Kotvenie pomúrnice na veniec

Profilova fotka
Ako upevniť pásovinu, tvar U, do venca pred zaliatím betónu? Do pásoviny sa bude kotviť pomúrnica.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Mne naohýbali závitnice, kukni môj album vecne a deka http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/r... tu je to pekne vidieť http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/r... http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/r... Naslende sa to zaleje, pričom závitnice budú trčať von..Nasledne sa pomúrnica vloží medzi trčiace tyče.
Odpovedať
Profilova fotka
presne tak. nám naohýbali celozávitové tyčky do tvaru U, cca na šírku pomúrnice, trčali cca 5 cm nad pomúrnicu, privarili ich na roxorovú konštrukciu vo vencoch a potom sa tie vence zaliali. nakoniec pomúrnicu osadili a kotvili zvrchu - prevrtanou pásovinou /2 diery/ na tie ohnuté celozávit. tyčky maticami s podložkami.
Odpovedať
Profilova fotka
Betoársku oceľ je lepšie nezvárať .Zvar ju oslabuje.Stačí pridrotovať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Najjednoduchšie je dodatočne kotviť závitovú tyč pomocou chemickej kotvy(napr. fischer)do už hotového a vytvrdnutého venca rýche, presné a v dnešnej dobe už aj ekonomické ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravím, trochu zreinkarnujem túto tému otázkou, či je nejaký podstatnejší význam v spôsobe kotvenia pomúrnice na veniec - mám na mysli, že buď bude z venca trčať iba jedna závitová tyč, alebo dve tyče vedľa seba (keď sa tyč pred vložením do venca a následným zaliatím betónom ohne do tvaru U a pomúrnica sa vkladá medzi 2 závitové tyče a zhora doťahuje pásovinou), pri tom prvom spôsobe sa napicháva na trčiace tyče a zhora sa doťahuje podložkou a maticou. Má niektorý z týchto spôsobov výhodu oproti druhému a ak áno, tak v čom? Dík za odpoveď.
Odpovedať
My sme závitovku neohýbali,vždy sme ju narezali na potrebnú dľžku a na jednu stranu privarili kúsok roxoru do tvaru T.Po vyrovnaní betónu sa téčka nabili do venca kladivom na primeranú rozteč bez šnúry ako vzor poslúžila jedna pásovina s dierami a hotovo. Pri použití tyčí v pároch síce minieš viac materiálu,ale nemusíš potom presne označovať a vŕtať diery do pomúrnice čo dosť zdržuje... Zasa si pásovinu musíš narezať a rovnako vopred navŕtať. Pri jednej tyči kúpiš hotové podložky... Je to o tvojich možnostiach. Kto zvára a má stojanovú vŕtačku lepšie je dávať páry,kto nemá dá po jednej ale bude musieť vŕtať pomúrnicu na stavbe.
Odpovedať
@beginner7 Cau. Nam zase krovary poradili, aby sme nic nenechali trcat z venca, ze potom je tazke to vsetko napasovat. Pomurnicu uchytili pomocou specialnych roztahovacich srobov do betonu. Vraj je to dobry a jednoduchsi sposob, ako riesit zavitove tyce predtym a bat sa, ze to bude krivo, pripadne netrafite otvory :) Pozdravujem.
Odpovedať
@beginner7 vyhoda tych U by mozno spocivala v tom ze sa nemusi vrtat drevo ( teda akoze ho neoslabuje ), celu ulicu tu uz mame zastavanu novostavbami a Ucka som nikomu nevidel
Odpovedať
Profilova fotka
táto téma sa opakuje v inom príspevku, dobre navrhnutý a urobený krov nepotrebuje kotvenie po 1m ako vidím na stavbách, stačí niekoľko bodov pre uľahčenie montáže
Odpovedať
Dík všetkým za príspevky, vyzerá to tak, že až tak moc na tom spôsobe nezáleží. Inak to vkladanie závitových tyčí do venca pred jeho zaliatím je ešte aj v projekte poznačené hrubým písmom s výkričníkom!, tak reku spýtam sa. Dosť ľudí píše, že na tú závitovú tyč privarí ešte nejaký kus na kolmo, zrejme aby to v tom betóne lepšie držalo, čo sa zas mne zdá trochu zbytočné, nedokážem si predstaviť, čo by po zaliatí len rovnej závitovej tyče dokázalo z 30cm venca tú tyč vytrhnúť, navyše v kolmom smere nahor, pričom ho kríži dotiahnutie o pomúrnicu. Nezváral som vôbec počas stavby doteraz a ani tu nebudem, ak to pre istotu naspodu zohnem do +/- pravého uhla, tak musí byť bohato dosť. jan45: Ja mám kotvenie po 900mm, takže asi tak ako píšete, ale dlhšiu pomúrnicu mám rozdelenú na 3 časti a kratšiu zas na 2, takže tak či tak by som to musel kotviť tak, ako je v projekte... Inak aký je dôvod na to, aby pomúrnica 150x150mm dlhá 10m bola rozdelená na 3 časti? Klieštiny na krove mám dlhšie a v priereze menšie samozrejme, ale vo väčších dĺžkach, prečo sa musí pomúrnica tak "kúskovať"?
