Veľký problém a stavebné povolenie

Prosím o pomoc @janetbla. Potrebujem rýchlo poradiť. Prišiel mi papier zo stavebného úradu v ktorom som sa dozvedela, že môj sused (vlastník domu) z juhozápadnej strany sa rozhodol postaviť na záhrade (503 m2) druhý dom o rozlohe 9x17 + 3m terasa (tzn. 20 m múr pozdĺž celého môjho pozemku. Po prezretí plánov a porade so študentom architektúry som došla k názoru, že nejde o rodinný dom, ale o ubytovňu. Izby sú prístupné z jednej chodby vedúcej stredom domu (bežné v hoteloch) + ďalšie technické riešenia, ktoré v rodinnom dome nedávajú zmysel. Vadí mi, že hlavný vstup do domu je nasmerovaný na náš pozemok, v strede tejto 20 m steny a 3 m od hranice pozemku. Technická miestnosť smeruje do našej záhrady a je rovnako veľká (veľké okno, výška parapetu, šírka dverí, rozloha miestnosti) ako všetky ostatné obytné miestnosti. Je tu viac detailov ktoré potvrdzujú moju domnienku, ale toto sú technické riešenia ktoré mi ako susedovi vadia. Stavebný úrad však nemá problém, rozhoduje rýchlo v jeho prospech, podľa dátumov na jednotlivých dokumentoch do 7 dní. Pani na stavebnom úrade argumentuje, že nemá dôvod a kompetencie spochybňovať tvrdenie architekta. Je stavebný úrad povinný v odvolaní brať vážne moje tvrdenia, alebo ich môže zamietnuť ako neodôvodnené, keďže nie som architekt ani stavený inžinier.
Odpovedať
@veronika40 tvoje tvrdenia su zalozene na tvojich domienkach, cize nie nemusi ich stavebny urad brat vazne. To ze sa tebe nezda stavba este nie je dovod na jej zamietnutie.
Odpovedať
@palo18 to je tvoja domnienka, alebo tvrdenie odborníka, ktorý pracuje na stavebnom úrade?
Odpovedať
@veronika40 Dosiel vam papier takze ste ucastnicka konania. Urad sa ma riadit zakonom a nie pocitmi a emociami. Ak je ta stavba v rozpore s uzemnym planom, stav. zakonom, atd, namietajte a nedajte sa. Myslim ze je uplne jedno ci ste architekt, prezident, alebo traktorista. Urad musi riesit namietky vecne a nie protekcne.
Odpovedať
@filip_pe chcem, aby stavebný úrad riešil moje námietky. Ale zatiaľ prižmúrili oko nad zavádzajúcim tvrdením architekta, že obytná miestnosť je technická miestnosť a teda môže mať veľké okno do našej záhrady. Je mi jasné, že príslušný stavebný úrad hľadá spôsob ako povolenie na stavbu vydať. Pri nahliadnutí do dokumentácie moje ústne námietky neuznali, ale informovali suseda o mojom konaní a námietkach.
Odpovedať
@veronika40 z vlastných skúsenosti posledných rokov viem, že si nepomôžete. My máme taktiež otočené veľké okno do dvora. Nikto nám ani projekt neukázal pred začatím stavania, sused nám kedykoľvek behá po dvore bez opýtania a ešte mu aj vadí hospodárska budova, ktorá na dvore stojí už 50 rokov, pretože by chcel mať do nášho dvora ešte iné okná a tá budova mu tieni. Medzi jeho oknom a našimi nie je ani 7 metrov. O súkromí na dvore môžeme už len snívať... a keď sa ho na to medzi rečou spýtali, povedal, že nevedel, že to okno bude tak veľké 😉
Odpovedať
@zajo123 chapem, ze niekedy pomozu obalky alebo znamosti na urade ale hovorit, ze si nepomozete a zaroven povedat, ze "sused nám kedykoľvek behá po dvore bez opýtania" je trosku odveci, nie? Nemate plot alebo v com je problem? Ak niekto bez dovolenia vstupi na pozemok, volam policiu. (resp. najprv by som mu povedal, ze si nezelas aby takto konal, az potom by som to riesil inak) @veronika40 inak zas ja si viem predstavit, ze niekto moze chciet velku technicku miestnost, kde si da kotol bojler pracku susicku, 2 susiaky (pripadne WC a sprchovy kut)
Odpovedať
@igor256 Dom je postavený na hranici pozemku, takže kedykoľvek niečo potrebuje spraviť, príde ako do vlastného. Už som ho niekoľko krát poprosila, aby sa vždy radšej ozval. Z úradu nám bolo povedané, že nakoľko je dom na hranici, má on právo kedykoľvek vstúpiť na náš pozemok. Nemôžme mu v tom brániť. Takže v tom je problém. Dom mal byť postavený na starých základoch, ale akonáhle získal povolenie, staré základy zbúral a dom postavil na nových, ešte o niečo bližšie ako bol pôvodný dom.
