Susedove poziarne ochranne pasmo

Dobrý deň, susede zasahuje požiarne ochranné pásmo domu na moju parcelu, stavebné konanie prebehlo pred niekoľkými mesiacmi, bohužiaľ ja som sa ho nezúčastnila, takže im bolo vydané stavebné povolenie. Nepotrebovali susedia môj písomný súhlas konkrétne na túto vec? Alebo aspoň ma informovať ako majiteľa pozemku, že ich požiarne ochranné pásmo je v mojom pozemku? Prípadne pani čo vydala stavebné povolenie, nebola jej povinnosť povedať susede, aby si posunula dom? pripadne požiadať o vecné bremeno? Z druhej strany pozemku ma suseda ešte 8metrov priestor.
Odpovedať
1
2
Pokiaľ si na stavebné konanie bola prizvaná ako majiteľ susedného pozemku a aj napriek tomu sa ho nezúčastnila, tak s najväčšou pravdepodobnosťou už teraz nezmôžeš nič.
Odpovedať
@lrdk pozvaná som bola, no neprišla som pretože mi bolo v podstate jedno ako bude vyzerať susedná stavba, nemala som ani tušenie že by mohli hocijako zasiahnuť do môjho pozemku. Na nejakých stránkach bolo písane že potrebujú na takéto veci môj osobný súhlas no neviem nájsť nejaký konkrétny zákon. Nemalo byť v pozvánke na stavebné konanie písane že sa jedná aj o môj pozemok?
Odpovedať
Profilova fotka
@justinadurisova47 Sama si si odpovedala, ak si nebola na stavebnom konaní, tak sa má za to, že súhlasíš. Tak isto ako moja suseda, kašľala na stavebné konanie, kašľala na to, keď som za ňou chodil s projektami a podpismi, teraz je urazená lebo mám okno do jej záhrady.
Odpovedať
@justinadurisova47 Co znamena, ze poziarne ochranne pasmo zasahuje do tvojej parcely?
Odpovedať
@justinadurisova47 aj nase protipoziarne ochranne pasmo zasahuje k susedom a tak isto ich ochranne pasmo na garaz zasahuje k nam. na stavebnom urade v tom nevidia problem, je dolezite, aby budovy medzi sebou boli mimo toho pasma, ak by nedajboze doslo k poziaru. stavby si na vlastnych parcelach a to je podstatne.
Odpovedať
@fokuska v pripade, ak by doslo k poziaru stavby, tak to je oblast v okoli stavby, do ktorej budu padat ohorene casti.
Odpovedať
@quintes tak mne je jedno aj keby mali sklenenú celu stenu, mne ide skôr o princíp že ja som nemala žiadne námietky a oni mne pripomienkovali celý projekt.
Odpovedať
@fokuska no ich ochranne pásmo je 2 metre v mojom pozemku to znamená že tie 2 metre ja nemôžem nijak využiť
Odpovedať
@justinadurisova47 no ved 2m je OK, aj tak nemozes dom postavit blizsie k plotu, ved 2m je minimalna vzdialenost (cest vynimkam, uzky pozemok atd atd ...)
Odpovedať
@justinadurisova47 mozes tam nasadit nieco, ale stavat aj tak nemozes menej ako 2m od plotu, ak nejde o stiesnen podmienky. nas sused ma tesne nad 1m garaz od hranice pozemku a neriesili sme, z tej strany mame garaz, stavali sme ale 3,5m od hranice kvoli ochrannemu pasmu.
Odpovedať
@justinadurisova47 netreba si z toho robiť starosti. V prípade, že tam bude treba dostavať nejakú drobnú stavbu, dá sa to vyriešiť. Nejaký špecialista požiarnej ochrany určite poradí ako na to.