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 ak ti niekto dokaze narezat a doviezt 150x150 v dlzke 10 metrov pomurnica sa kuskovat nemusi. je to len "pohlad projektanta" na moznosti dodavatelov a montaznikov :)
Odpovedať
@tarbavalaba Hm, uvidíme. Tak ma napadlo, či sa tým rozkúskovaním nemôže aj "vyrovnávať" nerovný betón na venci, ide pod tú pomúrnicu síce ešte lepenka, ale aj tak...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Zdravím, čo ste kto dával medzi veniec a pomúrnicu a prečo (z akého dôvodu)? V projekte mám "Lepenka A 330 SH"..., no kúpil som jednu rolku tohoto matrošu, pozerám, že čo to má ako byť..., pozerám po internete, že aké by to malo mať vlastnosti..., no neviem - čo by to malo pod pomúrnicou robiť? Teoreticky.
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 drevo ti nebude naberať vlhkost z betonu...
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 neskoro ale, nemusí sa kúskovať , bežné rezivo sa reže do 6m, ale pomúrnica je namáhaná ináč a má mať plochý prierez, teda 12x15
Odpovedať
neodporúča sa nechať len jednu závitovú tyč a prevŕtavať pomocnicu môže sa stať že praskne po dĺžke alebo sa bude krútiť a vytrhne sa teda povoli., a preto sa robí to U ohýbanie a medzi dve tyče sa vloží pomúrnica a prichytí sa pásovinou ktorá sa zaisti skrutkami
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@sjozef no pomurnica moze prasknut ale nie z toho ze ju prevrtate. A takisto ano moze sa pomurnica ohnut ale nie tak aby vytrhla kotviacu tyc ved preboha je to z hora zatazene krokvami, latovanim a krytinou. Kotviace tyce fixuju pomurnicu v horizontalnom smere nie vertikalne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Idem robit veniec o sxv 15x20cm. Z dovodu jeho minimalistickych rozmerov planujem jokel 10x5cm (pomurnica) prichytit len v strede cez vyvrtane otvory. Zvolili by ste chemicke kotvy, alebo ocelove kotvy? Popripade ine riesenie???
Odpovedať
Ak je dobry beton co vo venci je mozu ist aj mechanicke kotvy do betonu. Pri tahovych skuskach obe riesenia su predimenzovane. S chemickou kotvou by sa asi lepsie robilo. Hodis hore jokle predvrtane a cez jokel prevrtas beton. Cez jokel natlacis chemiu a das zavitovku.
Odpovedať
Kotvenie pomurnic vzdy zavisi od sposobu jej namahania.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Mám takú otázku. Ako by ste kotvili pomurnicu na hranoly a následne do ŽB dosky venca ? Tak ako to je na obrázku ukázané. Hranoly by mali mať rozmer 500x200x200mm a od seba každých 900mm po celej dĺžke pomurnice majú byť kotvené do ŽB dosky respektíve venca a pomurnica ma byť kotvená do tých hranolov. Je to takto riešené hlavne kôli tepelnému mostu Čo nato vravíte?
Odpovedať
Profilova fotka
@mpfnordy 500 mm vysoke hranoly??? Pre pana jana to co bude za strechu?
Odpovedať
@mpfnordy nejako mi unika funkcia tych hranolov tam... aky tepelny most riesia? A ked uz, naco vlastne presahuju az 50cm dovnutra?
Odpovedať
@pipulkoo ty si asi riadne oslavoval tie pasky vcera vecer :)
Odpovedať
@mpfnordy Že je to blbosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan preco som mal oslavovat? Aha uz vidim :-D svietilo mi slnko do mobilu a videl som len tu kotu izolacie na stojato. A nechcel som nadavat co za kokota to tak navrhlo. Uz vidim ze je na lezato a tiez mam otazku co za kkta to tak navrhlo :-D
Odpovedať
@pipulkoo bolo to pisane v poradi D,V,Š :-)
Odpovedať
@gashtaan ako vidis je to cele obalene polystyrenom tak isto aj medzi kazdy ten hranol by mal ist. Ide oto aby pomurnica nebola polozena priamo na venci.
Odpovedať
@mpfnordy ano vidim, ale stale nechapem, preco tu pomurnicu nepolozis priamo na veniec...
Odpovedať
Profilova fotka
@mpfnordy uz vidim. Ak mas mat pomurnicu na kraji venca, co by som urcite neriskoval, tak na co ju chces podkladat? Drevo je dobry izolant a kludne ho poloz na beton, ale samozrejme na lezato a nie na stojato. A oblozis to izolaciou. Ja som tiez zdvihal pomurnicu na stropnice kvoli zatepleniu venca, lebo pomurnicu mam v strede venca a bal som sa ze sa to nebude dat dobre poobkladat izolaciou. No ci by som to tak robil aj druhy raz, neviem. Lebo tam je placu aj nad nou na zateplenie habadej si myslim
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?