Prístup k pozemku z účelovej komunikácie

Dobrý deň. Vedel by mi niekto poradiť ohľadne legislatívy spojenej s vybavením prístupu ku pozemku? Mám pozemok na ktorom chcem stavať. Pozdĺž pozemku vedie obecná účelová komunikácia. vo vlastníctve obce. Obec je koncová a cesta vedie do lesa (je ale asfaltová). Aj pozemok a aj cesta sa nachádzajú v extraviláne. Medzi cestou a pozemkom je priekopa cez ktorú potrebujem vybudovať premostenie. Čo všetko k tomu potrebujem? stačí ohlásenie drobnej stavby? Alebo potrebujem riešiť projekt na toto pripojenie, resp. možem to mať riešené aj v projekte k stavebnému povoleniu? A taktiež je potrebné aj stanovisko od dopravnej polície? Budem vďačný za každú radu.
Odpovedať
Riešim podobnú vec....v projekte na stavebné povolenie by mal byť projekt vjazdu (hoci len situačne), potom odnesieš na obec žiadosť o zriadenie vjazdu, zaplatíš poplatok na obci, získaš vyjadrenie od polície ( ak ho vyžaduje stavebný úrad, pri obecnej ceste by to nemalo byť) ...po udelení stavebného povolenia na dom môžeš stavať aj vjazd. Najlepšie ak pôjdeš za starostom a spýtaš sa jeho, on je kvázi stavebný úrad čiže je jedno čo ti tu napíšeme platí čo on povie :)
Odpovedať
@lucas2288 podľa cestného zákona sa jedna o vjazd na susednú nehnuteľnosť z akej cesty alebo miestnej kom.? Potrebujem zjednodušenú projektík na priepust, ktorý bude slúžiť ako vjazd.. Potom vyjadrenie od správcu cesty alebo miest. kom., prípadne aj od vlastníka cesty, MK a od dopravnej polície stanovisko.. Z hľadiska inéo práva k pozemku záleží ešte od toho či cesta alebo MK má parc. č. C alebo E - nevysporiadaný pozemok pod cestou... Kde to je? keď chceš tak pošli parc. č. a kat. územie stav. pozemku..
Odpovedať
@janetbla nachádza sa to v obci Zlaté okr. Bardejov. Parcelné číslo je 955/1. Prikladám aj amtérsky nákres :). a ešte jedna vec ma napadla. Pre udelenie stavebného povolenia musím mať túto situáciu poriešnú..resp. vjazd na pozemok?
Odpovedať
Profilova fotka
Riesis vjazd a pises ze si v extravilane. Mas viac problrmov. Ako ti uz pisali starosta by mal vediet. Idealne ho strrtnut na pive. Minimalne bude mat dobru naladu. Potrebujes poriesit zmenu uzemneho planu, vynatie pody, vjazd..... No a pre banku nema takyto pozemok zatial ziadnu hodnotu pozor na to. Vela zdaru a daj vediet vysledok. PS nedufaj stavbu v tento rok.
Odpovedať
Profilova fotka
@wyrky ja by som to nenazval problémy, bežné vybavovanie síce o niečo zložitejšie ale dnes sa domy stavajú väčšinou "mimo zastavaného územia". Či stavbu povoľuje územný plán povie obec. @lucas228 Pre udelenie stavebného povolenia na dom sa samozrejme vyžaduje súhlas na zriadenie vjazdu.
Odpovedať
@lucas2288 treba projekt, stavebne povolenia, zakreslenie a vsetko s tym spojene :)
Odpovedať
@lucas2288 Máš tú výhodu, že obec nemá územný plán a v blízkosti pozemku v KN ako t.t.p. (budeš vybavovať na Okr. úrade, pozemkovom odbore vyňatie) sú už nejaké exist. stavby. Stavebný pozemok bude sprístupnený od miestnej kom, (MK) vo vlastníctve obce. V zmysle § 3b ods. 1, 3, a 4 zákona č. 135/1961 Zb. (cestný zákon)? k žiadosti o SP na rod. dom, potrebuješ vybaviť záväzné stanovisko - povolenie vjazdu na susednú nehnuteľnosť, ktoré vydá prísl. cestný správny orgán - obec po predchádzajúcom súhlase majetkového správcu MK (Obec) a prísl. DI na MK - Okr. riad. PZ - ODI Bardejov. K žiadostiam o vyj. potrebuješ doložiť min. situáciu so zákreslením budúceho vjazdu (pokiaľ je pri MK priekopa tak aj s priepustom). Šírka vjazdu musí byť min. 4 m. Proj. dok. na vjadz môže vypracovať osoba s prísl. odborným vzdelaním, t. j. projektant nemusí byť autorizovaný s okrúhlou pečiatkou. Predpokladám, že pozemok sa nachádza v zastavanej časti obce, podľa toho kde je vedľa MK osadená dopravná značka - Koniec obce, aby si nemusel vybavovať ešte aj výnimku z ochr. pásma MK, ktoré je 15 m a meria sa od osi. Pri dobrej vôli to môžeš mať vybavené aj do 30 dní.. Podľa mojej skúsenosti DI vie žiadosť o vyj, k vjazdu vybaviť pomerné rýchlo..
Odpovedať
@lucas2288 ešte dopĺňam. Vjazd môžeš mať riešený ako jeden zo SO v rámci PD na RD. Podľa § 139b ods. 8 písm. d) SZ, vjazd, priepust je drobná stavba. d) nástupné ostrovčeky hromadnej verejnej dopravy, priechody cez chodníky a na susedné pozemky, priepusty a pod.
Odpovedať
@janetbla Ďakujem veľmi pekne za fundovanú odpoveď..veľmi ste mi pomohli...Pozemok sa síce nachádza v extraviláne, ale je to koncová obec...ďalej cesta pokračuje do lesa takže značka koniec obce tam nie je..bude potrebné aj v tomto prípade výnimku z ochranného pásma?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň, vlastním pozemok ornú pôdu v extraviláne, cca 70 m za hranicou intravilánu. Pozemok sa nachádza v obci Vyšná Voľa, parc. č. 1076. Syn má záujem o stavbu RD. Pred pozemkom vedie štátna cesta III. triedy, dopravný úrad nám nechce povoliť výjazd na cestu. Moja otázka znie: pre udelenie stavebného povolenia stačia stavebnému úradu podpisy majiteľov pozemkov pred naším pozemkom o prejazd cez ich pozemky, prípadne prenajať časť ich pozemkov na prístupovu cestu. Alebo by sme museli odkúpiť na cestu pozemok ? K pozemku by sa dalo dostať - obrázok, časť hore - z cesty III. triedy na poľnú cestu ktorá vedie k rokmi nefunkčnému družstvu. Zatiaľ je okrem nás ešte jeden záujemca o stavanie RD hneď vedľa nás. Obec plánuje rozšíriť intravilán, ale to potrvá 6-8 rokov.
Odpovedať
Foto pripájam ešte raz, tá prerušovaná čiara je prístupová cesta k družstvu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?