Odpovedať
@zajo123 to "kedykolvek vstupit" je aj niekde v zakone? Nezda sa mi to.. a to so zakladmi je zjavne v neporiadku. Ak ste o tom vedeli a nekonali, obavam sa ze mate podiel viny na terajsom stave..
Odpovedať
😄 a preco si na svojom neurobis plot? to ti nestoji ten 1 meter za to, aby ti tam sused nechodil?
Odpovedať
@veronika40 kludne sa rozculujte. Su to vase domienky. Stavebnik si podal stavebne konanie vy ste dostali oficialne oznamenie. Mate sa vyjadrit. Tak sa vyjadrite. Ale k comu? Ze je vasa domienka ze RD neni RD ale ubytovna. Ze tech. Miestnost nie je tech miestnost ale izba? Na zaklade coho tak usudzujete na zaklade vasich domienok. Cize ano uplne odborne podnet musi byt dovodny a stavebny urad sa nim musi zaoberat. Samozrejme sa bude zaoberat aj nedovodnym a zamietneho. @zajo123 to vam na akom urade povedali. Ste povinny ale po ohlaseni a len na nevyhnutny cas a prace. Nie ze si ide oprasit sietku na okne alebo utret parapetu. Ale to aj tak nerisi to ako sa vam na ten pozemok dostane.
Odpovedať
@veronika40 vidim ze ste s tym projektom nespokojna. Hocico by som namietal, tak len pisomne. Veci ktore namietate dufam viete podlozit ze su proti zakonu alebo VZN. Ak vam to vadi iba nejak pocitovo, je mi luto ale dufam ze vam taka namietka neprejde. Nechapte ma zle, ak kona protizakonne uradnik, od basy s nim. A ak robi sused prieky len tak z rozmaru, v takom svete zit nechcem..
Odpovedať
@zajo123 ako Ti pisali nie je to tak, ze tam chodi ako na hotove. Musi to byt len na konkretne ucely a musi Ta o tom dopredu informovat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@igor256 áno veľká technická miestnosť sa dá pochopiť, ale nie 2 m široké okno s nízkym parapetom smerujúce k susedom. Kotol, sprchový kút, záchod a rozvody k ním a pod. nedáš pred okno, alebo dvere 80 cm široké. Takéto riešenie ťa obmedzí vo využití miestnosti na daný účel. Zostanú 2 steny na ktoré musíš všetko narvať, alebo zostáva 2 možnosť, je to zavádzanie a nie je to technická miestnosť.
Odpovedať
@filip_pe citujem: "Urad musi riesit namietky vecne a nie protekcne." dovol sa mi zasmiať - na toto ti úrad z vysoka...Ty si to myslieť môžeš, ja som si to myslela kedysi tiež. Až sme narazili na slovenskú realitu! Ak úradníčka na stavebnom úrade pozná stavebníka, tak sa môžeš odvolávať aj na lampárni, dodržania zákona sa nedočkáš.
Odpovedať
podajte podnet na policiu
Odpovedať
@marekjahoda za prvé, moja vec to nie je a ani si ja nemôžem stavať ploty kade tade. Ja nie som majiteľom pozemku, takže nemám žiadne slovo. Za druhé, plot tam nie je možné postaviť, keďže medzi jeho domom a našou hospodárskou budovou nie je ani 1m. Čiže pokiaľ by tam bol plot, on sa nedostane k svojmu domu a my zasa za hospodársku. Predtým bola medzera cca 130cm, teraz je to slabých 90 a to nemá ešte zateplené. @filip_pe ja na tom podiel viny nemám. Nie som majiteľom a nebola som ani účastníkom stavebného konania, na ktoré nebol majiteľ ani pozvaný, keďže malo ísť o prestavbu a údajne to mala byť iba formalita. Keď sa dom začal rysovať, upozorňovali sme niekoľko krát na to, že to nie je v poriadku. Bolo nám povedané, že s tým už nič nezmôžeme. Ja si problémy nepotrebujem s pánom zo stavebného robiť. Odkedy sme ho upozornili na to, ako mohol povoliť túto stavbu, mám ja sama problém získať povolenie na výstavbu svojho domu a rôzne ďalšie dokumenty, ktoré som potrebovala pre znalca. Jednu hlúpu územnoplánovaciu informáciu žiadam už rok! Takže keď nepoznáte okolnosti výstavby tohto domu a nevidíte do tej "mafie" čo u nás panuje, môžete si len tak do vetra hovoriť. Ja osobne zvažujem ísť už cestou okresného úradu, keďže je pán voči mne a mojej rodine zaujatý, čo mám potvrdené aj od viacerých ľudí. A to nie je jediná obec, kde to takto funguje...
