Idealna stresna krytina

Zdravim Vas, mam zahradny domcek z Ytongu a strechu o rozmeroch 4x4m. Šikmá Na streche mam OSB 1,5cm. Viete mi poradit idealny ale cenovo dostupny system ako a cim to pokryt ? Dakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peetko:

Zdravim Vas, mam zahradny domcek z Ytongu a stre…
@peetko asi najlepsia volba asfaltovy sindel. no trapezovy plech tiez nie je na zahodenie, len je drahsi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hanah_2:

@peetko asi najlepsia volba asfaltovy sindel. no …
@hanah_2 a nieje problem ta 1,5cm OSB ? nemusim tam dat este jednu ? a ak Ano mam davat medzi ne nejaku parozabranu alebo nejaky igelit ? alebo proste na OSB hodit sindlove tasky a vybavene ?
Odpovedať

@hanah_2 a nieje problem ta 1,5cm OSB ? nemusim t…
@peetko Kôli čomu tam je OSB doska?
Odpovedať

@peetko, ja by som sa plesol po vrecku a dal tam falcovaný pozink plech. Urobíš raz za život a najskôr tvoje deti pred dôchodkom budú natierať plech farbou na pozink...
Odpovedať

@peetko Žiadne "asfaltové vychytávky", alebo onduliny, si nedávaj. Nejakých 10 rokov ubehne ako voda a nastupia problémy. Zas budeš meniť. Daj si tam akýkoľvek krytinový plech, aké sú na trhu a máš vystarané. Plech na tie dosky môže ísť priamo, ale ak predsa chceš nejaký zicher, tak si tam roztoč nepriepustnú fóliu - nezruinuje Ťa to. Stále sa bavíme o streche 16 m2. 🤣 A OSB-éčka? Záleži ako je podložená, ale 15mm už udrží aj vola.
Odpovedať
Asfaltový (bitúmenový) šindeľ.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@peetko Žiadne "asfaltové vychytávky", alebo ondu…
@petersd mám viac ako 30r na altánku asfaltový šindeľ a žiadny problém, je len nalepený asfaltom ktorý bol na šindli a je len na tatranskom obklade, ktorý je na hradách 10x5 cm na kant rozostup asi 70 cm a má sklon len na jednu južnú stranu @zicher na dome mám ešte rakúsky pozinkovaný plech má už 66r. na východe pri KE ešte bola lúka, no natieral sa farbou prvý krát po 20r a následne každých 10, posledne pred 8r a vypadá ako nový asi najlepšou syntetikou 3x a pred tým čistením tlakovou Wapkou, dole išli len staršie nátery nikdy na ňom nebola hrdza, niektoré susedné domy len nedávno novým pozinkovaným a už majú hrdzu, pár je pokryté poplastovaným plechom ktovie koľko vydrží,
Odpovedať
Profilova fotka
trapezovy plech je pevne riesenie, trochu drahsie, ale vydrzi 20+ rokov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@petersd mám viac ako 30r na altánku asfaltový ši…
@duzu ja som sa takto trápil s asfaltovými pásmi na prístavbe-letnej kuchynke. Podklad bol drevený záklop. Furt sa mi tá ipa niekde roztrhla. Tak som sa rozhodol, že to opravujem posledný raz. Objednal som si u klampiara-stará škola, pozink krytinu. Je to asi osem rokov, strecha vyzerá ako nová. Bola drahšia, ako nejaký ralkový trapéz, ale nespochybniteľne trvácnejšia. Môj dedo mal prístavbu-dielňu oplechovanú pozinkom. 65 rokov, plech dva krát natretý, žiadny náznak hrdze. Lepšie od pozinku je už len medená strecha, ako na kostoloch. Tie sa menia po niekoľkých storočiach.
Odpovedať

@petersd mám viac ako 30r na altánku asfaltový ši…
@duzu Ja som mal na dielni onduline. Nejakých cca14 rokov takmer bez zmien, no potom v priebehu roka - dvoch katastrófa, ako naraz "zoschla", pokrivila sa, až diery kolo klincov sa natiahli a okolo mnohých začalo zatekať. To som ale asi mal nejakú kvalitnú krytinu, lebo iným ľuďom toto začalo robiť po 10 rokoch. A strešné šindle? Časom asfalt na nich tiež nejako popraská a zosušuje sa. U nás ľudia potom asfaltšindle prekrývajú nejakou serioznejšou krytinou - väčšinou plechmi. @zicher No, jo... ale pozinkovaný plech pred 65 rokmi tiež nebol taký ako dnešný. Stodoly a niektoré domy u nás, čo boli plechom prikrývané okolo r. 1920, veď ten plech je hrubý takmer 1 mm, máš problém ho postríhať s ručnými nožnicami a aj zinkovú vrstvu vtedy nikto nemeral na mikróny... A ešte len teraz, kde-tu miestami ide chytať hrdza. Jeden známy si to vybavil a pred 30 rokmi za odvoz zobral pálené šindle a pozinkovaný plech, keď sa rekonštruoval kostol v okresnom meste. Prikryl si týmto stodolu a hospodárske budovy. Šindle a plech boli na kostole od r. 1910. Ja som sa mu doslova smial, že nemá rozum, no teraz, po 30 rokoch vidím, že aj šindle, aj plech sú na jeho stodole stále rovnáké - ako pred 30 rokmi, keď doviezol. (teraz majú 115 rokov)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@duzu ja som sa takto trápil s asfaltovými pásmi …
@zicher ale asfaltové pásy sú iné ako šindeľ, asfaltové pásy sa dávajú na rovné strechy a tam je s tým problém , stačí že tam napadá lístie, upchá odtoky zamrzne a ihned sa odúva, popraská a zateká @petersd ,a čo sú "onduline"? u nás jediná budova čo má viac ako 100 r je postavená z kameňa našiel som foto z r. 1906 ked tu robili železnicu,mmal už kopu striech z rôznych mat. starý dom po mojich prarodičoch, kde som tiež niekedy dávno býval stále obývaný ale striecch tam už bola kopu od drevených šindlov
Odpovedať
Profilova fotka

@peetko funkčné hľadisko je kriticky dôležité, ale nezabudni, aby to vyzeralo aj trochu esteticky. Sused má záhradný domček (Ačkový krov) s rovnakou škrídlou ako dom. Detto moja šopa na náradie (prístavba k domu) - dokonca aj sklon som zvolil rovnaký ako zadné Ačko. Poplastované plechy sa vyrábajú v rôznych farbách a vyzerajú dobre..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@peetko funkčné hľadisko je kriticky dôležité, al…
@gadefox pochybujem že dnes zoženieš rovnakú škridlu alebo plech aké boli pred x rokmi, a estetika ? každý ju vníma ináč čo k čomu pasuje, povinná je len v radových
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox pochybujem že dnes zoženieš rovnakú škri…
@duzu preto som nenapísal, aby dal na vrch hento alebo tamto, ale aby nezabudol, že sa na strechu bude aj pozerať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?