Odpovedať
ako píše @tao_tao, znamená to len to, že v danom pásme budete musieť do budúcnosti počítať s tým, že keď tam budete chcieť niečo postaviť, bude to musieť spĺňať prísnejšie pož.predpisy (=bude to drahšie). V podstate ste s tým súhlasili, keďže ste nepodali námietky neúčasťou. Ak tam neplanujete stavať, tak by som to neriešil. Ak áno, tak sa treba na to pozrieť s kľudom, lebo v podstate môže stačiť postaviť vyšší múr, nedať okno (možno vôbec na tú stranu netreba), prípadne dať menšie.. atď atď.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ide o tzv. poziarne nebezpecny priestor, co to znamena, vysvetlila leatea. Pokial ten priestor nezasahoval do vasej stavby, tak tak ci tak, by vasu pripadnu namietku pravedepodobne urad zmietol zo stola. Ak by zasahoval, tak by suseda musela posunut dom, alebo tam spravit stenu/plot urcitej vysky z nehorlavej konstrukcie. Nie nik vas nie je povinny o tom informovat, na to su oznamenia o zacati konania atd, a v urcenom obdobi mozte pozriet PD a vzniest pripadne namietky. A vecne bremeno, na toto?😄 Pri vystavbe plati defacto kto prv pride, ten prv melie, takze do buducnosti sa vy budete musiet prisposobit ak tam nieco budete chciet postavit, ale to uz potom povie specialista PO co sa s tym da vymysliet.
Odpovedať
@justinadurisova47 Veď principiálne je to v absolútnom poriadku. Mohla si sa kľudne ozvať s pripomienkami, priestor si na to mala. Oni ten priestor využili na pripomienkovanie. Z môjho uhla pohľadu sa vôbec nič nedeje. To, že si nevyužila svoje právo na nejaké vyjadrenie sa k ich projektu je len Tvoja vlastná vec, Tvoje rozhodnutie. Podľa im nemôžeš nič vyčítať a ani by Ti to nemalo vadiť (to nemyslím nijak v zlom).
Odpovedať
@leatea Ale to sa nazyva ochranne pasmo? Este som o nicom takom nepocula. @justinadurisova47 Vobec tomu nerozumiem, mozes sem pridat nejake vyjadrenie z uradu, kde to popisuju? Nezda sa mi to.
Odpovedať
@babi32 Aha, takze tak sa to vola...
Odpovedať
velka chyba bol ato, ze si na stavebnom konani nebola, potom to oni beru tak, ze ziadne vyhrady k tomu vlastne nemas a ako keby si s tym suhlasila. inak s takymto niecim som sa teda este nestretla co sa toho pasma tyka
Odpovedať
@44olina tie "poziarne odstupy" zaujimaju hlavne projektanta, specialistu PO(projektant PO, "poziarnik" ) a SU. Stavebnika budu zaujimat v pripade, ak to bude mat vplyv na pozadovane osadenie domu, ked ho bude treba kvoli tomu posunut, alebo spravit ine opatrenie, ci uz napr. ten nehorlavy mur alebo zmena materialu stavby...odstupy sa pocitaju a zalezi na materialy, vyske, otvoroch...preto jedna z prvych otazok poziarnika je vyska/vzdialenost susednej stavby, hl. ak je blizko.
Odpovedať
@44olina to čo je za rozum dať požiarne pásmo na susedný pozemok?To ako môže dať St. Úrad st. Povolenie?to čo tu za kaleráby tlačíte ľuďom do hlavy.. @pochabel to aj pre teba..
Odpovedať
@daralbajda tiež to je podľa mňa úplná hlúposť a nemali mať schválene stavebné keďže majú pozemok dosť veľký na to aby sa posunuli a tým pádom by boli vo svojom pozemku, takže im mali na stavebnom úrade nariadiť posunutie domu, no žiaľ vyzerá to tak že môžu všetko. Do budúcna budem aspoň vedieť že si mám dať pozor na susedov a chodiť na úrady
Odpovedať
@daralbajda nam stavebny urad normalne povolil stavbu. pocitam, ze aj susedova garaz pri poziari bude zasahovat do nasho pozemku, kedze je tesne nad 1m od plota. vzdialenosti boli pri ziadosti o stavebne povolenie normalne dodrzane (2m od plotu, 7m od izieb). to, ze existuje nejake ochranne pasmo v pripade poziaru som ani netusila, no stacilo, aby sa nekrylo so susedovou garazou. cize aj keby nieco padne na ich pozemok, nemalo by to poskodit ich garaz.
