Zmena staviteľa v stavebnom povolení

Zdravim strechaci, chcem sa spytat ohladom zmeny stavitela v stavebnom povoleni a to zo svojpomoci na firmu, riesil toto z vas niekto aky je postup popripade poplatok, dakujem za postrehy.. Nasli sme firmu ktora robi stavbu na kluc a nerad by som aby boli pri kolaudacii nejake problémy ohladom dennika, faktúr a pod.
Odpovedať
@slniecko246 toto v stavebnom povoleni riesit nemusis. Namiesto teba bude stavat firma (aj ked nemusi), stavebnemu uradu je to jedno. Ku kolaudacii treba aby bol dom postaveny v sulade s projektom a dolezite je vyriesit zmluvne vztah medzi firmou a tebou. Dohodnut si v zmluve vsetko potrebne aby boli obe strany spokojne a aby si ich potom nemusel nahanat aby ti nieco dorobili, dodali a pod. Jasne definovat vsetk v zmluve.
Odpovedať
@slniecko246 V podmienkach stavebného povolenia zrejme máte uvedený spôsob uskutočňovania : svojpomocne, preto odporúčam oznámiť na stavebný úrad, že stavbu budete uskutočňovať nie svojpomocne, ale dodávateľským spôsobom.Ješitnosť niektorých pracovníkov na satvebných úradoch nepozná hranice a mohol by považoať nesplnenie tejto podmeinky. Postačí oznámiť podľa mňa aj e-mailom a názov firmy, ktorá Vám bude stavbu uskutočňovať. Odborné vedenie uskutočňovania stavby zo stavebného dozora preberá stavbyvedúci (povinnosti vyplývajú zo stavebného zákona) a predmetná firma zodpovedá za kvalitu stavebných prác, preto pred podpisom zmluvy o dielo si ju poriadne prečítajte.. Dôležite je, aby boli použité certifikované výrobky, od kotrých budete potrebovať atesty k návrhu na vydanie kolaudačnéh rozhodnutia. Po ukončení stavby, pokiaľ došlo k nejakým zmenám na stavbe žiadajte projekt skutočného vyhotovenia stavby, alebo aspoň nech sú všetky zmeny vyznačené v pôvodnej PD overenej stavebným úradom. Stavebný dozor uvedený v stavebnom povolení, ktorý mal byť odborným garantom stavby môže samozrejme tiež vykonávať občasnú kontrolu stavebných prác (najmä rozhodujúce), avšak už iba ako tzv. dozor investora - stavebníka, teda pre Vašu potrebu na kontrolu zhotoviteľa - dodávateľa.
Odpovedať
Dobrý večer,ja som zmenu staviteľa riešila akurát dnes na stavebnom úrade,dali mi tlačivo,kde mám napísať novú firmu a poplatok je 50€
Odpovedať
@nicka777 to vážne za zmenu zhotoviteľa stavby 50 € správny poplatok?! Však to nie je zmena stavby pred jej dokončením..hmm, to by som sa ohradila proti takémuto poplatku, pretože takáto položka za ohlásenie zmeny zhotoviteľa stavby v prílohe zákona o správnych poplatkoch nie je uvedená!
Odpovedať
@janetbla No neviem ,ako to je.Je pravda,že pani si pozerala poplatky a nenašla tam nič o zmene zhotoviteľa, tak povedala ,že budem platiť 50€
Odpovedať
@nicka777 pokiaľ nie je položka, tak sa jednoducho takýto úkon nespoplatňuje, neplatí sa správny poplatok. SÚ v tomto prípade mení iba jednu z podmienok SP a to iba oznámením jednoduchým listom, že sa mení zhotoviteľ stavby. Zhotoviteľ stavby nie je ani účastníkom konania. Na zmluvný vzťah medzi stavebníkom a zhotoviteľom sa vzťahuje Občiansky zákonník a je to vzťah mimo SÚ, ktorý vzniká na zákale zmluvy o dielo uzavretej v zmysle OZ. Na Vašom mieste by som určite žiadala o vrátenie správneho poplatku v zmysle §§ zákona č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v platnom znení. Na základe Vašej žiadosti rozhodnú o vrátení správneho poplatku v plnej výške, pokiaľ nemal byť vôbec vybratý.. Pozrite si § 8 a 10 príp. ďalšie § cit. zákona.. Nedajte sa klamať a okrádať úradníkmi, ktorí nepoznajú poriadne zákony.
Odpovedať
@nicka777 § 8 ods. 1 Poplatky určené v sadzobníku..... a v sadzobníku je určený poplatok za zmenu zhotoviteľa, resp. za zmenu spôsobu uskutočňovania stavby ? NIE JE. Pokiaľ SÚ vydá rozh., že poplatok bol určený správne a žiadosť o jeho vrátenie zamietne, máte možnosť podať odvolanie, ktoré bude riešiť odvolací orgán, ktorý môže rozhodnúť vo Váš prospech a zaplatený poplatok Vám vrátia.
Odpovedať
@janetbla Ďakujem za informácie ale ja som ešte nič neplatila,len som sa informovala na SU ako mám postupovať,Bola som prekvapená keď mi pani povedala,že budem platiť poplatok 50€ a mám doniesť kópiu zmluvy o diele,výpis z obchodného registra, osvetcenie stavbyveduceho,myslela som si že podám lennovu žiadosť
Odpovedať
No vidim ze na Slovensku je vsetko mozne, takze nebudem nic menit na koniec, certifikaty a vsetko ku kolaudacii mi da firma. Nebudem zatazovat "panicky" na stavebnom...
Odpovedať
@slniecko246 aj tak by na SÚ nič nezarobili :) presne tak, ako nezarobia na @nicka777 ;-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?