Obratisko

Chcel by som sa spýtať, či mi môže stavebný úrad podmieniť vydanie stavebného povolenia vybudovaním obratiska na mojom pozemku, nakoľko môj pozemok bude uzatvárať slepú ulicu v obci, ktorá je tam vybudovaná už najmenej 50r. a doteraz bola bez obratiska a dokonca uzatvorená plotom. Miestna komunikácia má šírku 6m + 2m zelené pásy a chodníky z oboch strán. Aké parametre musí spĺňať také obratisko ohľadne šírky a dĺžky? Lebo pani zo stavebného úradu sa vyjadrila, že "sa jej zdá", že od stredu miestnej komunikácie na obe strany 3,5m a šírka 3m. Vraj je to rozmer 1 parkovacieho miesta. Mne sa to zdá úplne zbytočné, vzhľadom na rozmery. Okrem toho aj nákladné, keď že to vraj musí naprojektovať nejaký dopravný inžinier tiež na moje náklady a neviem ho zohnať. Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
https://www.modrastrecha.sk/forum/sta...
Odpovedať
@frantisekca Ale tie rozmery obratiska som tam nikde nevycital. Je na to nejaka STN?
Odpovedať
Pani na úrade sa niečo zdá, tebe sa niečo zdá, ale z toho sa nedá predsa vychádzať. Musí to byť niekde aj oficiálne stanovené si myslím, však to by si potom asi každý robil, ako sa mu hodí.
Odpovedať
@jojcob Ak si si pozeral tú tému, na ktorú ťa odkázali, tak si tam videl môj príspevok. My sme budovali celú ulicu a tiež sme museli spraviť obratisko. Je tam aj satelitný snímok. V jednom príspevku aj píšem, aké rozmery má to naše obratisko. Určite sú na to nejaké normy, rozmery ti naprojektuje dopravný projektant. Potom budeš musieť vybaviť aj na to obratisko stavebné povolenie vybudovať na vlastné náklady a a skolaudovať. Možno to bude treba aj odovzdať mestu. My sme celú tú ulicu aj s osvetlením a kanalizáciu odovzdali tento rok mestu za 1 €. A či môže SÚ podmieniť stav. povolenie vybudovaním cesty a obratiska? Áno, môže. Mesto to vybudovať nemôže, lebo tam nevlastní pozemky. My sme tiež dávali z našich pozemkov priestor na ukončenie ulice. Ak tam chceš stavať, myslím, že sa tomu nevyhneš.
Odpovedať
@chrobak7 Len ze toto je stara ulica, domy su tam najmenej 50r. a doteraz otoc nemala a ani nepotrebovala. Ak by som ustupil od stavby domu, tak by otoc nemala nadalej. Pozemok na konci ulice su vlastne 2 pozemky rozdelene stredom cesty. Ja stavat chcem, sused zatial nie. Vyjadrenie stavebneho uradu znie, ze musim suseda presvedcit, aby sa na vybudovani otocu podielal alebo ho musim vybudovat sam a vsetko zaplatit. Ale na otazku, ako mozem sam budovat nieco na jeho pozemku, bez jeho suhlasu, mi bolo povedane, ze to je moj problem. Dalsia vec je, ze sucastna cesta konci asi 150 cm od mojho pozemku, cize to znamena zase budovanie pristupovej cesty na cudzom (obecnom) pozemku. Cize zozen, postav, zaplat, nevieme ako velke, vsetko je tvoj problem, ale my to pozadujeme.
Odpovedať
Podmienili ti stavebné povolenie obratiskom. Buď ho spravíš a teda zrejme dostaneš povolenie stavať, alebo sa tam stavať nebude a ani obratisko tam nebude, teda to zostane v stávajucej situácii a nájdeš si iný stavebný pozemok. Čo bolo pred x rokmi je jedna vec, druhá vec je, že teraz sú v platnosti iné normy a podľa nich sa postupuje a vyžaduje sa jejich plnenie. Cestu, obratisko si sám nenakreslis. Bude musieť spĺňať rozmerové parametre a aj únosnosť atď.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?