2 vrstvy lepenky na betonovej streche - ako sa spoja?

Zdravim. staviam dom, 2 plne poschodia. Plocha strecha, betonovy miako strop. Onedlho budeme zalievat strop. Na zimu by som na neho chcel natavit lepenky kedze strecha finalna sa bude robit az buduci rok niekedy v lete ( financie kedze to bude robit firma. Ja si strechu netrufam ani nahodou ). Kedze na plochu strechu idu tak ci tak lepenky, polystyren a potom pojde nejaka folia tak som sa rozhodol ze aby v zime beton nedegradoval ze na neho natavim lepenku. Plan bol takyto: Kedze beton nikdy nie je dokonale rovny tak som chcel dat 2 lepenky na seba. Prva lepenka nejaka lacnejsia, druha drahsia pevnejsia. CIze by isiel asfaltovy nater penetrak, lepenka 1 a lepenka 2. Vybral som si toto: Prva lepenka by bola Gutta V60 S30 https://www.buildex.sk/asfaltovy-pas.... Druha lepenka by bola Gutta Guttabit Elast 35 https://www.buildex.sk/asfaltovy-pas-... V com ale vidim obrovsky problem je, ze vidim aj pri prvej napisane nasledovnu vetu: Asfaltový pás s minerálnym jemnozrnným posypom. A tuto vetu vidim bohuzila na kazdej jednej poriadnejsiej lepenke. Moja otazka do plena teda znie... Ako sa to spoji? Ked je na jednej mineralny posyp, tak je to v podstate to iste ako ked ja niekde prach. Ta horna lepenka sa prilepi tak akurat do prachu a spolu budu predsa drzat na prd nie? Ako sa toto riesi? Riesil to uz niekto ? ide tam dalsi penetracny nater aby zakyl ten prach alebo aky sa toto potom riesi? Vopred dakujem za odpovede.
Odpovedať
aky vyznam ma davat peneteak ? ked to ocistite, tak pri taveni vam chyti ... ake k otazke, to nemozete mysliet vazne 😄
Odpovedať
@ignacsk normálne ich prelepis cez seba / na seba so žiadnym spojením nebude problém.
Odpovedať
@ignacsk Neviem ako tá strecha bude vyzerať, ako bude riešené spádovanie. V prvom rade by som tu lepenky konzultoval s firmou, čo bude robiť tu fóliu (strechu). V druhom rade, by som žiadnu lepenku tam nedával, pokiaľ teda není súčasťou projektu. A v neposlednom rade, je aj možnosť použitia iného (vodostavebného) betónu, to zas konzultovať s projektantom, statikom.
Odpovedať
@ignacsk zbytočne komplikuješ. IPA v tvojej skladbe slúži ako parozábrana. Pri betónovom strope je jej prínos aj tak diskutabilný. Použi parozábrannú PE fóliu 0,4mm (šírka až 6m). Na zimu nerob atiku a betón môže ostať takto až do jary. Ak máš atiku, urob cez ňu na najnižšom mieste otvor ako prepad vody. Ešte malý detail ohľadom vyššie uvedenej fólie. Keď som betónoval stropnú dosku, tak som sa snažil betón čo najlepšie uhladiť. Po vyzretí betónu som si dal námahu a celú plochu prebrúsil brúsnym diamantovým kotúčom a všetko povysával - aby som eliminoval prípadne prepichnutie fólie. IPA s minerálnym posypom sa spája bezproblémovo. Vo vodorovnom aj zvislom smere.
Odpovedať
@audinak tak len sa bojim aby sa nestalo ze ta druha lepenka bdue drzat len na prachu prvej. Teda na tom posype. O nic viac mi nejde.
Odpovedať
@purplesticks atika sa urcite tohto roku robit nebude. Len sa zaleje beton atika az buduci rok. Tak ale beton na zimu ked na neho naprsi nasnezi roztopi sa to ap ride mraz - ved mi popraska predsa nie ?
Odpovedať
@frantisekca strecha je rovna a spadovat sa bude polystyrenom. Kto tu strechu bude robit to este neviem, ale nedaleko prave robili taku rovnu strechu takze si odtial potom vypytam kontakt na tu firmu. Beton na MIAKO je presne predpisany. Vodostavebny som daval do plotne, ale strop je MIAKO a tam je presne urcena trieda betonu. Atika ani nic tam este tohto roku nebude preto som chcel tu lepenku aby na zimu nespraskal beton kedze zimy su uz ake su. Snah, dazd, mraz, sneh, dazd, mraz. To nie je dobra kombinacia.
Odpovedať
@ignacsk lepenka tam nemôže ísť. Lepenka rozleptava EPS... Musela by tam byť separacna vrstva... Na také strechy sa dáva len EPS a naň fatrafol. Následne keď tak, štrk... A nie, nepopraská. Ani keď na betón naprší ani keď nasneží...
Odpovedať
@megdesign na to rozleptavanoe eps mas aj nejaky odkaz alebo nieco? Alebo si si to pomylil s penetrakom?
Odpovedať
@stefanby ja ti mám dávať dôkaz? 😄 Použi Hľadať na fóre....
Odpovedať
@megdesign bože len to nie, žiaden dôkaz nechcem. Pýtal som sa či máš nejaký odkaz na nejaký "fundovaný" článok, štúdiu, odporúčanie výrobcu... nie toto fórum. Lebo je to info z jpp... EPS zožiera penetrák nie keď je položené na EPS. Keby áno, tak 99% ľudí už nemá v podlahe EPS. Štandardnej podlahe máš HI a na nej EPS. nikto nedáva "separačnú vrstvu". Túto info som kdesi zachytil aj ja, ale nič dôverihodné som k tomu nenašiel. Na EPS som mal rok položený asfaltový pás aby mi naň nepršalo a v pohode - neubudlo z neho. Ale chcel som sa ďalej vzdelávať, preto tá otázka. Ak je to názor, tak ok, nejdem Ťa presviedčať.
Odpovedať
@stefanby v projekte mám napísanú medzi HI a EPS v podlahe aj separacna vrstvu. A aj som ju tam dal. Tak som to 1%... Odpoveď odborníka: Nie, separovať asfaltový hydroizolačný pás a EPS polystyrén pomocou špeciálnej fólie nie je potrebné. Nevyužitie separačnej fólie mohlo predstavovať problém len v minulosti, keď asfaltové pásy obsahovali decht. V súčasnosti je potrebné separovať len fóliové hydroizolácie (mPVC) a EPS. Použitím separačnej fólie však ani v tomto prípade nič nepokazíte. Pokiaľ chcete mať absolútnu istotu o nutnosti použitia fólie, odporúčame kontaktovať výrobcu EPS polystyrénu, ktorý plánujete použiť a prípadne aj výrobcu hydroizolačných asfaltových pásov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?