pozink, skus sa venovat tomu
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom. @duzu mohol si si tu trapnost usetrit. Vsak?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@duzu mohol si si tu trapnost usetrit. Vsak?
@zita19 ale ja som nepísal ktorá zitka , čo ked to bola tá s pesničky
Odpovedať

@zita19 ale ja som nepísal ktorá zitka , čo ked …
@duzu Si sa vyznamenal....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka

@nomadeq Zdravím, neviem či je to este aktuálne ale strechu by bolo dobré určite vyčistiť vysokotlakovou Vapkou s turbo rotačnou tryskou kde zíde všetka mastnota, nečistoty pripadne starý náter, ak nieje Vapka, tak prebrusiť ... základnu farbu určite štetcom aby sa poriadne dostala do porov plechu , vrchnú už vklude valčekom. čo sa týka základnej farby kvalitná je napr Tikkurila , ale aj dosť drahá, vrchnú väčšinou dávame z Chemolaku - Strechona, tiež veľmi dobrá farba aj dobre sa s ňou robí .. k základnej farbe treba extra riedidlo a do vrchnej farby tiež iné riedidlo..Ak by ste chceli pomocť, tak realizujeme nátery pomocou lana. Prajem pekný deň
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?