Fotovoltaika - oplatí sa?

Máte prosím niekto fotovoltaiku na dome?Slúži to len na ohrev vody alebo ako to vlastne funguje?Ako je to v zimných mesiacoch,keď sa skoro stmieva? Ste s tým spokojní?Oplatí sa do toho investovať?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
je tu toho kopec napísané treba použiť vyhladávanie. Posledná diskusia je tu https://www.modrastrecha.sk/forum/ele...
Odpovedať
Profilova fotka
@wyrky už nevládzem.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba zavčasu
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 😄 nemám to vzdávať ?
Odpovedať
Profilova fotka
@calmmeadow More - more diskusií ... https://www.modrastrecha.sk/search/?q...
Odpovedať
@dominik_galaba Je tu síce dosť diskusií na tu tému, ale niektoré už niesu aktuálne, lebo každým rokom sa menia ceny jednotlivých komponentov ako aj ceny energií a menia sa samotné fotovoltické panely čo do výkonu aj do účinnosti a preto sa netreba čudovať, že sa témy vracajú.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren tak pozri, pravdu máš v tom čo si napísal, ale elementárne veci si vie človek nájsť na nete za 5 sekúnd - "ako funguje fotovoltaika". Na jednej strane chápem fungovaniu a princípom stavebného fóra, ale na druhej strane tu nie sme ako alternatíva googlu. Otázky typu: Máte prosím niekto fotovoltaiku na dome? Slúži to len na ohrev vody alebo ako to vlastne funguje? Ako je to v zimných mesiacoch, keď sa skoro stmieva? Ste s tým spokojní? Oplatí sa do toho investovať? sú predsa ... buď jednoduché, alebo subjektívne.
Odpovedať
@dominik_galaba nereaguj a usetri si psychické zdravie a cas. Tiez mi ludia pisu sukromne spravy a cakaju uspokojenie na pockanie 😛
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba máš recht.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba to nie je subjektivna otazka, to je len falosne ocakavanie servirovania riesenia na tacke. V podstate informacny dislektizmus - demencia. Ak by zadal rovnaku otazku do google, najde mu to 10 odpovedi. Tu mozno 2 strany prispevkov. Treba si setrit zdravie a radsej neodpovedat, pretoze ak si neda niekto namahu a nezisti si zaklady, nemozes ocakavat, ze bude ochotny desifrovat tvoju odpoved. Alternativna moznost je, ze za radu zaplati 🙂. V podstate rovnako, ako by som sa ja teraz pytal ako funguje koleso alebo auto 🙂
Odpovedať
@mgx ono niekedy nie je uplne jednoduche sa dopracovat ani k tym zakladom, how it works ... 🙂 lebo aj ujo Google najde kolko krat xujoviny : ) Skor by bolo fajn, spravit FAQ na zakladne temy, ale komu sa chce ze : )) Tak sa netreba cudovat tymto opakujucim sa otazkam 😄
Odpovedať
@mgx @dominik_galaba @rkorba Chlapi, prehodnocujem svoje zmyslanie, vzhladom aj na to co sa deje. Niezeby som bol paranoidny, ale poradte aky system dopytovat ak chcem, aby mi to splnalo toto: Dom je velky, plyn. KK, rekuperacia. Rocna spotreba EE 4.321 kWh. Nemam elektromer a dialkovym odpoctom zatial, tak nvm spicky. Hladam asi hybridny system, ktory by mi pomohol znizit spotrebu, ale hlavne, v pripade uplneho vypadku mi potiahol dom. Tzn. Rekuperaciu, osvetlenie a aj spotrebice s vyssim odberom, napr. 2 platnicky z indukcie, ci pracku. Nechcem riesit ziaden predaj. Teda zaklad a najdrahsia cast asi by bola velka bateria.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pistikus priprav si 10 000 ked to chces mat na kluc a dobre s normalnou bateriou. Strechu mas dobre orientovanu?
Odpovedať
@rkorba jedina moznost je na juznu stranu.
Odpovedať
@pistikus nastastie ta jedina je najspravnejsia 🙂 10kWh bateria 5kW hybridny menic napr PIP 5048mkx. Podla typu menica navrhnut solarne pole.
Odpovedať
@rkorba tak nejako mi to vychadza s tym vykonom aj vzhladom na velkost domacnosti. Ak mam ale normalnu elektroinstalaciu ako sa to do nej zapaja. Vyberaju sa napr. Iba vetvy pod isticom, ktore chcemmat zabezpecene, alebo sa to da kludne napojit aj na cely privod elektriny a pomahat mi to bude napr. aj ako vypomoc na vonkajsiu virivku ci saunu? (Nemam ich este 😉 ).
Odpovedať
@pistikus tieto otazky musis polozit firme ako poziadavku pred realizaciou. S tvojou spotrebou asi nemas ziadne 3f spotrebice?
Odpovedať
@pistikus máš tam asi chybu, pri ročnej spotrebe má byť asi 4,3MWh a nie kWh, podobnú som mal vlani tiež a platil som asi 560 Eur, ak budeš mať podobnú spotrebu do budúcna ušetríš možno 2 MWh zo siete, tie 2 M nech budú stáť tento rok aj ked 400 Eur, za 10 rokov 4000 Eur ,koľko ťa bude stáť TC?