Odpovedať
Zaujimavy prispevok. Suseda stavia vedla dom, ma chodbu v strede, izby po bokoch dokonca ma takmer 25m dlzku, mozno to je ta ista siet hotelov, len tento bude vacsi.
Odpovedať
@veronika40 v prvom rade treba podať námietky písomne v určenej lehote, všetky, ktoré k projektu máte. Popíšte čo a prečo Vás bude obmedzovať, čo a prečo porušuje normy, zákony, prípadne prečo máte podozrenie z porušenia. Treba skontrolovať súlad projektu s územným plánom, hlavne zastavanosť, podlažnosť a pod., popísať obavy z obchádzania zákona, pre prípadne ďalšie riešenie, nech to písomne zaznamenané. Ak sa nevyznáte v oblasti, poraďte sa s odborníkom.
Odpovedať
@veronika40 sprav si plot, nasad stromy ak je dom prizmeny tak budes mat sukromie, ma maly pozmemok tak asi potrebuje dlhy dom, ubytovna to asi tazko bude. Neviem co mate s oknami, keby bol dom nie 3m ale 6m od pozemku uz by ti to nevadilo? Sak prizmenne domy nie su problem ,
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika40 Ako účastník konania máš právo namietať, veď preto ti to zo stavebného úradu predsa poslali ale ak sú dodržané všetky požiadavky stanovené zákonom tak tvoje námietky napomôžu.
Odpovedať
@zajo123 ja si nerobim iluzie ako to v tomto bananistane funguje. A bude dovtedy, kym vacsina ludi sklopi usi a voli pohodlnejsi pasivny pristup. Vymenovali ste niekolko preslapov uradu a potom: "Ja si problémy nepotrebujem s pánom zo stavebného robiť." ... Viem to pochopit, aj ked tym nesuhlasim. Presne toto zivi stav, ktory ste nazvali mafiou. Tie nekompetentne a pomstychtive hoveda skrz rozne urovne riadenia statu sa potom citia neohrozene.. Silno vam drzim palce na okresnom urade, nedajte sa 😉
Odpovedať
@jabadaba ano dovolim ti sa zasmiat. Skoda ze si to vzdala v minulosti, ja bojujem za svoje prava a proti svojvoli, a uz sa mu to viackrat oplatilo. Ta "slovenska realita" sa sama od seba nezmeni
Odpovedať
@filip_pe spravny pristup za svoje prava treba bojovat a nech sa boja tí co spinavosti robia
Odpovedať
@filip_pe nevzdala som to najprv - bojovali sme ako sa dalo...ale máme len jedno zdravie, okolnosti boli také, že ešte aj právnici sa od toho dištancovali... Sú rôzne stavebné úrady a ich pokútne aktivitky a ešte pokútnejšie kontakty. Slovenská realita je niekedy do plaču a nič pre slušných ľudí.
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika40 ved nato ti poslali papier aby si prisla vyjadrit svoj nazor a namietky 🙂 teraz vela bungalovov stavaju takto divno jedna chodba stredom, projekty su vseliake kazdy ma iny vkus 🙂 mozno to bude Bowlingove centrum 😄
Odpovedať
@veronika40 podaním námietok sa to trochu spomalí, ale ak sa neopierajú o legislatívu, tak to je tak všetko. Kamarátovi pripomienkovali, že bude negatívne ovplyvňovať domom prúdenie vzduchu a kadečo iné. Keď to SÚ zamietol, tak sa dotyční odvolali na krajský SÚ a tam to trvalo neskutočne dlho. Ale nakoniec vydal rozhodnutie, že námietky nie sú v rozpore s legislatívou a môže stavať. Skôr sa dá po kolaudácii podať podnet za užívanie stavby v rozpore s kolaudačným rozhodnutím. Aj hasiči v oblasti prevencie inak pristupujú k RD a k stavbám na ubytovanie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?