Odpovedať
@daralbajda jedna vec je čo by na svete malo/nemalo byť a druhá legislatíva. Keby to bolo tak, že požiarne ohrozený priestor by nesmel byť na inom pozemku, to by sme museli mať všetky okná domov bez predzáhradky, výklady obchodov a pod. zamurované, pretože okná a dvere budú požiarne otvorenými plochami. Z môjho pohľadu je toto fakt malý problém. Susedia možno urobia murovaný plot (alebo taký chcete vy váš) a je po probléme. Horšie by som videl, keby mal sused drevodom. Tam môže byť vzhľadom na horľavý konštrukčný celok požiarne ohrozený priestor reálne aj do vzdialenosti 7 - 10 m. Inak u nás stavebný úrad veci ohľadom požiarne ohrozeného priestoru rieši aj ak je susedným pozemkom len záhrada (aby nebol budúci stavebník obmedzovaný) a ak požiarne nebezpečný priestor zasahuje na susedný pozemok, vyžaduje murovaný plot určitej výšky. A od hranice pozemku s ulicou sa môže stavať až vo vzdialenosti 6 m.
Odpovedať
@tao_tao nemože niekto bez suhlasu zatažovat niekoho svojimi problémami.Nemože byt taká legislatíva ..to by potom niekto napísal do PD požiarnej ochrany že má tvoj bazén ako požiarnu nádrž....l
Odpovedať
@daralbajda ono sa to podľa mňa nevníma ako niekoho problém, skôr informácia pre prípad požiaru.
Odpovedať
@tao_tao pre prípad požiaru je vstup volný všade , ochranné pasmo znamená že tam nemožeš nič robit bez suhlasu majitela toho kvoli ktorému ochranné pasmo vzniklo /voda , kanalizácia , plyn , kábly /* ..
Odpovedať
@daralbajda Ale toto sa nevola ochranne pasmo. Hladala som k tomu info, poziarme ochranne pasmo neexistuje. Je to poziarne nebezpecny priestor.
Odpovedať
@fokuska prečítaj uvodný príspevok..všade píše o požiarnom ochrannom pásme , to len další prispievatelia píšu o priestore ..ona sa pýta na pásmo...
Odpovedať
@daralbajda Ved ano, pytala som sa co to je a neskor vysvetlili, ze sa to nazyva inak. Nikde v ziadnej vyhlaske som nenasla pojem poziarne ochranne pasmo, tak som sa preto pytala o co akoze ide, co to ma byt. Alebo poziarne ochranne pasmo existuje, vies mi to vysvetlit co to je, kde k tomu najdem info?
Odpovedať
@fokuska neviem , nech vysvetli @babi32 , Vasilisa premudrelá.... alebo tu ktosi , kdesi písal a obhajoval protipožiarnu nádrž 8 m3....nie som požiarnik..
Odpovedať
V projekte mám napísané "Požiarnobezpečnostné riešenie stavby" -> Odstupové vzdialenosti (foto). Modra je hranica pozemku,sused ku nam zasahuje 1,8m a my ku nemu asi 1m a na druhu parcelu zasahujeme do pozemku 3m,nastastie to nie je pozemok na výstavbu. Ak su 2m vo vašom,tak to netreba riešiť,stejne tam nemozete stavat. Horšie by bolo,keby dali velké okna ku vám a to už musí byť 7m odstup od okien = 5m od hranice vášho pozemku. Ale všetko sa dá riešiť,keď dáte 2x drahšie protipožiarné okná a odstup sa zmenší. 😄
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?