Odpovedať
@rkorba Hybrid nezaruci prietoky do DS, dokonca ani s dvojitou konverziou.
Odpovedať
@duzu to je oddelovac tisicov, takze to sedi aj u mna aj u teba. Par mesiacov dozadu som sa na to pozeral cez prizmu navratnosti. Teraz hladam riesenie, ktore by mi aspon v obmedzenom rezime dokazalo spravit aku-taku sebestacnost. A elektrina za posledne obdobie ma stala 826 eur. Spotrebou pojdem hore urcite. Napr. Klima
Odpovedať
@pistikus aj keby si nesiel hore spotrebou, ale cenou pojdes pri zvysovani cien energii.
Odpovedať
@rkorba myslíš si stále že je pre každého všetko drahšie?, napr inflácia na určité produkty i 10% , čo ak niekto zarobí viac ako 10% a závislosť na nákupnom koši sa u neho neprejaví vôbec? nie každý kupuje stále len tie výrobky ktoré práve zdraželi
Odpovedať
@duzu Narazil som na tieto baterie, vyborny pomer cena/vykon, asi moj top favorit, dam hned 3 a postupne budem rozsirovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus reagujem trocha neskôr, ale predsa .... denno denne počúvam ľudí a ich myšlienky o záložnom zdroji v podobe fotovoltiky. Ano, fungovať to bude ale ak to spojíme s katastrofickými scenármi v prípade vojny a celkového výpadku distribučnej siete, je lepšie investovať do záložného generátora ako do fotovoltiky - či už hybrid alebo ostrov. okolo 5litrov https://www.eprofi.sk/produkt/zz-ep16... okolo 3litre https://www.eprofi.sk/produkt/zalozny... 🙂 a takej poriadnej paranoidnej myšlienke sa hodí ešte https://www.pumps.sk/snd-nadrz-150l-5... Len toľko k tomu, ak chceš fotovoltiku aby si ušetril, alebo sa čiastočne odpojil od distribučnej siete - OK. Ak chceš zálohovať domácnosť v prípade núdze - generátor. Môj názor 🙂
Odpovedať
@janopopovec hodis linku? O akych baterkach je rec?
Odpovedať
@milan_toman Ups zabudol som zavesit link. https://www.jakama-ge.sk/Solarne-bate... @dominik_galaba kto uz ma vykonnu FVE skoda nedat fyzicke baterky, nejde o to dat velku kapacitu, podla mojich merani by stacilo 10-15kwh aby netahalo zo siete den a noc drvivu cast roka, nie je to cenovo tak strasne. Prifazovat sa na distribicucku, s co najvykonnejsimi menicmi aby jedna faza potiahla aj 5kw z bateriek., s moznostou zapojenia ONgrid striedaca do trvalej pozicie ktora dodava prud aj pri vypadku a pod. S dobrym menicom napr tento, https://www.jakama-ge.sk/Menic-nabija... ( 3x) to ide, a mozes nan priamo napojit aj generator.
Odpovedať
@janopopovec to je nizkonapatová baterka, ty máš ale pomerne veľkú FTE a ešte keď plánuješ aj turbíny, nehadáš radšej nejaké vysokonapatové baterky?
Odpovedať
@milan_toman ale ved das aspon 3-4 ks paralelne. Prakticky mi stacia tieto + napr.ak nebudem spekulovat nad Victronmi a rovno vymenim sietovy za hybridny.. https://www.jakama-ge.sk/Hybridny-str... alebo dam hned silnejsi z tejto rady 15kw..20kw.. Victrony su vyborne na kombinaciu s Turbinami aj generatorom + moznost zalohovanych spotrebicov.
Odpovedať
@dominik_galaba lenze aj s tym mensim generatorom a 150 l nadrzou vydrzis pri 12 hodinovom dennom pouzivani cca 5 dni. A nasledne zhanat palivo. Plus hluk. V pripade niecoho tu budem hucat na ulici a kazdy tyzden zhanat palivo, ktore bude nedostupny tovar. Radsej nenavratnu fve. Ide o to,ako to nakonfigurovat ako laik. Resp. co dopytovat.
Odpovedať
@calmmeadow no aká pekná diskusia sa nakoniec rozprúdila pod tvojim príspevkom 🤭 Asi naozaj pouzi Google a čítaj články, i keď sú mnohé zavádzajúce a vlastne drísty (pozri aj dátumy zverejnenia) a keď budeš mať základný prehľad. Ono ten pravý boom nastane o 2-3 roky, keď sa naplno prejavia ceny energií (môj odhad je, že títo diletanti zrušia aj URSO :cry🙂 a v zmysle " kravskych prdov" zavedu nové dane za distribúciu a odber ..... Samozrejme, politici (nie naši 🤦) budú nútení hľadať riešenia a tak je možné, že sa zavedú nové podporné programy a dotácie a ešte aj narastie výkon panelov. Niekedy to bolo 75wp, potom 125, 275, 375.....Maďari začali vyrábať 675 a Číňania 1000 a viac. Samozrejme, cena úmerne nenarasta, takže o 4-5 rokov bude návratnosť FTV systémov rýchlejšia.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?