Stavbné povolenie problém s prístupovou cestou

Dobrý deň, rada by som sa informovala ohľadom situácie so získaním stavebného povolenia. Viem, že každý úrad ma vlastne podmienky, ale potrebovala by som usmerniť. Kúpili sme pozemok vedený ako orná pôda v extraviláne obce. Momentálna je cesta k pozemku vysypana štrkom, ale na katastri je dana parcela vedená ako orná pôda, vlastníkom je Slovenska republika, správca SPF. Je to parcela typu E. Podľa UPI obce je dana parcela v pláne ako miestna komunikácia. Iný prístup k pozemku neexistuje. Oproti nášmu pozemku sú už domy, ktoré sú pár rokov skolaudované. Využívajú cestu, ktorá je vedená ako orná pôda. Radi by sme získali stavebné povolenie tento rok. Prosím, aký je najlepší postup? 1. Požiadať obec aby získala od SPF danú parcelu. Je možna iba zmena z ornej pôdy na komunikáciu pripadne iba ostatnú plochu? 2. Odkúpiť od SPF časť parcely k nášmu pozemku (vzdialenosť cca 40 metrov)? 3. Zriadiť na parcele vecne bremeno právo prechodu a zmeniť status určitej časti parcely? Pripadne čo nám odporúčate? Ešte doplňujúca otázka? Ako to je s kolaudáciu nehnuteľnosti? Je potrebné asfaltovu cestu s chodníkmi a osvetlením? Veľká vďaka
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od simona208:

Dobrý deň, rada by som sa informovala ohľadom sit…
@simona208 zdravím mali sme podobný problém prístupová cesta vo vlastníctve Spf. Odkúpenie od tejto inštitúcie je priam nereálne. Riešia to vecným bremenom. Iba papier ku stavebnému pobolenie trvá od 9mesiacov do roka...nejdem vás strašiť ale je to na dlho. Podmienkoubkolaufácie pri stav povolením bolo aby sme zriadili bremeno. Trvalo to skoro dalši rok. Trebalo k tomu geometrák, znalecký posudok a samozrejme žiadosť na Spf...medzitým sa však zmenili podmienky v obci a prešla pasportizácia ciest v obci a po prerokovaní mi pani z pozemkového volala a následne dala kladne stanovisko ku kolaudácii aj bez vecného bremena... byť vami idem na obec a informujem sa
Odpovedať

@simona208 1. Z pohľadu zákona Ty musíš mať ku svojej stavebnej parcele prístup z verejnej komunikácie. Buď priamo, alebo cez nejaké iné Tvoje pozemky. To je všetko. Ostatné nariadenia týkajúce sa príjazdovej cesty sú častokrát iba subjektívnymi požiadavkami stavebných úradov. 2. Keď je v hre SPF, tak zabudni na stavebné povolenie toho roku. Ale myslím, že do nejakých 4 rokov to snáď od nich kúpiš.
Odpovedať

@simona208 "Oproti nášmu pozemku sú už domy, ktoré sú pár rokov skolaudované. Využívajú cestu, ktorá je vedená ako orná pôda." A to je taký problém zaklopať a opýtať sa? Mimochodom, to ste mali riešiť ešte pred kúpou...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?